Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 17:41

Τα παράπλευρα κέρδη του Προμηθέα

Από :

Ο Προμηθέας κέρδισε το Λαύριο το απόγευμα του Σαββάτου στην Πάτρα, παραμένοντας σταθερά στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, όμως το "πακέτο" των κερδών που αποκόμισε ήταν μεγαλύτερο από όσο πραγματικά νομίζουμε, χάρη στην εξαιρετική διαχείριση του προπονητή του, 

Ναι, το σαββατιάτικο παιχνίδι ήταν σημαντικό από βαθμολογικής πλευράς, καθώς οι Πατρινοί στοχεύουν ψηλά στον πίνακα και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να χάσουν βαθμούς και να μετρήσουν απώλειες εκτός προγράμματος στην έδρα τους. Το ροζ φύλλο είναι βαρύνουσας σημασίας για την ομάδα του Μάκη Γιατρά, απέναντι σε αντιπάλους αυτού του βεληνεκούς, στην Basket League, πόσο μάλλον στο "σπίτι" τους, όπου η δυναμική τους ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Άρα, ο πρωταρχικός στόχος επετεύχθη, καθαρίζοντας από νωρίς (διαφορά 17 πόντων στο ημίχρονο), δίχως ουσιαστικά προβλήματα και περιττό άγχος.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας τεχνικός κατάφερε να δώσει ανάσες σε παίκτες του ρόστερ που έχουν επιβαρυνθεί αρκετά ως τώρα στη σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δυο βασικοί παίκτες - Αγραβάνης και Φίλερ - ξεπέρασαν τα 20 λεπτά συμμετοχής. Ο ακρογωνιαίος λίθος του συνόλου, Ολεξάντρ Λίποβι, έπαιξε 10 λεπτά όλα κι όλα. Οι Κασελάκης και Έλις πάτησαν παρκέ για λιγότερα από 15', συντηρώντας κι αυτοί τις δυνάμεις τους. Οι Μπαμπ, Ρόμπινσον και Κατσίβελης, επίσης είχαν ένα απόγευμα όπου δε χρειάστηκε πρακτικά να αποδώσουν στα... κόκκινα. Όλα αυτά με το βλέμμα να είναι στραμμένο και στο απαιτητικό ευρωπαϊκό "ντέρμπι"  κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια την προσεχή Τετάρτη στον ιταλικό βορρά. Ο Προμηθέας θα κυνηγήσει τις πιθανότητες του για πρωτιά στον όμιλο του στο EuroCup, έχοντας τα βασικά του όπλα όσο πιο φρέσκα και "καλοσυντηρημένα" γίνεται.

Έχουμε επισημάνει ξανά πως ακριβώς επειδή το ρόστερ του Προμηθέα είναι "κοντό", με τους "ετοιμοπόλεμους" παίκτες του να είναι πλέον μόλις 9 - μετά και την αποχώρηση του Γιώργου Μπόγρη για τη Τενερίφη - χρειάζεται συνολικά ειδική μεταχείριση από τον προπονητή του. Είναι μια συνθήκη η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ούτως ώστε να μη... ξεζουμιστεί η ομάδα από τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο κόουτς Γιατράς παίρνει πολύ υψηλό βαθμό ως τώρα, αν και θεωρούμε πως σίγουρα θα βοηθούσε η απόκτηση ενός ακόμη παίκτη, δηλαδή ενός αντικαταστάτη του Μπόγρη στην γραμμή κρούσης. Αυτό βέβαια δεν είναι της παρούσης, θα δούμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα όσον αφορά το μεταγραφικό ζήτημα που ενδεχομένως να προκύψει. Ταυτόχρονα ο Προμηθέας δεν δείχνει να "καίγεται", καθώς δημιουργεί χώρο και ευκαιρίες για τους νεαρούς παίκτες του.

Ο Μάκης Γιατράς δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει χρήσιμα λεπτά σε τέσσερις εφήβους απέναντι στο Λαύριο, εφόσον του δόθηκε αυτή η δυνατότητα βάση ροής του αγώνα. Ο γνωστός πλέον σε όλους, Λευτέρης Μαντζούκας (2003), παίζει συχνά φέτος και χθες δεν αποτέλεσαν είδηση τα 16:55' που πήρε. Ήταν η 9η φετινή του συμμετοχή (3.6π, 1.8ρ, 0.6α) στην λίγκα, έχοντας μάλιστα σε όλες διψήφιο χρόνο δράσης! Πρόκειται άλλωστε για το κορυφαίο πρότζεκτ, αναλογικά με την προοπτική του, που έχεις στις τάξεις του ο περσινός φιναλίστ της Basket League. Ο νεαρός φόργουορντ ξεκίνησε προ διετίας να παίζει δίπλα σε επαγγελματίες, όντας τότε ούτε καν 15 ετών, με σταδιακά baby steps, και να που σήμερα αποτελεί ενεργό κομμάτι κι απαραίτητο εργαλείο του ροτέισον της ομάδας.

Πέραν όμως του Μαντζούκα, χθες είδαμε κι αλλά imports: ο 16χρονος Θανάσης Μπαζίνας (γκαρντ, 3η συμμετοχή) έπαιξε για 13:12', ενώ ο 17χρονος Χρήστος Καφέζας (γκαρντ, 5η συμμετοχή) πήρε κι εκείνος ένα "εκπαιδευτικό" 15λεπτο. Εκείνος που φάνηκε περισσότερο, ήταν ο 17χρονος ψηλός, Περικλής Κουρουπάκης, ο οποίος μπήκε στα... παπούτσια του Γιώργου Μπόγρη, δίνοντας 6 πόντους και 2 ριμπάουντ στην ομάδα του, σε κάτι λιγότερο από 16 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν η δεύτερη φετινή εμφάνιση για τον ύψους 2.04μ. παίκτη. Η παραπάνω τετράδα συνέχισε να μαζεύει χρήσιμες εμπειρίες, συνυπάρχοντας μάλιστα για σημαντικό χρόνο, αφού ο Προμηθέας δείχνει πως δεν σταματά να ποντάρει στο κομμάτι της εξέλιξης των παιδιών που βγάζει η ακαδημία του. Αξίζει παράλληλα να θυμίσουμε πως προ μερικών μηνών, μέσω του Προμηθέα, πήγε στο πανεπιστήμιο του Old Dominion, ο 18χρονος σέντερ, Δημήτρης Καραϊσκος.

Ο τρόπος που λειτουργεί η εν λόγω ομάδα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι ένα θέμα που το έχουμε αναλύσει ξανά κατά διαστήματα, με την ομάδα της Αχαΐας να παραμένει συνεπής στη τήρηση του πλάνου της. Είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να το ακολουθήσουν κι άλλοι σύλλογοι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν "βαριά πορτοφόλια". Η παραγωγική διαδικασία είναι δύσκολη, απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία, αλλά και υπομονή από ολόκληρο τον οργανισμό, όμως είναι άκρως ελκυστική. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ που εδώ και αρκετά χρόνια κάνει "παιδομάζωμα" και αποκτά εξαιρετικά ταλαντούχους αθλητές, δεν έχει δείξει να έχει την κατάλληλη υπομονή για να χειριστεί αυτές τις υποθέσεις όπως θα έπρεπε.

Εν κατακλείδι, αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη στιγμή, όταν βλέπεις "νέο αίμα" να ενεργοποείται σε μια ομάδα. Κι είναι ακόμη καλύτερο, όταν αυτό δε συμβαίνει από αγωνιστική ανάγκη, αλλά επειδή ο οργανισμός δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, δίχως τον κίνδυνο να "καούν" παιδιά στον βωμό του αποτελέσματος.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely