Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 08:43

- Ποιος κέρδισε; - Αυτός, 20-0.

Από :

Μετά το διπλό στη Μόσχα απέναντι στη Χίμκι, ο Παναθηναϊκός διπλασίασε τις επιτυχίες του εκτός έδρας, κερδίζοντας χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα απέναντι στη Βιλερμπάν, παίρνοντας μάλιστα και μία διαφορά 20 πόντων, που σίγουρα θα του χρησιμεύσει στη συνέχεια της διοργάνωσης, ειδικά εάν εμπλακεί σε πιθανή ισοβαθμία με την γαλλική ομάδα.

Οι παίκτες του τριφυλλιού μπήκαν αποφασισμένοι στο παρκέ κι επέβαλαν από την αρχή τον ρυθμό τους, χωρίς να αφήσουν περιθώριο στους αντιπάλους τους ούτε να πάρουν ανάσα, υπό τον φόβο της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Η άμυνα έδειξε πολύ πιο σφιχτή, καθώς δεν δέχτηκε ούτε έναν πόντο, αφήνοντας την Βιλερμπάν 66 ολόκληρους πόντους κάτω από τον μέσο όρο της στα δυο πρώτα ματς της φετινής σεζόν.

Κάπως έτσι ο κόουτς Βόβορας πέτυχε το τέταρτο συνεχόμενο διπλό της προπονητικής του καριέρας στην Ευρωλίγκα και κατάφερε να φτάσει ακόμη πιο κοντά στο ρεκόρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, o οποίος ξεκίνησε την θρυλική πορεία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού με έξι συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες. Παρεμπιπτόντως, η πρώτη εκτός έδρας ήττα του τότε προπονητή των πράσινων είχε έρθει, όλως τυχαίως, επί γαλλικού εδάφους, απέναντι στην Σολέ.

Αυτό φυσικά δεν αφαιρεί τίποτα από το επίτευγμα του τωρινού κόουτς της ομάδας, ο οποίος κατάφερε, λόγω του γεγονότος πως ο αγώνας είχε πρακτικά κριθεί πριν καλά-καλά ξεκινήσει, να ανοίξει το ροτέισον και να μοιράσει, σχεδόν τέλεια τον χρόνο στους παίκτες του. Για περισσότερες λεπτομέρειες, αξίζει να ασχοληθούμε με το σχετικό διάγραμμα, που εμφανίζεται παρακάτω.

Είναι μία πραγματικά σπάνια εικόνα, καθώς άπαντες βρέθηκαν στο παρκέ για το ίδιο διάστημα, εκτός από τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, ο οποίος για ακόμη έναν αγώνα δεν έπαιξε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Με δεδομένο μάλιστα, το ότι ο Μποχωρίδης με τον Τζάκσον δεν ταξίδεψαν καν στη Γαλλία, η απουσία του αφήνει αρκετά ερωτηματικά, καθώς η έλλειψη που υπάρχει στα γκαρντ, θεωρητικά θα άφηνε χώρο στον νεαρό για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που αξίζει της προσοχής για το μέλλον.

Φυσικά, δεν ήταν όλα τέλεια. Για ακόμη έναν αγώνα η επίθεση παρέμεινε σε χαμηλά νερά, ενώ η αστοχία από το τρίποντο ήταν κάτι παραπάνω από παροιμιώδης. Παρότι δεν υπέπεσαν σε λάθη, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν ήταν αρκετά δημιουργικοί και βρήκαν πόντους κυρίως στο ανοιχτό γήπεδο, εξαιτίας και των ανύπαρκτων επιστροφών των αντιπάλων τους. Από την άλλη βέβαια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις στην επίθεση, το αποτέλεσμα ήρθε, οπότε ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε αυστηρότερα.

Πλέον ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ίσως την πιο δύσκολη αποστολή της φετινής χρονιάς, καθώς θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, στο πρώτο ματς του Νικ Καλάθη απέναντι στην πρώην ομάδα του. Εκεί θα γίνει και το πρώτο σοβαρό τεστ για το ρόστερ του τριφυλλιού, καθώς στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, εκτός από τα συνηθισμένα τεστ RNA, χρησιμοποιούνται κι εκπαιδευμένοι σκύλοι, που ανιχνεύουν την ύπαρξη κορονοϊού με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας1. Η αλήθεια είναι ότι η αποστολή αυτή είναι εκ προοιμίου πιο δύσκολη, καθώς η Μπαρτσελόνα διαθέτει μεγαλύτερο ρόστερ από την Βιλερμπάν και παρά την απουσία του Μίροτιτς και το σπάσιμο της καραντίνας από τον Καλάθη, δύσκολα θα μπορέσει το τριφύλλι να ακολουθήσει ανάλογη συνταγή, όπως αυτή που εκτελέστηκε στο ακέραιο χθες.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία των πράσινων μοιάζει μικρή μπροστά στην ικανότητα της διοργάνωσης να παραμένει σταθερή στα πρωτόκολλα που έχει εφαρμόσει, μέσα στην πανδημία. Ειδικά το γεγονός πως ακόμη και σε μη διεξαγωγή του αγώνα, η απόδοση της ευθύνης γίνεται άμεσα και με τρόπο κατανοητό προς όλους, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, σίγουρα δίνει πόντους στο προϊόν, το οποίο προβάλλουν πρώτα οι 11 ομάδες που απαρτίζουν τον βασικό κορμό της και μετέπειτα οι άνθρωποι, οι οποίοι την στελεχώνουν.

Το σπουδαίο θέαμα που είδαμε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα των όσων είχε θέσει ως προτεραιότητες η διοργάνωση, μέσα από τη λειτουργία της, τα τελευταία χρόνια. Οι φίλαθλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα πρέπει να νιώθουν σιγουριά κι αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς η φαινομενικά απροβλημάτιστη σεζόν, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή, είναι ικανή να απογειώσει σε κάθε τομέα, από τον οικονομικό και τον εμπορικό, μέχρι και τον αθλητικό, όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα.

Σημείωση

1. Αυτό είναι αλήθεια https://www.theguardian.com/world/2020/sep/25/any-breed-could-do-it-dogs-might-be-covid-testers-best-friend

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely