Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 12:42

Τα σημάδια της ανάκαμψης

Από :

Τα σημάδια ανάκαμψης που είχαν φανεί την Τρίτη το βράδυ στο Μόναχο, επιβεβαιώθηκαν με εμφατικό τρόπο χθες στο Βερολίνο. Ο Ολυμπιακός με πειστικότατη εικόνα σε άμυνα και επίθεση επικράτησε εύκολα της Άλμπα σε ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες. Οι ερυθρόλευκοι, μετά το στραπάτσο και το μπλακ άουτ της τελευταίας περιόδου με τη Μπάγερν, έπρεπε να βγάλουν αντίδραση και να μην δείξουν ότι η εικόνα τους το τελευταίο διάστημα είναι αναλαμπή. Επιπλέον είχαν να αντιμετωπίσουν μια πολύ καλή "ομάδα-του προπονητή", που παρά τις πολλές απουσίες μπορούσε να κάνει τη ζημιά, όπως έπραξε στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Ας δούμε αναλυτικά τι έκανε σωστά ο Ολυμπιακός για να φύγει με το διπλό, μαζί με ένα-δυο πραγματάκια για το ματς της Τρίτης.

99 πόντοι!

Το πρώτο πράγμα που θα κοίταξε κάποιος και θα απόρησε σίγουρα, ήταν ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε 99 πόντους σε εκτός έδρας ματς. Ο αριθμός είναι υψηλός, αν αναλογιστούμε ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν από τις χειρότερες επιθετικές συγκομιδές στη διοργάνωση μέχρι και την 9η αγωνιστική. Το κυριότερο που έκαναν σωστά ήταν να τρέξουν, το οποίο μάλιστα το έκαναν με συνέπεια. Γρήγοροι αιφνιδιασμοί, με πάσες και χωρίς ανούσια ντρίμπλα, early post ή pick and roll σε καταστάσεις δευτερεύοντος αιφνιδιασμού επιδιώχτηκαν συχνά. Ακόμα και σε στιγμές που η Άλμπα σκόραρε, οι παίχτες του Κεμζούρα έκαναν γρήγορα την επαναφορά για να ψάξουν το transition παιχνίδι.

 

Παρότι οι ομάδες του Ρενέσες φημίζονται για το γρήγορο τέμπο που δίνουν στα παιχνίδια τους και ειδικά τα εντός έδρας, ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε να τρέξει. Γενικά θα έλεγα ότι στην ομάδα αυτή ταιριάζει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, καθώς όλοι οι παίχτες του με εξαίρεση ενδεχομένως τον Σπανούλη, ο οποίος προσφέρει με early pick, μπορούν να τον υποστηρίξουν.

Στο πρώτο ημίχρονο το spacing της ομάδας λειτούργησε στην εντελεια και βρέθηκαν πολλά ελεύθερα σουτ, τα οποία οδήγησαν σε υψηλά ποσοστά. Παρακάτω, στις δύο επιθέσεις έχουμε split out. Στο ένα ο Σπανούλης με τη χαρακτηριστική του κίνηση αντίθετα από το pick, βρίσκει μια δύσκολη πάσα επιστροφής στην πλάτη του και ο Παπανικολάου και ο Κόνιαρης κινούνται αρμονικά στη θέση την οποία έπρεπε. Στη δεύτερη φάση έχουμε μια φάση low post με τον Πρίντεζη και τον Κόνιαρη να χτυπάει στο close out, βρίσκοντας τον Πολ στη γωνία, με σωστή αναπλήρωση του χώρου. Ιδανικές επιθέσεις και αποστάσεις από τους παίχτες του Κεμζούρα.

Παρότι ο Ολυμπιακός κυνήγησε το γρήγορο παιχνίδι, μείωσε κατακόρυφα τα λάθη του και δεν έδωσε ευκαιρία στην Άλμπα να βρει ανοιχτό γήπεδο. Οι ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με συσχετισμό ασίστ/λαθών 23/7, δείγμα της συγκέντρωσης τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ρότσεστι στο πρώτο μέρος, με 5 ασίστ και κανένα λάθος.

Τέλος, είδαμε ξεκάθαρες ιδέες από το προπονητικό επιτελείο στην τελευταία προσπάθεια της Άλμπα για επιστροφή στο παιχνίδι. Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί εφάρμοσαν μια άμυνα box and one στον δημιουργό της πεντάδας. Τη μία φορά ήταν ο Σπανούλης, την άλλη ο Ρότσεστι και το ίδιο συνέβη και με τον Μπάλντγουιν. Η ιδέα του Ρενέσες είχε πιάσει στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί και στο Βερολίνο. Ο Κεμζούρα ήταν απόλυτα διαβασμένος σε αυτή την άμυνα, κάνοντας κάτι πολύ απλό. Δεν εκβίασε καταστάσεις με τους παίκτες που ήταν μαρκαρισμένοι σε man to man. Προσπάθησε αρχικά να υιοθετήσει post παιχνίδι με τον Μιλουτίνοφ και τον Σπανούλη στη γωνία να απασχολεί τον αμυντικό του, παίζοντας επίθεση 4 vs 4, κάτι το οποίο δεν απέδωσε στο έπακρο. Όμως τα αντανακλαστικά του Κεμζούρα ήταν άμεσα και μετά από ένα time out έδωσε οδηγία για διάταξη horns ή για μια κίνηση-σταθερά, με έναν παίχτη στο low post και έναν στο high post ως σκαλοπάτι για να ανοίξει την άμυνα. Παρακάτω και οι δυο αυτές επιλογές.

 

Άμυνα

Στο άλλο μισό του γηπέδου τώρα, το αμυντικό transition δούλεψε τέλεια για τους ερυθρόλευκους. Με την 'Αλμπα αν δεν υπάρχουν επιστροφές, δεν θα σταματήσεις να μαζεύεις τη μπάλα από το διχτάκι. Ωστόσο ο Ολυμπιακός λειτούργησε ιδανικά. Οι παίχτες είχαν καθαρή οδηγία να μην πηγαίνουν όλοι στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά ξεκάθαρα να γυρίζουν πίσω. Μικρολεπτομέρειες θα πείτε, αλλά δείτε στο βίντεο την κίνηση του Πολ.

 

Το δεύτερο και κύριο που έκανε ο Ολυμπιακός ήταν να κόψει τις συνεργασίες των παιχτών της Άλμπα. Η πίσω γραμμή άμυνας ήταν εξαιρετική, με τους παίχτες να δίνουν ιδανικές βοήθειες και να μην επιτρέπουν τα baseline ή backdoor cuts που είδαμε κατά κόρον στο ΟΑΚΑ. Επίσης οι παίχτες του Κεμζούρα έμπαιναν στη γραμμή πάσας και εμπόδιζαν το πέρασμα της μπάλας προς το ζωγραφιστό.

Δυο λόγια για προχτές και γενικά

Με τόση καλή εικόνα, αναρωτιέσαι τι έγινε τελικά λάθος την Τρίτη και χάθηκε μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό για δυο συνεχόμενες νίκες. Βασικά, το μπλάκαουτ αποδίδεται κυρίως σε ... απειρία ή αν θέλετε απεισκεψία. Τα άσκοπα φάουλ που έγιναν σε μόλις 1΄30’’ στην τέταρτη περίοδο οδήγησαν στο bonus των βολών τη Μπάγερν. Από εκείνη τη στιγμή η ένταση της άμυνας μειώθηκε δραματικά. Οι παίχτες δεν έβαζαν σωστά το κορμί τους, ούτε δυνατά. Επιπρόσθετα ο κόουτς άργησε χαρακτηριστικά να πάει σε τάιμ άουτ για να ηρεμήσει την ομάδα. Έβλεπε ότι εκείνη δεν απέδιδε σωστά και όταν διέκοψε για οδηγίες, η Μπάγερν είχε ήδη ξεκινήσει την αντεπίθεση της. Επίσης, παρότι ο Μπάλντγουιν ήταν σε πολύ καλή μέρα, το σχήμα με Πολ-Παπ στα φτερά και τον Ρότσεστι στον άσσο (με ένα μόνο καθαρό δημιουργό δηλαδή) έπρεπε να κάνει την εμφάνιση του κυνικά. Έτσι δεν θα υπήρχαν miss match κοντά στο ζωγραφιστό, καθώς οι δύο πλάγιοι του Ολυμπιακού μπορούν να αμυνθούν και ο Ρότσεστι θα βοηθούσε την επίθεση στη δημιουργία. Σε τέτοιες στιγμές που η επίθεση κολλάει και η άμυνα δέχεται χτυπήματα στο ζωγραφιστό, μια μεταφορά του Πολ στο 2 θα βοηθήσει σε πολλά παιχνίδια.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι σιγά σιγά η ομάδα φαίνεται να βρίσκει ρόλους και να σχηματίζονται σταθεροί συνδαυσμοί στο παρκέ. Κόνιαρης-Σπανούλης-Παπ από τη μια και Ρότσεστι-Μπάλντγουιν-Πολ από την άλλη. Το θέμα είναι ο Ολυμπιακός να αποκτήσει διάρκεια στο παιχνίδι του, γιατί είναι μια απρόβλεπτη ομάδα. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες με ένα παιχνίδι την εβδομάδα μόνο, καθώς μέσα από τους αγώνες οι παίχτες βρίσκουν ρυθμό και επικοινωνούν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely