Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 09:24

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πεθαίνει

Από :

Έχει ξεκινήσει ένας από τους πιο καυτούς Ιούλιους στην ιστορία του μπάσκετ και ο κύριος λόγος για αυτό είναι το NBA και το Salary Cap που εκτοξεύθηκε 20+ εκατομμύρια από την προηγούμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά για να καταλάβει κάποιος πως θα μπορούσε να ενισχυθεί μια ομάδα, είναι τα χρήματα που παίρνει ο Curry, ο Αντετοκούμπο και ο Anthony Davis μαζί!

Συγκλονισμένοι όλοι παρακολουθούμε τα ποσά που ξοδεύονται ακόμα και για παίκτες που δεν έχουν γίνει καν βασικοί ακόμα (Crabbe ρε φίλε τι manager έχεις και πήρες 75 εκατομμύρια για 4 χρόνια;).
Υπήρξαν όμως και σοβαρές μετακινήσεις παικτών όπως ο KD που πήγε στο Golden State, έναν οργανισμό που αξίζει απίστευτα συγχαρητήρια για ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Aλλά και οι New York Bulls, σόρρυ Knicks εννοώ, πήραν Rose-Noah-Lee και Jennings! Όλα αυτά χάρη στο νέο salary cap!

Οι Ευρωπαίοι παίκτες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. O Sergi Rodriguez έφυγε από την Ρεάλ για να πάρει στους τελευταίους (!) Sixers και ενώ έχουν πάρει τον καλύτερο point guard του draft! Ο Kuzminskas πάει Νέα Υόρκη, ο Satoransky Wizards και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν, γιατί πλέον μπορούν να πάρουν χρήματα που δεν μπορούν να τα βρουν στην Ευρώπη! Για την ιστορία ο Ροντρίγκεθ θα πάρει καθαρά περίπου 5.000.000!

Την ίδια στιγμή η Euroleague δίνει μάχη με τη Fiba, η διοργάνωση αλλάζει πάλι φορμάτ και οι διεκδικήτριες ομάδες κάθε χρόνο σταθερά παρουσιάζουν ζημιά. Αν η διοργάνωση δεν παρουσιάσει κερδοφορία για τις ομάδες θα είναι σχεδόν αδύνατο οι top παίκτες να μένουν στην Ευρώπη. Τα ταλέντα όπως ο Kuzminskas θα χάνονται πολύ σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ευρώπη θα είναι μια πολύ ανταγωνιστική αναπτυξιακή λίγκα για το NBA. Και μεταξύ μας, ίσως είναι το καλύτερο για το άθλημα, για όλους μας.

Στην Αμερική σέβονται το προϊόν, το αγαπάνε, το προσέχουν, το προωθούν με κάθε τρόπο και το σημαντικότερο είναι πως στηρίζουν την υποδομή τους. Μπορεί το NBA να είναι το πάνω ράφι, αλλά οι σταρ που βλέπουμε ξεκίνησαν από τα high school πρωταθλήματα, για να παίξουν στο κολλεγιακό, για να πάνε στο NBA. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τηλεοπτικά. Όποιος είχε την τύχη να πάρει League Pass και Euroleague Pass καταλαβαίνει.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει υποδομή και θα κληθεί πολύ σύντομα να πληρώσει το τίμημα. Μαζί της και εμείς.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely