Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 12:30

Ο κύκλος εμπιστοσύνης του Άντον Γκαβέλ

Aπό :

11/06/2017. Η Μπάμπεργκ των Τάις, Κοζέρ, Στρέλνιεκς, Ζήση, Ραντόσεβιτς, Ντάριους Μίλερ και φυσικά του Αντρέα Τρινκιέρι κερδίζει με 76-58 την Όλντενμπουργκ και στέφεται πρωταθλήτρια Γερμανίας για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Είναι η τελευταία φορά που κερδίζει την BBL μια ομάδα εκτός των Μπάγερν και Άλμπα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει φέτος, καθώς στους φετινούς τελικούς θα κονταροχτυπηθούν δύο ομάδες έκπληξη, η ασταμάτητη Βόννη και η Ουλμ, που φόνευσε τους δύο προαναφερθέντες γίγαντες του Γερμανικού μπάσκετ. Η επιτυχία της Ουλμ έχει όνομα, κι ίσως σας είναι οικείο αν παρακολουθούσατε Άρη τη σεζόν 2008-09. Μιλάμε φυσικά για τον Άντον Γκαβέλ.

Ο 38χρονος προπονητής (πλέον) γεννήθηκε στις 24 Οκτώβρη, στο Κόσιτσε της τότε Τσεχοσλοβακίας σημερινής ανατολικής Σλοβακίας. Περιβάλλον και γονιδιακό υπόβαθρο άκρως μπασκετικά, καθώς και οι δύο γονείς του ασχολούνταν με το άθλημα. Ο δε πατέρας του ήταν προπονητής παίδων, κι ο νεαρός Άντον συνήθιζε να συμμετέχει στις προπονήσεις των ομάδων του. Αφού αγωνίστηκε με τα προεφηβικά χρώματα της τότε Χέμοσβιτ, σημερινής Ίσκρα Σβιτ, στα 16 του δέχτηκε πρόταση κι αποφάσισε να κάνει ένα τεράστιο βήμα για τα δεδομένα της χώρας του, στη γερμανική Καρλσρούη, που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία.

Μένει εκεί ως το 2004, όταν και ανεβαίνει επίπεδο με την Γκιέσεν 46ερς για την δεύτερη κατηγορία και το 2006 κάνει το μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του, πηγαίνοντας στη Μούρθια και την ACB, για τα ρεπό του Γκόραν Ντράγκιτς. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η πρώτη φορά που συνειδητοποίησε ότι πλέον κολυμπάει σε πολύ βαθιά νερά ήταν όταν έπαιζαν εντός έδρας με την τότε Τάου, σημερινή Μπασκόνια, κι η ομάδα του δέχτηκε σε μία περίοδο 16 πόντους από τους Λουίς Σκόλα. Αν και είχε κάποιες καλές εμφανίσεις, συνολικά δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στο επίπεδο της Ισπανίας και ψάχνει την αναγέννηση στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη για την σεζόν 2008-09. Στην Α1 μετράει σε 22 παιχνίδια μόλις 4.2 πόντους με 38% στα τρίποντα. Ο ίδιος ποτέ δεν έχασε το κίνητρο του και μάλλον αυτό ήταν το χαμηλότερο σημείο της καριέρας του, καθώς η καμπύλη άρχισε να ανεβαίνει απότομα.

Το φθινόπωρο του 2009 κι ενώ ήδη έχει επιστρέψει στην Χέμοσβιτ, δέχεται ανέλπιστη πρόταση από την Μπάμπεγκ του Κρις Φλέμινγκ, νυν βοηθού προπονητή στους Σικάγο Μπουλς. Μαζί γράφουν ιστορία, κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα κι ο ίδιος εξελίσσεται από την αρχή σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Αγωνίστηκε στο Γιούροκαπ και την Ευρωλίγκα, όπου έφτασε το 2013 να έχει μέσο όρο 12.3 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Καλοκαίρι του 2014 μεταπηδά στη Μπάγερν, όπου μένει ως το 2018, όταν σε μια υπέροχη σεζόν οι Βαυαροί κατέκτησαν το νταμπλ στη Γερμανία με τον ίδιο ως αρχηγό. Εκεί αποφασίζει μόλις στα 34 του να αποσυρθεί, καθώς πλέον αδυνατούσε να σταθεί στο επίπεδο που απαιτούταν και που ο ίδιος επιθυμούσε. Πέρα από τους ομαδικούς τίτλους, μεταξύ άλλων έχει χριστεί MVP των τελικών του 2013, 4 φορές BBL All-Star και δύο φορές ψηφίστηκε αμυντικός της χρονιάς. Η καριέρα του θεωρείται εικονική στη Γερμανία κι ο ίδιος ένας κλασικός παίκτης των νεότερων χρόνων της BBL.

Ο Γκαβέλ αποχώρησε νεότατος από τα παρκέ, σε μια ηλικία που πολύ συνάδελφοι του συνεχίζουν κι αποδίδουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει πόσο σέβεται το παιχνίδι. Κάλλιστα θα μπορούσε να αγωνιστεί σε μια μικρότερη ομάδα αντί για την Μπάγερν ενδεχομένως ως και σήμερα, όμως όπως είχε δηλώσει τότε, προτίμησε να απέχει εντελώς από το άθλημα, εφόσον δεν μπορούσε να το υπηρετεί όπως ήθελε. Καθώς φαίνεται όμως, η δίψα για μπάσκετ δεν έσβησε.

Το καλοκαίρι του 2019 η Ουλμ παίρνει μια απόφαση που τότε θεωρήθηκε δικαίως μεγάλο ρίσκο και είχε προκαλέσει μικτές αντιδράσεις. Προσλαμβάνει τον Γιάκα Λάκοβιτς ως προπονητή της ομάδας, αν και είχε εμπειρία μόνο ως βοηθός με εξαίρεση δύο αγώνες στη Μπιλμπάο το 2018 ως υπηρεσιακός. Ταυτόχρονα, η Ουλμ τρέχει και το πρόγραμμα της OrangeAcademy, που είναι μια θυγατρική ομάδα στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας. Σκοπός είναι να αγωνίζονται και να εξελίσσονται οι νεαροί παίκτες που ανήκουν στην Ουλμ πριν προαχθούν στη μεγάλη κατηγορία. Εκεί διορίζεται προπονητής ο Άντον Γκαβέλ, με μηδενική προϋπηρεσία στο κομμάτι αυτό. Οι δυο τους συνεργάζονται με ταλέντα όπως ο Κίλιαν Χέιζ των Πίστονς κι ο Τζέρεμι Σότσαν των Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ η Ουλμ εδραιώνεται πλέον στην ελίτ της BBL και γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη στο Γιούροκαπ.

Ο κύκλος του Λάκοβιτς έκλεισε το καλοκαίρι του 2022 όταν μετακόμισε στις Κανάριους Νήσους. Σε αυτά τα τρία χρόνια παρουσίασε μια ομάδα πολύ καλή αμυντικά, ενώ επιθετικά εισήγαγε το flow. Οι flow δράσεις περιλαμβάνουν πολλά σκριν μακριά από τη μπάλα στην αρχική της επίθεσης για να αποσυντονιστεί η αντίπαλη άμυνα. Ακολουθεί συνήθως hand off ψηλά του σέντερ στον γκαρντ, κι από εκεί μπορεί να ακολουθήσει παιχνίδι 2 v 2, horns, stagger ή ακόμα και σουτ μετά το hand off.

Στην Ουλμ αποφάσισαν ότι τους άρεσε αυτό που έβλεπαν από τον Σλοβένο, και έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον Γκαβέλ, που επί τρία χρόνια παρακολουθούσε και μάθαινε από τον Λάκοβιτς. Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση αυτή της διοίκησης ήταν ακόμα πιο ριψοκίνδυνη από αυτή του 2019, καθώς τότε ο Λάκοβιτς είχε εμπειρία χρόνων ως βοηθός προπονητή στην ACB, τη στιγμή που ο Γκαβέλ ανεβοκατέβαινε με την OrangeAcademy στις μικρότερες κατηγορίες της Γερμανίας για τρεις μόλις σεζόν. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ομάδα οκτάδας στη Γερμανία, που αγωνίζεται και στο Γιούροκαπ. Άνετα έβρισκε πολύπειρο προπονητή για τη θέση.

Ο Γκαβέλ δέχεται κι αναλαμβάνει μια ομάδα που υφίσταται ολική αναδόμηση στο ρόστερ της. Από την σεζόν 2021-2022 παραμένουν μόνο οι Φέντορ Ζούγκιτς, Καρίμ Τζάλοου που μετά τη Μπάγερν αναγεννήθηκε στη Μπραουνσβάιγκ, και Τόμας Κλεπάιζ. Από εκεί και πέρα ασχολείται με περιπτώσεις παικτών που πολλοί θεωρούν τελειωμένους, όπως ο 19χρονος Χουάν Νούνιεζ που ανήκε στη Ρεάλ, ο Μπράντον Πολ, ο 32χρονος Ρόμπιν Κρίστεν που έπαιζε στο Αμβούργο, ο Τζος Χάουλι που βρισκόταν στην Ρουμανία, κι ο κοντορεβυθούλης Γιάγκο ντος Σάντος που έβγαζε το ψωμί του στη Βραζιλία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο Μπρούνο Καμπόκλο, που έχει αγωνιστεί και στο ΝΒΑ κι αποτελεί πλέον τον πολιορκητικό κριό της ομάδας.

Αυτή η ομάδα από dropouts έφτασε να είναι στις οκτώ καλύτερες επιθέσεις του Γιούροκαπ, και στις πέντε καλύτερες της BBL. Αμυντικά είχε πολλά προβλήματα, αλλά βελτιώθηκε αρκετά από το Γενάρη και μετά με την έλευση του Καμπόκλο. Ο ίδιος ο Γκαβέλ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το προπονητικό επιτελείο του και ειδικά για τον Ταϊρόν Μακόι, που επιτέλεσε βοηθός και του Λάκοβιτς.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Σλοβάκο, είναι να υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ προπονητών και παικτών. Δεν τοποθετεί εαυτόν πάνω από τους υπόλοιπους, και πολλές φορές φροντίζει να ζητά τη γνώμη όλων για ένα ζήτημα. Θέλει άπαντες να νιώθουν ενεργά μέλη της ομάδας και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Επόμενο είναι όταν ένας παίκτης βλέπει τον κόουτς να τον υπολογίζει και σαν άνθρωπο και σαν παίκτη να αγωνίζεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θέληση. Άλλωστε η flow επίθεση δεν είναι ένα συγκεκριμένο, ορισμένο play, αλλά ένα γενικότερο πλαίσιο, μέσα από το οποίο μπορούν να προκύψουν πολλοί συνδυασμοί. Απαιτεί εμπιστοσύνη κι επικοινωνία μεταξύ των παικτών, όπως και ελευθερία κινήσεων από τον πάγκο. Αυτά τα στοιχεία έθρεψε φέτος ο Γκαβέλ κι εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε.

Άλμπα τσεκ, Μπάγερν τσεκ για την Ουλμ, που βρίσκεται στους τελικούς του Γερμανικού πρωταθλήματος. Ήδη η σεζόν του Γκαβέλ και των παικτών του θεωρείται άκρως επιτυχημένη, ενδεχομένως κι ονειρική. Η ύστατη τελική αναμέτρηση θα δοθεί με μια ομάδα οδοστρωτήρα. Η Βόννη έχει χάσει μόλις δύο φορές μες το 2023 σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας και το BCL στη Μάλαγα. Έχει τον ευρωλιγκάτο Τι Τζέι Σόρτς, NetRTG της τάξης του 23.1 (!!!) και ένα 2-0 κόντρα στην Ουλμ νωρίτερα στη σεζόν. Περιμένουμε να δούμε αν ο κύκλος εμπιστοσύνης του Άντον Γκαβέλ θα αντέξει το σφυροκόπημα, για να ολοκληρωθεί μια μοναδική μπασκετική ιστορία.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely