Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 09:29

O πήχης του Προμηθέα παραμένει ψηλά

Από :

Η νέα σεζόν βρίσκει τον Προμηθέα στο EuroCup, σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με πέρσι. Οι Πατρινοί πήραν μερικούς μήνες νωρίτερα το ευρωπαϊκό κολάι στο Champions League, διαγράφοντας σταθερή κι αξιόλογη πορεία - για ομάδα με μηδενική εμπειρία - και πλέον θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν την πρόοδο τους μέσω μιας άλλης λίγκας. Πώς έχει προετοιμαστεί η ομάδα του Μάκη Γιατρά (6η σεζόν στο σύλλογο) για αυτό το level up και σε τι βαθμό την επηρεάζουν οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ;

Χωρίς αμφιβολία, η σεζόν 2018-19 ήταν ονειρική για τους Πατρινούς: πρώτη χρονιά ever στην Ευρώπη με πορεία ως τους "16" του BCL κι αρκετά ιστορικά ροζ φύλλα στο σακούλι, συμμετοχή στους τελικούς του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, έπειτα από μεγάλη πρόκριση επί της ΑΕΚ στα ημιτελικά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλύτερα μπορεί να τα πάει φέτος ο Προμηθέας, υπό την έννοια πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (τη σεζόν 2015-16 ήταν στην Α2 και πλέον θα παίζει στο EuroCup) έχει ήδη κάνει πολλά πράγματα, όντας επί της ουσίας μιας ομάδα - overachiever.

 Πήρε

 Πρώτα πρώτα, δύο καλούς - δοκιμασμένους γηγενείς για την front line, τον Γιώργο Μπόγρη (C, 30 ετών) και τον Δημήτρη Αγραβάνη (PF/C, 25 ετών), αμφότερους από τον Ολυμπιακό. Σημαντικές προσθήκες, καθώς ας μην ξεχνάμε πως δεν βρίσκονται εύκολα αξιόλογοι ψηλοί (οι οποίοι να έχουν και μεγάλη εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και ειδικότερα στην εγχώρια αγορά. Ακόμη, στην Πάτρα θα βρεθούν τρεις νέοι ξένοι: οι Ρομπ Λόουερι (PG/SG, 32 ετών) και Κρις Μπαμπ (SG/SF, 29 ετών), τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων τα είχαμε αναλύσει όταν αποκτήθηκαν, αλλά κι ο Φίλερ (PF, 27 ετών), ένας φόργουορντ με ύψος 2.03μ. (και καλές αμυντικές συστάσεις) που την τελευταία διετία αγωνιζόταν στην Οστάνδη, έχοντας θετικότατη παρουσία στην κατάκτηση και των δυο πρωταθλημάτων της ομάδας.

Γενικά ο Προμηθέας δεν ανοίχτηκε υπερβολικά στo μεταγραφικό παζάρι, έκανε πέντε στοχευμένες κινήσεις, προχωρώντας απλώς σε αντικαταστάσεις όσων έφυγαν. Έδωσε βάση στο να διατηρήσει αρκετές από τις περσινές του μονάδες τις οποίες θα πλαισιώσει με τους παραπάνω παίκτες, ευελπιστώντας πως το μίγμα θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικό σε Basket League και EuroCup.

Έχασε

Σίγουρα η απώλεια του Ράιον Μπράουν δεν είναι αμελητέα, καθώς ο πολυδιάστατος Αμερικανός swingman προσέφερε πέρσι εγγυημένους πόντους στην επίθεση της ομάδας, αποτελώντας κορυφαίο πόλο στο σκορ. Το ίδιο θα λέγαμε και για τον Νίκο Γκίκα, ως προς την δημιουργική του συνεισφορά, αλλά και την εν γένει εμπειρία του. Οι δυο αυτοί παίκτες θα παίζουν φέτος στην Αθήνα - σε Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ αντίστοιχα - κι ο Προμηθέας πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τις πρωτοβουλίες τους. Ειδικότερα του Έλληνα πλειμέικερ, ο οποίος ήταν και... παλιοσειρά, με τρια χρόνια προϋπηρεσίας και διαχρονικά μεγάλο impact στο σύνολο.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του κόουτς Γιατρά αποχωρίστηκε και τους Σαλούστρο (Περιστέρι), Παρκς (Λάρισα), Τσαϊρέλη (Ήφαιστος) και Μεϊερ (Ζιελόνα Γκόρα), κενά πάντως για τα οποία υπάρχει η πεποίθηση πως μπορούν να καλυφθούν πιο εύκολα, συγκριτικά με τα αρχικά που αναφέρθηκαν. Αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη.

Θετικά

Υπάρχει βάση παικτών. Ο Προμηθέας διατήρησε στις τάξεις του πεντε σημαντικά στελέχη της περσινής του ομάδας (Έλις, Λίποβι, Χολ, Κατσίβελης, Κασελάκης), συν φυσικά νεαρούς παίκτες που συνηθίζει να έχει στα ρόστερ του τα τελευταία 2-3 χρόνια (Μαντζούκας, Καφέζας κ.α.). Ο κόουτς Γιατράς θα έχει στην διάθεση του σημαντικό μέρος του κορμού που πέρσι έφτασε ως τους τελικούς της Basket League και είχε μια καλή πορεία στο Champions League, στοιχείο που θα προσδώσει καλό βαθμό ομοιογένειας, στην έναρξη της σεζόν.

Γεμάτη περιφέρεια. Θα λέγαμε πως το backcourt των Πατρινών έχει αρκετά από τα στοιχεία που απαιτούνται, ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών του, για να θεωρηθεί πλήρης: αμυντικό με post plays στην επίθεση (Κατσιβέλης), πολυθεσίτη-facilitator (Λίποβι), έναν κατ’ εξοχήν combo με έφεση στο slash παιχνίδι (Λόουερι), έναν σκόρερ με καλό σουτ στα φτερά του γηπέδου (Μπαμπ) κι έναν άσσο που μπορεί να ταιριάξει με πολλά ζευγάρια (Χολ) δίνοντας ευελιξία. Κλασικός δημιουργός τύπου Γκίκα δεν υπάρχει πλέον, με τον Προμηθέα να δείχνει πως θα ποντάρει φέτος στο «λίγα από πολλούς» παρά στο «πολλά από έναν». Το θετικότερο ίσως όλων είναι πως και τη νέα χρόνια οι περσινοί φιναλίστ της Basket League θα έχουν μέγεθος, έχοντας στη σύνθεση τους τρεις παίκτες με ύψος άνω των 1.96 μέτρων, κάτι που υπήρχε και πέρσι και τους φάνηκε χρήσιμο.

Αρνητικά

Μικρό ρόστερ. Εξαιρώντας τους παίκτες που είναι κάτω των 20 ετών, ο Προμηθέας έχει μια δεκάδα "ετοιμοπόλεμων" παικτών. Μπορεί όλοι τους να είναι έμπειροι και ποιοτικοί παίκτες, αλλά η συμμετοχή του κλαμπ σε EuroCup και Basket League ενδεχομένως να απαιτούσε λίγο περισσότερο βάθος για πιο άνετη διαχείριση. Όπως είδαμε και πέρσι, στην παρθενική ευρωπαϊκή σεζόν της ομάδας, υπήρχαν στιγμές όπου οι παίκτες έβγαζαν κούραση στα παιχνίδια, κάτι που τους κόστισε μερικά αποτελέσματα σε κλειστά ματς. Βέβαια, από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως ο Προμηθέας είναι μια ομάδα που δεν αφήνει τα πρότζεκτ του στην τύχη, άρα αναμένουμε λεπτά δράσης και βοήθειες από το νεανικό unit, τουλάχιστον σε ορισμένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Απουσία go-to guy. Ο Προμηθέας συνηθίζει να μην δίνει ξεκάθαρο ρόλο ηγέτη (ή να μην αποκτά κάποιον τέτοιον) σε μια συγκεκριμένη μονάδα. Αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο, αναδείκνυε πάντα πολλούς κι όχι έναν. Στο ίδιο μοτίβο θα βαδίσει και φέτος, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει τέτοιες αρμοδιότητες, στον Λόουερι για παράδειγμα. Μπορεί το συγκεκριμένο στοιχείο να μην είναι απόλυτα αρνητικό, αλλά σίγουρα είναι αμφιλεγόμενο, αφού υπάρχουν φορές σε παιχνίδια που χρειάζεται ένας παίκτης να ηγηθεί, να βγει μπροστά (να πάρει ένα τελευταίο σουτ, λόγου χάριν) και να βγάλει, πέρα από την ατομική του ποιότητα, και προσωπικότητα. Θα δούμε στην πορεία αν μπορεί κάποιος από το φετινό ρόστερ να εξελιχθεί σε ηγέτη του συνόλου.

Πρόσημο

Ο Προμηθέας βρίσκεται πάνω - κάτω στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο με πέρσι. Έχασε κάποιες σημαντικές μονάδες, αλλά πήρε ταυτόχρονα καλούς παίκτες, δείχνοντας ετοιμότητα κι αντανακλαστικά κατά την θερινή περίοδο. Είναι δύσκολο να επαναλάβει μια αντίστοιχη πορεία ως τους τελικούς του πρωταθλήματος, όπως κι ευρωπαϊκή πρόκριση. Άλλωστε, η περσινή χρονιά περιείχε αρκετες αξιοσημείωτες "υπερβάσεις". Αν καταφέρει κάτι από τα δυο, όμως, η σεζόν του θα είναι μάλλον επιτυχημένη (και πάλι), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πως το EuroCup έχει εξελιχθεί σε πιο ισχυρή διοργάνωση, σε σύγκριση με το BCL, στο οποίο συμμετείχαν πέρσι οι Πατρινοί. Υπάρχουν μεγαλύτερα brand names και μπάτζετ, οι "εύκολοι" αντίπαλοι είναι λιγότεροι. Εν κατακλείδι, στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει (και λέει πολλά αναφορικά με το level up του οργανισμού) είναι το γεγονός πως ο Προμηθέας έχει πλέον εδραιωθεί σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να ασχολούμαστε συστηματικά με τις κινήσεις του.

Depth Chart

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely