Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 16:56

EL Playoffs Preview - 4: Μπαρτσελόνα - Ζενίτ

Από :

Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, Μπαρτσελόνα και Ζενίτ συνθέτουν ένα ζευγάρι με μπόλικη τακτική από τους πάγκους, αλλά ταυτόχρονα και με ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί, που δεν είναι άλλο από τους Καταλανούς. Αν μην τι άλλο, έχουμε ξεκάθαρα δύο σύνολα που οι προπονητές τους έχουν αφήσει το στίγμα τους. Ο Σάρας για πρώτη χρονιά στους πάγκους μια μεγάλης ομάδας και με την ταμπέλα του φαβορί και το βάρος του πρέπει, απέναντι στον Πασκουάλ, που στην επάνοδο του στην Ευρωλίγκα οδήγησε τη Ζενίτ στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το κατά πόσο ανταγωνιστικοί θα φανούν οι Ρώσοι απέναντι στο μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, καθώς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η σειρά φαίνεται να έχει ήδη τελειώσει πριν καν ξεκινήσει. Πάμε όμως να δούμε περισσότερα.

Πως φτάσαμε ως εδώ

Αρχικά, η κάθε ομάδα χτίστηκε με διαφορετικό στόχο. Η μεν Μπαρτσελόνα για τον τίτλο και η δε Ζενίτ για την είσοδο στην οκτάδα. Για τους Ισπανούς η πορεία κρίνεται σταθερότατη από την αρχή της χρονιάς. Κυριάρχησε στην κανονική περίοδο, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στα τέλη Δεκεμβρίου, οπου υπέστη τρεις σερί ήττες. Κατά τα άλλα, το συγκρότημα του Σάρας δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να λάβει την πρώτη θέση. Ο κόουτς δημιούργησε ένα ρόστερ με τρομερή πληρότητα σε όλες τις θέσεις και με την προσθήκη του Πάου Γκασόλ, θέλησε να το τονώσει με εμπειρία. Μόνη της η παρουσία του Πάου θα γεμίσει το γήπεδο και θα δώσει ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.

Από την άλλη μεριά τώρα, η Ζενίτ ξεκίνησε φουριόζα. Με σερί εκτός έδρας νικών μπήκε από νωρίς στο τρένο της οκτάδας και δεν κοίταξε στιγμή πίσω της. Τα πολλά κρούσματα κόβιντ στις αρχές της έκοψαν κάπως τον ρυθμό, αλλά κρατούσε σταθερά την θέση της εξαιτίας της ικανότητας της να αποσπά νίκες ‘’εκτός προγράμματος’’. Με οδηγό αυτές μπήκε στην τελική ευθεία σε θέση ισχύος και παρά τα αρνητικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα, κέρδισε εύκολα την είσοδο της στην οκτάδα στα εναπομείναντα παιχνίδια στην έδρα της με Μακάμπι και Παναθηναϊκό. Για να δούμε τι συνέβη και στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, που οι νίκες μοιράστηκαν.

1η αγωνιστική: Ζενίτ-Μπαρτσελόνα 74-70. Ένα πραγματικό μέτριο παιχνίδι ποιοτικά, με τις ομάδες να ψάχνονται στο γήπεδο και το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε από αυτό είναι η ενθαρρυντική εικόνα του Πόιθρες, που μας συστήθηκε πρώτη φορά 16 πόντους και 11 ριμπάουντ

2η αγωνιστική: Μπαρτσελόνα-Ζενίτ 85-81. Μην σας ξεγελά το σκορ, εδώ είχαμε έναν υγιεινό περίπατο των γηπεδούχων, καθώς βρέθηκαν στο τέλος της τρίτης περιόδου να βρίσκονται μπροστά στο σκορ με δεκαεννιά πόντους. Η Ζενίτ απλά μείωσε την διαφορά σε χαμηλά επίπεδα. Ο Καλάθης πλησίασε το τριπλ νταμπλ και ο Κούριτς μας υπενθύμισε γιατί θεωρείται στο τοπ-3 shooter της διοργάνωσης.

Τι τους αρέσει να κάνουν

Ξεκινώντας, να τονίσουμε ότι περιμένουμε ένα παιχνίδι σε λίγες κατοχές, με τις ομάδες να βασίζονται στο σετ παιχνίδι. Μην περιμένετε υψηλό τέμπο. Η Ζενίτ είναι η ομάδα που παίζει στις λιγότερες κατοχές στην φετινή Euroleague με μόλις 66.4 και η Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στη μέση με 69.4.

Ωστόσο, οι δυο ομάδες είναι στο τοπ3 στις καλύτερες επιθέσεις. Η μεν Ζενίτ σκοράρει με 118.2 πόντους/100 κατοχές και η Μπαρτσελόνα με 120πόντους/100 κατοχές. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά αποτελεσματικές ομάδες στο σετ παιχνίδι. Οι προπονητές τους έχουν βάλει το λιθαράκι τους και παρουσιάζουν δύο πολύ σύγχρονα και στοχευμένα σύνολα στο επιθετικό μισό τους. Ταιριάζουν αρκετά στον τρόπο παιχνιδιού τους, με την ειδοποιό διαφορά να κρύβεται στο χάσμα ποιότητας των παικτών τους. Η μεν Μπαρτσελόνα διαθέτει πλειάδα αστέρων που μπορεί να καθορίσει έναν αγώνα, ενώ η Ζενίτ, με εξαίρεση τον Πάνγκος, δεν έχει το απαιτούμενο ειδικό βάρος σε ποιότητα.

Ο Γιασικεβίτσιους, αρχικά θα επιδιώξει να διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ και στη συνέχεια να ψάξει τον αιφνιδιασμό, με στόχο να βρει απροετοίμαστη την άμυνα της Ζενίτ. Γνωρίζει ότι πρέπει να αυξήσει τις κατοχές για να ανεβάσει την παραγωγικότητα της ομάδας του, είτε με early post του Μίροτιτς, είτε με τα side pick του Καλάθη.

 

Σημαντικό κομμάτι του playbook βασίζεται στα floppy actions και την diamond offense που χρησιμοποιεί ο Σάρας για τους σουτέρ του, Αμπρίνες και τον Κούριτς. Είναι κρίσιμη η αμυντική τακτική που θα επιλέξει ο Πασκουάλ σε αυτές τις δράσεις. Αν θα αμυνθεί με αλλαγές σε όλα αυτά τα screens ή θα ακολουθήσει τη λεγόμενη σκιά (ο αμυνόμενος κυνηγάει στα screens τον σουτέρ) με κάποια έξτρα jump to the ball από τον αμυντικό του Καλάθη.

Ο Μίροτιτς θα αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες, όταν στο παρκέ βρει απέναντι του τον Τόμας, που δεν μπορεί να τον ακολουθήσει στην περιφέρεια. Ενδεχομένως κιόλας να δούμε και τον Καλάθη στο low post απέναντι στον μέτριο αμυντικά Πάνγκος, με στόχο να τον φθείρει με φάουλ και κούραση. Στην άμυνα δε, η Μπαρτσελόνα, ως η καλύτερη στη διοργάνωση  στον τομέα, αναμένεται να ... επιτεθεί με hard hedge out στα όρια της παγίδας απέναντι στον Πάνγκος, καθώς στους Ρώσους δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση στον άσσο. Ωστόσο πολύ πιθανόν είναι να δούμε και ice (άρνηση) στο δύνατο χέρι του, με τον αμυντικό να κόβει τον δεξί διάδρομο στον Καναδό. Θα προσπαθήσουν να αποκόψουν την συνεργασία και να διώξουν την μπάλα από τον ιθύνοντα νου της Ζενίτ.

Ο Πασκουάλ και η Ζενίτ από την μεριά τους, ως πρώτο στόχο θα έχουν την διασφάλιση του ριμπάουντ και τον έλεγχο του ρυθμού. Το τονίζω και πάλι, γιατί είναι πολύ σημαντικό αν θέλει η Ζενίτ να φανεί ανταγωνιστική στη σειρά, την ώρα που η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που αρέσκεται να πηγαίνει στο επιθετικό ριμπάουντ και να ανανεώνει κατοχές.

Από κει και πέρα, ο Πασκουάλ θα προσπαθήσει να αποφορτίσει τον Πάνγκος από το κατέβασμα της μπάλας, για να μην τον κουράσει. Αν καταφέρει και δεν λυγίσει και παραμείνει ανεπηρέαστος από την πίεση σε όλο το γήπεδο, θα είναι ένα πρώτο βήμα. Έπειτα, στην επίθεση θα προσπαθήσει να ακουμπήσει με ασφάλεια την μπάλα στο low post με τις cross screen δράσεις και τα shuffle screen (διαγώνια στον αγκώνα), για να επιτεθεί από μέσα προς τα έξω με κίνηση στην περιφέρεια, ώστε να βρουν χώρο οι Ρίβερς, Μπάρον και Χόλλινς. Επιπλέον, σε κεντρικές δράσεις που τα step up pick and roll μεταξύ Γκουντάιτις και Πάνγκος κυριαρχούν, έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα δώσει ο κόουτς Πασκουάλ απέναντι στην επιθετική άμυνα της Μπαρτσελόνα.

Για να έχει πιθανότητες η Ζενίτ οφείλει να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο της για όλη την διάρκεια της σειράς και ίσως να προκαλέσει την Μπαρτσελόνα με μια άλλη τακτική. Τι εννοούμε; Πιθανόν μια άμυνα ζώνης με προσαρμογή, να απλώσει την άμυνα της σε όλο το γήπεδο, να προσπαθήσει να τρέξει. Να βγει από την ασφαλή της ζώνη και να ρισκάρει. Δεν υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στην αντίπερα όχθη βέβαια και η απουσία του Πονίτκα δυσχεραίνει τα πλάνα.

X-Factors

Ξεκινώντας από το φαβορί, θεωρώ ότι ο Χίγκινς αποτελεί ίσως τον απόλυτο συνδετικό κρίκο της Μπαρτσελόνα. Για εμένα είναι ο καλύτερος two way παίχτης της διοργάνωσης. Μπορεί σε αυτήν την ομάδα να υπάρχουν πραγματικά σπουδαίοι συμπαίχτες, αλλά ο Αμερικάνος γκαρντ προσφέρει τα πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι ένας γκαρντ που μπορεί να αμυνθεί πάνω στον Πάνγκος και να τον πιέσει πάρα πολύ ή να ακολουθήσει τους σουτέρ της Ζενίτ πίσω από τα screen. Επιθετικά έχει ένα πλήρες πακέτο. Σε προσωπικό σκορ μπορεί να δημιουργήσει τα πάντα για τον εαυτό του, σε isolation παιχνίδι, σε pick and roll, close out επιθέσεις. Αναμφίβολα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, καθώς διαθέτει την πάστα, την ποιότητα και την εμπειρία που απαιτείται σε τέτοιες καταστάσεις και ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση.

Από την μεριά τους, οι Ρώσοι έχουν την τεράστια απουσία του Πονίτκα που αναφέραμε προηγουμένως. Οκ, ο Πάνγκος είναι το βαρόμετρο της ομάδας και θα καθορίσει αν υπάρχουν πραγματικά, ωστόσο παίχτη - κλειδί αναμένεται να αποτελέσει και ο Πόιθρες, καθώς θα τον δούμε πολύ στο 4, με στόχο να περιορίσει τη δράση του Μίροτιτς κοντά στο ζωγραφιστό και στην περίμετρο, αλλά και να διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ. Ο συγκεκριμένος αθλητής διαθέτει την ικανότητα να αλλάξει τις ισορροπίες στους αιθέρες και με τα hustle plays του να δώσει έξτρα κατοχές στη Ζενίτ.

Τι θα γίνει

Όλα αυτά που γράψαμε πιθανόν να μην έχουν καμία σημασία και τα παιχνίδια να βασιστούν στο πάθος και στη θέληση του ποιος θα επικρατήσει.  Πλάκα κάνω. Ξεκάθαρο φαβορί έχουμε, Μπαρτσελόνα και ξερό ψωμί λοιπόν. 3-0, στην χειρότερη 3-1. Δεν βλέπουμε πώς αυτή η σειρά θα οδηγηθεί σε πέμπτο παιχνίδι, εκτός και αν ο Τσάβι φέρει κάτι απρόβλεπτο (δεν το συνηθίζει) και μας κάνει να αναθεωρήσουμε την άποψη μας. Στα άλλα παιχνίδια, παρότι έχουν γίνει τα πρώτα ματς βλέπω Εφές 3-2, Φενέρ 3-2 και Τρινκέραρος 3-2. Κρίμα ρε Ρέινολντς να ξεχαστείς στις αλλαγές.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Tα στατιστικά είναι από το basketball.realgm

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely