Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 16:53

Ολυμπιακός 2022-23: Η σταθερότητα στο κυνήγι των τίτλων

Από :

Μετά την πετυχημένη περυσινή χρονιά, ο Ολυμπιακός εισέρχεται στην νέα Euroleague με υψηλές βλέψεις και φιλοδοξίες. Η παρουσία του στο Final-4 του Βελιγραδίου ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας από κάθε άποψη για την ομάδα του coach Μπαρτζώκα στην μετά Σπανούλη εποχή. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ίσως το καλύτερο μπάσκετ της περασμένης περιόδου, έχοντας αξιοθαύμαστη παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με το ΣΕΦ να εμφανίζεται ως κάστρο, στο οποίο είχε μόλις μία ήττα εντός -από τον Ερυθρό Αστέρα- και φτάνοντας στα ημιτελικά κόντρα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, η οποία και τον κέρδισε με ένα τεράστιο σουτ του Μίσιτς. 

Η εκκίνηση στην αφετηρία της Euroleague τον βρίσκει με αρκετά πλεονεκτήματα και από θέση ισχύος. Λίγες αλλαγές- που θα αναλύσουμε παρακάτω-, κορμός σταθερός, ίδιος προπονητής, για τέταρτη χρονιά και με απόλυτη στήριξη από όλον τον οργανισμό, χημεία, καλό κλίμα στις τάξεις του κόσμου και μεγάλα όνειρα. Ο αρχικός στόχος έχει οριστεί για είσοδο στην οκτάδα, όπως τόνισαν μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, με τον κόσμο να ονειρεύεται ήδη ένα ακόμη Final-4 στην πιθανώς πιο ανταγωνιστική Euroleague των τελευταίων χρόνων, με όλες τις ομάδες να εμφανίζονται ενισχυμένες, αλλά πάντα με τον αστερίσκο της απουσίας των ρωσικών ομάδων. 

Ας τα δούμε όμως κάπως αναλυτικότερα όλα αυτα.

Ο προπονητής

Ο Μπαρτζώκας, μετά το βραβείο του ως “Προπονητής της Χρονιάς”, οδηγώντας τους ερυθρόλευκους στο Final-4 και την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ, φιλοδοξεί σε μια ανάλογη πορεία σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η δουλειά που έδειξε πέρυσι ήταν από τις καλύτερες της καριέρας του, με τις εμφανίσεις της ομάδας να ενθουσιάζουν τον κόσμο. Η εικόνα που έχουμε ως τώρα, από τα φιλικά και το πρώτο ματς, είναι ότι επιθυμεί η ομάδα του να τρέξει και να παίξει σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Μια ομάδα που όλοι θα μπορούν να απειλήσουν από την περίμετρο -με εξαίρεση τον Φαλ και τον Μπλακ-, που θα πιέζει πολύ την μπάλα στην άμυνα με στόχο το transition και στην επίθεση η μπάλα θα μετακινείται διαρκώς από την δυνατή στην αδύνατη πλευρά, με στόχο την close out επίθεση. Παράλληλα, θα ακουμπά περισσότερο στο low post για δημιουργία από μέσα προς τα έξω, με ταυτόχρονη κίνηση των υπόλοιπων παιχτών. Παρότι είναι νωρίς και ελοχεύει ο φόβος για βιαστικά συμπεράσματα, η εικόνα και ο τρόπος σκέψης και φιλοσοφίας των παιχτών δείχνει να ταιριάζει αρκετά στα θέλω του προπονητή. 

Οι παίχτες

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον περσινό Ολυμπιακό έγκειται στο γεγονός ότι η εμβληματική φυσιογνωμία του Πρίντεζη δεν θα βρίσκεται πια στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια. Ο αθλητής που έχει συνδέσει το όνομα του με την ομάδα με χρυσά γράμματα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η άλλη μεγάλη απώλεια, που ουσιαστικά πόνεσε αρκετά τους ανθρώπους της ομάδας, είναι η φυγή του Τάιλερ Ντόρσει για το ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα για το Ντάλας. Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ, στην μοναδική του χρονιά στην ομάδα του Πειραιά, ταίριαξε απόλυτα στα “θέλω” του Μπαρτζώκα, προσαρμόστηκε σε πλήρη βαθμό, πραγματοποιώντας μια μεστή χρονιά, που του έδωσε το εισιτήριο της επιστροφής για την Αμερική, κάτι που τόσο ήθελε. Οι υπόλοιποι παίχτες που αποχώρησαν, όπως ο Μάρτιν και ο Ζαν Σαρλ, δεν πόνεσαν ιδιαίτερα, με τα κενά τους όχι μόνο να καλύπτονται, αλλά και να αναβαθμίζονται σημαντικά. Τέλος, ο Κουίνσι Έισι μπορεί να μην αγωνίστηκε πολύ, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η φιγούρα του θα λείψει από τα αποδυτήρια. 

Ξεκινώντας από την περιφέρεια, ο ερχομός του Κάναν είναι το πρώτο στοίχημα για τον Μπαρτζώκα. Ένας combo guard που βασίζεται στο σουτ και μπορεί να σκοράρει με αρκετούς τρόπους. Ο συγκεκριμένος παίχτης, παρά την μικρή εμπειρία του από το υψηλότερο επίπεδο της Euroleague με την Ούνιξ, έχει όλα τα προσόντα για να καλύψει το κενό που άφησε ο προκάτοχος του. Είναι αρκετά συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα και παρά το χαμηλό του ύψος, δεν υστερεί στην προσωπική άμυνα και στο low post, καθώς χαμηλώνει αρκετά το κέντρο βάρος του και έχει δυνατό κορμό. Στην επίθεση τώρα, μπορεί να τρέξει off ball screen και floppy action, στοιχειά νέα που είδαμε στα φιλικά του Ολυμπιακού. Η μόνη αμφιβολία αφορά το κατά πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στα “θέλω” του προπονητή ένας αθλητής που είχε συνηθίσει να κρατά περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του και βρισκόταν σε ομάδα που δεν είχε τις απαιτήσεις των ερυθρολεύκων. Από εκει και πέρα, η υπόλοιπη περιφέρεια έμεινε αναλλοίωτη, με τον Γουόκαπ να περιμένουμε να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες και, τολμώ να πω, ότι θα είναι ο πιο επιδραστικός παίχτης μες στη χρονιά. Επίσης, αρκετή δημιουργία περιμένουμε και από τον Σακίλ Μακίσικ, που φαίνεται να αισθάνεται ολοένα και πιο άνετα και θα τον δούμε να τρέχει δράσεις pick and roll. 

Στο κομμάτι των ψηλών, το παζλ δείχνει υπερπλήρες και με μεγάλο upgrade. Ο Φαλ και ο Βεζένκοφ, που έδειχναν πολλές στιγμές πέρυσι αρκετά μόνοι, φέτος θα έχουν ποιοτική βοήθεια από τον πάγκο, καθώς οι Πίτερς, Μπολομπόι και Μπλακ θα συμπληρώνουν την frontcourt. Ο coach Μπαρτζώκας δίπλα σε ένα από τα καλύτερα τεσσάρια της Ευρώπης, τον Σάσα, προσέθεσε ένα χαρισματικό σουτέρ από την περίμετρο. Ο Πίτερς είναι ο ορισμός του stretch-4 και με την ευχέρεια του στο τρίποντο θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το spacing της ομάδας. Σε ψηλά σχήματα, με αυτόν και τον Σάσα στις θέσεις των forwards, η αντίπαλη ομάδα θα αδυνατεί να προστατέψει το ζωγραφιστό με βοήθειες, καθώς θα ρισκάρει το περιφερειακό σουτ. Επιπλέον ο Πίτερς αποτελεί έναν πολύ καλό transition και close out παίχτη. Τρέχει πολύ καλά το γήπεδο και παράλληλα επιτίθεται το ίδιο καλά από την αδύνατη πλευρά. Γενικά στην επίθεση είναι από τους πιο πλήρεις ψηλούς που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, με μόνη παραφωνία την προσωπική άμυνα που δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. 

Στους centers τώρα, Μπολομπόι και Μπλακ έρχονται να συνθέσουν μια φοβερή τριάδα μαζί με τον Φαλ. Με βασικό πύργο και άξονα τον Γάλλο, που θα ακουμπάει πολλές μπάλες μες στο παιχνίδι όπως είδαμε στα φιλικά και στο σούπερ Καπ, η προσθήκη των δύο έμπειρων Αμερικάνων θα δώσει τη δυνατότητα στους ερυθρόλευκους να έχουν πλουραλισμό στην επίθεση και να χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα. Οι δύο αυτοί παίχτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Φαλ, καθώς είναι περισσότερο pick and roll παίχτες, με γρήγορο dive στο ζωγραφιστό. Θα δώσουν μεγάλη ενέργεια και hustle plays στην ομάδα και με την εμπειρία τους αναμένεται να βοηθήσουμε σημαντικά. Ο Μπόλομποι έχει υποστηρίξει τον ρόλο του ρολίστα με επιτυχία στην ΤΣΣΚΑ. Στην άμυνα είναι εξαιρετικός στις αλλαγές και μπορεί να ακολουθήσει πιο κοντούς αθλητές, όπως και ο Μπλακ, που αν πιάσει τα γνωστά του στάνταρ από την Μακάμπι, τότε θα μιλάμε για αμυντικό υπερόπλο. Οι συγκεκριμένοι αθλητές τρέχουν ως rim runners το γήπεδο και βοηθάνε τον προπονητή τους να ανοίξει ακόμα περισσότερο το τέμπο και να ψάξει μέσα από την καλύτερη άμυνα για καταστάσεις πρωτεύοντα αιφνιδιασμού. Γενικά ο Ολυμπιακός δεν πήγε σε στοιχήματα, αλλά σε παίχτες εγνωσμένης αξίας, με στόχο να καλύψει τις μικρές τρύπες που υπήρχαν. Το μικρό ποσοτικά ρόστερ του πέρυσι απέδωσε καρπούς και στην ίδια τακτική και μονοπάτι φαίνεται να βαδίζει και φέτος. 

Στόχοι

Μετά από μια εξαιρετική σεζόν, ο στόχος οριοθετήθηκε από τους ιθύνοντες της ομάδας σε “οκτάδα και βλέπουμε”, με παράλληλη διατήρηση των σκήπτρων στην Ελλάδα και κατάκτηση του νταμπλ. Με την ποιότητα του ρόστερ να έχει ανέβει αρκετά, με την ίδια φιλοσοφία και κορμό, πιστεύω ότι η είσοδος στην οκτάδα είναι δεδομένη και μες στην χρονιά ο Ολυμπιακός θα ψάξει το καλύτερο πλασάρισμα για πλεονέκτημα έδρας. Αν ο Κάναν μπει στα παπούτσια του Ντόρσει, οι κόκκινοι πιθανολογώ ότι τον Μάιο θα κοιτάνε για αεροπορικά εισιτήρια για το Κάουνας αν τελικά γίνει εκεί το Final Four. Πρόβλεψη θέσης λοιπόν σοτ #4-#5.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely