Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 09:29

Ο Τζέριαν Γκραντ έχει κάτι ξεχωριστό

Από :

Λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το 2020, ο Προμηθέας ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ. Μια μεταγραφή που δεν «διαφημίστηκε» όσο θα μπορούσε βάση βιογραφικού του παίκτη, μιας κι οι Πατρινοί άλλαξαν σωρηδόν παίκτες τους τελευταίους μήνες και κάπου... χάθηκε ο λογαριασμός στο τι πήραν και τι άφησαν από το ρόστερ τους. Αυτό που μετρά είναι πως οι κάτοχοι του Super Cup μπαίνουν στο δεύτερο μισό της χρονιάς αρκετά φρεσκαρισμένοι και με έναν νέο ηγέτη στη σύνθεση τους. Αυτόν θα γνωρίσουμε σήμερα.

Έπειτα από τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Basket League, τα πρώτα δείγματα γραφής που αφήνει ο Τζέριαν Γκραντ στην αχαϊκή πρωτεύουσα, είναι παραπάνω από καλά κι ενθουσιάζουν το κοινό. Ο άλλοτε NBAer, με θητεία από το 2015 μέχρι το 2020 σε Knicks, Bulls, Magic και Wizards και συνολικά 288 εμφανίσεις στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, είναι δεδομένο πως έχει την ποιότητα και το ταλέντο για να ξεχωρίσει στην Ελλάδα. Ακόμη και σε αυτό το διάστημα προσαρμογής που διανύει, δείχνει ικανός να κάνει την διαφορά. 

Ο Προμηθέας προχώρησε σε μια «ηχηρή» μεταγραφή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με το πρόσημο μέχρι στιγμής να είναι θετικό και τα αγωνιστικά οφέλη από την παρουσία του παίκτη, ουκ ολίγα. Ο Γκραντ ήταν καθοριστικός στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ το περασμένο Σάββατο, εκ των κορυφαίων μαζί με τον αδερφό του Τζεράι και τον Λούντζη, στη σπουδαιότερη νίκη της σεζόν ως τώρα για τους Πατρινούς στο φετινό πρωτάθλημα.

Παρά το μέτριο ξεκίνημα του στο ντέρμπι, ο Αμερικανός γκαρντ μόλις πάτησε καλύτερα στο γήπεδο και βρήκε τον ρυθμό του, πλήγωσε σημαντικά την κιτρινόμαυρη άμυνα. Είτε χτυπώντας την από έξω προς τα μέσα, είτε με περιφερειακά σουτ. Ο απολογισμός του σε κάτι λιγότερο από 38 λεπτά δράσης ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, με 18 πόντους (4/6 διπ, 3/8 τριπ, 1/1 βολή), 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 κερδισμένα φάουλ και 4 λάθη. Η αξιολόγηση του έφτασε τις 22 μονάδες. Ήταν μια πολυδιάστατη εμφάνιση από τον έμπειρο περιφερειακό, ο οποίος έδειξε την κλάση του και πως στην καλή του βραδιά μπορεί να είναι κυριαρχικός και να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς. Κόντρα στην ελλιπή ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, έκλεψε μπάλες, έβγαλε μπόλικη ενέργεια στο παρκέ, μάζεψε ριμπάουντ, ενώ έβαλε και ορισμένες δημιουργικές πινελιές. Το ροζ φύλλο του Προμηθέα έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Τι είδους παίκτης είναι ο Τζέριαν Γκραντ

Ο νεοφερμένος παίκτης του Προμηθέα είναι ένας κόμπο γκαρντ με καλό πρώτο βήμα, ταχύτητα, αθλητικά προσόντα και μέγεθος. Ένα γερό σκαρί που στέκεται στα 193 εκατοστά, κάτι που τον βοηθά τόσο στο κομμάτι του playmaking και το court vision γενικότερα, όσο κι από αμυντικής πλευράς. Είναι δυνατό παιδί με γρήγορα πόδια που μπορεί να μαρκάρει σημαντική γκάμα αντιπάλων στην περιφέρεια. Στην Ελλάδα, και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χάρτη, έχει τα φόντα για να εξελιχθεί και σε έναν συνεπή σκόρερ. Κάτι που ήδη φαίνεται από τα πρώτα του παιχνίδια, όπου οι επιδόσεις του είναι σταθερά υψηλές κι αυξανόμενες, παιχνίδι με παιχνίδι. Ξεκίνησε με 7 πόντους στο ντεμπούτο του στο Μεσολόγγι, ανέβηκε στους 12 στην Λάρισα, για να peakάρει εσχάτως απέναντι σε Ηρακλή εντός και ΑΕΚ εκτός, με 16 και 18 αντίστοιχα. Τα ποσοστά του επίσης είναι πολύ καλά με 61% στο δίποντο (14/23) και 44% πίσω από τα 6.75 μέτρα (7/16).

Επιπλέον ο Γκραντ μοιράζει 5.3 ασίστ για 1.75 λάθη, ενώ «γράφει» ακόμη 2.5 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα ανά 30 λεπτά. Νωρίς για στατιστική ανάλυση, αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση καθόλου άσχημα, ειδικά αν αναλογιστούμε πως ο παίκτης δεν έχει κλείσει καν μήνα στα μέρη μας. Είναι βέβαιο πως με τον καιρό, όταν θα «ρολάρει» περισσότερο και θα μάθει τα κατατόπια, θα είναι καλύτερος.

Ο πρώην NBAer συνήθισε να είναι back-up άσσος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ερχόμενος στο 80% των συμμετοχών της καριέρας του από τον πάγκο και παίζοντας γύρω στα 17 λεπτά κατά μέσο όρο. Πλέον είναι δεδομένο πως στον Προμηθέα θα τον βλέπουμε σε σαφώς πιο πρωταγωνιστικό ρόλο κι απ’ ό,τι φαίνεται έχει τις ικανότητες και το αγωνιστικό «πακέτο» για να ηγηθεί. Είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τον ίδιο, το ότι θα έχει τόσες πολλές αρμοδιότητες, όμως φαίνεται να νιώθει άνετα μ’ αυτό, χωρίς να δυσκολεύεται.

EuroLeague material

Την ύλη για να φτάσει στην Ευρωλίγκα, την διαθέτει ο πρώην συμπαίκτης του Ζακ Όγκαστ στο Notre Dame και θα λέγαμε πως θυμίζει την περίπτωση του Κέισι Πράδερ. Ο Πράδερ σε μικρό χρονικό διάστημα είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του, την άνοιξη του 2018 και μέσω του Προμηθέα, με μαζεμένα καλά παιχνίδια, πήρε μεταγραφή στη Χίμκι - άσχετα αν δεν βοήθησε τελικά την ομάδα της Μόσχας, λόγω σοβαρού τραυματισμού. Δεν είναι Ρίον Μπράουν ή Λάνγκστον Χολ που ήταν overachievers και «κέρδισαν» μέσω της συνέπειας και της διάρκειας τους το εισιτήριο για το επόμενο επίπεδο.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πιο pure ταλέντο που δε χρειάζεται συστάσεις για την ποιότητα του, μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιξε πέντε χρόνια στο ΝΒΑ άλλωστε. Σε άλλους τομείς θα χρειαστεί να δώσει αποδείξεις ο παίκτης, όπως οι ατομικοί στόχοι,το  κίνητρο για διάκριση, η διάθεση να παραμείνει στην Ευρώπη, η όρεξη για δουλειά. Άλλωστε ως γνωστόν το τοπ επίπεδο δεν προσεγγίζεται μόνο με το ταλέντο, αντιθέτως πρόκειται για συνδυασμό πραγμάτων.

Έφτασε κοντά στην Ευρώπη πριν ενάμιση χρόνο

Το καλοκαίρι του 2019, το όνομα του Γκραντ έφτασε ως πρόταση στα γραφεία αρκετών ευρωπαϊκών κλαμπ. Όσοι παρακολουθούν ιδιαιτέρως στενά το μεταγραφικό παζάρι, σίγουρα θα είχαν ακούσει το όνομα του να... γυροφέρνει για ομάδες που βρίσκονταν σε αναζήτησή ποιντ γκαρντ. Μετά τη σεζόν του στο Ορλάντο, ως free agent εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο υπερατλαντικού ταξιδιού, αρχικά για λογαριασμό της Μακάμπι (Ιούλιος) του Σφαιρόπουλου και λίγο καιρό αργότερα για την Γαλατασαράι (Αύγουστος) του Ερντογάν. Αμφότερες οι ομάδες είχαν επαφές με τον πλειμέικερ με καταγωγή από το Μέριλαντ, ασχέτως αν τελικά δεν υπέγραψε σε αυτές, γεγονός που φανερώνει από πόσο υψηλό ράφι ψώνισε ο Προμηθέας, καθώς μιλάμε για παίκτη που είχε απασχολήσει ομάδες καλού επιπέδου.

Ο Γκραντ ίσως δεν βρήκε στην γηραιά ήπειρο τότε αυτό που έψαχνε, ίσως παράλληλα δεν βιαζόταν να κλείσει οριστικά την πόρτα του ΝΒΑ, με αποτέλεσμα να επιλέξει την αναμονή. Εν τέλει έμεινε για καιρό εκτός δράσης, επιστρέφοντας μετά τα μέσα Νοεμβρίου στα παρκέ μέσω της G League. Πριν λίγους μήνες τον είδαμε να αγωνίζεται στη φούσκα του Ορλάντο (6 παιχνίδια με τους Wizards), επομένως υπό μια έννοια δικαιώθηκε για την παραμονή του στην πατρίδα του και την υπομονή που έκανε, αν υποθέσουμε πως ο στόχος του ήταν η επιστροφή του στο NBA. Αυτή δεν είχε διάρκεια ώσπου φτάσαμε στο σήμερα. Μπορεί η μετακίνηση του στην Ευρώπη να μην ολοκληρώθηκε τότε, όμως αυτό έμελε να συμβεί τη τελευταία μέρα του 2020.

Στην παρούσα φάση μπορούμε να πούμε πως ο Γκραντ είναι πράγματι μια μονάδα με τρομερό ενδιαφέρον και εξαιρετικά στοιχεία. Βρίσκεται σε ένα καλό μπασκετικό περιβάλλον όπως αυτό του Προμηθέα κι είναι μεγάλο αβαντάζ για τον ίδιο πως έχει στο πλευρό του τον αδερφό του, Τζεράι. Τόσο για οικογενειακούς λόγους, όσο κι από την άποψη πως ο Τζεράι είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού πέρσι έπαιξε στην ΑΕΚ. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικός για τον πορεία του Τζέριαν.

ΥΓ. Ο Προμηθέας από την πλευρά του πήρε ένα ελεγχόμενο ρίσκο, αποκτώντας έναν παίκτη - σταρ σε τιμή ευκαιρίας. Λίγο η πτωτική του πορεία στην Αμερική, λίγο ότι βρισκόμαστε εκτός μεταγραφικής περιόδου, έφεραν τον Γκραντ στα μέρη μας. Αξίζει credit στο κλαμπ της Πάτρας για αυτή την επιλογή που έκανε, σε μια σεζόν όπου υπήρξαν αρκετές μεταγραφικές αστοχίες και το ανακάτεμα της τράπουλας ήταν απαραίτητο. Το ρόστερ θα σταθεροποιηθεί από εδώ και στο εξής, γεγονός που θα βοηθήσει και τα μέλη του ατομικά. Νέα ή παλιά.

YΓ 2. Μην ξεχνάτε έχουμε πλέον κανάλια Discord, για να είμαστε σε απευθείας επικοινωνία. Μπαίνετε εδώ https://discord.gg/juvCSbrR

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely