Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 11:15

Kάλλιο Μπέντιλ και στο χέρι

Από :

Μετά από την πρώτη ανακοίνωση του πρωταθλητή Ευρώπης του 2014, Ταϊρίς Ράις, την ανανέωση του πρωταθλητή Ελλάδας του 2019, Ντεσόν Τόμας και πριν τα περί συμφωνίας με τον Φρεντέτ, ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κλείσει τον Μπεν Μπέντιλ από το Περιστέρι, για να συμπληρώσει τη γραμμή ψηλών του για την επόμενη σεζόν (ο παίκτης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλα αυτά).

Ο 24χρονος Γκανέζος αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, επιλογή του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού, με τον οποίο συνεργάστηκε στην περσινή πορεία της ομάδας του Περιστερίου μέχρι τα ημιτελικά της Α1. Ταυτόχρονα αποτελεί και τον πρώτο Γκανέζο στην ιστορία του τριφυλλιού, όσο αυτό μπορεί να έχει κάποια σημασία. Περισσότερη έχει μάλλον να δούμε τα στοιχεία του πιο "σιωπηρού" αποκτήματος του τριφυλλιού.

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου στις μεταδόσεις των αγώνων που έδωσε το Περιστέρι θα είχε αναφέρει πως ο Μπέντιλ είναι απόφοιτος του κολεγίου Πρόβιντενς (δεν είναι πραγματικά απόφοιτος, σταμάτησε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος) και πριν έρθει στο Περιστέρι έγινε ντραφτ στο νο.51 από τους Σέλτικς, οι οποίοι δεν τον κράτησαν στη συλλογή από assets και τον αποδέσμευσαν. Ο ίδιος μετέβη στην Κίνα, ως αντικαταστάτης του Andray Blatche στην ομάδα Xinjiang Flying Tigers για 12 αγώνες κι εν συνεχεία υπέγραψε μερικά 10ήμερα συμβόλαια με τους Ντάλας Μάβερικς. Την επόμενη χρονιά υπέγραψε στην Σαλόν-Ρεμς του Γαλλικού πρωταθλήματος, από την οποία έφυγε μεσούσης της χρονιάς για την Μπιλμπάο.

Ικανότητες- Πλεονεκτήματα

• Ο Μπέντιλ καταρχάς έχει ένα πολύ σημαντικό προσόν. Το σώμα του είναι αρκετά αθλητικό, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει καλά σκριν, να τρέχει αρκετά καλά στο τρανζίσιον, αλλά και να μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τη θέση του στο ποστ. Έχει αρκετά καλά τελειώματα και συμπαθητικό footwork, που τον κάνουν αποδοτικό κοντά στο καλάθι, παρά το μέτριο ύψος του (2,06 μέτρα).
Ταυτόχρονα έχει αρκετά καλό σουτ, που του επιτρέπει να μετακινείται με ευκολία και στη θέση του power forward, καθώς εκτός από την εκτέλεση μετά από Pick ‘n’ Pop, μπορεί να σουτάρει εν στάσει από τις γωνίες του παρκέ, πάνω από τα χέρια των αντιπάλων του, αλλά κι εν κινήσει πίσω από σκριν. Επίσης, αρκετές φορές έχει δείξει πως εάν η άμυνα προσαρμοστεί στο σουτ του, μπορεί να επιτεθεί με διείσδυση απέναντι σε μεγαλύτερα κορμιά.

 

• Αμυντικά, η παρουσία του είναι αρκετά καλή πάνω στην μπάλα, ιδανικά όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσει μεγάλα κορμιά στο ποστ. Έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να προσαρμοστεί στις σκληρές και κλειστές ομαδικές άμυνες που προσπαθεί να επιβάλλει ο προπονητής του, ενώ το μεγάλο άνοιγμα των χεριών του σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ατού για να καλύπτει αρκετούς χώρους.

• Η παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη στην ομάδα αναμένεται πως θα διευκολύνει την μετάβαση του παίκτη στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο κόουτς έδειξε να τον εμπιστεύεται σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Επίσης, μετά την ανανέωση του Τόμας, την απόκτηση του Γουάιλι και την παρουσία των Μήτογλου-Παπαγιάννη, η ομάδα είχε ανάγκη για έναν παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά, που θα μπορεί να προσαρμόζεται και στις 2 θέσεις των ψηλών.

• Η ηλικία του είναι ακόμη μικρή, γεγονός που επιτρέπει την βελτίωση των όποιων προβλημάτων έχει ή θα εμφανίσει μέσα στη σεζόν. Τόσο στα scouting reports πριν από την επιλογή του στο ντραφτ, όσο και στα στατιστικά του παίκτη από τις προηγούμενες χρονιές του, γίνεται αντιληπτή η βελτίωση που έχει δείξει χρονιά με τη χρονιά.

Αδυναμίες - Μειονεκτήματα

• Παρότι στο Περιστέρι ήταν με διαφορά ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας, οι αριθμοί του στις προηγούμενες ομάδες ήταν από μέτριοι έως κακοί για έναν αρκετά αθλητικό και δυνατό αθλητή. Επίσης σε καμία περίπτωση, με βάση την εικόνα του, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανός στην προστασία της ρακέτας και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Αυτό καθιστά παράλληλα προβληματική και την άμυνα του, όταν αλλάζει σε περιφερειακό και κατ’ επέκταση σε πιο γρήγορο παίκτη.

• Στον Παναθηναϊκό που όλα περνάνε από τα χέρια του Νικ Καλάθη και για έναν παίκτη που κατά πάσα πιθανότητα ο ρόλος του δεν θα είναι όσο σημαντικός ήταν στο Περιστέρι, αυτό μπορεί να μην αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, όμως ο Μπέντιλ δύσκολα θα δημιουργήσει κάτι για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό του. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να πασάρει με συνέπεια κι ακρίβεια και στις περισσότερες των περιπτώσεων κοιτάει αποκλειστικά και μόνο το καλάθι.

• Θα είναι η πρώτη του χρονιά σε τέτοιο επίπεδο ανταγωνισμού. Απέναντι στους παίκτες της ελληνικής Α1, ο Μπέντιλ έδειξε πολλά από τα προσόντα του, όμως όταν θα έχει απέναντι του τον Ράντολφ ή τον Κλάιμπερν, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη. Η έλλειψη εμπειρίας είναι σημαντική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχει συμπληρώσει μόλις μια πλήρη χρονιά αγώνων σε μία ομάδα.

Συμπεράσματα

Ο Μπεν Μπέντιλ είναι μια προσθήκη με χαμηλό ρίσκο για τον Παναθηναϊκό. Καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στις θέσεις των ψηλών και βάζει έναν ακόμη ικανοποιητικό σουτέρ σε ένα ρόστερ που με την παρουσία των Καλάθη-Παπαπέτρου και Ράις αποζητά απεγνωσμένα κάποιον που έχει παιχνίδι μακριά από το καλάθι. Σίγουρα δεν πρόκειται για έναν παίκτη που δεν έχει ελαττώματα, ούτε αναμένεται να πρωταγωνιστήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν, αλλά ενδεχόμενη επιτυχία, μπορεί να προσκομίσει αρκετά οφέλη στους πράσινους.

Περισσότερα highlights από την περσινή σεζόν του Μπέντιλ στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=x3sAUDhgQ4Y

H καλύτερη κολεγιακή εμφάνιση του, με 43 πόντους απέναντι στο Marquette:

https://www.youtube.com/watch?v=9SD5Xy8HnQY

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely