Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 11:16

Ένα μεταγραφικό tour στην Ευρωλίγκα

Από :

Το καλοκαίρι είναι ωραίο αν είσαι μαθητής και περιμένεις τους τρεις μήνες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού μακριά από τις σχολικές αίθουσες, αν είσαι εργαζόμενος και έρθει η μέρα της άδειας ή αν είσαι οπαδός/φίλαθλος και διαβάζεις τις ειδήσεις για τις μεταγραφικές κινήσεις της αγαπημένης σου ομάδας. Με τα καλοκαιρινά μπάνια να είναι προ των πυλών, αφού πλησιάζει η περίοδος κατά την οποία θα απολαύσουμε το αλμυρό νερό της υπέροχης παραλίας του χωριού και ελπίζοντας πως θα είναι οι τελευταίοι θερινοί μήνες κατά τους οποίους ζούμε υπό τέτοιες συνθήκες, θα ρίξουμε μια ματιά ανά την Ευρώπη και τις μεταγραφές που έχουν γίνει για τις ομάδες της Ευρωλίγκα. Ώρα για tour λοιπόν-εκτός αν είσαι βέβαια ο ΠΘ που διαβάζεις το παρακάτω κείμενο, οπότε βρίσκεσαι μόνιμα σε τέτοια φάση διακοπών.

Θα ξεκινήσουμε από την Ανατολή, με πρώτη στάση στην Τουρκία. Η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ευρώπη, όπως μου είχε πει ο πολυταξιδευμένος πατέρας μου, μετά από ένα ταξίδι σε αυτήν. Το πάντρεμα Ανατολής και Δύσης, οι υπέροχες γεύσεις, αυτή η μαγευτική μυσταγωγική ατμόσφαιρα, καθώς περπατάς στις όχθες του Βοσπόρου, είναι δυσεύρετες εικόνες και εμπειρίες. Μία τέτοια εμπειρία ήταν και κάθε αγώνας της πρωταθλήτριας -πλέον- Εφές τα τελευταία χρόνια. Η «αυτοκρατόρισσα» Ευρώπης και Τουρκίας θα θελήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της και εδώ που τα λέμε από τη στιγμή που κρατάει τον πολυτιμότερο παίχτη της περσινής Ευρωλίγκα, Vasilije Micic, δεν είναι απίθανο. Το σημαντικότερο είναι πως έχει διατηρήσει τους παίχτες που την οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης (το όρος Eλμπρούς στην οροσειρά του Καυκάσου είναι η υψηλότερη κορυφή με υψόμετρο 5642 μέτρα), πλην του Sertac Sanli και μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του και αν αυτός θα συνεχίζει να δίνει αυτό το stretch στοιχείο στη θέση του σέντερ.

Η έτερη ομάδα της Πόλης, η Φενέρ, έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές σε θέσεις κλειδιά, με τους Henry, Polonara, Booker να μοιάζουν έτοιμοι για να βρεθούν σε ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδο στην τετράδα της διοργάνωσης. Η νέα Φενέρ θα μοιάζει αμυντικά με Λερναία Ύδρα, καθώς θα είναι πολύ αθλητική, θα έχει ψηλά, δυνατά κορμιά με μέγεθος και τον συνδυασμό σουτ/δημιουργίας από πολλές θέσεις της πεντάδας. Κινήσεις που ταιριάζουν στην τάση των κορυφαίων ομάδων της λίγκας, για πεντάδες με μέγεθος, που θα μπορούν αμυντικά να «μικραίνουν» τον χώρο.

Εχει να αντιμετωπίσει ξανά ένα σοβαρό πρόβλημα πάντως η Φενέρ. Αυτό δεν είναι άλλο από μία ενδεχόμενη αποχώρηση του προπονητή Igor Kokoskov για τον πάγκο των Mavericks και τη θέση του βοηθού του Jason Kidd, εξέλιξη που θα φέρει σίγουρα κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα που προσπαθεί να χτίσει ο Maurizio Gherardini ένα χρόνο μετά τη φυγή του Zeljko Obradovic. Οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση το τελικό ερωτηματικό είναι ποιος θα είναι ο επόμενος τεχνικός της Φενέρ.

Εν συνεχεία μεταβαίνουμε στην αχανή Ρωσία, με τις τρεις ομάδες της, καθεμία εκ των οποίων βρίσκεται σε διαφορετική πόλη. Ένα ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό θα ήταν υπέροχο για έναν ταξιδιώτη που θα επεδίωκε να γνωρίσει - όσο είναι εύκολο - το αχανές αυτό κομμάτι του πλανήτη, ένα μέρος αραιοκατοικημένο, με άγρια φυσική ομορφιά. Ένα ταξίδι εννέα χιλιάδων χιλιομέτρων, που κάνει τον επιβάτη να μεταφέρεται τρόπον τινά στον χρόνο, καθώς διασχίζει με το τρένο οχτώ χρονικές ζώνες. Βέβαια για τις ομάδες δεν είναι συμφέρουσα μία τέτοια διαδρομή, καθώς η απόσταση Μόσχα-Καζάν είναι περίπου 800 χιλιόμετρα.

Η Μοσχοβίτικη ομάδα λοιπόν της ΤΣΣΚΑ, έχει ξεκάθαρα ως στόχο την επιστροφή στην κορυφή. Ελπίζουν πως θα αφήσουν πίσω τους τραυματισμούς σημαντικών προσώπων, που τους ταλάνιζαν την τελευταία διετία (Clyburn, Milutinov) και δεν θα συναντήσουν τα προβλήματα που είχε η σχέση Ιτούδη-James με τον Alexey Shved, ο οποίος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε. Στην τελική, ο σύντροφος Shved θα βρεθεί σε έναν οργανισμό που έχει δείξει πως αντέχει τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει οποιοσδήποτε παίχτης και δεν θα διστάσει να τον εξοβελίσει, σε περίπτωση που αυτός είναι επιζήμιος για το σύνολο. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η ΤΣΣΚΑ αποκτά τον καλύτερο scoring γκαρντ που αγωνίζεται στη γηραιά ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα ανανέωσε τον Iffe Lundberg, ο οποίος αποδείχτηκε λίρα εκατό.

Η ομορφότερη πόλη της Ρωσίας και πιθανότατα εκ των ομορφότερων στην Ευρώπη είναι η Αγία Πετρούπολη.

Χτισμένη στη συμβολή του ποταμού Νέβα με τη Βαλτική, με πολλές γέφυρες που ενώνουν τα νησάκια πάνω στα οποία βρίσκεται, χαρακτηρίζεται και ως Βενετία της Ρωσίας, λόγω αυτής ακριβώς της τοπογραφίας. Η Ζενίτ, ήρθε στην Ευρωλίγκα για να μείνει, μετά την περσινή πετυχημένη πρώτη σεζόν, κατά την οποία προκρίθηκε στα προημιτελικά και δυσκόλεψε πολύ τη Μπαρτσελόνα προτού αποκλειστεί. Ο Xavi Pascual παραμένει στο τιμόνι και παρότι χάνει τον ιθύνοντα νου, Kevin Pangos, έχει αποκτήσει τους Loyd, Napier, Frankamp (ο παλιός παίχτης του Ρεθύμνου), Kuzminskas, Karasev, Mickey, Kulagin. Γεμίζει τον πάγκο με παίχτες που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από ό,τι πέρυσι, ενώ η περίπτωση του Napier-και ας έχει να παίξει μπάσκετ κάνα χρόνο- μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική κίνηση. Εξαιρετικός pick ‘n roll guard, εκρηκτικός, με φοβερό χειρισμό της μπάλας, έχει περάσει από έξι ομάδες στο ΝΒΑ και έχει γράψει συνολικά 345 ματς κανονικής περιόδου με 7,1 πόντους, 2,5 ασίστ και 34,5% τρίποντο. Ο Frankamp επίσης είναι μία αξιόλογη περίπτωση, μετά το «αγροτικό» στην Ισπανική λίγκα και τη Μούρθια. Πολύ ενδιαφέρον και το δίδυμο Mickey-Poythress στους ψηλούς.

Το μακρινό Καζάν, το οποίο απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, είναι μία από τις παλιές πόλεις στη Ρωσία και είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βόλγα και πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Ταρταστάν. Η Ούνικς, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πρίφτη, κατέκτησε το πολύτιμο εισιτήριο για την Ευρωλίγκα μέσω του Γιούροκαπ. Ο Έλληνας τεχνικός μετά από μία τετραετία στην ομάδα επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και τη θέση του πήρε ο Velimir Perasovic. Αρκετοί παίχτες αποχώρησαν από την ομάδα, όπως οι White, Theodore, Smith. Οι Canaan, Brown περέμειναν, ενώ η πιο αξιοπρόσεκτη κίνηση ήταν αυτή του πολύ καλού και σταθερού όλα αυτά τα χρόνια Will Thomas στη θέση του power forward. Τέλος, υπάρχει και ο Lorenzo Brown, ο οποίος μετά την όχι ιδιαίτερα πετυχημένη σεζόν στη Φενέρ, θα θελήσει να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν στο Βελιγράδι, ενώ αναμένουμε αν το μακρινό Καζάν θα είναι εν τέλει ο προορισμός του Mario Hezonja.

Επόμενη στάση, το Κάουνας, μία εκ των «μπασκετουπόλεων» της Ευρώπης. Χτισμένη και αυτή στις όχθες ποταμού, για την ακρίβεια στη συμβολή δύο, του Νέμουνας και του Νέρις, οι οποίοι καταλήγουν στη λιμνοθάλασσα του Κάουνας. Η ομάδα της Ζάλγκιρις θα προσπαθήσει να επανέλθει σε τροχιά playoffs μετά την περσινή απουσία. Δύσκολη αποστολή, αλλά όχι απίθανη. Επιστροφή στο Κάουνας για δύο παλιούς γνώριμους, για τους Ulanovas και Kalnietis, με τους Giffey, Cavanaugh να αποτελούν παίχτες που σουτάρουν με υψηλό ποσοστό από το τρίποντο -40% plus πέρυσι-, ενώ έχει ενδιαφέρον η περίπτωση του Αμερικανού σέντερ Josh Nebo στην πρώτη του παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση. Ένα όνομα που πιθανόν θα μας απασχολήσει στο μέλλον. 

Συνεχίζουμε προς τη Γερμανία με στάσεις στο Βερολίνο και το Μόναχο. To Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή, θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ του 2022. Ενδεχομένως θα ήταν καλή ευκαιρία να γίνεται μόνιμα στη Γερμανία το τριήμερο που κρίνει τον πρωταθλητή Ευρώπης. Ένα ταξίδι βέβαια στο Μόναχο την περίοδο του Oktoberfest θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όποιον ειδικά αγαπάει τη μπύρα και όχι μόνο. Η Άλμπα προς το παρόν δεν έχει κινηθεί ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι, με την περίπτωση του υιού Blatt να ξεχωρίζει, ενώ η επιλογή του Siva να μετακομίσει στους Breakers της Νέας Ζηλανδίας ήταν πραγματικά μη αναμενόμενη.

H Μπάγερν είδε βασικούς πυλώνες της περσινής ομάδας όπως οι Reynolds, Baldwin, να μετακομίζουν σε άλλες πολιτείες. Ο Darrun Hilliard υπό τις οδηγίες του coach Trinchieri μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο και να γίνει μία μεταγραφή-κλοπή. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τον Σέρβο guard, Ognjen Jaramaz, τον οποίο τον είχε στην Παρτίζαν ο Ιταλός αλενατόρε. Ψηλός, μακρύς, με τάση να επιτίθεται κατά μέτωπο στη ρακέτα, θα χρειαστεί να βελτιώσει το σουτ του, ώστε να γίνει πιο καλός στο τοπ επίπεδο. O Lucic θα έχει και πάλι τον ρόλο του ηγέτη, αλλά τα μούσκουλα και η δύναμη στη ρακέτα του Reynolds θα λείψουν σίγουρα.

Συνεχίζουμε την περιήγηση στην κεντρική Ευρώπη και αυτή τη φορά μεταβαίνουμε στη Γαλλία και στον νομό Ρον. Εκεί βρίσκεται το πασίγνωστο Λουγδουνούμ, για όσους απολαμβάνουν τις ιστορίες του Αστερίξ, ή πιο απλά η πόλη της Λυών, η οποία και διαπερνάται από δύο ποτάμια. Η παλιά πόλη της Λυών έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ψάχνοντας ορισμένες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή, βρήκα πως στα βόρεια της Λυών βρίσκεται η επαρχία Beaujolais, γνωστή για το ομώνυμο κρασί της. Η τοπική ομάδα της Ασβέλ-Βιλερμπάν, υπό την ηγεσία του Τόνι Πάρκερ, αναμένεται να είναι η “ένοχη απόλαυση” τις βραδιές της Ευρωλίγκα. Όχι, ο λόγος δεν θα είναι ο Lighty, που έγινε μεγάλο σίριαλ με την παρολίγο μετακίνηση στον Ολυμπιακό, αλλά το μεγάλο project των Γάλλων και πιθανό lottery pick το 2023 στο ΝΒΑ, Victor Wembanyama. O 17χρονος, ύψους 2,19 παίχτης, θα έχει τη δυνατότητα να βρει χρόνο στο υψηλότερο επίπεδο, να εξελιχθεί και να βρεθεί αντιμέτωπος με πιο έμπειρους και καλύτερους παίχτες, ώστε να πάει έτοιμος σε λίγα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερα για εκείνον μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο του Mike Schmitz στο espn, το οποίο τον χαρακτηρίζει ως ‘’the world's most intriguing NBA prospect’’. Ακόμα, την ευκαιρία να πάρει πραγματικό αγωνιστικό χρόνο και να «ξεφύγει» λίγο από τη σκιά του πρωταθλητή αδερφού του Γιάννη (οκ, εδώ ξεχνάω πως πήρε πρώτος δαχτυλίδι με τους Λέικερς) θα έχει ο Κώστας Αντετοκούνμπο, κάτι που μόνο καλό θα κάνει στην καριέρα του. Επίσης, ενδιαφέρον έχει ο stretch forward/center Dylan Osetkowski του 40% plus από το τρίποντο που απέκτησαν από την Ουλμ, ομάδα με παράδοση στο να χτίζει παίχτες, όπως και ο εκ της Αριζόνα ορμώμενος Elie Okobo, ο οποίος έχει αγωνιστεί με τη φανέλα των Μπορντώ και Ορτέζ πριν μεταβεί στο ΝΒΑ. Παίχτης με πλούσιο επιθετικό ταλέντο, combo guard, που δε φάνηκε στο ΝΒΑ και τους Suns-προBubble- θα βρει σίγουρα χώρο και χρόνο να γίνει «αισθητός» στο πλαίσιο της Ασβέλ. Ιδού ολίγον από Wembanyama στον πρόσφατο τελικό εναντίον των ΗΠΑ για το παγκόσμιο κύπελλο κάτω των 19:  

Η Μονακό από την άλλη, ερχόμενη ως τροπαιούχος Γιούροκαπ, ίσως είναι εκ των «αδύναμων κρίκων» της διοργάνωσης. Ομάδα που αρέσκεται να τρέχει και να σουτάρει πολύ, θα χρειαστεί να κάνει σημαντικές προσθήκες για να σταθεί σε ένα καλό επίπεδο. Πάντα ενδιαφέρουσα η περίπτωση του guard Rob Gray o oποίος αγωνίστηκε από τη φάση των «16» με τους Μονεγάσκους στα ευρωπαικά παιχνίδια φορτώνοντας το καλάθι των αντιπάλων με 18,2 πόντους με 50% τρίποντο. Ίσως η φετινή χρονιά του δώσει το εισιτήριο για έναν μεγαλύτερο σύλλογο. Αν όχι, δεν πειράζει, το Μόντε Κάρλο είναι πάντα ένας ωραίος προορισμός.

Οι προορισμοί στην Ισπανία μειώθηκαν κατά ένας, αφού τη σεζόν 2021/22 μόνο τρεις ομάδες θα αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Οι Βάσκοι της Μπασκόνια θα συνεχίσουν να παίζουν σε ένα γρήγορο τέμπο, ακολουθώντας πιστά το δόγμα Ιvanovic. Για αυτό και στην ομάδα στη θέση του Henry πήγε ο Baldwin. Εκρηκτικό ομολογουμένως το πάντρεμα του πρώην άσου της Μπάγερν με τον προπονητή του. Ο Granger θέλει να αφήσει πίσω του τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, με την παρουσία του στην Άλμπα να δείχνει πως αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί. Οι Fontecchio, Marinkovic θα δώσουν το απαραίτητο βάθος στα φτερά και το καλό περιφερειακό τους σουτ, ενώ το stretch στοιχείο που έδινε η παρουσία του Polonara θα παραμείνει, με τον Matt Costello του 45% από το τρίποντο με την Γκραν Κανάρια πέρυσι στο Γιούροκαπ. Παίχτες που μοιάζουν ταμάμ για τον οργανισμό.

Για τους Καταλανούς της Βαρκελώνης, το τρόπαιο που χάθηκε στην Κολωνία μοιάζει και φέτος αυτοσκοπός. Μόνη κίνηση έως τώρα η απόκτηση του Sanli από την Εφές, ο οποίος έγινε αίφνης παίχτης εκατομμυρίου. Θα αποκτηθεί σίγουρα ένας  forward μετά τη φυγή των Hanga, Claver, ενώ για τη θέση πίσω από τον Νικ Καλάθη απέκτησαν τον πολυτάλαντο Rokas Jokubaitis από τη Ζάλγκιρις.  

O Λιθουανός point guard αναμένεται να δει το όνομά του μέσα στις επιλογές για το draft του ’21, αλλά δύσκολα θα κάνει το ταξίδι για τις ΗΠΑ αυτή τη σεζόν, κάτι που αναμένεται να κάνει ο Bolmaro, ο οποίος ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για την απέναντι όχθη του Ατλαντικού (εξαιρετικό το scout report στο SBNation που μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Το βασικό για μας τους θεατές είναι να μπορέσει η Μπαρτσελόνα να γίνει λίγο πιο θελκτική και όχι τόσο «μαζεμένη» στον τρόπο παιχνιδιού. Σίγουρα πάντως η γαστρονομία των δύο περιοχών είναι θελκτική για τον οποιοδήποτε.

Τελειώνοντας με τους Ισπανούς, πάμε μία βόλτα στη Μαδρίτη με τα πολύ γνωστά μουσεία τέχνης, όπως το Πράντο ή το Ρέινα Σοφία. Το επίσης ωραίο της Ισπανικής πρωτεύουσας είναι πως το Τολέδο είναι σε κοντινή απόσταση για μία μονοήμερη εκδρομή. Η Ρεάλ μετά τις περσινές ατυχίες με τις αποχωρήσεις ουκ ολίγον παιχτών για το ΝΒΑ και τον τραυματισμό του Randolph αναμενόμενα θα ήταν κινητική στις μεταγραφές. Μετά τον Poirier που απέκτησε την άνοιξη, ενισχύθηκε με τον Yabusele στη θέση του power forward, ενώ η έλλειψη point guard οδήγησε τους ιθύνοντες στους Huertel και Williams-Goss. Θα γκρινιάζουν άραγε οι Καστιγιάνοι για το floater του δεύτερου ή όχι; Ο Goss μετά την όχι επιτυχημένη παρουσία του στους Jazz επέστρεψε στην Ευρώπη με τη φανέλα της Κουμπάν, με την οποία έδειξε εξαιρετικά στοιχεία έχοντας 17 πόντους, 5,2 ασίστ, 2,3 κλεψίματα και 50% τρίποντο στα έξι ματς με τους Ρώσους στο Γιούροκαπ. Σίγουρα θα έχουμε την προσοχή μας και στον συμπαθή Αμερικάνο όταν βλέπουμε αγώνες της Ρεάλ.

Ακόμα στη Μαδρίτη μετέβη από τη Βαρκελώνη ο Adam Hanga, ως ο παίχτης που θα λειτουργήσει ως «αντι-Deck», ενώ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, στην καλαθοσφαίριση είναι μάλλον συχνό φαινόμενο η μετακίνηση παιχτών μεταξύ των δύο άσπονδων αντιπάλων.

Μιλάνο και ψώνια μοιάζουν δύο έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους. Από τις πόλεις στην Ευρώπη που θα μπορούσε να επισκεφτεί κάποιος μόνο για να ψωνίσει, με τόσους επώνυμους οίκους. Ένα δίποντο του Higgins όμως, έβαλε τέλος στα όνειρα των Ιταλών για κατάκτηση του τροπαίου. Η Αρμάνι επέστρεψε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό στερέωμα υπό τις οδηγίες του προφεσόρε Messina και θα θελήσει να μείνει εκεί. Στην καλοκαιρινή κολεξιόν ο οίκος Αρμάνι προτίμησε την ελληνική αγορά, με τους Ντίνο Μήτογλου και Jerian Grant να αφήνουν Παναθηναϊκό και Προμηθέα αντίστοιχα και να μεταβαίνουν στην ιταλική πόλη. Ακόμα, επιστροφή στην Ευρώπη για τον Melli, ενώ απέκτησαν και τον Troy Daniels με θητεία 339 αγώνων στο ΝΒΑ. Αυτές οι πιο σημαντικές προσθήκες. Οι Ιταλοί αναμένονται σκληροί και δυνατοί στις θέσεις των ψηλών, ενώ η τετράδα των Delaney, Rodriguez, Grant, Daniels στην περιφέρεια θα δώσει και ένα πιο «αλέγκρο» στοιχείο.

Ο Ερυθρός Αστέρας αναμένεται ξανά βαρετός υπό τις οδηγίες του Dejan Radonjic, αν και θα έχει σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει στους εγχώριους αγώνες από ό,τι στην Ευρώπη. Και αυτό λόγω της Παρτίζαν, που δείχνει έτοιμη να πάρει τη θέση του Αστέρα στην Ευρωλίγκα. Στο όμορφο Βελιγράδι, μία πόλη που ζει σε έντονους ρυθμούς, επιστρέφει μετά τη σεζόν 2014/15 ο Nikola Kalinic σε μία ομολογουμένως αναπάντεχη κίνηση. Λόγος για να βλέπει κανείς τον Αστέρα; Νομίζω μόνο αν τα γήπεδα έχουν κόσμο, για την φανταστική ατμόσφαιρα των Delije.

Τελευταία στάση πριν την επιστροφή στα «πάτρια» εδάφη, το Τελ Αβίβ. Η Μακάμπι, μετά την περσινή κακή χρονιά, κατά την οποία έμειναν εκτός playoffs, θα πρέπει να επανέλθει γρήγορα στο μοντέλο του προπονητή της. Μία ομάδα Σφαιρόπουλου που θα είναι σκληρή αμυντικά και όχι τόσο σοφτ όσο ήταν. Επιστροφή για τον Reynolds λοιπόν, γιατί το δίδυμο των Κροατών ήταν ολίγον τι κάκιστο και απόκτηση του Derrick Williams για μία σούπερ αθλητική frontline. Ακόμη, ο Nunnally θα βρεθεί ξανά στα ευρωπαϊκά παρκέ, για να θυμηθούμε ότι υπάρχει ως αθλητής ακόμα, ενώ αποκτήθηκαν και ορισμένοι «άγνωστοι» Αμερικάνοι, όπως οι Keenan Evans και Kameron Taylor. Θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να επιστρέψει εκεί που «ανήκει» η Ισραηλίτικη ομάδα.

Όσον αφορά την Αθήνα, τον Αύγουστο λένε ότι είναι ωραία επειδή λείπει αρκετός κόσμος, ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω; Σίγουρα από τον Παναθηναϊκό πάντως λείπει ένας καλός κουμανταδόρος στη θέση του point guard. Η απόκτηση του Πρίφτη για τον πάγκο της ομάδας δείχνει μία κατεύθυνση στην οποία αναμένεται να κινηθεί το τριφύλλι και αυτή θα αφορά το κομμάτι της άμυνας πρωτίστως, καθώς ο κόουτς είναι γνωστός για τις σύνθετες άμυνες που άπλωναν οι ομάδες του. Πρωτεργάτης αυτών, από τα χρόνια στον Άρη, ο Okaro White, ο οποίος σαν μία άλλη περίπτωση Saviola επιτέλους θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας που τον αποκτούσε εδώ και πολλά χρόνια. Σημαντικές οι παραμονές των Παπαπέτρου πρωτίστως και Nedovic-για όσο χρόνο θα είναι υγιής και βαλβίδα ασφαλείας στη θέση του shooting guard o εξαιρετικός με την ΑΕΚ, Daryl Macon. O Perry είναι καλή περίπτωση για αλλαγή του βασικού pg, ενώ ο Floyd θα προσφέρει την αθλητικότητα πίσω από τον Παπαγιάννη. Ερωτηματικό αποτελεί η έλλειψη παραστάσεων των νεοαποκτηθέντων παιχτών από την Ευρωλίγκα, καθώς ουδείς έχει αγωνιστεί σε αυτήν.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ακόμα στον αστερισμό της αποχώρησης του κορυφαίου αθλητή της ιστορίας του, ενώ η έτερη σημαία της ομάδας ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο. O Τhomas Walkup έρχεται για να αποτελέσει δίδυμο με τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος και «επίσημα» πια θα αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας στο παρκέ. Ο Fall έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά για να είναι η απάντηση των ερυθρόλευκων στους sevenfooters της Ευρωλίγκα, μετά την καλή του περσινή χρονιά με τη Βιλερμπάν. Μια καλή περίπτωση σέντερ, με καλή αντίληψη του χώρου και καλές επαφές με το καλάθι. Ο Βεζένκοφ μπαίνει σε τροχιά συμβολαίου και θα πρέπει να ανανεώσει γρήγορα, προτού βρεθούν προ απροόπτου στον Ολυμπιακό, κεφαλοποιώντας την εξαιρετική χρονιά που έκανε ως πρώτος σκόρερ της ομάδας με τους 11,5 πόντους και 43% τρίποντο. Αυτό που μοιάζει να λείπει από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ένας (ή και δύο) παίχτες με καλό περιφερειακό σουτ και πλούσιο επιθετικό παιχνίδι.

Αυτή ήταν μια πρώτη βόλτα ανά τις ομάδες της Ευρωλίγκα και τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν κάνει. Τα ρόστερ των περισσότερων ομάδων μοιάζουν ακόμα ανοιχτά και το ΝΒΑ με το ντραφτ και την αγορά των ελεύθερων θα επηρεάσει σίγουρα ορισμένες. Έως τότε εμείς θα απολαύσουμε τα μπάνια μας και τις διακοπές μας.

Σημειώσεις: στατιστικά από το σάιτ του ΝΒΑ και της Euroleague.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely