Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 18:55

Μπαμπ και Λόουερι

Από :

Ο φιναλίστ της περσινής Basket League, Προμηθέας, "τρέχει" τον μεταγραφικό του σχεδιασμό ενόψει της επερχόμενης σεζόν που θα τον βρει στο EuroCup (με αντιπάλους τις Μπολόνια, Μονακό, Ουλμ, Μακάμπι Ρισόν και Ανδόρρα) κι όχι στο Basketball Champions League, αποκτώντας τις τελευταίες μέρες δύο ποιοτικές μονάδες που ενδέχεται να αποδειχθούν βαρύνουσας σημασίας στο νέο του εγχείρημα. Ποιες είναι αυτές, από που προέρχονται και τι είναι ικανές να προσφέρουν.

Κρις Μπαμπ (29 ετών, SG/SF)

Όταν το καλοκαίρι του 2017 οι δύο "αιώνιοι" της Αττικής είχαν στην μεταγραφική τους λίστα τον Κρις Μπαμπ, συνειρμικά στην ερώτηση "με ποιον παίκτη θα τον παρομοίαζες;" η απάντηση που ερχόταν ήταν η εξής: "με τον Κέι Σι Ρίβερς". Ο έμπειρος Αμερικανός (για τον οποίο τα ρεπορταζ μιλάνε για επικείμενη συμφωνια, οχι για οριστική) είναι ένας περιφερειακός παίκτης με ύψος κοντά στα 196 εκατοστά, που παίζει στα φτερά και η δραστηριότητα του συνοψίζεται στην ικανότητα του για off ball παιχνίδι. Πρόκειται για περίπτωση παίκτη όπου τα εκτελεσμένα τρίποντα στην καριέρα του είναι πολλαπλάσια των διπόντων, με το ποσοστό ευστοχίας του πίσω από την άρκτο να βρίσκεται κάπου κοντά στο 36%. Στις πιο μεστές του σεζόν στην Ουλμ - 2015 μέχρι 2017 - όπου peakαρε αγωνιστικά και κέρδισε "καλή" μεταγραφή, είχε πολλές επιθετικές αρμοδιότητες και τον βλέπαμε να κάνει κι αρκετά drives, να πηγαίνει γενικώς με μέτωπο προς το καλάθι σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια.

Εν τέλει, στην Λόκο Κουμπάν πρόπερσι και την Μπαχτσεσεχίρ πέρσι (16 παιχνίδια, 5.8 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 28% στο τρίποντο), όπου σε καμία εκ των δύο δεν βρήκε τους αντίστοιχους "χώρους" στην επίθεση, οι προσπάθειες αυτές περιορίστηκαν κι ο Μπαμπ αναλώθηκε σε έναν πιο ξεκάθαρο ρόλο σουτέρ. Ο Μπαμπ, όπως κι ο Ρίβερς, "χτίζει" με τον ρυθμό την απόδοση του μέσα στο παιχνίδι, κοινώς είναι παίκτης όπου αν του δοθεί πάτημα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία, μπορούν να είναι "καυτός". Στις δύο τελευταίες ομάδες που βρέθηκε, δεν συνάντησε περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο της Ουλμ, με αποτέλεσμα η καριέρα του να σημειώσει μια πτώση. Βέβαια, αν δεν υπήρχε αυτή, ο Μπαμπ δεν θα μπορούσε να κλείσει σε ελληνικό σύλλογο τύπου Προμηθέα, αφού οι απολαβές του ήταν αρκετά υψηλές. Θα λέγαμε συμπερασματικά λοιπόν πως οι ρόλοι που του ταιριάζουν είναι κυρίως πρωταγωνιστικοί, με ελευθερία των κινήσεων (με ή χωρίς μπάλα) και των επιθετικών του ενστίκτων.

Η περίπτωση του άλλοτε παίκτη των Boston Celtics παρουσιάζει για τον Προμηθέα τρία πολύ σημαντικά θετικά στοιχεία: πρώτον, ο διαθέτει αξιόλογη προϋπηρεσία στο EuroCup (τρεις σεζόν, 44 παιχνίδια, 8.3 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 37% στο τρίποντο), την διοργάνωση δηλαδή που οι Πατρινοί θα "ντεμπουτάρουν" φέτος και χρειάζονταν μια μονάδα η οποία να γνωρίζει τα στάνταρ της λίγκας. Δεύτερον, αποκτούν έναν αθλητή σε κάμψη, που ωστόσο έχει τα εχέγγυα (κι ίσως το κίνητρο) προκειμένου να εξελιχθεί σε βασικό επιθετικό πόλο της ομάδας, πράγμα που αν συμβεί θα τον κάνει να "λυθεί" και να επιστρέψει στις παλιές παραγωγικές του ημέρες. Και τρίτον, σε ένα πλαίσιο 25-30 λεπτών, είναι ικανός να παρέχει στην ομάδα του πολυδιάστατη προσφορά πλην του σκοραρίσματος, αφού ασχέτως αν δεν είναι άσσος, έχει ασίστ στο παιχνίδι του, όπως και ριμπάουντ, αλλά και κλεψίματα στην άμυνα.

Ρόμπερτ Λόουερι (31 ετών, PG/SG)

Ο βετεράνος πια Ρομπ Λόουερι αποτελεί μια "money in the bank" επιλογή για το backcourt των Πατρινών, αφού πρόκειται για παίκτη που ξέρει καλά την Ελλάδα (δύο σύντομα, αλλά άκρως θετικά περάσματα από την Basket League, στον Κόροιβο το 2014 και την ΑΕΝΚ τη σεζόν 2015-16) και επιπλέον είναι δοκιμασμένος σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε μεγάλες λίγκες (VTB, Bundesliga), όσο και σε μικρότερης εμβέλειας (Λετονία, Τσεχία, Πολωνία, δεύτερη Τουρκίας, Γερμανίας και Ιταλίας).

 

Γενικώς, ο Λόουερι (1.88μ.) είναι "περπατημένος" παίκτης στην γηραία ήπειρο. Εξίσου καλός δημιουργός κι εκτελεστής, ο οποίος έχει χρόνο με το χρόνο επιδείξει βελτίωση στον τομέα της ωριμότητας και πλήρη αφομοίωση του ευρωπαϊκού στυλ. Το μόνο που λείπει από το βιογραφικό του είναι η μεγάλη εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις - έχει παίξει σε μόλις 3 παιχνίδια του EuroCup κι άλλα 6 στα προκριματικά του BCL. Κοινώς, το μοναδικό ερωτηματικό δίπλα από το όνομα του σχετίζεται με τις αυξομειώσεις που μπορεί να έχει η απόδοση του στη συνθήκη δύο αγώνων την εβδομάδα, αφού μέχρι σήμερα έπαιζε κυρίως στα εθνικά πρωταθλήματα, με όχι περισσότερους από 40 επίσημους αγώνες το χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, ο έμπειρος γκαρντ προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στο πολωνικό πρωτάθλημα με την Τορούν, ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό κι έφτασε ως τους τελικούς. Εκεί είχε κατά μέσο όρο 13.1 πόντους, 6.9 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ και 15.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Παράλληλα, ο Λόουερι νιώθει άνετα τόσο ως πλειμέικερ, όσο κι ως σούτινγκ γκαρντ σε μια πεντάδα, γεγονός που θα δώσει ευελιξία σχημάτων στον κόουτς Γιατρά, δεδομένης και της παρουσίας των - επίσης "διπλοθεσίτων" - Χολ, Λίποβι. Με τον Αμερικανό, λοιπόν, ο Προμηθέας βάζει στη μηχανή του μια μονάδα από την οποία ξέρει τι να περιμένει: ηγετικό mentality, μπόλικο σκορ, αρκετά iso plays, ταχύτητα, καλό χειρισμό της μπάλας συν την πάντα απαραίτητη πινελιά του... απρόβλεπτου.

ΥΓ. Για τον Τσέις Φίλερ, το νέο τεσσάρι της ομάδας που αντικαθιστά τον Μέιερ, αλλά και τις επόμενες προσθήκες - Ελλήνων και ξένων - του Προμηθέα, θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στο preview της ομάδας για τη νέα περίοδο. Μέχρι στιγμής, πάντως, το recruiting των Πατρινών κυλάει αρκετά καλά.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely