Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 19:41

Ο Δίπλαρος βρήκε τη θέση του στην Πάτρα

Από :

Το περασμένο Σάββατο ο Απόλλωνας πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη στην Περιβόλα κόντρα στην ΑΕΚ. Οι Πατρινοί κυριάρχησαν στο ματς και πήραν ένα δίκαιο ροζ φύλλο έναντι μιας ομάδας που είχε ξανά προβληματική εικόνα, όμως δεν παύει να είναι η ΑΕΚ. Ο Νίκος Δίπλαρος έκανε ακόμη ένα εκπληκτικό ματς στην εφετινή Basket League. Η ομάδα της Πάτρας του έχει δώσει τα... κλειδιά κι εκείνος τους δικαιώνει απόλυτα.

Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Το τι είχε συμβεί μεταξύ Δίπλαρου και ΑΕΚ ανήκει στο 2015 και δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το σήμερα. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια κι έκτοτε αμφότερες οι πλευρές κοίταξαν μπροστά, ως όφειλαν. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Δίπλαρος δεν πήρε κάποια εκδίκηση κι άλλα τέτοια, απλώς έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Υπέγραψε με 22 πόντους (3/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 7/8 βολές), 4 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 31 λεπτά, τη δεύτερη νίκη του Απόλλωνα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έπαιξε ώριμα, με οξυδέρκεια και είχε καλές εκτελέσεις. Ο 24χρονος γκαρντ ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου ανάμεσα στους 20 παίκτες που πάτησαν παρκέ. Τσαλμπούρης, Ντέιβις και Κόουλμαν ήταν πολύτιμοι για τους γηπεδούχους, όμως χωρίς τα... όργια του Δίπλαρου, δύσκολα θα έφταναν στην μεγάλη αυτή επικράτηση.

Ο Δίπλαρος σε τρία ματς μέχρι στιγμής (συν ένα του κυπέλλου) μετρά 15.3 πόντους με 43% στα τρίποντα και μοιράζει 6 ασίστ για 2.2 λάθη. Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο κόουτς Βετούλας τον χρησιμοποιεί για 31 λεπτά ανά αγώνα. Ο νεαρός δεν κατέχει απλά έναν διακριτό ρόλο στο ροτέισον. Είναι ο βασικός point-guard της ομάδας, με πραγματικές ευθύνες να βαραίνουν το παιχνίδι του. Καλείται να σκοράρει, να δημιουργήσει, να ελέγξει το τέμπο και να κοντρολάρει την πεντάδα του. Όλα αυτά σε μια ομάδα που - ανεξαρτήτως αν έχει ξεκινήσει με δυο νίκες σε τρία παιχνίδια στην Α1 - θα παλέψει για τη σωτηρία.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Δίπλαρος προέρχεται από μια σεζόν όπου... το έζησε στον Παναθηναϊκό, με συμμετοχή στην EuroLeague και κατάκτηση πρωταθλήματος και κυπέλλου. Ήταν κάτι, άλλωστε, που το κέρδισε ο ίδιος, μέσω της παρουσίας του στην περσινή πράσινη προετοιμασία. Ένιωσε πως είναι το να βρίσκεσαι σε έναν μεγάλο οργανισμό με πίεση κι υψηλές απαιτήσεις, αλλά ο χρόνος συμμετοχής του ήταν πολύ μικρός. Ο Δίπλαρος εμφανιζόταν σποραδικά κι όχι με διάρκεια (8' λεπτά μ.ο. σε 13 εμφανίσεις) κι όπως είναι φυσικό παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν από την άκρη του πράσινου πάγκου.

Φέτος βιώνει το ακριβώς αντίθετο: βασικότατος σε μια ομάδα με στόχο την παραμονή, δίχως ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και χωρις υπερβολικά μεγάλο όγκο αγώνων. Κι ως τώρα δείχνει να έχει εξαιρετική προσαρμογή σε αυτή τη νέα κατάσταση της καριέρας του. Όπως και στην πρεμιέρα κόντρα στον Ιωνικό, έτσι και με την ΑΕΚ, ο Δίπλαρος έβγαλε μια (θετική) εικόνα που δεν είχαμε ξαναδεί. Με ηγετικά στοιχεία και μεγάλη συγκέντρωση στο ματς.

Αυτό που βλέπουμε φέτος πως ο Πατρινός γκαρντ κέρδισε πράγματα από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό και πλέον έχει αποκομίσει εμπειρίες. Δεν είναι ο παίκτης που ήταν προ τριών-τεσσάρων ετών στον Πανιώνιο (2017-2019, 48 ματς, 4.4 πόντοι, 1.9 ασίστ), αντιθέτως η βελτίωση του είναι οφθαλμοφανής. Στο μεσοδιάστημα, είχε περάσει κι από Μαυροβούνιο (Λόβτσεν) και Γεωργία (Μπατούμι). Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν τον βλέπαμε μελλοντικά στην Εθνική των παραθύρων που συχνά-πυκνά στελεχώνεται από Έλληνες παίκτες που ξεχωρίζουν στα χαμηλότερα στρώματα του εγχώριου πρωταθλήματος.

Γενικά ο Δίπλαρος είναι ένας παίκτης που πάντοτε έβγαζε θράσος στο παιχνίδι του κι έπαιζε με αυτοπεποίθηση. Ξέραμε πως μπορεί να σταθεί στα περισσότερα ρόστερ των ομάδων της κατηγορίας, αλλά η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο ξεκίνημα δεν θα το περίμεναν πολλοί. Ο Απόλλωνας έχει βρει έναν πολύ καλό γηγενή άσσο και πρέπει να τον πλαισιώσει με έναν ακόμη «πίσω του», ώστε να μην τον καταπονήσει από νωρίς. Ο Δίπλαρος είναι ένα γκαρντ με... πνευμόνια και καλός αθλητής, αλλά δεν μπορεί να βγάλει μια ολόκληρη σεζόν μόνος του στην απαιτητική θέση "1".

Είναι βέβαιο πάντως πως ο Δίπλαρος έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης, αρκεί να συνεχίσει την πρόοδο του και να φανεί συνεπής σε βάθος χρόνου. Στον Απόλλωνα δείχνουν να τον εμπιστεύονται κι η λογική υπαγορεύει πως φέτος η χρονιά του θα είναι παραγωγική. Αν συνδυαστεί και με την επίτευξη των ομαδικών στόχων, θα είναι ιδανική για τον Έλληνα πλειμέικερ. Μπορεί ποτέ να μη θεωρήθηκε top prospect (αν κι ήταν μέλος σε πολλές επιτυχίες των μικρών Εθνικών Ομάδων Κ18 & Κ20), αλλά δεν θα χαλάσει ούτε τον Απόλλωνα, ούτε και το ελληνικό μπάσκετ, αν κάνει φέτος το step-up στην καριέρα του.

Αξιοσημείωτο είναι πως έπειτα από τρία ματς, στα δύο ήταν MVP της αγωνιστικής. Έχουμε ξαναπεί ότι ποτέ δεν είναι αργά. Επίσης δεν είναι απαραίτητο πως ένας παίκτης θα πιάσει με την... πρώτη σε μια μεγάλη ομάδα. Ο Δίπλαρος θα περάσει σε άλλη τροχιά, εφόσον φέτος αποδείξει πως είναι παίκτης ικανός να κάνει την διαφορά.

Ο φετινός Απόλλωνας είναι μια ομάδα που κράτησε αρκετά μέλη που του έφεραν την περσινή άνοδο κι ενισχύθηκε με ξένους δίχως ιδιαίτερη εμπειρία. Ήταν αναμενόμενο να περιμένει πολλά από τον Δίπλαρο, αλλά κι από τον Τσαλμπούρη. Ανεξαρτήτως της προσφοράς των ξένων συνολικά, αυτό το δίδυμο Ελλήνων θα είναι καθοριστικό για την πορεία της ομάδας του Νίκου Βετούλα. Κι αυτό που φαίνεται από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν είναι πως πράγματι οι δύο τους θα είναι κομβικοί, παρέα με τους Κόουλμαν και Ντέιβις, που επίσης φανερώνουν εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Highlight του Δίπλαρου, μέχρι στιγμής, αναμφίβολα είναι το... Τζορντανικό καλάθι κόντρα στην ΑΕΚ, όπου σκόραρε υπό πίεση με πλάτη στο καλάθι, στο 2:44 του βίντεο:

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely