Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 17:57

Η ασφαλής επιλογή Κόνιαρη

Από :

Με τις επίσημες υποχρεώσεις του Ολυμπιακού να έχουν ήδη τελειώσει νωρίς, οι ερυθρόλευκοι σε μια περίεργη περίοδο γι’αυτούς ξεκινούν το σχεδιασμό τους πολύ νωρίτερα από ό,τι μας έχουν συνηθίσει. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρώτη κίνηση για τη νέα χρονιά αναμένεται να είναι ο Αντώνης Κόνιαρης. Σε καιρό που το μπασκετικό τμήμα μοιάζει να βαδίζει στην αμφιβολία, η απόκτηση του διεθνή πλέον γκαρντ, ίσως είναι ένα ευχάριστο δείγμα, πως στο αγωνιστικό κομμάτι υπάρχει ένα πλάνο ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει εξωαγωνιστικά.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την αναγκαιότητα για ανανέωση του εγχώριου υλικού, έχουμε αναφερθεί στα λάθη των προηγούμενων χρόνων. Οι Έλληνες παίχτες μεγαλώνουν, ο ελληνικός κορμός πρέπει να τονωθεί και η περίπτωση Κόνιαρη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση με στόχο το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Μιλάμε για ένα παιδί μόλις 21 ετών, με αρκετές παραστάσεις για την ηλικία του. Ξεκινώντας ουσιαστικά την καριέρα του στον ΠΑΟΚ πρόλαβε σε ηλικία 16 ετών να κάνει ντεμπούτο στην Α1 σε αγώνα με τον Κολοσσό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό και η μεταπήδηση σε τόσο μικρή ηλικία σε ένα τόσο μεγάλο σύλλογο, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη κίνηση για την καριέρα του. Ο σοβαρός τραυματισμός που τον κράτησε σχεδόν δύο χρόνια εκτός ήταν ένα ψυχοφθόρο τεστ για εκείνον, που χρόνο με το χρόνο άφησε πίσω του. Η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ και η καθοδήγηση από το Σούλη Μαρκόπουλο ήταν το καλύτερο γεγονός. Οπως έχει ο ίδιος τονίσει άλλωστε, τον βοήθησε πάρα πολύ, πρώτα ψυχολογικά και έπειτα αγωνιστικά. Ο ίδιος κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, εξελίσσοντας και τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού του και φτάσαμε στο σήμερα που ήταν ένας από τους βασικούς άξονες της περιφερειακής γραμμής του Παπαθεοδώρου. Ας δούμε όμως τα στοιχεία που τον συνοδεύουν και τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό.

Τι μπορεί να δώσει ο Κόνιαρης

Είναι ένας παίχτης που μπορεί να προσφέρει πολλά στο αμυντικό κομμάτι. Είναι πολύ καλός στην άμυνα στα pick and roll, μπορώντας να υποστηρίξει όλες τις άμυνες που σχετίζονται με αυτό.

 

Eπιπλέον πιέζει αποτελεσματικά σε όλο το γήπεδο. Είναι ένα ψηλό γκαρντ με ύψος 1.93 με μακριά άκρα, που σε συνδυασμό με την αρκετά καλή ταχύτητα που διαθέτει, μπορεί να αναλάβει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας. Είναι πολύ οξυδερκής, βάζοντας σωστά τα χέρια του στη μπάλα, δεν είναι τυχαίο ότι ήταν από τους καλύτερους κλέφτες της ομάδας και από εκείνους που προσέφεραν πολλά deflections.

Το μακρινό του σουτ. Η ραγδαία βελτίωση που επέδειξε σε αυτόν το τομέα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια είναι αξιοθαύμαστη. Στη φετινή χρονιά του Champions League σούταρε με ποσοστό 48,7%, εξαιρετικό για παίχτη αυτής της θέσης. Επίσης είναι αξιόπιστος σε pull-up και σε catch and shoot καταστάσεις. Δεν διστάζει να εκτελέσει ακόμα και σε καταστάσεις transition, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο χέρι του. Άλλωστε έχει και ένα βραβείο νικητή του ALL-STAR GAME το 2018 σε διαγωνισμό τριπόντων.

Το μπασκετικό θράσος και η προσαρμοστικότητα που επέδειξε. Μπορεί τα νούμερα του να μην προκαλούν θαυμασμό σε έναν απλό θεατή, ωστόσο με συμπαίκτες στην περιφέρεια όπως οι Γκος-Χάτσερ, το σκορ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο ίδιος φάνηκε να ωριμάζει και να διαχειρίζεται καλύτερα τον εαυτό του και το παιχνίδι της ομάδας. Αναλόγως τι θα του ζητηθεί θα πράξει. Ο ρόλος του οργανωτή του ταιριάζει και ο κόουτς Παπαθεοδώρου έτρεχε πολλά plays για αυτόν, με βασικό πυλώνα το pick and roll που διαβάζει σωστά.

Γενικά στο "διάβασμα" είναι καλός. Μπορεί να χτυπήσει στο close out της άμυνας, να ποστάρει όταν δει το mish match με κοντύτερο αντίπαλο ή να ψάξει την πάσα, όταν γίνει αλλαγή στο pnr κοντά στο καλάθι.

Τι μπορεί να βελτιώσει

Δεν θα τον δειτε να επιτίθεται συχνά με drive ή όταν αυτό γίνεται το κάνει κατά βάση από δεξιά. Από αριστερά προτιμάει να εκτελέσει με pull up σουτ ή να προστατέψει τη μπάλα με το κορμί του και να την αφήσει με το δεξί χέρι. Αγαπημένη κίνηση είναι το floater στο καλό του χέρι. Slasher δεν ειναι.

 

Σουταρει λίγες ελεύθερες βολές. Θεωρώ αρνητικό το γεγονός ένας παίχτης που κρατάει αρκετά τη μπάλα στα χέρια του να εκτελεί τόσες λίγες βολές σε μια χρονιά. Το συγκεκριμένο εντάσσεται στο γεγονός ότι δεν αναζητεί την επαφή με τον αντίπαλο, όπως αναφέραμε προηγουμένως βέβαια.

Ο Κόνιαρης, σε μια προβληματική χρονιά για τον ΠΑΟΚ έδειξε ηγετικές ικανότητες. Η μετάβαση όμως σε έναν οργανισμό πρωταθλητισμού όπως αυτός του Ολυμπιακού είναι ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η πρώτη ύλη υπάρχει, αλλά οι απαιτήσεις διαφέρουν. Η μεταγραφή του πάντως, είναι από εκείνες με μηδενικό ρίσκο για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Παίρνει ένα νέο αθλητή με περγαμηνές, ο οποίος διψάει για διάκριση, θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague και ίσως θέλει να δώσει και μια απάντηση στον Παναθηναϊκό, που δεν τον πίστεψε ποτέ μετά τον τραυματισμό του.

Βλέπουμε επίσης, ότι ανεξάρτητα από την κατάληξη της σεζόν ο Ολυμπιακός, κάνει τις απαραίτητες διεργασίες για την επόμενη χρονιά, χωρίς το άγχος των αγώνων του πρωταθλήματος. Το τι θα ακολουθήσει εξαρτάται από τη διοργάνωση που θα αγωνίζεται η ομάδα. Ίσως τελικά υπάρχει ζωή στον ερυθρόλευκο πλανήτη και οι κινήσεις-πλάνο της ομάδας θυμίζουν το 2012, σχετικά με το πόσο αθόρυβα κινούνταν στη μεταγραφική αγορά. Μην ξεχνάμε πως οι ερυθρόλευκοι βαδίζουν και σε μια ακόμη ενίσχυση στη θέση των ψηλών, με την απόκτηση του Κακλαμανάκη από το Λαύριο. Έως ότου ολοκληρωθούν οι κινήσεις αυτές βέβαια, αναμένουμε τις εξελίξεις σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό κομμάτι.

Bonus: Ένα βίντεο για τον Κόνιαρη από το καλό φίλο Βαγγέλη Στελλάκη από το κανάλι του στο Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=qAulGS2Xgqc

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely