Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 19:05

Ο νέος Ολυμπιακός του Μπλατ - πρώτη ματιά στο ρόστερ

Από :

Μετά τη χειρότερη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του μετά το 2011, με πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα και όχι μόνο, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές σε όλο τον οργανισμό. Είχαμε μάλιστα αποχώρηση και στη θέση του GM, με τον Σταυρόπουλο να μετακομίζει στο Μιλάνο έπειτα από 19 συναπτά έτη στους Πειραιώτες. Χωρίς εκείνον το ρόστερ ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα και πλέον θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για τον Μπλατ να μας δείξει αν παραμένει ακόμα ο μεγάλος τεχνικός που ξέραμε ή το πέρασμα του χρόνου άφησε σημάδια πάνω του.

Η ομάδα φαίνεται να καλύπτει τα θέλω του έτσι όπως χτίστηκε, προσθέτοντας αθλητικότητα στην περιφέρεια, με παίχτες που διαθέτουν isolation παιχνίδι και μπορούν να μαρκάρουν αποτελεσματικά τα αντίπαλα guards και ψηλούς που να μπορούν να απειλήσουν στο ζωγραφιστό ή να δημιουργήσουν. Επίσης, ο Μπλατ αποφάσισε να αποδεσμεύσει αρκετούς Έλληνες που δεν κάλυπταν τα θέλω του με τους Μπόγρη, Αγραβάνη και Μάντζαρη να μην παραμένουν κάτοικοι Πειραιά. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα το κάθε κομμάτι του ρόστερ σε σύγκριση με το περυσινό.

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν θέσεις όπως έχουμε ξαναπεί και ο Μπλατ είναι από τους προπονητές εκείνους που αρέσκεται σε αυτό το πλαίσιο, για αυτό και η παραπάνω κατηγοριοποίηση. Εδώ να αναφέρουμε ότι έχουμε τοποθετήσει το Σπανούλη στη θέση combo guard, αν και εικάζω ότι εξαιτίας της έλλειψης δημιουργίας θα τον δούμε την περισσότερη θέση ως point guard.

 Point

• Εδώ έχουμε να κάνουμε με την μεγάλη αδυναμία του Ολυμπιακού στο ρόστερ. Η απόκτηση του Κόνιαρη μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα στο μέλλον και πιστεύω ότι αν του δοθεί ο κατάλληλος χρόνος από τη φετινή χρονιά να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη στο μυαλό του Μπλατ.

• Η ανανέωση του Τσέρι ξίνισε πολύ κόσμο, όπως και εμένα. Πίστευα ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν πολύ καλό δημιουργό στη θέση αυτή για να έχει ισορροπία το ρόστερ. Προφανώς δεν είναι τόσο κακή επιλογή, αλλά οι προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί μίλαγαν για άλλο είδος παίκτη. Ο Μπλατ επέλεξε να πάει σε μια σίγουρη λύση, καποιου που ξέρει τι μπορεί να προσφέρει, που θα δώσει 2-3 καλά πράγματα όπως ηρεμία, καθοδήγηση στο παρκέ, καλή άμυνα στη μπάλα, μερικά σουτ από την περιφέρεια και δεν θα γκρινιάξει για το χρόνο του. Είναι παίκτης του προπονητή. Ωστόσο θεωρώ ότι για τις ανάγκες της Euroleague και το στόχο της οκτάδας το κενό είναι μεγάλο και ο Ολυμπιακός θα αναγκαστεί να βγει στην αγορά για μια έξτρα λύση.

Combo

• Aς ξεκινήσουμε από τον το Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός διανύει μία από τις τελευταίες χρονιές της καριέρας του και προερχόμενος από ένα σοβαρό τραυματισμό θα είναι και φέτος ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ ο Σπανούλης είναι ο μοναδικός που μπορεί να υποστηρίξει το pick and roll σε υψηλό βαθμό δημιουργίας και εκτέλεσης. Παράλληλα, ίσως για ακόμη μια φορά να αναγκάζεται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στο τέλος ενός αγώνα, καθώς ο Μπλατ δεν απέκτησε οποιονδήποτε με τέτοια ηγετικά χαρακτηριστικά (ο Πάντερ που έχει δείξει τέτοια δείγματα με την ΑΕΚ και τη Μπολόνια βέβαια). Επιπλέον, πιθανολογώ ότι ο Σπανούλης θα επιστρέψει σε σχήματα με πλάγιους δίπλα του, όπως έκανε ο Σφαιρόπουλος με τους δύο Παπ, με στόχο να καλύπτουν την αμυντική του αδυναμία, αλλά και να προσφέρουν μέγεθος στην περιφέρεια.

• Ο Μπάλντγουιν αναμένεται να είναι το φετινό στοίχημα του Ολυμπιακού. Για τον παίκτη οι απόψεις περί θέσης του στο παρκέ είναι διχασμένες. Τα scouting report κάνουν λόγο για έναν τρομερά αθλητικό guard, με πολύ μεγάλο άνοιγμα χεριών, που πιέζει πάρα πολύ καλά τη μπάλα, μπορεί να σουτάρει καλά κυρίως από θέση και χρειάζεται βελτίωση στη ντρίμπλα και στον έλεγχο της μπάλας. Έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο και προβλέπω να είναι ο game changer σε διάφορους αγώνες, καθώς μπορεί να επιτεθεί δυναμικά κοντά στο ζωγραφιστό. Είναι ένας παίκτης που του αρέσουν οι επαφές και δεν θα διστάζει να φτάσει μέχρι το καλάθι. Στο τέλος θα δείτε και ένα scouting report για εκείνον από το ΝΒΑ pre-draft workout το 20161. Επίσης, ο Μπάλντγουιν μπορεί να αγωνιστεί σε σχήματα μαζί με τον Σπανούλη και εξαιτίας των αθλητικών προσόντων του η ομάδα δεν θα υστερεί σε μέγεθος, όπως συνέβαινε σε πολλές στιγμές πέρυσι με το Γκος.

Wings

• Ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια του ρόστερ των ερυθρολεύκων. Με Πολ, Πάντερ και Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος στη θέση των πλάγιων παιχτών. Δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση εδώ πέρα για κάθε έναν, γιατί έχουμε γράψει τι μπορούν να προσφέρουν οι δύο Αμερικάνοι. Ο κόουτς Μπλατ ήθελε να προσθέσει στο ρόστερ αθλητές που μπορούν να δημιουργήσουν σουτ για τον εαυτό τους, να παράγει σκορ από αυτούς και να αποκτήσει ευχέρεια για μεγαλύτερη ελαστικότητα στα σχήματα που μπορεί να επιλέξει κατά την διάρκεια του αγώνα. Πέρυσι ο Τίμμα δεν μπόρεσε να δώσει πράγματα και σταθερότητα και ο Τουπάν έπαιξε περισσότερα παιχνίδια κάτω του μετρίου. Δεν λέω ότι ήταν κακές επιλογές, αλλά τα χαρακτηριστικά τους δεν ταίριαζαν, με βάση το υπάρχον ρόστερ. Έτσι η προσθήκη του Πάντερ που έχει φοβερό σουτ και του Πολ είναι μια αναβάθμιση.

Forwards

• O μοναδικός που μπορούσε να υποστηρίξει τη θέση αυτή πέρυσι ήταν ο Βεζένκοφ και ίσως ο Τίμμα. Ο Σάσα είναι ένα παιδί που δεν είχε την εξέλιξη που περιμέναμε όταν έφυγε από τον Άρη. Θα μπορούσε να αποτελεί τον ορισμό του stretch 4 στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει πράγματα με το face up παιχνίδι του, ωστόσο η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Βέβαια η παραμονή του στην ομάδα δείχνει ότι ο Μπλατ τον πιστεύει ακόμα και τη νέα σεζόν θα το δούμε στο 4 και σε ψηλά σχήματα στο 3, μια θέση που κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υποστηρίξει.

• Το alter ego του Πρίντεζη στη θέση 4 θα είναι ο Κουζμίνσκας. Ναι, στο 4 υπάρχει έλλειμμα αθλητικότητας και ναι ίσως χρειαζόταν ένας παίκτης με αλλά χαρακτηριστικά. Ναι, ίσως ο Μάλκομ Τόμας που ακούστηκε στα ρεπορτάζ να ήταν η τέλεια επιλογή. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση ενός σπουδαίου επιθετικού ταλέντου. Οι ερυθρόλευκοι βγήκαν στην αγορά και αποφάσισαν ότι το ιδανικό συμπλήρωμα για τον Πρίντεζη ήταν καποιος που με το μακρινό του σουτ θα ανοίγει τις αποστάσεις στην επίθεση. O Λιθουανός άσσος είναι ένα παιδί που αρέσκεται σε close out καταστάσεις και είναι καλός χειριστής και δημιουργός. Επίσης,  διαθέτει φυσικά αθλητικά προσόντα. Τα μοναδικά ψεγάδια στο παιχνίδι του είναι η φθίνουσα πορεία την τελευταία διετία και η μέτρια αμυντική προσήλωση. Αν ο Μπλατ καταφέρει να πάρει από αυτόν πράγματα στην άμυνα, ο Ολυμπιακός θα κερδίσει πάρα πολλά στο παρκέ.

Bigs

• Με την παραμονή του Μιλουτίνοφ ίσως έχουμε να κάνουμε με την πιο γεμάτη θέση του ρόστερ. Μίλου, Ρούμπιτ, Χαπ, Πρίντεζης συνθέτουν μια από τις πιο αποτελεσματικές γραμμές ψηλών στο low post δίχως αμφιβολία. Αν για τους Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη ξέρουμε τι να περιμένουμε, οι δύο νεοφερμένοι παίχτες του Ολυμπιακού έρχονται να δώσουν βάθος σε μια γραμμή ψηλών που υπήρχε ποιοτική λειψανδρία την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

• Πιο συγκεκριμένα, στη θέση του ΛεΝτέι ήρθε ο Ρούμπιτ, ένας παίκτης που έχει ήδη μια χρονιά στην πλάτη του στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague με πολύ καλά νούμερα. Ο συγκεκριμένος αθλητής θα χρησιμοποιείται κατά βάση στη θέση 5 και σε λίγες περιπτώσεις θα κατεβαίνει στο 4. Θεωρώ ότι ο Ρούμπιτ είναι πολυδιάστατος στην επίθεση. Έχει πολύ καλά τελειώματα, μεγαλύτερο όγκο στο ζωγραφιστό και καλύτερο positioning από ό,τι ο ΛέΝτει. Αρέσκεται να παίζει και με πρόσωπο ή να εκτελεί από μακριά, κυρίως από πέντε μέτρα. Στην άμυνα τώρα (οι περισσότεροι φωνάζουν ότι δεν αποκτήθηκε rim protector για καλή άμυνα ψηλά πάνω από τη στεφάνη και για αλλαγές) είναι πολύ πιο δυνατός στη low post defense και μπορεί να σπρώξει αντίπαλα center, καθώς και να χαμηλώσει απέναντι σε αντίπαλα guards. Προφανώς δεν υποστηρίζω ότι είναι αμυντικός ογκόλιθος, αλλά είναι σε καλύτερο επίπεδο από τον προκάτοχο του. Γενικά το πακέτο του θυμίζει ΜακΛίν με καλύτερα αμυντικά στοιχεία.

• Τέλος, το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των ερυθρολεύκων ο Ίθαν Χαπ, μία κίνηση low cost που μόνο κέρδη μπορεί να προσφέρει. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω δει τον ψηλό από το Wisconsin παρά μόνο σε καποια βίντεο. Ψάχνοντας στοιχεία για αυτόν ρώτησα και τον ειδικό στο NCAA και συνεργάτη της Cosmote TV, Χρήστο Μαργέλη, που μου είπε ότι είναι ένα ωραίο και ψαγμένο πρότζεκτ, που μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. O Xαπ λοιπόν είναι ένας κατεξοχήν finisher (και με τα δύο χέρια παρακαλώ) και διαθέτει αρκετές κινήσεις και προσποιήσεις στο low post. Επιπλέον, έχει ανεπτυγμένη ικανότητα στην δημιουργία και στην πάσα, στοιχείο που αρέσει ιδιαίτερα στον κόουτς Μπλατ για τους ψηλούς του. Στο κολεγιακό πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικός rim protector, παρά τη δεδομένη αδυναμία που έχει στον κορμό και το μειονέκτημα σε δύναμη. Είναι ένα παιδί που έρχεται για να μάθει πράγματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, να παίξει πρώτη φορά στην καριέρα του επαγγελματικά και που θέλει να αδράξει αυτής της ευκαιρίας με στόχο να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

Μια πρώτη περίληψη

Οι επιλογές παιχτών, με εξαίρεση τον Τσέρι, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και θεωρώ ότι με μια αναβαθμιση σε αυτή τη θέση, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ήταν το dark horse της Euroleague. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν ζητήματα ρευστότητας/πληρωμών, δεν θα υπάρχει κλίμα γκρίνιας λόγω απουσίας από την Α1 (δεν το βλέπω) και φυσικά να δέσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι παίκτες, πράγμα υψίστης δυσκολίας χωρίς τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, που χρησίμευαν για αυτόν τον σκοπό, ώστε οι αθλητές να έβρισκαν ρυθμό. Ο στόχος της ομάδας πια είναι η είσοδος στην οκτάδα και παράλληλα να αποκαταστήσει τη φήμη της και το πρεστίζ της στην αγορά. Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Προς το παρόν ας απολαύσουμε το καλοκαίρι τώρα που τελείωσε το αγαπημένο χόμπι των Ελλήνων, δηλαδή η μεταγραφολογία.

Σημείωση 1:

  1. http://www.draftexpress.com/profile/Wade-Baldwin-82826/

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely