Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 10:11

Γάμος που άργησε έξι μήνες

Από :

Σαν γάμος που άργησε έξι μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού, Μπράντον Πολ. Ο παίχτης που ήθελε ο Μπλατ το περασμένο Ιανουάριο και σχεδόν είχαν συμφωνήσει πριν κάνει πίσω και επιλέξει τον Ουέμπερ, θα είναι η νέα προσθήκη στα φτερά της επίθεσης των κόκκινων.

Kαθώς δεν επιλέχτηκε από καμία ομάδα στο ντραφτ του 2013, o Πολ μετά την αποφοίτηση του από το κολλέγιο στο Ιλινόι προσπάθησε να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ μέσω της διαδικασίας των summer leagues . Δεν το έβαλε κάτω και μετά από ένα κακό πέρασμα στη Ρωσία και τη Νίζνι, όπου δεν ταίριαξε με τους ρυθμούς εκεί, συνέχισε την προσπάθεια του. Επόμενος ευρωπαϊκός σταθμός για εκείνον ήταν η Μπανταλόνα. Στην Ισπανία προσαρμόστηκε άμεσα και έγραψε πολύ καλά νούμερα, προσφέροντας 13 πόντους περίπου ανά αγώνα. Οι εμφανίσεις του αποτέλεσαν το διαβατήριο για το επόμενο βήμα και την Εφές,  οπου έγινε ευρέως γνωστός στο μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης. Τον είδαμε βέβαια και στα play off εκείνης της περιόδου απέναντι στον Ολυμπιακό, με τις οδηγίες του Περάσοβιτς στο πρόσωπο του να έχουν αμυντικό χαρακτήρα κυρίως, στέλνοντας τον να μαρκάρει το Βασίλη Σπανούλη, δείχνοντας έτσι και άλλες πτυχές του παιχνιδιού του πέρα από το σκοράρισμα.

Στο τέλος της χρονιάς το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και το πολυπόθητο εισιτήριο του ΝΒΑ έφτασε στα χέρια του. Η ομάδα που τον επέλεξε 'ηταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς και ο κόουτς Πόποβιτς. Το να αγωνιστείς υπό τις οδηγίες του κατά τεκμήριο καλύτερου προπονητή του ΝΒΑ και να σταθείς στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα/οργανισμό αποτελεί τεράστιο επίτευγμα από μόνο του. Ο Πολ χρησιμοποιήθηκε σε αρκετά παιχνίδια, σύνολο 64 στον αριθμό με συγκεκριμένο ρόλο στην άμυνα κατά βάση. Το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και προτίμησε το δέλεαρ των χρημάτων της Κίνας, όπως πολλοί συναθλητές του. Ο Μπλατ δεν τον έβγαλε από τη λίστα του, παρότι δεν ευδοκίμησε η συνεργασία τον Ιανουάριο. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στην απόκτηση του από τους ερυθρόλευκους, σε μια κίνηση με πολλά θετικά (στα μάτια μου) και με ένα μεγάλο αλλά.. Πάμε παρακάτω να αναλύσουμε τι θα περιμένουμε από το Πολ μες στο παρκέ.

Θετικά

• Το παιδί είναι σκόρερ και έρχεται να αντικαταστήσει τον Τουπάν. Αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική αναβάθμιση. Δεν υποτιμώ την αξία του Τουπάν, αλλά στη ζυγαριά με τον Πολ η διαφορά είναι εμφανής. Είναι αρκετά καλός σκόρερ. Δεν είναι ο κλασσικός σουτέρ που θα σε διαλύσει από την περιφέρεια με το μακρινό του σουτ και θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό, αλλά ένας παίχτης που όταν αισθανθεί καλά θα σκοράρει με πολλούς τρόπους. Σε καταστάσεις catch n shoot θα τον δείτε να εκτελεί καλύτερα. Δεν είναι το ίδιο αποδοτικός σε σουτ μετά από ντρίμπλα από το τρίποντο, αντίθετα κατέχει πολύ αξιόπιστο mid range. 

• Σε καταστάσεις isolation είναι πολύ καλός. Έχει γρήγορο release στο σουτ, με πολύ σταθερό κορμό. Έχει πολύ καλή ισορροπία στο pull up jumper του. Κυρίως χρησιμοποιεί το πολύ δυνατό δεξί διάδρομο για να εκτελέσει μετά από screen και όχι τόσο το αριστερό του χέρι. Με τα δυνατά πόδια του προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο από τον αμυνόμενο μετά τα screens, oπου χρειάζεται βελτίωση στο διάβασμα των φάσεων και στο τι προσφέρει η άμυνα.

• Σε έναν οργανισμό όπως οι Σπερς δεν στέκεσαι αν δεν μπορείς να πασάρεις καλά. Η βελτίωση που επέδειξε σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικότατη. Είναι ένα παιδί που πασάρει σωστά και προπάντων γρήγορα. Δεν θα τον δείτε σε εξεζητημένα πράγματα, αλλά στο πολύ βασικό κομμάτι του spacing and passing θα βοηθήσει πολύ.

• Εχει φιλοδοξίες. Μπορεί η μετακίνηση του στην Κίνα την περασμένη χρονιά να ήταν πισωγύρισμα στην καριέρα του, εντούτοις η θέληση του να πετύχει τον στόχο του στο ΝΒΑ, δείχνει αθλητή που δεν τα παρατάει ποτέ. Η φυγή του από την Κίνα και η επιστροφή του στην Ευρώπη και τον Ολυμπιακό φανερώνει μια πρόθεση να επιστρέψει στην ελίτ της Euroleague.

• Είναι παρά πολύ καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα. Το μεγάλο άνοιγμα χεριών του, οι πολύ καλές τοποθετήσεις του και το πόσο χαμηλώνει στην άμυνα, τον καθιστούν αμυντικό εργαλείο. Μπορεί να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές και με το μεγάλο του μάκρος να μαρκάρει και forwards κοντά στο low post. Είναι ένας αθλητής που θα δώσει ενέργεια και αθλητικότητα σε μια μάλλον προβληματική περυσινή περιφερειακή γραμμή.

• Τέλος είναι πολύ δυνατός στο transition. Έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τη μπάλα γρήγορα και να τρέξει coast to coast μέχρι το τέλος

Δεύτερες σκέψεις

• Δεν έχει σταθερό σουτ από την περιφέρεια. Είναι ένας παίχτης που το ποσοστό καριέρας του στο τρίποντο κυμαίνεται κυρίως στο 35% περίπου. Θα δούμε βράδια που μπορεί να πετύχει τέσσερα με πέντε τρίποντα και βράδια που μπορεί να γράψει μηδέν. Το θέμα είναι να καταλάβει και ο ίδιος ότι θα πρέπει να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του εκείνη τη στιγμή.

• Σε συνέχεια του προηγούμενου σκέλους η εμπειρία από την Κίνα και η πολλή ώρα με τη μπάλα στα χέρια είναι ένα ζήτημα που θέλει λύση. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ομάδα του δεν χρειάζεται να εκβιάζει προσπάθειες και κατοχές. Το χαμηλό ποσοστό του στο τρίποντο οφείλεται εν πολλοίς και σε αυτό το κομμάτι. Κρατώντας πολύ ώρα τη μπάλα δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του να γράψει καλά νούμερα.

• Μέτριο ποσοστό ελευθέρων βολών. Για έναν αθλητή που σουτάρει συχνά μακριά από την περίμετρο και πάει συχνά στο bonus της γραμμής, δεν νοείται ποσοστό κάτω από 75%-80%. Στο σύγχρονο μπάσκετ οι λεγόμενοι «εύκολοι» πόντοι παίζουν ρόλο στην κατάληξη ενός αγώνα.

Η απόκτηση που Πολ στη φτερά της επίθεσης και συγκεκριμένα στο 2-3 είναι πάρα πολύ καλή κίνηση. Θα μου πείτε, πώς παρουσιάζεις τον Πολ ως εξαιρετική επιλογή και δεν έμεινε στο ΝΒΑ; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να στεριώσεις σε ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα, με τέτοιο ανταγωνισμό. Υπάρχουν πολλοί παίχτες με τέτοια προσόντα και αν συμπεριλάβουμε το δέλεαρ των χρημάτων στην Κίνα βλέπουμε γιατί δεν έμεινε περισσότερο στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ωστόσο, στην περίπτωση του υπάρχει ένα μεγάλο αλλά... Το πώς θα δομηθεί σωστά η περιφέρεια του Ολυμπιακού. Θεωρώ αδιανόητο να μην αποκτηθεί ένας ακόμη παίχτης. Δεν γίνεται, δεν βγαίνουν τα κουκιά σε μια τέτοια χρονιά, που όλες οι ομάδες ενισχύονται. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν καλό δημιουργό στο 1, που να έχει μέγεθος και ταυτόχρονα να μπορεί να σκοράρει. Τέτοιες επιλογές θα ήταν οι νέοι παίχτες των Φενέρ και Ρεάλ αντίστοιχα, Βέστερμαν και Λαπροβίτολα. Αν από την άλλη ο Μπλατ επιλέξει κάποιον άσσο με σκορ και χαμηλό μέγεθος, δυστυχώς θα είναι επιτακτική η ανάγκη να αποχωρήσει ο Γκος. Το ρόστερ μιας ομάδας αποτελεί ένα παζλ με κομμάτια που χρειάζεται να τοποθετηθούν σωστά. Για αυτό η προσθήκη του Πολ είναι παρά πολύ καλή σε συνδυασμό με αυτή του Πάντερ, πάντα όμως σε συνάρτηση με το τι (και αν) θα αποκτηθεί στη θέση 1.

Bonus Video:

Από το κανάλι του SEBHL https://www.youtube.com/watch?v=m0q_Uljezug.

Ένα από τα μεγαλύτερα ματς της καριέρας του σε επίπεδο κολλεγίου στη μεγάλη νίκη απέναντι στο Οχάιο. https://www.youtube.com/watch?v=OOfHjgzOMBs

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely