Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 09:14

Το παιχνίδι της χρονιάς

Από :

Η μέρα για το "παιχνίδι της χρονιάς" έφτασε. Απόψε η ΑΕΚ υποδέχεται την Μπάμπεργκ στην Αθήνα για τον επαναληπτικό του πρώτου παιχνιδιού των προημιτελικών του Basketball Champions League, με στόχο να ανατρέψει το εις βάρος της -4 στο συνολικό σκορ του ζευγαριού. Οι πιθανότητες μιας δεύτερης διαδοχικής συμμετοχής στο Final Four εξιτάρoυν την... αχόρταγη "Βασίλισσα", η οποία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της υπεράσπισης του τίτλου που κέρδισε πριν από έντεκα μήνες.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η ρεβάνς του ΟΑΚΑ είναι ανοικτή. Η λογική υπαγορεύει πως θα παρακολουθήσουμε ένα κλειστό παιχνίδι, ή πιο σωστά, ένα ντέρμπι. Θα πρόκειται για έκπληξη αν κάποιος από τους δύο μονομάχους καταφέρει να ξεφύγει στο σκορ, εξασφαλίζοντας σημαντική διαφορά. Πρόκειται για δύο ομάδες παρόμοιου βεληνεκούς από πλευράς δυναμικής, με ποιοτικότατα ρόστερ, αν κι η ελληνική ομάδα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά το σοκ με τον τραυματισμό του Γιόνας Μασιούλις. Η διαφορά των 4 πόντων δεν λέει πολλά αναφορικά με την μοίρα του ζευγαριού, ούτε για την ΑΕΚ, αλλά κι ούτε και για την Μπάμπεργκ. Η γερμανική ομάδα γνωρίζει πως έχει στην κατοχή της ένα προβάδισμα, όμως αυτό δεν παύει να είναι ισχνό.

Κάπου εδώ, προτού στραφούμε στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, αξίζει να λάβουμε υπόψη τον παράγοντα της έδρας. Πολλές φορές από μόνος του μπορεί να μην αρκεί για να δώσει μια πρόκριση, όμως σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, παίζει τον ρόλο του. Η ΑΕΚ θα έχει την υποστήριξη 15,000 και πλέον φίλων της. Η ατμόσφαιρα θα είναι ευνοϊκή για τους γηπεδούχους που θα κάνουν παράλληλα και νέο ρεκόρ εισιτηρίων. Το γεγονός πως το κοινό της ομάδας βλέπει τόσο "ζεστά" αυτό το παιχνίδι είναι ένας καλός οιωνός, υπό την έννοια πως μπορεί να δώσει μια extra ώθηση και κίνητρο στους παίκτες.

Τα "must" της πρόκρισης

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα κατ' εξοχήν παιχνίδι υπομονής. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα χρειαστεί συγκέντρωση για 40 λεπτά, ψυχραιμία στις καταστάσεις που θα προκύψουν και διαχείριση των συναισθημάτων. Έχουμε δει πολλά παιχνίδια αντίστοιχης κρισιμότητας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια τα οποία κυριολεκτικά κρίθηκαν στην λεπτομέρεια. Σαν αυτό δεν έχει δώσει πολλά τη φετινή σεζόν, ίσως και κανένα μέχρι απόψε.

Εξυπακούεται πως ο βαθμός δυσκολίας της αναμέτρησης είναι μεγάλος, ανώτερος από τον αντίστοιχου της προηγούμενης σειράς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το σύνολο του κόουτς Περέγκο διαθέτει αρκετές μονάδες που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στην "Ένωση" και σίγουρα ο περιορισμός τους θα είναι ένα από τα βασικά κλειδιά της νίκης. Τόσο ο μικρός το δέμας αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος Ταϊρίς Ράις, ο οποίος συν τοις άλλοις κουβαλά και τεράστια εμπειρία, όσο κι ο Ρίκι Χίκμαν αποτελούν δύο κομβικούς παίκτες του backcourt. Ωστόσο, όπως είδαμε στο παιχνίδι της Βαμβέργης, η ΑΕΚ πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από το δίδυμο των Ρούμπιτ - Αλεξάντερ. Οι ψηλοί της Μπάμπεργκ συνδυάστηκαν για 31 από τους 71 πόντους (44%) της ομάδας τους, με μεγάλη αποτελεσματικότητα στις προσπάθειες τους (14/20 - 70% δίποντα). Ανέδειξαν τα αμυντικά προβλήματα της ΑΕΚ μέσα στην ρακέτα, όμως ο εξόφθαλμος τρόπος με τον οποίο αυτά βγήκαν στη φόρα, ενδέχεται να κάνει πιο προσεκτική την ελληνική ομάδα.

Άρα λοιπόν, η εν γένει αμυντική απόδοση των κιτρινόμαυρων θα είναι καθοριστικής σημασίας στη σούμα του δεύτερου προημιτελικού. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που διακρίνεται καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν για την ικανότητα της στο να κρατά χαμηλά έναν αντίπαλο και χωρίς αμφιβολία πολλά θα εξαρτηθούν από τους "εξολοθρεφτές" της ομάδας, πρωτίστως δηλαδή από τον Σαντ-Ρος, αλλά κι από τους Λαρεντζάκη - Τζέιμς. Ο τελευταίος οφείλει να επιστρέψει στις υψηλές πτήσεις, καθώς πλέον είναι ακόμη πιο απαραίτητος, λόγω της απουσίας του Μασιούλις. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, η ΑΕΚ και στην "Brose Arena" τα πήγε καλά στην άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ρίχνοντας μια ομάδα των 82 περίπου πόντων στους 71. Επομένως, δεν μιλάμε για κάτι το ακατόρθωτο, αλλά για κάτι που το έκανε με επιτυχία προσφάτως.

Όσον αφορά τον επιθετικό τομέα, οι παίκτες του Λούκα Μπάνκι δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε πως πρέπει να κάνουν ένα τέλειο παιχνίδι. Η ΑΕΚ θα ήταν ιδανικό εάν δεν εμφάνιζε ξανά τις παθογένειες της Γερμανίας, οι οποίες την οδήγησαν σε μια χαμηλή συγκομιδή, τόσο στην πρώτη περίοδο, αλλά και κατά την διάρκεια του κλεισίματος του ματς. Το νωθρό ξεκίνημα, αλλά κι η κούραση που βγήκε στο φινάλε δεν της επέτρεψαν να ξεπεράσει τους 70 πόντους. Παράλληλα, η μάλλον κακή αναλογία των ασίστ με τα λάθη (14/10) φανέρωσαν την έλλειψη δημιουργίας ποιοτικών plays, σε μια βραδιά όπου οι περιφερειακοί της ομάδας έδειχναν "βραχυκυκλωμένοι" στην παραγωγή φάσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ορέξεις του Θίοντορ. Ήρθε η ώρα για το step up κι από τον Γκρίφιν, ο οποίος εκτός έδρας ήταν αρνητικός κι είχε κακές εκτελέσεις. Η ΑΕΚ πρέπει να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα, να ψάξει τα κατάλληλα σουτ από την περιφέρεια και φυσικά να τροφοδοτήσει τον Βινς Χάντερ. Το φετινό βαρόμετρο της ομάδας εμφανίστηκε ουσιαστικά μόνο στο δεύτερο ημίχρονο της Βαμβέργης, όμως τώρα χρειάζεται το "κάτι παραπάνω" από τον νεαρό σέντερ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια το 39% στα σουτ εντός πεδιάς του πρώτου παιχνιδιού και να στοχεύσει σε αποτελεσματικότητα... νίκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ποσοστιαίες μονάδες. Διότι είναι λογικό πως σε περίπτωση που επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, όχι μόνο δεν θα είναι σε θέση ισχύος ως προς το να ανατρέψει την εις βάρος της διαφορά, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να ηττηθεί και πάλι. Με δεδομένο πως το γήπεδο θα έχει παλμό με το... καλημέρα, η συνθήκη αυτή ευνοεί την ΑΕΚ για ένα δυναμικό ξεκίνημα, το οποίο θα "γέμιζε" με αυτοπεποίθηση τους παίκτες της.

Ο κόουτς Μπάνκι από την δική του πλευρά οφείλει να διαχειριστεί σωστά το υλικό του. Το ροτέισον της ΑΕΚ έχει σφίξει μετά την απώλεια του Μασιούλις, ενός παίκτη που όχι μόνο έπαιζε συνήθως 22-25 λεπτά, αλλά είχε και την ικανότητα να καλύψει ισάξια δύο θέσεις. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε πως οι Θίοντορ και Ξανθόπουλος θα κάνουν υπερπροσπάθεια για να αγωνιστούν. Είναι φυσιολογικό πως ορισμένοι παίκτες θα επιβαρυνθούν αρκετά στο σημερινό ματς, με το ροτέισον να περιορίζεται στους 7-8 παίκτες. Ίσως ο Ιταλός κόουτς θα χρειαστεί να το ανοίξει ελαφρώς για λόγους οικονομίας, με Γιαννόπουλο και Τσαλμπούρη, παραδείγματος χάρη, για κάποια διαστήματα. Γενικώς, θα λέγαμε πως ο παράγοντας της σωματικής και πνευματικής αντοχής ενδεχομένως να καθορίσει πολλά, με την ΑΕΚ να καλείται να κάνει μια μίνι υπέρβαση σε αυτόν τον τομέα.

Σύνοψη

Το παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου κόντρα στον Άρη ήταν μια δυνατή προπόνηση για την ΑΕΚ. Αφενός έδειχνε να συνέρχεται κάπως από το σοκ με τον Μασιούλις, αφετέρου έπαιξε ικανοποιητικά για τουλάχιστον 25 λεπτά, κάνοντας και μια μικρή συντήρηση δυνάμεων, υπό την έννοια πως δεν "σκίστηκε" για να κερδίσει. Ο Μπάνκι κι οι παίκτες του γνώριζαν εκ των προτέρων πως το παιχνίδι που πρέπει να τα δώσουν όλα είναι το σημερινό, άρα είναι λογικό να είχαν στην άκρη του μυαλού τους την Μπάμπεργκ.

Εφόσον λοιπόν η ΑΕΚ βελτιώσει α) τα ποσοστά της στο σκοράρισμα και β) ανακτήσει από νωρίς τα ηνία του παιχνιδιού (ασχέτως αν αυτό θα ερμηνεύεται πρακτικά στο σκορ), θα έχει το πάνω χέρι για να κλείσει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Final Four. Σε συνδυασμό πάντοτε με τη στιβαρή της άμυνα, που αποτελεί οδηγό στην πορεία της ως τώρα στην διοργάνωση. Συνήθως οι κιτρινόμαυροι αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα τα "do or die" παιχνίδια που τους προκύπτουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στοιχείο που αποτελεί έναν θετικό οιωνό. Είναι αυτό που λέμε... συνεπείς στα ραντεβού τους.

Όσο για την γερμανική ομάδα, μένει να δούμε κατά πόσο θα την επηρεάσει το γεγονός πως αγωνίστηκε Κυριακή, δηλαδή είχε μια ημέρα ξεκούρασης λιγότερη συγκριτικά με την αντίπαλο της, συν το ταξίδι προς την Αθήνα. Μάλιστα, είχε δύσκολο παιχνίδι για το εγχώριο πρωτάθλημα, γνωρίζοντας εντός έδρας ήττα από τη φιναλίστ του EuroCup, Άλμπα Βερολίνου. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην εν λόγω συνάντηση ο ηγέτης της ομάδας, Ράις, ήταν απογοητευτικός με 1/14 σουτ και 5 λάθη στο ενεργητικό του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « The teenage witch H μέρα που καίγονται τα σενάρια »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely