Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 12:25

Γαλατασαράι: Λίγη... αστερόσκονη για να "ξεκολλήσει"

Από :

Η Γαλατασαράι εδώ και τρεις σεζόν αδυνατεί να φτάσει σε ευρωπαϊκή διάκριση. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Basketball Champions League της σεζόν 2023-24 στοχεύει στο να... ξεκολλήσει από τη φάση των "16" και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε ένα ρόστερ με έντονο άρωμα Ευρωλίγκας, ενώ πήρε και προπονητή ανάλογου βεληνεκούς.

Τη σεζόν 2020-21 η Γαλατά γνώρισε πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό, αφού δεν πέρασε ούτε τον όμιλο της RS στο BCL. Πρόπερσι έφτασε ως τους "16", όπως και πέρσι. Εκεί όμως είχε απογοητευτικά αποτελέσματα, αν κι οι προδιαγραφές των ρόστερ της υπαγόρευαν πως θεωρητικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός οκτάδας στο θεσμό. Οι τρεις απανωτές σεζόν δίχως την παραμικρή επιτυχία στην Ευρώπη της έχουν "κάτσει" άσχημα, γι' αυτό και το καλοκαίρι που μας πέρασε φρόντισε να κάνει μπόλικες ενέσεις ποιότητας.

Αρχικά, έδωσε τα κλειδιά στον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, τον 53χρονο Μαυροβούνιο τεχνικό που το 2021 είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του EuroCup τη Μονακό, βάζοντας την στην Ευρωλίγκα. Επίσης, ο Μίτροβιτς είχε κοουτσάρει τους Μονεγάσκους στο τοπ επίπεδο για κάποιους μήνες (πριν αντικατασταθεί από τον Σάσα Ομπράντοβιτς τον Δεκέμβριο του 2021) κι ενώ παλαιότερα είχε πάρει γεύση από την λίγκα με την Βιλερμπάν (2019-20). Ο έμπειρος κόουτς (ομοσπονδιακός της πατρίδας του από το 2017 έως το 2019) αναζητούσε κι εκείνος ένα εφαλτήριο για την καριέρα του κι η Γαλατά του έδωσε την ευκαιρία.

Στην μετά Ανδρέα Πιστιόλη εποχή, η τουρκική ομάδα, της οποίας ο πάγκος δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση από πλευράς πίεσης και απαιτήσεων, φιλοδοξεί για το "κάτι παραπάνω" στην Ευρώπη και δη το BCL. Εξού κι η επιλογή ενός προπονητή που το 2021 ήταν COY στο EuroCup, μια διοργάνωση αντίστοιχου διαμετρήματος με το BCL σε ότι αφορά την ποιότητα των ομάδων που μετέχουν. Ο Μίτροβιτς μπορεί να μη στέριωσε στην Ευρωλίγκα, αλλά είναι βέβαιο πως αυτό το παρακάτω σκαλοπάτι "το έχει".

Μάλιστα, στην όλη του προσπάθεια να ακουστεί ξανά το όνομα του, ο Γιουγκοσλάβος θα έχει στην διάθεση του κι ένα αρκετά δυνατό υλικό. Η παραμονή του Σαντίκ Καμπατζά ("φλέρταρε" με την Εφές μερικούς μήνες πριν) στους ψηλούς σε συνδυασμό με τα χρήματα που δόθηκαν στο μεγραφικό παζάρι για τους Κόρεϊ Γουόλντεν (Μπάγερν, Ερυθρός Αστέρας, Παρτίζαν), Τζόνα Ράντεμπο (Βαλένθια) και Τζάρελ Μάρτιν (Μακάμπι, NBA) ήταν τα καλύτερα νέα της off-season για τη "Τσιμ Μπομ". Ποιότητα στα γκαρντ, δοκιμασμένες λύσεις σε όλο το φάσμα του ρόστερ, αλλά και αξιόλογες μεταγραφές από τα χαμηλότερα ράφια.

Για παράδειγμα, ο 32χρονος Βόσνιος (πολλάκις διεθνής) σέντερ, Μιραλέμ Χαλίλοβιτς, είναι ένας παίκτης που στο συγκεκριμένο επίπεδο μπορεί να δώσει πολλά. Η τετραετία του στην Γαλλία (2019-23) με Ορλεάν, Μετροπολιτάν και τελευταία με τη Ναντέρ ήταν εξαιρετική. Πέρσι ήταν ψηλός των 14 πόντων κι 8 ριμπάουντ στην γαλλική λίγκα, ενώ πρόπερσι ήταν βασικός στο EuroCup. Ενώ ούτε η προσθήκη του Ακουάσι Γεμπόα (26χρ.) μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Με τον Γκανέζο σμολ φόργουορντ να προέρχεται από σεζόν-έκπληξη στην Νταρουσάφακα (8π., 3,7ριμπ., 34%), με την έννοια πως... κανείς δεν τον περίμενε! Βλέπετε, οι μόνες του επαγγελματικές εμπειρίες αφορούσαν μια διετία στην Α2 Γαλλίας (2020-22). Ο Γεμπόα όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά έδειξε πως μπορεί με ακόμη περισσότερο δουλειά να ανεβάσει κι άλλο την αξία του. Είναι δυνατό κορμί που μπορεί να υποστηρίξει τους ballers της περιφέρειας, ενώ και το κίνητρο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του.

Η Γαλατά κράτησε και τον άλλοτε παίκτη του Ιωνικού, Μουσταφά Μουχαϊμίν, που είναι επίσης ρολίστας και βοηθά αμυντικά, ενώ κίνηση από Ευρωλίγκα ήταν κι εκείνη με τον Ισμέτ Ακπινάρ. Όχι τόσο αστραφτερή σε σχέση με Γουόλντεν-Ράντεμπο-Μάρτιν, αλλά όπως και να 'χει πρόκειται για παίκτη που τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στη Φενέρμπαχτσε, έχοντας μάλιστα ρόλο στο πρωτάθλημα του 2022. Ο Άκπιναρ μπορεί να μην έγινε ποτέ ο παίκτης που βάση ταλέντου περιμέναμε όλοι να γίνει προ δεκαετίας (είναι 28 ετών πλέον), αλλά το καλό για την Γαλατά είναι πως έχει... φάει με το κουτάλι διοργανώσεις όπως το EuroCup και το BCL (82 ματς).

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Άκπιναρ κι ο Σαμέτ Γκεγίκ (επίσης από τη Φενέρμπαχτσε) που μετρά στο βιογραφικό του 84 αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλην Euroleague. Ο διεθνής σέντερ θα είναι το άλτερ έγκο του Χαλίλοβιτς και μετά από μια σεζόν χωρίς μεγάλη δράση στη Φενέρ, θέλει ξανά να επανέλθει σε μεγάλο ρόλο που θα τον διατηρήσει κιόλας στις κλήσεις της Εθνικής Τουρκίας. Ο Γκεγίκ δεν είναι ο "ωχ αμάν..." ψηλός, αλλά είναι ένας κανονικός κι έμπειρος ψηλός (31χρ.), συμβατός με τα στάνταρ του BCL.

Και κλείνουμε με τον δις πρωταθλητή της Ευρωλίγκας με την Εφές, Μπουγκραχάν Τουντσέρ, που μετά από πέντε χρόνια άλλαξε ομάδα στην Πόλη. Ο Τουντσέρ "τριαντάρισε" στον πάγκο της ομάδας του Αταμάν (πρώην πια) στο ευρωπαϊκό στερέωμα, όμως στην τουρκική λίγκα έπαιζε σταθερά 18-19' για πολλά χρόνια (166 αγώνες) κι αν μη τι άλλο αυτό δεν είναι λίγο. Το τρομερό είναι πως ο μπακ-απ άσος του Μίτροβιτς δεν έχει παίξει ποτέ του σε διοργάνωση τύπου BCL/EuroCup, αφού αγωνιζόταν όλα τα χρόνια της καριέρας του στην Ευρωλίγκα (54 αγ.). Βάλτε στους παραπάνω και τον κάπτεν της, τον Κοκσάλ (32χρ.) που είναι στην ομάδα από το 2010 και υπηρετεί συνήθως δευτερεύοντες ρόλους και... αυτό ήταν.

Τι κάνουν οι παραπάνω κύριοι στην προετοιμασία τους; Στο πιο ισχυρό τους τεστ, διαλύθηκαν με 88-50 από τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Βοσνία, ενώ νωρίτερα είχαν νικήσει με 82-71 την Ιγκοκέα και με 90-80 την Μπιουγιουκτσεκμετζέ. Στο πρόσφατο τουρνουά της Αττάλειας, πάντως, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά: 90-64 από την Καρσίγιακα, 72-69 από την Μπεσίκτας και 89-72 από την Τουρκ Τέλεκομ. Η Γαλατά είχε μεν κάποιες απουσίες να διαχειριστεί, αλλά και πάλι, προβληματίζεται για τους μόλις 68,3 πόντους στην επίθεση της και τα πολλά μπλακ-άουτ που είχε κατά την διάρκεια των φιλικών.

Η ουσία είναι πως πρόκειται για μια πολύ καινούργια όμαδα. 8 νέοι παίκτες και προπονητής με διαφορετική φιλοσοφία, λίγοι συνδετικοί κρίκοι σε σχέση με πέρσι. Θα χρειαστούν χρόνο οι Τούρκοι και διδακτικές ήττες σαν της Αττάλειας, αλλά το point σε ο,τι αφορά τις μάχες τους με τον ΠΑΟΚ είναι πως ε... κάτιτις φαίνεται να υπερτερούν (το μαρτυρά και το μπάτζετ τους).

Τουλάχιστον, το καλό για τον Δικέφαλο, είναι πως η Γαλατασαράι είναι πάντα ένας εμπορικός αντίπαλος. Ευκαιρία για καλό νούμερο εισιτηρίων και έσοδα στο Παλατάκι, στο μεταξύ τους ματς.

Τώρα, αν θα καταφέρει η Γαλατά να φτάσει στα playoffs του BCL ή και -γιατί όχι;- στο Final Four, θα φανεί εν καιρώ. Όπως επίσης κι η δυναμική της εντός των τειχών. Γιατί όσο κι αν ενισχυθεί, το χάσμα με τις Ευρωλιγκάτες παραμένει μεγάλο. Σαν την ΑΕΚ στην Ελλάδα σε σχέση με ΟΣΦΠ και ΠΑΟ περίπου...

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely