Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 18:46

Q and A με τον Σέλβιν Μακ

Από :

Ο επί μια οκταετία NBAer και νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, Σέλβιν Μακ, μίλησε στο Basketball Guru για τη φετινή του εμπειρία στη χώρα μας και τη σεζόν που διανύει με τους «πράσινους». Κατά την διάρκεια της πτήσης της αποστολής του Παναθηναϊκού με προορισμό την Ρωσία για τις τελευταίες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ελληνικής ομάδας για τη φετινή χρονιά, ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ (5.8 πόντοι, 2.7 ασίστ σε 25 συμμετοχές στη φετινή Ευρωλίγκα) απάντησε στις ερωτήσεις μας και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για το χρόνο που αφιέρωσε.

Πως κρίνεις τη φετινή σεζόν ως τώρα;

Η σεζόν μέχρι στιγμής είναι οκ, είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα κατά την διάρκεια της, όσον αφορά τα αποτελέσματα, αλλά και όσα συμβαίνουν τριγύρω με τον COVID. Τελευταία, θεωρώ πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύεις ότι σας βοήθησε ως προς το να βελτιωθείτε η έλευση του Όντεντ Κάτας;

Ναι το πιστεύω αυτό, συνεργάστηκα με τον κόουτς και στο Ισραήλ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, απλώς το σύστημα του χρειάζεται το χρόνο του.

Ποια θεωρείς τη σπουδαιότερη σας νίκη ως τώρα;

Η πιο μεγάλη νίκη ήταν με τον Ολυμπιακό. Πήγαμε να παίξουμε εκτός έδρας, ενώ δεν παίζαμε το καλύτερο μας μπάσκετ (σ.σ. λίγες μέρες πριν ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ από τον Προμηθέα) και το να κερδίσουμε ήταν πολύ σπουδαίο για εμάς και τους φιλάθλους μας.

Έχεις κάποιον αγαπημένο συμπαίκτη στον Παναθηναϊκό;

Θα έλεγα πως αυτός είναι ο Άαρον Γουάιτ, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον, πριν από την άφιξη μου στην ομάδα. Είμασταν συμπαίκτες και πέρσι στο Μιλάνο με την Ολίμπια.

Οι φίλαθλοι συχνά γίνονται αυστηροί κριτές στην Ελλάδα. Πως αντιμετωπίζεις την κριτική;

Ναι, ισχύει, οι φίλαθλοι πάντα θα έχουν και θα εκφράζουν την άποψη τους για το παιχνίδι, αλλά είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Απλώς προσπαθώ να «κοντρολάρω» όσα μπορώ και να σκέφτομαι θετικά.

Λόγω του COVID τα γήπεδα είναι κλειστά επομένως δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω πως είναι να παίζεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Είναι σίγουρα διαφορετικό, αλλά είμαστε επαγγελματίες παίκτες, παίζουμε σε όλες τις συνθήκες, όπως είναι ένα άδειο γήπεδο, επομένως απλώς πρέπει κατά κάποιο τρόπο να προσαρμοστείς σε αυτό. Ωστόσο, εύχομαι να μπορέσω να ζήσω την εμπειρία του να δω το ΟΑΚΑ γεμάτο με φιλάθλους.

Έχοντας βρεθεί τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στην Ευρώπη, πες μου αγωνιστικά τι κάνει διαφορετικούς αυτούς τους δύο κόσμους.

Η ταχύτητα του παιχνιδιού και τα αθλητικά προσόντα είναι η βασική διαφορά.

Έχεις παίξει οκτώ σεζόν στο ΝΒΑ με αρκετές ομάδες. Τι σου έμεινε από την θητεία σου;

Οι καλύτερες μου αναμνήσεις ήταν από την εποχή που έπαιζα με τους Ατλάντα Χοκς*. Με αυτή την ομάδα είχαμε δημιουργήσει μια οικογένεια, για κάποια στιγμή είμασταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του franchise, κερδίζοντας 20 παιχνίδια στη σειρά. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι απλά την δουλειά σου σε καθημερινή βάση, δίνοντας τον καλύτερο σου εαυτό.

Είσαι 10 χρόνια επαγγελματίας σε υψηλό επίπεδο. Πως βοηθάς τους νεαρότερους συμπαίκτες σου;

Τους δίνω συμβουλές. Το μπάσκετ είναι μια δουλειά, πολλά πράγματα είναι έξω από τη σφαίρα που μπορεί να ελέγξει ένας παίκτης. Όμως πρέπει να ελέγχεις ότι μπορείς από μόνος σου.

 Έχει αλλάξει η καθημερινότητα σου κατά την διάρκεια του lockdown;

Στην πραγματικότητα για μένα προσωπικά λειτούργησε πολύ θετικά, είχα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τη σύζυγο μου και τα παιδιά μου. Δεν είχα ποτέ ξανά την ευκαιρία να περνάω τόσο χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια μου, επομένως το να είμαι μαζί τους και να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι για δείπνο κάθε βράδυ, είναι κάτι σπουδαίο.

Για το τέλος, ποιο θα ήταν για σένα το ιδανικό κλείσιμο της σεζόν;

Θέλω να κατακτήσουμε και τα δύο τρόπαια που διεκδικούμε, το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο, καθώς έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που κατέκτησα κάποιον τίτλο**.

Trivia

*Ο Μακ αγωνίστηκε στους Χοκς από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Φλεβάρη του 2016, παίζοντας σε 172 παιχνίδια κανονικής περιόδου (5.5 πόντοι, 2.6 ασίστ μέσο όρο ανά 14.1 λεπτά) και 21 playoffs. Το 2015 έφτασε ως τους τελικούς της δυτικής περιφέρειας, απέναντι στους Καβαλίερς.

**Τη σεζόν 19-20 ο Μακ κατέκτησε το State Cup στο Ισραήλ με τη Χάποελ, ενώ πίσω στο 2009 είχε πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο των U19 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ στη Νέα Ζηλανδία. 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely