Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 13:47

Η επιστροφή του τρελού επιστήμονα

Από :

Εδώ και λίγες μέρες η Atlanta χορεύει στους ρυθμούς του Quin Snyder. Ο 56χρονος προπονητής επέστρεψε στην πολιτεία της Georgia, προκειμένου να προσπαθήσει να βάλει τους Hawks εντός εικόνας για τα φετινά play-ins/playoffs. Το ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο, τόσο για τον οργανισμό, όσο και για το κοινό της Atlanta, είναι να καταφέρει να εμφυσήσει μια νοοτροπία νικητή στην ομάδα, ώστε να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στη regular season, αλλά και στην post season. Μένει να δούμε αν και το έμψυχο δυναμικό θα θελήσει να χορέψει στους ρυθμούς του.

Ξεκινάμε από τα βασικά: Οι Atlanta Hawks αντικατέστησαν τον Nate McMillan με μία από τις καλύτερες επιλογές που κυκλοφορούσαν εκεί έξω - αν όχι την καλύτερη. Μπορεί από το διάστημα της απόλυσης του McMillan, μέχρι την ανακοίνωση πρόσληψης του Quin Snyder να ακούστηκαν διάφορα ονόματα, όπως αυτό του Kenny Atkinson, ωστόσο ο General Manager των Hawks, Landry Fields, κατέστησε σαφές εξ αρχής πως ο νυν head coach αποτελούσε προτεραιότητα. Και πώς να μην αποτελεί τέτοια; Ο Snyder, στη θητεία του στους Jazz, παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο, κυρίως στην άμυνα, το οποίο κατατρόπωνε τους αντιπάλους του -τουλάχιστον στη regular season. Φυσικά εκεί υπήρχε το σημείο αναφοράς που λέγεται Rudy Gobert, αλλά σαφώς και ο Snyder έβαλε το χεράκι του για να αναδεικνύεται η Utah σταθερά στις πέντε καλύτερες άμυνες της Λίγκας. Επιπλέον, πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή, οι Hawks επέλεξαν να πορευθούν με έναν άνθρωπο που έχει περάσει κατά το παρελθόν από τα λημέρια τους.

Ο Snyder ήταν βοηθός του Mike Budenholzer στους Hawks κατά τη σεζόν 2013-14 (στο “dream team” coaching staff, παρέα με τον Kenny Atkinson, τον Darvin Ham και τον Taylor Jenkins), όταν κατάφεραν να φτάσουν μεν στα playoffs, αλλά αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Οι λόγοι που οι Hawks επέλεξαν τον Snyder για τη θέση του head coach είναι λοιπον σαφείς.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι για ποιους λόγους ο 56χρονος προπονητής επέλεξε σαν επόμενο σταθμό της καριέρας του την Atlanta. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, προφανώς και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, παρά μόνο από σκοπιά εικασιών.

Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα, ξεκινώντας πρώτα από τα αγωνιστικά. Οι Hawks αυτή τη στιγμή πληγώνονται από την άμυνα τους και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που καλείται και πρέπει να φτιάξει ο Snyder άμεσα. Μιλάμε για μία από τις 10 χειρότερες άμυνες της Λίγκας, με το defensive rating να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 115,3. Ο Capela από μόνος του δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, “φτερά” δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να δώσουν μια ώθηση, ενώ η άμυνα του Trae Young μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο από αδιαφορία. Και προσέξτε, δεν μιλάμε να προσπαθήσει να παίξει άμυνα σαν εκείνη του Jrue Holiday ή να μαρκάρει κάποιον πιο ογκώδη αντίπαλο, αλλά να κάνει απλά τα βασικά. Στην ταινία “Remember the Titans”, o Julius Campbell είπε στον αρχηγό του Gerry Bertier το εξής: “Attitude reflects leadership”. Ότι η στάση, δηλαδή, ενός παίκτη ή η συμπεριφορά αν θέλετε, αντανακλά την ηγεσία.

Ο Young εδώ και καιρό, όχι απλά δεν συμπεριφέρεται σαν ηγέτης, αλλά αυτό που βγάζει προς τα έξω είναι πως δεν τον ενδιαφέρει κιόλας κάτι τέτοιο. Εδώ βρίσκεται και η πρώτη πρόκληση του Snyder, όσον αφορά το ατομικό επίπεδο πια. Να βρει έναν τρόπο που όχι απλά θα κάνει τον Young να σταθεί αξιοπρεπώς στην άμυνα, αλλά να τον διαμορφώσει ως τον ηγέτη που περιμένουν οι Hawks. Για την επίθεση, ούτε λόγος, ο Young είναι μια επιλογή από μόνος του. Kαι αν μη τι άλλο, φέτος έχει και αρκετά μεγάλη βοήθεια στην backcourt με την έλευση του Dejounte Murray. Μπορεί να απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό από το να κουβαλάει τη μπάλα, αλλά και να αποφορτιστεί παράλληλα από το μεγάλο όγκο επιθέσεων που έπαιρνε - αναπόφευκτα - πάνω του. Ο Snyder τα γνωρίζει αυτά καλύτερα από τον καθένα και εκτιμώ πως είναι δεδομένο πως θα εκμεταλλευτεί στο 100% τις δυνατότητες του νέου του ρόστερ, αν κρίνουμε από την δουλειά τους στους Jazz.

Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως το να πει “ναι” στην πρόταση των Hawks τη δεδομένη στιγμή, μεσούσης της σεζόν, ένας προπονητής του βεληνεκούς του Snyder, αποτελεί μια σπάνια περίπτωση για το NBA. Αυτό εκτιμώ πως έχει τη λογική του. Αφενός ο Snyder θα θελήσει να δει από πρώτο χέρι τι μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης του ρόστερ του και αν μπορεί να προσαρμοστεί στα “θέλω” του. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, πως ο ίδιος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα “control freaks” που κυκλοφορούν στους πάγκους. Με βάση αυτό το χαρακτηριστικό, μάλλον ήταν δεδομένο πως δε θα άφηνε τη δουλειά αυτή σε κάποιον προσωρινό προπονητή - και ας είχε τις ευλογίες του. Τώρα, όσον αφορά τα “θέλω” του, υπάρχει ένα στοιχείο που αναμφίβολα θα του θυμίσει το δίδυμο Mitchell - Gobert που είχε στη Utah και αυτό δεν είναι άλλο από το ζευγάρι Young - Capela, οπότε ας ετοιμαστείτε να δείτε αμέτρητα pick n rolls μεταξύ των δύο. Ακόμα ένα στοιχείο που θα κοιτάξει να βάλει ο Snyder, μιας και αρέσκεται σε αυτό, είναι η εκτέλεση από την περιφέρεια.

Στις χρονιές του στη Utah, οι Jazz ήταν από τις ομάδες που στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο τρίποντο, αγγίζοντας ποσοστά της τάξης του 38-39%. Μάλιστα τη σεζόν 2020-21 ήταν η ομάδα με τα περισσότερα τρίποντα, τόσο σε ευστοχία, όσο και σε εκτέλεση (1205/3098 ήτοι 38,9%). Οι Hawks φέτος ούτε παίρνουν πολλά τρίποντα, ούτε είναι από τις πιο εύστοχες ομάδες της Λίγκας σε αυτόν τον τομέα (35,3% - 19οι στο NBA). Και εδώ δανείζομαι μια ιδέα που διάβασα πρόσφατα από τον John Hollinger, η οποία φέρνει τον Saddiq Bey στη βασική πεντάδα έναντι του John Collins, προκειμένου να υπάρξει αυτή η μεταστροφή στην επίθεση, ενώ παράλληλα να βελτιωθεί και στο spacing. Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως ένας παίκτης σαν τον Collins θα έρχεται από τον πάγκο, μάλλον αποτελεί πλεονέκτημα για τους Hawks, μιας και δύσκολα θα βρει κανείς παίκτη αντίστοιχης αγωνιστικής αξίας και ταλέντου σε αντίπαλα second units. Σε κάθε περίπτωση, ο Collins κατά την ταπεινή μου άποψη είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Snyder στην Atlanta. Κάπου εδώ, όμως, αρχίζει και το “διασκεδαστικό κομμάτι” για εμάς και είναι το στοιχείο που ενδεχομένως να προκαλεί έκπληξη για το ότι ο Snyder αποδέχθηκε την πρόταση της Atlanta να την αναλάβει.

Τη δεδομένη στιγμή, η θέση του προπονητή στους Hawks δεν είναι μία από αυτές που τις χαρακτηρίζεις ως “πάνω ράφι” και ένας από τους λόγους είναι μάλλον η κατάσταση του salary cap τους για τα επόμενα χρόνια. Ξεκινώντας από τη σεζόν 2023-24, αυτό που τραβάει το μάτι του οποιουδήποτε είναι το γεγονός πως οι Hawks θα διαθέσουν περί τα $161 εκατομμύρια σε 10 παίκτες! Fun fact: Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται τα $18 εκατομμύρια του Bogdan Bogdanovic για την επόμενη χρονιά (player option). Με λίγα λόγια, οι Hawks βρίσκονται εντός του φόρου πολυτελείας μια χρονιά πριν, χωρίς να μιλάμε με υποθετικά σενάρια απόκτησης παικτών στην off season. Ωστόσο, ακόμα και στο τέλος της σεζόν ΄23-΄24, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Bogdanovic, Okongwu και Bey μένουν ελεύθεροι, με τους Hawks να μπορούν μεν να τους επεκτείνουν τα συμβόλαια, αλλά και πάλι θα βρεθούν στη ζώνη του φόρου πολυτελείας.

Φυσικά μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία υποθέσεων, με το ποιοι θα μπορούσαν να γίνουν trades. Το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων, χάριν αυτής της κουβέντας, είναι εκείνο του John Collins, του οποίου το συμβόλαιο τρέχει για ακόμα τρεις σεζόν και φτάνει τα $78 εκατομμύρια. Επιπλέον, αν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένας παίκτης στο ρόστερ των Hawks, που η αγωνιστική του επίδοση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, αυτός είναι ο Collins. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η αξία του αυτή τη στιγμή στην αγορά, εξαιτίας αυτής της πτώσης.

Mια άλλη περίπτωση που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν οι Hawks για να ανασάνουν τα ταμεία τους, είναι αυτή του De’Andre Hunter, ο οποίος θα αμειφθεί $90 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω για τον Collins, έτσι κι εδώ είναι δύσκολο κανείς να πει με σαφήνεια ποια είναι η αξία του. Στην περίπτωση, δε, που μπει και ο Trae Young στο παιχνίδι, εκεί τα πάντα είναι ρευστά. Και όταν λέω “να μπει στο παιχνίδι”, εννοώ να θελήσει ο ίδιος να απομακρυνθεί από την ομάδα ζητώντας trade. Δεν θα είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που ζητάει κάτι τέτοιο. Με αυτήν την κατάσταση λοιπόν στα συμβόλαια, το μόνο που μπορώ να φανταστώ πως έκανε τον Snyder να αποδεχθεί τη δουλειά, είναι πως στις συζητήσεις που είχε με τους ιθύνοντες ζήτησε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα ήταν αδιαπραγμάτευτα, και μέσα σε αυτά ίσως να είναι να έχει ο ίδιος τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ποιος φεύγει και το ποιος μένει. Όμως, όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια και αποτελούν περισσότερο συζήτηση για την ίντριγκα, παρά χειροπιαστά πράγματα.

Τα εναπομείναντα 20 παιχνίδια, συν τα όσα έρθουν από τα play-ins/play-offs, θα δείξουν αρκετά πράγματα για το πώς θα προχωρήσουν οι Hawks το καλοκαίρι. Ο Snyder δεν είναι άνθρωπος που φοβάται την αλλαγή και αποτελεί έναν προπονητή που θέλει να έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του - για αυτό και τον προσέλαβαν οι Hawks άλλωστε. Ως τώρα το front office της ομάδας προτιμούσε να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους παίκτες έναντι των προπονητών, με τους Lloyd Pierce και Nate McMillan να αποτελούν τα “θύματα” αυτής της εμπιστοσύνης. Ειδικά στην περίπτωση του Young, ήταν πασιφανές πως η διοίκηση έκανε τα χατήρια του παίκτη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη διένεξη που είχε με τον McMillan. Δεδομένου του συμβολαίου που πρόσφεραν στον Snyder ($32 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια), εκτιμώ πως αν η Atlanta δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αυτή τη φορά η ψήφος θα πάει προς την πλευρά του προπονητή. Και σε αυτήν την περίπτωση ουδείς είναι ασφαλής. Ούτε καν ο Young. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αναγέννηση Μιλάνου Οι 32 και το δράμα »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely