Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 10:04

Ο Ποκουσέβσκι και η λίστα των νεότερων.

Από :

Όταν στις 9 Οκτωβρίου 2002 ο Γιώργος Πρίντεζης γινόταν ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης, που σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο εναντίον της πολωνικής Σλασκ Βρότσλαβ στην Πολωνία με προπονητή του Σλόμπονταν Σούμποτιτς, ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι δεν είχε προλάβει να σβήσει τα πρώτα κεράκια από τα γενέθλιά του. Κάτι περισσότερο από 17 χρόνια αργότερα, ποιος να το περίμενε, αυτό το ψιλόλιγνο σερβάκι των 211 εκατοστών, παίζοντας δίπλα στον Πρίντεζη εν έτη 2019 θα του έπαιρνε το «ρεκόρ» και θα γινόταν αυτός ο νεαρότερος όλων!

Ο γεννημένος στις 26 Δεκεμβρίου του 2001 ταλαντούχος Σέρβος λοιπόν, έγραψε το βράδυ της 19ης Μαρτίου ιστορία στον αγώνα με τη Μπάγερν Μονάχου στο ΣΕΦ. Εντάξει, ήταν και τυχερός με τόσους τραυματισμούς στην ομάδα του, αλλά με τη διαφορά να βρίσκεται στους 20 πόντους βρήκε την ευκαιρία ο Μπλατ να του δώσει το βάπτισμα του πυρός και μετά το τέλος του αγώνα να «φάει» το παραδοσιακό... φατούρο από τους συμπαίκτες του, μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο.

Ο Ποκουσέβσκι, ο οποίος στα 55 δευτερόλεπτα που έμεινε στο παρκέ πρόλαβε να σημειώσει και τον παρθενικό του πόντο, ενώ είχε ακόμη μία ασίστ και ένα ριμπάουντ έπαιξε λοιπόν σε ηλικία 17 ετών 2 μηνών και 21 ημερών ξεπερνώντας τον «Πρι», ο οποίος πλέον μετράει 281 ματς καριέρας (7ος στην ιστορία της Ευρωλίγκα) και εκείνη την παρθενική του σεζόν είχε παίξει σε άλλα δύο ματς, σκόρπια δίλεπτα εναντίον Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ.

Άλλη μία σύμπτωση είναι ότι ο Πρίντεζης είχε πάρει το ρεκόρ από έναν άλλο Αλεξέι (πριν τον δώσει στον... τωρινό Αλεξέι), με καταγωγή από τη Ρωσία. Πρόκειται για τον Αλεξέι Ζεβροσένκο ή αν προτιμάτε Αμανατίδη ή Σαφράσενκα, όπως είναι προφέρεται το επώνυμό του. Ο «Αλέξης» ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από τις τελευταίες «ανακαλύψεις» νατουραλιζέ παικτών και είχε ντεμπουτάρει τη χρονιά της πρώτης ερυθρόλευκης ευρωπαϊκής κούπας 1996-97. Πρώτο του ματς σε ηλικία 17 ετών 10 μηνών και 12 ημερών εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ, για τρία λεπτά συμμετοχής υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας για τον Ολυμπιακό συναντάμε το όνομα του Βασίλη Μουράτου. Ο διεθνής και μεταλλιούχος με τις μικρές εθνικές γκαρντ, που πλέον αγωνίζεται στο Περιστέρι, είχε ντεμπουτάρει σε ηλικία 18 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών στις 10 Δεκεμβρίου 2015 εναντίον της Λιμόζ στο Μπομπλάν για 81 δευτερόλεπτα (υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου) στην μοναδική συμμετοχή του στη διοργάνωση, ενώ στην 5η είναι ένας υποψήφιος βουλευτής πλέον, ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο «Δημητράκης» σε ηλικία 18 ετών 9 μηνών και 16 ημερών είχε ντεμπουτάρει στις 23 Νοεμβρίου 1995 εναντίον της Ούλκερ, με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και μάλιστα είχε μείνει 12 λεπτά στο παρκέ και είχε βάλει και έναν πόντο!

Και για όσους αναρωτιέστε, όχι, τόσο ο Μίλαν Τόμιτς, όσο και ο Ντράγκαν Τάρλατς ήταν σχεδόν 20ρηδες (19 ετών, 2 μηνών, 7 ημερών ο πρώτος, 19 ετών, 4 μηνών και 22 ημερών ο δεύτερος) όταν την 1η Οκτώβρη 1992 έπαιζαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού εναντίον της Ολίμπια Λουμπλιάνα στη Σλοβενία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τον νυν προπονητή του Ερυθρού Αστέρα μάλιστα να σημειώνει 20 πόντους!

Οι νέοι των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων

Η συμμετοχή του Ποκουσέβσκι λοιπόν, μας έδωσε το ερέθισμα να βγάλουμε τα... άπλυτα του αρχείου στη φόρα. Βλέπετε, ειδικά φέτος, η ευρωπαϊκή σεζόν για τις ομάδες μας ήταν ιδιαίτερη αφού καταγράφησαν πέντε προσθήκες στη λίστα με τους παίκτες ελληνικών ομάδων που έκαναν ντεμπούτο σε αγώνα ευρωπαϊκού κυπέλλου πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους!

Μέσα σε αυτούς και ο νεαρότερος των νεαρών, ο Λευτέρης Μαντζούκας ο οποίος η αλήθεια είναι άξιζε καλύτερου αφιερώματος. Ο ταλαντούχος παίκτης του Προμηθέα στις 10 του περασμένου Οκτώβρη έπαιξε για λίγα λεπτά στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ομάδας του κόντρα στην Οστάνδη στο Βέλγιο σε ηλικία μόλις 15 ετών, 3 μηνών και 2 ημερών και έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε σε τόσο μικρή ηλικία, «σπάζοντας» το ρεκόρ που είχε από το 2010 ο Γιάννης Καραμαλέγκος, που είχε ντεμπουτάρει υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό εναντίον της Εφες, όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα. Ο Καραμαλέγκος, νυν παίκτης του Πανιώνιου, είναι ο νεαρότερος παίκτης Ελληνικής ομάδας που ντεμπουτάρισε σε αγώνα της Ευρωλίγκα και είχε με τη σειρά του καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ του Γιάννη Κρητικού από το (πολύ) μακρινό 1995.

Στη λίστα που παραθέτουμε σήμερα μόνο από τις σελίδες του #bguru θα βρείτε πολλά γνωστά ονόματα. Φώτσης, Βασιλειάδης, Λούντζης, Βασιλειάδης ακόμη και Αλβέρτης, Ζήσης, Ρεντζιάς, Πρίντεζης και Βλάντο Γιάνκοβιτς. Η έκπληξη; Η παρουσία του Φώτη Κατσικάρη, νυν μέλους του τεχνικού τημ των Γιούτα Τζαζ ο οποίος πριν 35 χρόνια, με τη φανέλα του Ιωνικού Νίκαιας, της πρώτης του ομάδας, είχε παίξει σε ηλικία 17 ετών 4 μηνών και 24 ημερών εναντίον της Χάποελ Χάιφα για το Κύπελλο Κόρατς.

Φέτος δε, για να ολοκληρώσουμε αυτό που επισημάναμε παραπάνω, εκτός των Μαντζούκα και Ποκουσέβσκι ντεμπούταραν τρεις ακόμη παίκτες ελληνικών ομάδων κάτω των 18 ετών με διαφορετικές ομάδες. Ο Λαναράς με τον Προμηθέα, ο Ρογκαβόπουλος με την ΑΕΚ και ο Κουρτίδης με την ΑΕΚ. Κάτι δείχνει όλο αυτό, ίσως κάτι να αλλάζει στον τρόπο που οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν τα «παιδιά» τους. Και μόνο καλό είναι αυτό...

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely