Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 10:25

Από το Fly Manolo στο Fly Olympia

Aπό :

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Fly Olympia στις 18 Ιουνίου στην Ολυμπία, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό της χώρο. Εμπνευστής και διοργανωτής ήταν ο Εμμανουήλ Καραλής, γνωστός ως Manolo στο χώρο του στίβου, λόγω του branding Fly Manolo, το οποίο χρησιμοποιείται από τα πρώτα του βήματα κιόλας στο άλμα επί κοντώ. Ο αγώνας επί κοντώ πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο και μέσω αυτής της καινοτομίας αποδόθηκε φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής του κορυφαίου Έλληνα επικοντιστή, την Ολυμπία Ηλείας.

10 αθλητές από 7 χώρες αγωνίστηκαν σε ένα ενθουσιώδες κλίμα γιορτής προσπαθώντας να κατακτήσουν είτε την πρόκρισή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είτε απλά να πετύχουν μια καλή αγωνιστική εμφάνισή. Ο μόνος που κατάφερε να περάσει το πολυπόθητο 5,81 μ., κερδίζοντας τη θέση στο παγκόσμιο, ήταν ο Γάλλος Thibaut Collet, ο οποίος αναδείχτηκε και νικητής του αγώνα. Δεύτερος ήρθε ο Εμμανουήλ Καραλής με 5,76 μ. και τρίτος ο Αμερικανός Clayton Fritsch με 5,71 μ.

Ο άτυχος της ημέρας φάνηκε να είναι ο Ιταλός Claudio Michel Stecchi, ο οποίος είχε στη διάθεσή του δυο ακόμα προσπάθειες για τα 5,81 μ., αλλά αποσύρθηκε λόγω μικροτραυματισμού. Πολύ ευχαριστημένοι από την άλλη μπορούν να χαρακτηριστούν οι τρεις επικοντιστές που κατάφεραν να πετύχουν την κορυφαία τους επίδοση στη σεζόν, συγκεκριμένα ο Ιωάννης Ρίζος (5,46 μ.), ο Εμμανουήλ Καραλής (5,76 μ.), και φυσικά ο νικητής, Thibaut Collet (5,81 μ.).

Ο αγώνας είχε πολύ οικείο χαρακτήρα, καθώς οι θεατές βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής από τον διάδρομο και το στρώμα, με αποτέλεσμα να είναι φυσικά και νοητά πολύ κοντά στους αθλητές. Ο Manolo, όντας και διοργανωτής, αλλά και Ολύμπιος σε καταγωγή, έχαιρε την υποστήριξη των ντόπιων παρευρισκόμενων. Σε αντίθεση όμως με άλλα αθλήματα, αλλά και με άλλες διοργανώσεις αθλημάτων στίβου, ο κόσμος ζητωκραύγαζε έντονα για όλους τους αθλητές απ’ όποια γωνιά της γης και να κατάγονταν, δίνοντας την εντύπωση ότι κάθε αθλητής ήταν ο αγαπημένος του κοινού.

Οι επικοντιστές με τη σειρά τους φάνηκαν όχι μόνο να το παλεύουν, αλλά και να το διασκεδάζουν, με τους περισσότερους να κάνουν θετικά σχόλια για τον αγώνα, αλλά και την περιοχή με το πέρας της προσπάθειας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αθλητές που δεν κατέλαβαν καλή θέση στην τελική κατάταξη, όπως ο μαχητικός Πολωνός Paweł Wojciechowski, έφυγαν με χαμόγελο στα χείλη και ένα δυνατό χειροκρότημα.   

Το ουσιαστικό όφελος

Παρά τον μικρό πληθυσμό της Ολυμπίας, η ατμόσφαιρα της περιοχής το καλοκαίρι είναι έντονα πολυεθνοτική λόγω του πλήθους των τουριστών που επισκέπτονται την γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο κοινό σεβαστή μερίδα από τη διεθνή κοινότητα. Αν και ο αγώνας παρουσιάστηκε στα ελληνικά από τον Steve Onemanshow, αυτοί δεν πτοήθηκαν στο ελάχιστο και απόλαυσαν τον αγώνα στο έπακρον.     

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι επικοντιστές στεφανώθηκαν με κλαδί ελιάς, καθώς και παρέλαβαν και χρηματικό έπαθλο σε μορφή επιταγής, την ώρα που πυροτεχνήματα και κομφετί συνέβαλαν στην εορταστική ατμόσφαιρα της τελετής απονομής. Την ίδια στιγμή, οι αθλητές φάνηκε να παρατηρούν πως το στρώμα στο οποίο μέχρι πριν λίγο έπεφταν μετά την κάθε προσπάθειά τους, είχε πλέον καταληφθεί από δεκάδες παιδιά, τα οποία δεν έχασαν ευκαιρία να τρέξουν και να χοροπηδήσουν πάνω του, με το που τελείωσε ο αγώνας. 

Η διοργάνωση αποδείχτηκε τουλάχιστον επιτυχημένη, μιας που οι παρευρισκόμενοι είχαμε την καθοδήγηση αρκετών εθελοντών, οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του δρώμενου. Φυσικά δεν είναι καθόλου παράξενο που βρέθηκαν αρκετοί συντοπίτες μας, που θέλησαν να συνδράμουν στην τέλεση του αγώνα, καθώς όλοι εκτιμούμε οποιοδήποτε είδος πολιτιστικού δρώμενου λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Θεωρώ, από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ζωή στην υποτιμημένη από πολλούς επαρχία και είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες και ικανότητες ώστε να αυξάνονται ή και να συνεχίζονται.

Πέραν της προσπάθειας της κοινότητας και των διοργανωτών, χρειάστηκε και η συνδρομή των χορηγών, ντόπιων και μη, και η βοήθεια του δήμου, χωρίς τους οποίους τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό. Για πολλούς είναι μια ευκαιρία να προβληθεί η περιοχή, καθώς υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα μέσω της ert sport, άποψη την οποία δεν υποστηρίζω ιδιαίτερα. Κατ’ εμέ, το επίπεδο ζωής και νόησης μιας περιοχής αυξάνεται, όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι εκτιμούν την ανάπτυξη και ασχολούνται με ένα πολιτιστικό ή στην περίπτωσή μας, αθλητικό γεγονός, με το οποίο δεν θα είχαν επαφή υπό άλλες συνθήκες. Το αν θα διαφημιστεί ή όχι μια τοποθεσία για ένα event, δεν συμβάλλει στην ουσιαστική της αναβάθμιση, όσο το ενδιαφέρον κι η αλληλεγγύη όσων κατοικούν σε αυτή. Η προβολή είναι θεμιτή αλλά ως επιστέγασμα, όχι ως αυτοσκοπός.

Η ευγενής άμιλλα που προάγεται από τα αθλήματα του στίβου ήταν εμφανής σε όλους μας καθόλη τη διάρκεια και το άλμα επί κοντώ απέδειξε πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα πιο δημοφιλή αθλήματα. Κάθε προσπάθεια είναι μια πρόκληση κι έτσι η έξαρση της αγωνίας μας ως κοινό μένει ψηλά, παρά την αρκετή διάρκεια του αγώνα, καθώς είναι αρκετοί οι αθλητές που επιχειρούν για τα εκάστοτε ύψη. Έχοντας την τύχη να δοκιμάσω στο παρελθόν αυτό το άθλημα, μπορώ να επικυρώσω πως στο φίλαθλο κοινό ίσως φαίνεται πολλές φορές πιο εύκολο απ’ ό,τι είναι, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρξαν επευφημίες και εμφανής υποστήριξη στο έργο των επικοντιστών. 

Αθλητές, διοργανωτές και κοινό ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η ετήσια διοργάνωση και αναμένουμε την επόμενη συνάντησή μας στον χώρο της Ολυμπίας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely