Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 10:57

Ο Κιθ Λάνγκφορντ στην κορυφή

Από :

Αν ο Νίκος Γκάλης είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο -μέχρι νεοτέρας- δεύτερο και τον Βασίλη Σπανούλη να έρχεται με... φόρα από την τρίτη θέση, αν ψάξει κανείς πιο κάτω στη σχετική λίστα, κάπου εκεί κοντά στη δέκατη θέση θα βρει το όνομα ενός παίκτη που βομβαρδίζει ακόμη τα αντίπαλα καλάθια. Ο λόγος για τον Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ πέρασε στην ιστορία. Και αυτό γιατί έγινε ο καλύτερος μη ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών στα Κύπελλα Ευρώπης, ξεπερνώντας τον JR Χόλντεν!

Το κοντέρ πριν την έναρξη της σεζόν έγραφε 3.010 πόντους για τον Λάνγκφορντ, ο οποίος φόρτωσε με 25 πόντους το καλάθι της Ορτέζ και με 27 αυτό τη Χάποελ, έφτασε στους 3.039 πόντους καριέρας και άφησε, πλέον, δευτερο τον JR με 3.036.

Ήταν 26 Νοεμβρίου 2008, πριν από 11 χρόνια δηλαδή, όταν ο Λάνγκφορντ, φορώντας τη φανέλα της ιταλικής Βίρτους Μπολόνια έπαιζε τον πρώτο του αγώνα στα ευρωπαϊκά κύπελλα και πιο συγκεκριμένα στο EuroChallenge της FIBA, με αντίπαλο τη βελγική Σανέρ Οστάνδης. Είχε ανοίξει τότε τον λογαριασμό του με 13 πόντους (έχοντας συμπαικτες μεταξύ άλλων τον πιτσιρίκο τότε Πετερι Κόπονεν, τον Ντούσαν Βούκτσεβιτς αλλά και τον μικροσκοπικό πρώην ΝΒΑερ Ερλ Μπόϊκινς). Έκτοτε, ο Λάνγκφορντ αν και ανέβηκε... απότομα επίπεδο, παίζοντας την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Χίμκι Μόσχας, δεν σταμάτησε να πυροβολεί. Έπαιξε οκτώ σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, δύο σεζόν στο EuroCup με την Ουνιξ, ενώ φέτος με την ΑΕΚ παίζει σε τέταρτη ευρωπαϊκή διοργάνωση (Champions League), έχοντας ήδη τρεις τίτλους πρώτους σκόρερ της σεζόν. Δύο στην Ευρωλίγκα, το 2014 με την Αρμάνι Μιλάνο και το 2017 με την Ουνίξ και μία στο EuroCup ξανά με την Ουνίξ.

Να σημειωθεί ότι ο Λάνγκφορντ ξεπέρασε τον Χόλντεν έχοντας δώσει συνολικά 66 ματς λιγότερα από τον συμπατριώτη του, έχοντας περάσει μία σεζόν σε Κίνα και Ισραήλ (Μακάμπι Ρισόν) πριν του δώσουν μία δεύτερη και τρίτη ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα από τους ενενεργεία παίκτες, ο μόνος που «απειλεί» τον Λάνγκφορντ είναι ο Τζέισι Κάρολ της Ρεάλ Μαδρίτης με 2.644 πόντους στην τέταρτη θέση (μέχρι και τα ματς της τρίτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα). Αρκετά πιο πίσω, στην όγδοη βρίσκεται ο Μπόμπι Ντίξον (aka Μουχάμεντ Αλι) της Φενέρμπαχτσε, στη δέκατη ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό και νυν αρχηγός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Κάιλ Χάινς και στη 12η ο μέχρι πρότινος παίκτης του Παναθηναϊκού και πλέον του Ερυθρού Αστέρα Τζέιμς Γκιστ.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely