Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:40

Ποιος είναι ο Σακίλ Μακίσικ - και ποιος δεν είναι.

Από :

Μετά την ανακοίνωση του τραυματισμού του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έκλεισε τον Αμερικάνο wing Σακίλ Μακίσικ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Μπεσίκτας, λόγω οικονομικών οφειλών στο πρόσωπο του. Η ανάγκη για απόκτηση παίχτη στην περιφέρεια ήταν επιτακτική και οι πρόσφατοι τραυματισμοί επέσπευσαν τη διαδικασία κάλυψης των κενών, προκειμένου η προπόνηση να γίνεται με την ένταση που θέλει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Στο πρόσφατο παιχνίδι με τη ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός στην περιφέρεια παρέταξε τους Κόνιαρη, Μπάλντγουιν, Πολ και τον ταλαντούχο νέο Νικολαΐδη και σε αυτούς έρχεται να προστεθεί πλέον ο Σακίλ Μακίσικ, για τον οποίο ευθύς αμέσως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα.

Θετικά στοιχεία

• Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η αθλητικότητα του. Μιλάμε για έναν εκρηκτικό πλάγιο, που αρέσκεται σε παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου. Σε καταστάσεις transition και fast break είναι φοβερός. Θα τον δούμε συχνά να κατεβάζει τη μπάλα και να τρέχει coast to coast, ψάχνοντας ανοργάνωτη την άμυνα.

• Μπορεί να επιτεθεί σε καταστάσεις isolation (1vs1) και να φτάσει προς το καλάθι. Από τον κεντρικό άξονα κυρίως, επιλέγει το δεξί drive και με το γρήγορο πρώτο βήμα και την έκρηξη του φτάνει δυναμικά μέχρι το καλάθι. Δεν φοβάται να τα βάλει με τα μεγάλα κορμιά των αντιπάλων και πολλές φορές θα μας προσφέρει εντυπωσιακά καρφώματα. Βασικά, στον πρόσφατο αγώνα με την Εφές δεν σταμάτησε να καρφώνει. Από τη δεξιά πλευρά του καλαθιού είναι ασταμάτητος και έχει πολύ καλή ισορροπία στα τελειώματα του.

• Είναι αθλητής που δεν στηρίζεται μόνο στα αθλητικά προσόντα. Είναι ικανός να τρέξει on ball screen, αλλά και να κινηθεί ως cutter στην αδύναμη πλευρά. Με τη μπάλα στα χέρια τώρα, μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του, έχει ικανότητα στην πάσα και δεν θα παίξει μόνο για τα στατιστικά του. Μακριά από τη μπάλα, είπαμε πως κινείται σωστά, αλλά επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί στην close out επίθεση. Στο ρεπερτόριο του έχει το διάβασμα στο αμυντικό close out και μπορεί να χτυπήσει ανάλογα με το τι δίνει η άμυνα, είτε μέσα από προσποιήσεις (όπως cross-step ή shot fake) είτε μέσα από σουτ.

• Είναι αξιοπρεπής αμυντικός. Το μέγεθος του φυσικά τον βοηθάει και μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις θέσεις της περιφέρειας. Πιέζει τη μπάλα και με το κορμί του μπορεί να σπάει τα screen δυναμικά. Επιπλέον αναζητά το κλέψιμο και μπαίνει συχνά στη γραμμή της πάσας για να κλέψει μπάλες και να φύγει στο αγαπημένο του ανοιχτό γήπεδο. Δεν είναι τυχαίος αριθμός τα 2.1 κλεψίματα που είχε στο Champions League φέτος. Στα ριμπάουντ, παρότι δεν είναι φαν του box out, βοηθάει αρκετά εξαιτίας της αθλητικότητας του και της διάθεσης του να τρέξει με τη μπάλα στα χέρια του.

Αρνητικά στοιχεία

• Το πρώτο πράγμα που θα αναγνωρίσεις στο ΜακΚίσικ είναι ότι είναι σκόρερ και όχι σουτέρ. Μεταξύ των δύο υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Το σουτ του είναι κυρίως ημέρας και δεν διαθέτει τη σταθερότητα που απαιτείται. Είναι κυρίως σουτέρ ρυθμού. Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για παράδειγμα που τον είδα, είχε ευστοχήσει σε τρία τρίποντα στην πρώτη περίοδο και τελείωσε με 6/9. Δεν είναι τόσο αξιόπιστος γενικά. Προτιμάει τα pull up σουτ κυρίως μετά από ντρίμπλα και όχι τόσο σε catch n shoot καταστάσεις, βγαίνοντας από screens. Έχει καλό release πάντως, με καλή μηχανική.

• Είναι επιρρεπής στο λάθος. Έχοντας βέβαια αρκετή ώρα τη μπάλα στα χέρια είναι λογικό και επόμενο να κάνει αρκετά λάθη στο παιχνίδι. Αυτά προέρχονται κυρίως από συνωστισμό στο ζωγραφιστό, στην προσπάθεια του να επιτεθεί, είτε στη διάθεση του να τρέξει το γήπεδο και να πασάρει γρήγορα τη μπάλα.

• Άργησε να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ μετά το κολλέγιο και οι επιλογές του δεν ήταν οι καλύτερες με βάση το ταλέντο και τις προοπτικές του. Βέβαια έχει περάσει δύσκολα χρόνια ως έφηβος και το Fox sports με το Reid Forgrave έχει γράψει ένα άρθρο για εκείνον, που αξίζει να διαβάσετε αναλυτικότερα.

Συνοψίζοντας, από όσα έχω δει από τον παίχτη, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή περίπτωση για το επόμενο επίπεδο. Έχει τόνους αυτοπεποίθησης, στοιχείο που λατρεύω σε αθλητές, και κίνητρο για να αποδείξει ότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πλάγιους στην Ευρώπη. Μέσα από ό,τι έχει περάσει έχει γαλουχηθεί στις δυσκολίες και πιστεύω ότι είναι ένα ρίσκο που καλώς παίρνει ο κόουτς Μπαρτζώκας μέχρι το καλοκαίρι και που μπορεί να εξελιχθεί σε λαχείο. Αν με κάποιον παίχτη θα θέλατε να κάνω σύγκριση, μου θυμίζει αρκετά τον Σόνι Ουίμς στις αρχές του, με χειρότερο σουτ βέβαια.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely