Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:37

O Σεφολόσα ένιωσε άσχημα και γύρισε σπίτι

Από :

Μίλια μακριά από τα αστραφτερά φώτα της Euroleague, η Βεβέ Ριβιέρα ζει μια μεγάλη στιγμή, καθώς βλέπει ένα όνειρο δεκαετιών να γίνεται πραγματικότητα: ο Τάμπο Σεφολόσα επιστρέφει σπίτι.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Μαρτίου του 2020, όταν ο "Swiss Knife" φορούσε για τελευταία φορά τα Air Max του στα παρκέ του NBA. Η τότε ομάδα του, Χιούστον Ρόκετς, γνώριζε εντός έδρας ήττα με 126-106 από τους Ορλάντο Μάτζικ, με τον Ελβετό legend να παίζει μετά βίας 8 λεπτά, όντας άποντος. Στη συνέχεια, αρνήθηκε για οικογενειακούς λόγους να συμμετάσχει στη φούσκα του Ορλάντο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κι ουσιαστικά δεν τον ξαναείδαμε να αγωνίζεται. Ωστόσο, η πτώση του Ευρωπαίου σταρ είχε αρχίσει αρκετό καιρό νωρίτερα. Ουσιαστικά από τα μέσα της σεζόν 2017-18 κι ύστερα, ενώ βρισκόταν στη Γιούτα, ο Τάμπο Σεφολόσα ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για το φινάλε της επαγγελματικής του καριέρας, τη στιγμή δηλαδή που οι τραυματισμοί στο δεξί γόνατο έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας του.

Στις 31 Μαρτίου του 2021, ο Σεφολόσα έγραψε και τυπικά τους τίτλους τέλους μιας σπουδαίας διαδρομής, η οποία κορυφώθηκε το 2012 με τη συμμετοχή του στους τελικούς του NBA με τους Θάντερ. Το κοντέρ του σταμάτησε στα 965 παιχνίδια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μέσες επιδόσεις περί των 5.7 πόντων, 3.7 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.1 κλεψιμάτων ανά 22 λεπτά. Οι φανέλες των Μπουλς, Θάντερ, Χοκς, Τζαζ και Ρόκετς θα έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην ντουλάπα ενός αθλητή που -σύμφωνα με το HoopsHype- έβγαλε περισσότερα από 47 εκατ. δολάρια, σε 14 σεζόν, από τα συμβόλαια του στο NBA. Δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος Ελβετός παίκτης όλων των εποχών, μιας χώρας πάντως που ως γνωστόν δε φημίζεται για τη μπασκετική της σχολή. Αν υπάρχει κάποιος αθλητής στην Ελβετία που θα μπορούσε να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές να ασχοληθούν με την καλαθόσφαιρα, αυτός είναι ο Σεφολόσα.

Μέχρι πρότινος, οι Ελβετοί έβλεπαν τον Σεφολόσα αποκλειστικά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Πλέον όμως, θα έχουν την ευκαιρία για κάτι που μάλλον κανείς τους δεν περίμενε: να τον δουν να παίζει από κοντά.

Αν ο Σεφολόσα δεν ήταν άτυχος τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, πιθανότατα θα έκλεινε ήσυχα την καριέρα του στο NBA. Ακόμη κι αν επιζητούσε την επιστροφή στη Γηραιά Ήπειρο, η Euroleague θα ήταν ο επικρατέστερος προορισμός. Προφανώς το επίπεδο του Σεφολόσα δεν ήταν για να... πάει να παίξει στην Ελβετία, κρυμμένος από τα φώτα των media, εκτός κι αν α) υπήρχαν συναισθηματικοί λόγοι ή β) η καριέρα του εξελισσόταν πραγματικά άσχημα.

Ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω, τον βάζει στην διαδικασία να φορέσει ξανά τα αθλητικά του, 34 μήνες μετά, κι ενώ το καλοκαίρι παραδεχόταν πως κρατιέται καλά, παρά την μακρά αποχή του, χωρίς να έχει πάρει κιλά. "Μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν ένιωθα πως είχε έρθει η ώρα. Ξύπνησα όμως ένα πρωί και οι σκέψεις μου άλλαξαν. Ένιωσα άσχημα με το να κάθομαι στο σπίτι, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχω ακόμη -έστω και κάτι μικρό- να προσφέρω", δήλωσε ο 38χρονος φόργουορντ στη συνέντευξη Τύπου της επιστροφής του στην δράση, το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1) από το Βεβέ της Ελβετίας.

"Νιώθω λίγο γέρος, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας" πρόσθεσε χαμογελώντας. Η νέα του ομάδα δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή για τον ίδιο. Το κλαμπ εδρεύει κοντά στη Λωζάννη κι ονομάζεται Βεβέ Ριβιέρα Μπάσκετ ή εναλλακτικά, Ριβιέρα Λέικερς. Στο παραθαλάσσιο Βεβέ έζησε μεταξύ άλλων ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, καθώς κι ο Τσάρλι Τσάπλιν, όταν άφησε τις ΗΠΑ. Ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνά τους 20.000 κατοίκους. Υπάρχει μια αρένα, η "Galeries du Rivage", που φιλοξενεί 2.800 θεατές, κι αποτελεί το "σπίτι" της Βεβέ Ριβιέρα.

Σε αυτήν την πόλη, γεννήθηκε τον Μάιο του 1984 ο Σεφολόσα. Και στο συγκεκριμένο γηπεδάκι, έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, πίσω στο 2001. Πριν δοκιμαστεί κι υπογράψει στη γαλλική Σαλόν που τον ανακάλυψε το 2002. Και φυσικά πριν το NBA και την... αστερόσκονη, την παγκόσμια αναγνώριση και την εδραίωση του μεταξύ των καλύτερων αμυντικών στις ΗΠΑ.

Του έλειψε το μπάσκετ; Μάλλον, μα κυριότερα του έλειψε το σπίτι. Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος, αλλά πάντα όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει από αθλητές αυτού του διαμετρήματος, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Κάτι που στην πραγματικότητα, πάντως, είναι εντελώς ανθρώπινο. Πολλοί ενίοτε το αποκαλούν ρομαντικό. Παρεμπιπτόντως, σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει πέρσι ο Μίρζα Τελέτοβιτς, προκειμένου να παίξει μαζί με τον 14χρονο γιο του στην Τουρμπίνα, την ομάδα της γειτονιάς του, στη Βοσνία.

Το προσεχές σαββατοκύριακο, ο Σεφολόσα θα ντεμπουτάρει στο Final Four του εγχώριου League Cup. Θα παίξει μπάσκετ τουλάχιστον ως το τέλος της σεζόν. 21 χρόνια μετά, βετεράνος πια -κι όχι ανήλικος, όπως τότε- γυρίζει για να κλείσει αρμονικά τον κύκλο.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely