Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 16:39

Οι άγνωστοι πρωταγωνιστές των "παραθύρων"

Από :

Το προκριματικό «παράθυρο» του Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε κι οι λίγκες είναι έτοιμες να επανεκκινήσουν. Όμως, προτού ξαναπέσουμε με τα μούτρα στη συλλογική δράση, αποχαιρετάμε τις εθνικές ομάδες με μια τετράδα παικτών που διακρίθηκε τις τελευταίες μέρες στις ευρωπαϊκές πίστες, όμως ίσως οι περισσότεροι να αγνοούσαν πλήρως την παρουσία των συγκεκριμένων κυρίων.

Γιανάρι Γιοεσάαρ (Εσθονία)

Σε ένα από τα παιχνίδια που συζητήθηκαν τελευταία, η Εσθονία σόκαρε την περασμένη Δευτέρα (26/2) την Λιθουανία (65-59) στο Ταλίν. Τον βετεράνο Σιμ Σάντερ-Βένε τον ξέρουμε, τον Μαλίκ Κότσαρ ομοίως, αλλά για μια στιγμή, κανείς απ' αυτούς δεν ήταν το νο1 για τους Εσθονούς στην σπουδαία τους επικράτηση επί της Λιέτουβα.

Ο κορυφαίος των νικητών ήταν ο Γιάναρι Γιοεσάαρ, που με μια θαυμάσια εμφάνιση 18 πόντων με 8/9 σουτ και 6 ριμπάουντ συν 1 ασίστ σε 28'30'', υπέγραψε το ροζ φύλλο. Τον Γιοεσάαρ πιτσιρικά δεν τον λες, αφού τον Δεκέμβριο κλείνει τα 31, ούτε κι η πορεία του στα ευρωπαϊκά παρκέ είναι ιδιαίτερα φανταχτερή. Φέτος πάιζει στην πολωνική Άνβιλ, προηγουμένως στην γερμανική Μπαϊρόιτ, ενώ παλαιότερα είχε περάσει για λίγο από την ACB (Τενερίφη, Μανρέσα), με... όλες κι όλες 10 συμμετοχές. Ο έμπειρος φόργουορντ τα έκανε όλα (σχεδόν) τέλεια με την Λιθουανία, μας ανάγκασε να τον γκουγκλάρουμε και μας υπενθύμισε κατά κάποιον τρόπο την «ομορφιά» των «παραθύρων».

Κέναν Καμένιας (Βοσνία)

Η Βοσνία μπήκε με το δεξί στα προκριματικά, με επιβλητικό διπλό (66-99) επί της Κύπρου στην Λευκωσία, και λίγες ημέρες αργότερα το πάλεψε όσο μπορούσε (64-74) κόντρα στην -too much για τα κυβικά της- Γαλλία. Θετικό πρόσημο για τους αξιόμαχους Βόσνιους, που προφανώς έχουν ως απόλυτο ηγέτη τον Τζανάν Μούσα της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ από το ρόστερ τους αναγνωρίζουμε και τον άλλοτε φέρελπι της ΑΕΚ, Έντιν Άτιτς. Στην αποστολή της ομάδας ήταν κι ο Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς, ο παλιός σέντερ-θαμώνας της Serie A και δη της Βίρτους Μπολόνια, τη σεζόν που κατέκτησε το EuroCup (2022).

Μόνο που το άγνωστο alter ego του Αλιμπέγκοβιτς στη front line φρόντισε να τον επισκιάσει για τα καλά. Ο λόγος για τον 24χρονο ψηλό, Κέναν Καμένιας, έναν τίμιο γίγαντα (sic) που είχε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα με τους Τρικολόρ και 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ στην μεγαλόνησο. Ο Καμένιας ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα κι είχε παίξει καλά στην επίσκεψη της Μπουντούτσνοστ στο Παλέ κόντρα στον Άρη, αλλά προφανώς κανείς δεν το πήρε χαμπάρι, γιατί στο εν λόγω ματς όλοι κοιτούσαν τα κινητά τους και το ποδοσφαιρικό παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ. Συμπαθητικός παίκτης πάντως κι η Μπουντούτσνοστ είναι ένα περιβάλλον που συνήθως κρατά χώρο για την ανάδειξη ενός Βαλκάνιου ψηλού.

Χρίστο Ζαχαρίεφ (Βουλγαρία)

Καλοί οι Βέλγοι που νίκησαν τους Ισπανούς, όπως κι οι Εσθονοί αντίστοιχα τους Λιθουανούς, αλλά κι οι Βούλγαροι δεν πήγαν πίσω. Αλλοπρόσαλη ομάδα παρουσίασαν οι γείτονες, αφού στην πρεμιέρα έχασαν με 84-70 στη Σουηδία, όμως τρεις μέρες μετά κέρδισαν την πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία, με 67-62 στο Μπότεβγκραντ. Οκ το ρόστερ του Γκόρντον Χέρμπερτ δεν ήταν αυτό που τον Σεπτέμβριο του '23 σήκωσε το Μουντομπάσκετ, αλλά... δεν παύει να είναι η Γερμανία.

Η Βουλγαρία δε, χωρίς τον Σάσα Βεζένκοφ φυσικά, τα περίμενε σχεδόν όλα από τον ευρωλιγκάτο νατουταραλιζέ Κόντι Μίλερ-Μακιντάιρ της Μπασκόνια, ο οποίος είχε ως στήριγμα μια παλιοσειρά της ομάδας, τον Χρίστο Ζαχαρίεφ. Ο 34χρονος swingman παίζει επαγγελματικά από το 2006 και με εξαίρεση δύο σεζόν στην Ιταλία, ποτέ δεν άφησε την πατρίδα του. Σαν άλλος Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, έχει παίξει σε όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας σε συλλογικό επίπεδο. Οι 15 πόντοι του με 2 ασίστ απέναντι στη Γερμανία ήταν πολύτιμη επιθετική συνεισφορά για ένα τόσο κλειστό ματς, ενώ νωρίτερα στη Σκανδιβία είχε βάλει 18 πόντους με 3/6 τρίποντα. Καλός σκόρερ σε αυτό το (χαμηλό) σκαλοπάτι, διασκεδαστικός για αγώνες «παραθύρων».

Μιγκέλ Κεϊρόζ (Πορτογαλία)

Ο κάτι σαν Γιώργος Πρίντεζης της μπασκετικής Πόρτο θα θυμάται για πάντα το «παράθυρο» του Φεβρουαρίου, αφού έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του με την Εθνική Πορτογαλίας. Στη νίκη με 77-79  κόντρα στην Ουκρανία στο ουδέτερο της Ρίγα, ο 33χρονος πάουερ φόργουρντ έκανε πράματα και θάματα με 21 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο κι 1 κλέψιμο, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του Μάριο Γκόμες και καλύπτοντας απόλυτα την άσφαιρη βραδιά του σταρ, Τραβαντέ Γουίλιαμς.

Ο Κεϊρόζ ήταν παραγωγικός (10π., 9ρ.) και στην οριακή ήττα (70-72) από το Ισραήλ, παρουσιάζοντας αριθμούς που δεν έχει συχνά σε συλλογικό επίπεδο. Ενδεικτικά, φέτος στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, ο δυναμικός ψηλός καταγράφει 7,5 πόντους κι 6 ριμπάουντ ανά 20 λεπτά. Οι Πορτογάλοι ελπίζουν σε πρόκριση, απέδειξαν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν Ισραήλ και Ουκρανία και να «καπελώσουν» μια από τις δύο στη βαθμολογία, με τον Κεϊρόζ να είναι ίσως ο βασικότερος λόγος σε αυτό το αγωνιστικό διήμερο για τις συνθήκες επιτυχίας που δημιουργήθηκαν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely