Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 11:45

Σαντ Ρος: Το πολυεργαλείο της ΑΕΚ

Από :

Είναι κάποιοι παίκτες που τραβάνε πάνω τα φώτα της δημοσιότητας με τα κατορθώματα τους, είτε βάζοντας πολλούς πόντους είτε μοιράζοντας ασιστ, είτε πετυχαίνοντας buzzer beaters. Παίκτες που θεωρούνται σταρ στις ομάδες τους, έχουν μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι τους, ηγετικές ικανότητες και συνήθως καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ. Από την άλλη υπάρχουν και οι Σαντ-Ρος αυτού του κόσμου, που κάνουν όλα τα μικρά πραγματάκια (κάτι μου θυμίζει αυτό) για να λειτουργούν ορθολογικά οι ομάδες και οι σταρ να μπορούν να ξεχωρίζουν.

Ξεκίνησε από χαμηλά

Ο Κουβανός ξεκίνησε την καριέρα του από την γερμανική Μπράουνσβαιγκ, όπου είχε προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη, μέχρι που το 2015 έκανε το άλμα στην Τσέχικη Νιμπουργκ, μια ομάδα που φημίζεται για το καλό σκάουτινγκ που έχει στους ξένους της. Παίζοντας δυο χρονιές εκεί, έκανε την διαφορά, με αποτέλεσμα να τον δει ο Ντέιβιντ Μπλατ και να τον πάρει στην Νταρουσάφακα, μια μεταγραφή που τον έκανε ευρέως γνωστό και τον καθιέρωσε στον Ευρωπαϊκό χώρο. Κάνοντας μια καταπληκτική χρονιά, παίζοντας σχεδόν 29 λεπτά, ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του Eurocup από την Τουρκική ομάδα.

Εκείνο το καλοκαίρι βρέθηκε στο στόχαστρο της ΑΕΚ που είχε σαν πρώτη επιλογή τον Τοκότο (παίκτη της Ισπανική Μπούργκος). Η μεταγραφή του Αμερικανού δεν προχώρησε (ευτυχώς) και έτσι ο Λούκα Μπάνκι έφερε τον Σαντ-Ρος στην ΑΕΚ, σε μια μεταγραφή που αποδείχτηκε από τις πιο value for money των τελευταίων χρόνων για την ΑΕΚ. Ήταν τόσο καλός στον πρώτο του χρόνο, που η ΑΕΚ ήθελε να τον κρατήσει πάση θυσία και τα κατάφερε, υπογράφοντας μαζί του συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Ο απόλυτος glue player

Ο Σαντ-Ρος έχει εκπληκτικά αθλητικά προσόντα, είναι μακρύς, γρήγορος, ταχυδυναμικός, χρησιμοποιεί τα χέρια του σωστά και δεν αναδείχτηκε τυχαία ο καλύτερος αμυντικός της Α1 πέρσι, σε μια Λίγκα όπου υπήρχε ο Καλάθης με τον Θανάση. Σχεδόν πάντα αναλαμβάνει τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της αντίπαλης ομάδας σε οποιαδήποτε θέση από το 1 έως το 3, βγάζοντας τον εκτός παιχνιδιού. Είναι τέτοια η ικανότητα του στην προσωπική άμυνα που μετά τον περσινό αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Μπάμπεργκ, ο Νίκος Ζήσης θέλοντας να εκθειάσει τον τότε συμπαίκτη του Ταιρίς Ράις για την απόδοση που είχε και για το buzzer beater που έβαλε, δήλωσε ότι τα πέτυχε απέναντι σε έναν από τους καλύτερους on-ball defenders της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι ο Σαντ-Ρος ανήκει στους elite αμυντικούς των Ευρωπαϊκών κυπέλλων και η ικανότητα του αυτή φαίνεται ακόμα καλύτερα αν κάποιος λάβει υπόψη του ότι στην καριέρα του έχει λιγότερα από δυο φάουλ μ.ό. Δηλαδή πάντα μαρκάρει τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο, είναι πολύ καλός στις περιστροφές και στις βοήθειες και τα κάνει όλα αυτά χωρίς φάουλ ,αφού πάντα είναι εκεί που πρέπει και στο σωστό χρόνο. Για αυτό και σε όλες τις ομάδες του έχει μέσο όρο συμμετοχής πάνω από 25 λεπτά, αφού είναι από το είδος των παικτών που αγαπάνε οι προπονητές και που μπορούν να «κολλήσουν» όλα τα κομμάτια της πεντάδας.

Βελτιώνεται διαρκώς

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν αλλά ο Σαντ-Ρος ξεκίνησε την καριέρα του ως shooting guard, αλλά η αδυναμία στο περιφερειακό σουτ και το ύψος του τον οδήγησαν στη θέση 3. Οι συγκυρίες όμως που συνάντησε στην ΑΕΚ τον ανάγκασαν να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού του και κυρίως στην δημιουργία. Κατά την περσινή περίοδο, η ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Λούκα Μπάνκι στάθηκε πολύ άτυχη με συνεχόμενους τραυματισμούς, που είχε ως αποτέλεσμα την λειψανδρία στα γκαρντ. Ο Ξανθόπουλος έλειπε για πολύ καιρό, ο Ράταν-Μέις είχε τραυματισμούς, ο Μωραΐτης δεν άρπαξε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε, ενώ υπήρξε και ένα διάστημα που έλειπαν όλοι οι προαναφερθέντες ταυτόχρονα. Έτσι ο Ιταλός μην έχοντας άλλη επιλογή, τον δοκίμασε αρχικά στην θέση 2 και κάποια σκόρπια λεπτά στην θέση 1. Μπορεί να δυσκολεύτηκε αρκετά στην αρχή αλλά ο «H», όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, κατάφερε να είναι αποτελεσματικός και σε αυτόν τον ρόλο. Ρωτώντας τον σε ποια θέση τον βολεύει να παίζει, είχε απαντήσει μπορώ να παίξω όπου μου ζητήσει ο προπονητής.

Φέτος ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον χρησιμοποιεί για πολλη ώρα στον άσσο, με αποτέλεσμα έως τώρα να κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Αν κοιτάξουμε τα νούμερα του, έχει career high σε όλα εκτός από τους πόντους.

Στο φετινό οικοδόμημα της ΑΕΚ ο Κουβανός έχει πολύ σημαντικό ρόλο για αυτό και τα λεπτά του έχουν απογειωθεί. Η ΑΕΚ έχει σαν βασικό πόλο του παιχνιδιού της τον Κιθ Λάνγκφορντ, από τον οποίο περνάνε όλες οι μπάλες στην επίθεση, ώστε αυτός να αποφασίσει για την ομάδα. Το usage του Αμερικάνου αγγίζει το 30%, που σημαίνει ότι περιφερειακά δεν μένουν και πολλές προσπάθειες για τους υπόλοιπους. Εκεί μπαίνει στην εξίσωση ο Σαντ-Ρος σαν άσσος δίπλα στον Λάνγκφορντ, αφού είναι ένας pass-first παίκτης, δεν τον ενδιαφέρει το σουτ ή το σκοράρισμα ενώ παρόλο που βρίσκεται τόση ώρα στο παρκέ έχει κάτω από 1 λάθος μ.ό. Παράλληλα ψηλώνει την πεντάδα αφού η ΑΕΚ δεν διαθέτει άλλο γκαρντ με ύψος πάνω από 1.94, ενώ μπορεί να χωρέσει και ο Ματσιούλις στην πεντάδα, προσφέροντας μέγεθος και σκληράδα. Αυτή τη στιγμή ο Σαντ-Ρος είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής, ασιστ, ριμπάουντ, κλεψίματα και δεύτερος σε πόντους ανά αγώνα από όλη την ομάδα της ΑΕΚ. Αν μη τι άλλο τα νούμερα του θυμίζουν Λεμπρονικό impact.

Μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω ;

Η εκπληκτική σεζόν που έχει κάνει ως τώρα, έχει ανοίξει την συζήτηση αν θα μπορούσε να σταθεί σε ομάδα Ευρωλίγκας και δη στους 2 αιώνιους που τον έχουν μέσα στο πόδια τους. Η προσωπική μου άποψη είναι πως επειδή πρόκειται για έναν αλτρουιστή παίκτη που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, θα μπορούσε να είχε μια θέση ρολίστα σε ομάδα Ευρωλίγκας. Με την κατάλληλη στελέχωση και με συγκεκριμένο ρόλο θα ήταν ικανός να προσφέρει 10-15 λεπτά σε ομάδα που παλεύει για την οχτάδα. Ειδικά αν μπορέσει να βελτιώσει το σουτ του και να το σταθεροποιήσει σε επίπεδα του 36-37% τότε είναι ξεκάθαρα παίκτης αυτού του επιπέδου. Μέχρι να γίνουν αυτά όμως θα τον απολαμβάνουν στην ΑΕΚ για 1.5 χρόνο ακόμα.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely