Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 10:51

Στη Βαβέλ δεν μιλάνε ισπανικά

Από :

Πριν ο Βέλγος ποδοσφαιριστής Μποσμάν διεκδικήσει την ελεύθερη διακίνηση του ίδιου και των επαγγελματιών συναδέλφων αθλητών του στα ευρωπαϊκά γήπεδα το μακρινό πια 1996, τη φράση «ήταν ένας Ιταλός, ένας Αργεντίνος, ένας Γερμανός και ένας Δανός» την ακούγαμε μόνο σε… ανέκδοτα που σκάρωναν οι… ειδικοί και μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα.

Πλέον, εν έτη 2018, ακόμη και αν στην παραπάνω φράση προσθέσει κάποιος τα «ένας Λιθουανός, ένας Γεωργιανός, ένας Βραζιλιάνος και κάποιοι Αμερικανοί», δεν θα προκαλέσει εντύπωση. Ούτε καν το γεγονός ότι οι δύο αυτές φράσεις μαζί συμπεριλαμβάνουν τις εθνικότητες που απαρτίζουν το φετινό ρόστερ της Μπασκόνια, στο οποίο, και εδώ είναι η είδηση, δεν υπάρχει ούτε ένας Ισπανός. Ω ναι…

Μπορεί στη χώρα της Ιβηρικής ο Ιλμανέ Ντιόπ, γέννημα θρέμμα Σενεγαλέζος, να λογίζεται και να παίζει ως Ισπανός μετά από πολλά χρόνια στη χώρα, όμως η πραγματικότητα λέει ότι η Μπασκόνια τη φετινή σεζόν είναι και μάλλον θα παραμείνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ίσως παγκόσμια του επαγγελματικού αθλητισμού που δεν θα περιλαμβάνει στο ρόστερ της ούτε έναν παίκτη γεννημένο στη χώρα την οποία, θεωρητικά, εκπροσωπεί. Και εν προκειμένω την Ισπανία…

Για όσους παρακολουθούν στενά τα πεπραγμένα της Μπασκόνια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ευρωλίγκα αυτή η εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Η «ομάδα των Βάσκων», όπως είναι το δημοσιογραφικό κλισέ που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, στην πραγματικότητα είναι εδώ και χρόνια μία «ομάδα με έδρα τη χώρα των Βάσκων». Για τοπικό στοιχείο ούτε λόγος. Άντε να βρεθεί κάνας πιτσιρίκος από τα τμήματα υποδομής ή από κάποια γειτονική ομάδα να πάρει κάποια δευτερόλεπτα συμμετοχής σε κάποιο ματς. Οι δε Ισπανοί; Μέχρι πρότινος ήταν είδος προς εξαφάνιση και πλέον, απλά, αγνοούνται.

Ελάτε μία βόλτα στη μπασκετική Βαβέλ που ακούει στο όνομα Μπασκόνια…

  • Δύο Αργεντίνοι με ιταλικό διαβατήριο (Γκαρίνο, Βιλντόζα)
  • Ένας Γερμανός (Φόιχτμαν)
  • Ένας Λιθουανός (Σεντεκέρσκις)
  • Ένας Βραζιλιάνος με ιταλικό διαβατήριο (Ουέρτας)
  • Ένας Γάλλος (Πουαριέ)
  • Ένας Γεωργιανός (Σενγκέλια)
  • Ένας Ουρουγουανός με ιταλικό διαβατήριο (Γκρέιντζερ)
  • ‘Ενας Βόσνιος (Πενάβα)
  • Ένας Σενεγαλέζος με ισπανικό διαβατήριο (Ντιόπ) και
  • Τρεις Αμερικανοί, ένας με διαβατήριο Δανίας (Σιλντς), ένας με Γεωργίας (Τζάνινγκ), ένας με… αμερικάνικο (Χίλιαρντ)

Δέκα εθνικότητες όσον αφορά τον τόπο γέννησης, δεκατρείς όσον αφορά στη χώρα που «εκπροσωπούν», με βάση το διαβατήριο που φέρουν.

Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη για τη Μπασκόνια, αφού ειδικά μετά την φυγή του Φερνάντο Σαν Εμετέριο το καλοκαίρι του 2015, οι Ισπανοί ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Ιβάν Μαρτίνεζ πέρυσι έπαιξε περαστικός σε δύο ματς, ο Ράφα Λουζ πρόπερυσι, ο Αλμπέρτο Κορμπάτσο το 2015-16. Τέλος…

Η Μπασκόνια είχε φροντίσει πάντως από τότε που άνοιξαν τα σύνορα για τους «κοινοτικούς» να δείξει τον… multi-culti χαρακτήρα της ως οργανισμός. Μια ματιά στον παρακάτω πίνακα θα σας δείξει πολλά.

Τι μας δείχνει λοιπόν; Ότι στην ιστορία της Ευρωλίγκα και σε σύνολο 159 παικτών που έχουν παίξει έστω ένα δευτερόλεπτο με τη φανέλα της ομάδας στη διοργάνωση (οι περισσότεροι που έχουν χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε ομάδα…) έχουν «εκπροσωπηθεί» 34 χώρες. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με τους Γιάννη Μπουρούση και Χρήστο Χαρίση, ενώ θυμίζουμε ότι τη σεζόν 1997-98 ένας από τους πρώτους «κοινοτικούς» της τότε λεγόμενης Ταουγκρές ήταν ο Χρήστος Κουντουράκης!

Όπως βλέπετε οι Ισπανοί καταλαμβάνουν μόλις το 13,8% (22/159) των παικτών σε αυτό το… διευρυμένο ρόστερ 18 σεζόν. Ποσοστό που είναι ακόμη μικρότερο, όταν μπουν στην εξίσωση τα ματς στα οποία συμμετείχαν οι Ισπανοί και οι… ξένοι.

Επί συνόλου 4044 συμμετοχών παικτών στους αγώνες που έδωσε η Μπασκόνια στη διοργάνωση οι Ισπανοί μπασκετμπολίστες μέτρησαν 485 συμμετοχές, ήτοι μόλις το 11,9% αυτών. Προσέξτε όμως: Μέσα στους 22 Ισπανούς περιλαμβάνονται δύο παίκτες που έγραψαν ιστορία με τη Μπασκόνια. Ο Σέρχι Βιδάλ και ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο που με τη Μπασκόνια έπαιξαν σε 168 και 143 αγώνες αντίστοιχα, δηλαδή στο 68% των συμμετοχών Ισπανών παικτών της ομάδας στην Ευρωλίγκα! Οι υπόλοιποι 20 Ισπανοί δηλαδή έπαιξαν στο 32% των αγώνων, μόλις σε 116 ματς σε 18 σεζόν. Σχεδόν έξι συμμετοχές ανά σεζόν…

Οι παίκτες ποιων εθνικοτήτων έπαιξαν περισσότερο από του Ισπανούς; Εκτός από το προφανές, δηλαδή οι Αμερικανοί με 44 παίκτες και 708 συμμετοχές, είναι οι Αργεντίνοι (γύρω από τους οποίους χτίστηκε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η «ταυτότητα» της Μπασκόνια) με 14 παίκτες και 583 συμμετοχές ενώ οι 9 Γάλλοι μέτρησαν 408 συμμετοχές!

Καμία έκπληξη λοιπόν από την φετινή εξέλιξη παντελούς απουσίας του ισπανικού στοιχείου στην ομάδα με εξαίρεση φυσικά τον Ισπανό προπονητή (Πέδρο Μαρτίνεθ), ο οποίος στον πάγκο «μιλάει» όλες τις άλλες γλώσσες εκτός της μητρικής…

Η Μπασκόνια λοιπόν, στη σεζόν που το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα θα διεξαχθεί στο δικό της σπίτι γράφει ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο και δείχνει ένα άλλο πρόσωπο της… παγκοσμιοποίησης.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely