Δευτέρα, 15 ΜΑΙΟΥ 2023 14:02

Οι Wembys με σειρά προτίμησης

Από :

Το ΝΒΑ βρίσκεται ήδη στην τελική στροφή του, με τους αγώνες των playoffs να είναι η ομορφότερη περίοδος για κάθε φαν του αθλήματος. Οι ομάδες θα κυνηγήσουν τις όποιες πιθανότητες έχουν για τον πολυπόθητο στόχο και την είσοδο στο μπασκετικό πάνθεον. Υπάρχουν βέβαια και οι άλλες ομάδες, οι αποκλεισμένες, που ο στόχος τους είναι η επόμενη σεζόν, αφού πρώτα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις στο draft του 2023. H ημερομηνία στην οποία θα διεξαχθεί η διαδικασία του draft είναι η 22η Ιουνίου, όμως, πιο σημαντική μοιάζει η 16η Μαΐου, όταν και θα αποφασιστεί η σειρά με την οποία θα επιλέξουν οι ομάδες.

Υπενθυμίζω εδώ πως η κλήρωση της λοταρίας θα γίνει για τα τέσσερα πρώτα πικς, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις από το νούμερο πέντε έως το 14 θα συμπληρωθούν σύμφωνα με το ρεκόρ . Το όνομα που φιγουράρει στην κορυφή της τάξης του 2023 δεν είναι άλλο από του Γάλλου Victor Wembanyama, ο οποίος θα αποτελέσει και το νούμερο ένα. Εχει προκαλέσει τέτοιο ντόρο γύρω από τις μπασκετικές του ικανότητες, που έχει «αναγκάσει» ακόμα και το ΝΒΑ να δείχνει αγώνες της ομάδας του στη Γαλλία, της Metropolitan.

To σημερινό κείμενο είναι καθαρά υποκειμενικό και αφορά το προσωπικό μου γούστο, για το πόσο θα ήθελα ή όχι να δω τον Γάλλο σε κάθε μία από τις πέντε ομάδες με τις περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν πρώτες στο draft του 23. Aκολουθεί ένας πίνακας με τις πιθανότητες από το σάιτ του ΝΒΑ και κατόπιν ο σχολιασμός των ομάδων. Προφανώς και δεν θα αναφέρω αν ταιριάζει ή όχι σε αυτές, γιατί η απάντηση είναι προφανής, σαφώς και ταιριάζει παντού.

Detroit Pistons

Θα ήθελα να δω τον Wembanyama στο Detroit, καθώς είναι μία ομάδα με έτοιμες βάσεις και έναν εξαιρετικό κορμό νεαρών παιχτών, γύρω από τους οποίους μπορεί να χτιστεί το μέλλον του οργανισμού. Ένας εκρηκτικός, αθλητικός guard, όπως ο Jaden Ivey, που έδειξε μετά το πρώτο -χοντρικά- μισό της σεζόν τις μεγάλες δυνατότητές του, ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς Cade Cunningham, που μοιάζει ως ο επόμενος star της λίγκας και πολλοί αξιόλογοι «ψηλοί», όπως οι Duren, Stewart, οι οποίοι είναι ικανοί να απορροφήσουν τους κραδασμούς στη θέση του σέντερ, μιας και ο Γάλλος «μονόκερος» είναι και θα είναι αδύναμος για τους Embiid, Jokic και λοιπών θηρίων της λίγκας. Το θετικό είναι επίσης πως έφυγε από τη θέση του head coach ο Dwane Casey, που έδειξε πως δεν μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τους Pistons. Πόσο τέλεια -θεωρητικά πάντα- μοιάζει μία τετράδα με Ivey, Cunningham, Wembanyama, Duren; Ένας forward με καλό σουτ θα έλειπε, για να συμπληρωθεί το πακέτο.

Ο λόγος που δεν θα ήθελα να καταλήξει στη συγκεκριμένη ομάδα είναι γιατί οι κινήσεις του front office, στη στελέχωση και στην εύρεση των σωστών κομματιών για να συμπληρωθεί αρμονικά το παζλ, έμοιαζαν λιγάκι ανεξήγητες. Και δεν αναφέρω τις επιλογές στο draft, που οκ, δύσκολα θα έκαναν μεγάλη λάθη, εφόσον διάλεξαν ψηλά τα τελευταία χρόνια, αλλά κινήσεις όπως οι Bagley, Wiseman και τα συμβόλαια που προσέφεραν σε αυτούς ήταν λιγάκι ανεξήγητα. Περίπου δώδεκα και κάτι εκατομμύρια τον χρόνο για παίχτες που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Περισσότερα κενά δημιουργούνται έτσι στο ρόστερ, παρά λύνονται όσα ήδη προϋπήρχαν. Ακόμα, θα πρέπει να βρουν έναν ικανό προπονητή και ένα τεχνικό επιτελείο που θα μπορέσει ταυτόχρονα να συνδυάσει την ανάπτυξη των παιχτών και την πρόοδο της ομάδας. Όχι άλλο tanking. Τέλος, ο υπέροχος Cade Cunningham στα δύο χρόνια παρουσίας του στη λίγκα έχει παρουσιάσει δύο σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μόλις 76 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 12 φέτος.

Houston Rockets

Λίγο πολύ κάποια πράγματα που ισχύουν για το Detroit, ισχύουν και για το Houston. Θα ήθελα να δω τον Wembanyama στους Rockets, γιατί έχουν ήδη έναν ικανό νεανικό κορμό, με τους Sengun, Green, Porter Jr, Smith Jr σε πρώτο πλάνο και κατόπιν τους TyTy Washington, Eason. Δύο ικανότατοι σκόρερ στην περιφέρεια, που θα χρειαστεί να βελτιώσουν την άμυνα, τη δημιουργία και τις επιλογές που έχουν στην επίθεση, ένας εξαιρετικός post ψηλός με ανεπτυγμένη ικανότητα δημιουργίας και ένας νεαρός forward, που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε 3&D παίχτη. Το Houston επίσης, είναι μια μεγάλη αγορά, που μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για free agents ή έναν ωραίο προορισμό για παίχτες προς ανταλλαγή. Χώρο στο cap θα έχουν, μελλοντικά picks έχουν, οπότε το front office έχει αρκετές επιλογές για να κάνει ανταγωνιστική την ομάδα, κάτι που δε συνέβη στα τελευταία έτη. Το ενθαρρυντικό είναι και η πρόσληψη του Ime Udoka , κίνηση «ματ» θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω, καθώς κινήθηκαν γρήγορα, προτού αδειάσουν αρκετοί πάγκοι ομάδων, οι οποίοι ίσως ήταν πιο ελκυστικοί προορισμοί για τον προπονητή που έφτασε μέχρι τους τελικούς της λίγκας πέρυσι με τους Celtics.

Γιατί δεν θα ήθελα; Γιατί δεν υπάρχει κανένας πραγματικά καλός και έτοιμος point guard. Όσο και να είχε αυτόν τον ρόλο πέρυσι ο Porter Jr, δεν είναι παίχτης που θα δώσει μια σωστή κατεύθυνση σε μία ομάδα, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή της καριέρας του. Νομίζω επίσης πως χρειάζεται η παρουσία ορισμένων έμπειρων παιχτών για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολλούς νεαρούς του ρόστερ. Κάτι που πιθανόν να έλειψε τα προηγούμενα χρόνια, μιας και δεν «προχώρησε» το project με τον coach Silas στο τιμόνι.

San Antonio Spurs

Νομίζω πως η προοπτική του Wembanyama στην ομάδα που μεγαλούργησε ο συμπατριώτης του, Tony Parker, σε αυτήν που προπονητής είναι ο σπουδαίος Greg Popovich, είναι ιντριγκαδόρικη. Να γίνει δηλαδή ο Γάλλος forward ό,τι και ο Tim Duncan για τους Spurs στο μακρινό 1997, όταν επιλέχτηκε στο νούμερο ένα του draft και άλλαξε μια για πάντα τον ρου της ιστορίας, όχι μόνο της ομάδας, αλλά και ολόκληρου του ΝΒΑ. Ο οργανισμός νομίζω ότι χρειάζεται έναν παίχτη-ορόσημο γύρω από τον οποίο θα χτιστεί το μέλλον. Γιατί ο νεανικός κορμός και εδώ υπάρχει. Keldon Johnson, Tre Jones, Jeremy Sochan, Devin Vassell. Το προπονητικό επιτελείο των Spurs είναι αυτό που τροφοδοτεί αρκετές ομάδες με προπονητές, οπότε η τεχνογνωσία υπάρχει, άρα όλα τα στοιχεία είναι εκεί, ώστε να βρεθούν ξανά εκεί που τους είχαμε συνηθίσει, στο προσκήνιο.

Ο λόγος που με κάνει να μην θέλω να καταλήξει εκεί, είναι το ότι ο Popovich μπαίνει στη δύση της υπέροχης καριέρας του και δεν θα είναι εκεί για να γίνουν τα επόμενα βήματα στο ρόστερ. Να μπορέσουν δηλαδή να κεφαλαιοποιήσουν όλο το ταλέντο που έχει μαζευτεί. Και η διάδοχη κατάσταση δεν θα είναι εύκολη πιθανολογώ. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια μοιάζει σαν να έχει χαθεί αυτή η «μαγεία» που υπήρχε στον οργανισμό. Η φετινή σεζόν ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εκτός playoffs, κάτι ανήκουστο στα χρόνια του Popovich. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα.

Charlotte Hornets

Προσπαθώ να σκεφτώ έναν υποκειμενικό λόγο για να ήθελα δω τον παίχτη στους Hornets, αλλά πασχίζω, σε βαθμό που ο μόνος που σκέφτηκα ήταν η συνύπαρξη με τον LaMelo Ball. Το πόσο διασκεδαστικοί μπορεί να είναι οι αγώνες τους με τον guard να κινεί τα νήματα, να δίνει έναν φρενήρη ρυθμό και να πασάρει στον αιφνιδιασμό στον Γάλλο forward για alley hoop κάρφωμα. Θα πρόσθετα και τον παράγοντα Jordan, αλλά η ενδεχόμενη αποχώρησή του από τον οργανισμό με κάνει να αναθεωρήσω.

Νομίζω πως εξαντλήθηκαν οι λόγοι, επομένως προσωπικά μου μοιάζει ως η πιο βαρετή περίπτωση ομάδας που θα μπορούσε να αγωνιστεί ο Wemby στο ΝΒΑ, η πιο αδιάφορη. Για κάποιον λόγο η ομάδα της Charlotte είναι από αυτές που φαντάζουν αντιτουριστικές. Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που θα κάτσουν να ξενυχτήσουν για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα τους. Αν θέλουν να δουν θέαμα, μπορεί να γίνει και μέσω των στιγμιότυπων. Αρκετά βαρετή ομάδα για μένα προσωπικά, παρότι για αυτούς είναι μία εξαιρετική περίπτωση για να κάνουν ντόρο στη λίγκα.

Portland Trail Blazers

Νομίζω πως το σενάριο που μου αρέσει προσωπικά περισσότερο από κάθε άλλο, είναι αυτό για τους Blazers. Από τις πέντε πρώτες ομάδες, το 10,5% που έχει η ομάδα του Damian Lillard είναι αυτό που θα ήθελα να δω. Να αποκτήσουν το νούμερο ένα pick, να πάψουν οι φήμες για παραμονή ή όχι του star της ομάδας και ευθύς αμέσως θα έχουν ένα ρόστερ ικανό -χωρίς να υπολογίζω τις όποιες κινήσεις γίνουν στην offseason- που μπορεί να μπει ξανά στα playoffs. Πού υπογράφω για να συμβεί αυτό; Ο κυριότερος λόγος που θα μου άρεσε η περίπτωση να επιλέξουν πρώτοι είναι ξεκάθαρα ο superstar της ομάδας και οι τελευταίες -ίσως- ζαριές που μπορεί να ρίξει, ώστε να διεκδικήσει τουλάχιστον την είσοδο στους τελικούς της λίγκας. Ο οποίος Lillard μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως ο κατάλληλος μέντορας για τον Wembanyama. Καμία άλλη ομάδα από αυτές με τις περισσότερες πιθανότητες για το νούμερο ένα, δεν έχει κάποιον αντίστοιχο, τόσο σε εμπειρία, όσο και σε ικανότητα. Είναι ένας οργανισμός που έχει εμπειρία από playoffs, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια υπό τις οδηγίες του Billups έμειναν εκτός νυμφώνος. Θα ήταν ενδιαφέρον δηλαδή να πάει σε ομάδα που μπορεί να συνδυάσει τόσο το μέλλον (Sharpe, Simmons) όσο και το παρόν, ώστε να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για την post-season ακόμα και μέσω του play-in τουρνουά.  Ακόμα και ως ανταλλακτική αξία μπορούν να αξιοποιηθούν οι νεαροί της ομάδας.

Ο αντίλογος αφορά και πάλι τον Lillard. Δεν ξέρω κατά πόσο θα θελήσει να βρίσκεται σε έναν οργανισμό, ο οποίος δεν θα μπορέσει να του προσφέρει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ξανά. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως βαδίζει στα 33 του χρόνια και το παράθυρο για κάτι καλό στενεύει. Eπίσης, πολύ βροχερός είναι ο καιρός στο Portland, αρκετή μουντάδα, δε συμφωνείτε;

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely