Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 16:38

Η σεζόν της ΤΣΣΚΑ μακριά από την Euroleague

Από :

Η πρώτη σεζόν της Euroleague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να μην βρίσκεται σε αυτήν είναι σε εξέλιξη. Ως γνωστόν, οι Μοσχοβίτες, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτέλεσαν γρήγορα παρελθόν από τη διοργάνωση για το φινάλε της περσινής χρονιάς, κατόπιν απόφασης των μετόχων της Λίγκας, ενώ δεν επέστρεψαν ούτε για τη σεζόν 2022-23, με την “τιμωρία” να εξακολουθεί να υφίσταται. Οι επικεφαλής του συλλόγου έχουν καταστήσει σαφές πως κινούνται νομικά, αλλά για μια στιγμή: υπάρχει και μια ομάδα που “μένει πίσω” και έχει υποχρεώσεις που τρέχουν. Αλήθεια, πως κυλά η -πρωτόγνωρη- σεζόν της “Αρκούδας” μακριά από την Euroleague;

Η σεζόν της VTB ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής η ΤΣΣΚΑ έχει δώσει 13 ματς, ούσα πρωτοπόρος, αήττητη και με ουκ ολίγες επιβλητικές νίκες στο ενεργητικό της. Εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, μιας και -παρά τη μη συμμετοχή της στην Euroleague- η ΤΣΣΚΑ έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα ρόστερ με ποιότητα και εμπειρία σε όλες τις θέσεις. Σε αυτό υπάρχουν σαφώς μονάδες από το πάνω ράφι της Euroleague, όπως οι Μιλουτίνοφ και Σβεντ που παρέμειναν, αλλά και άλλοι κατ' εξοχήν παίκτες της διοργάνωσης, με τους Κουρμπάνοφ, Αντόνοφ, Νταβίντοβατς και Λιβιό να ξεχωρίζουν. Το δυναμικό των Μοσχοβιτών συμπληρώνουν αξιοπρεπείς Αμερικανοί, δίχως πάντως αυτοί να έχουν την λάμψη αντίστοιχων που είχε η ΤΣΣΚΑ στο πρόσφατο παρελθόν. Ο λόγος για τον Κάσπερ Γουέαρ, που ήταν και πέρσι στην ομάδα στο κλείσιμο της σεζόν, αλλά και τον άλλοτε παίκτη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν και -νατουραλιζέ- διεθνή με την Εθνική Αλβανίας, Ντάλας Μουρ.

Βέβαια, ακόμη και σε μια σεζόν που δεν υπάρχει η Euroleague στο πρόγραμμα της, η ΤΣΣΚΑ παραμένει... της υπερβολής, αφού παρά το γεγονός πως έχει μόλις ένα ματς την εβδομάδα, εξακολουθεί να έχει ένα μάλλον αχρείαστα μεγάλο ρόστερ, από αριθμητικής άποψης. Κι αυτό διότι αν πάμε βαθύτερα συναντάμε κι άλλους παίκτες, όπως τους ντόπιους Ούκχοφ, Ντεσιατνίκοφ, Κομόλοφ, Αστάπκοβιτς, Ίβλεβ, Καρπένκο, Ρουζέντσεφ , με τους δύο τελευταίους να θεωρούνται prospects. Άρα λοιπόν ο κόουτς Έμιλ Ραϊκόβιτς έχει στην διάθεση του μια 15άδα παικτών, αν και το κύριο ροτέισον του αφορά 9-10 παίκτες.

Στα τέσσερα τελευταία ματς της, κόντρα σε Πάρμα, Άβτοντορ, Αστάνα, Νίζνι, η ΤΣΣΚΑ σημείωσε εύκολα πάνω από 100 πόντους, κάτι που έχει κάνει άλλες τέσσερις φορές στη σεζόν (κόντρα σε MBA Μόσχας, Άβτοντορ, Ενισέι, Μινσκ). Το 13-0 συνοδεύεται ως επί το πλείστον από 30άρες και 40άρες, χωρίς δυσκολία ή άγχος. Αντίθετα, χαρακτηρίζονται από μπόλικο θέαμα και σε κάθε ματς πολλούς διακριθέντες. Η ΤΣΣΚΑ σκοράρει 97,7 πόντους κατά μέσο όρο με 42% στο τρίποντο, ενώ εντυπωσιακό νούμερο είναι κι οι 25 ασίστ (για 12.9 λάθη) ανά 40λεπτο.

Χαμηλό το επίπεδο πλην 2-3 αγώνων, όμως είναι σημαντικό πως η έξι φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν κάνει... αγγαρεία. Όσο είχε την Euroleague στο καλεντάρι της, η ΤΣΣΚΑ και πάλι κέρδιζε συνεχώς και ήταν κυριαρχική εντός των τειχών, όμως το έκανε αφενός με λιγότερο εντυπωσιακές διαφορές, αφετέρου ήταν ματς αποφόρτισης για τους βασικούς. Πλέον αυτά τα ματς της VTB έγιναν το... κυρίως πιάτο της “Αρκούδας”, αντί για το “ορεκτικό” της.

Αυτοί που την “κουβαλούν”

Ο Αλεξέι Σβεντ βαδίζει προς τα 35 του, εντούτοις εξακολουθεί να είναι ο go-to guy του συνόλου. Ειδικά για αυτόν, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και σημαντικούς τραυματισμούς, η συνθήκη του ενός ματς την εβδομάδα, είναι ευεργετική. Ο διεθνής γκαρντ, σε ένα χαμηλότερο επίπεδο απ' αυτό που έχει συνηθίσει στην καριέρα του, κάνει μεγάλες εμφανίσεις με 16,2 πόντους, 7,1 ασίστ, 2,3 ριμπάουντ και 36% στο τρίποντο, παίζοντας για 24 λεπτά κατά μέσο όρο. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 15,7 πόντους, 71% στο δίποντο, 9 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά 23 λεπτά, με τον Σέρβο να διατηρεί τη φόρμα του απέναντι σε αντιπάλους που βάση καριέρας και οικονομικών απολαβών... δεν τους βλέπει. Ο Σέρβος είναι ο πρώτος παίκτης της Λίγκας στο ranking, μπροστά από Μέικον (Ούνικς) και Σβεντ. Ουσιαστικά αμφότεροι παίζουν πολύ καλά, αλλά κάνουν απλώς τα φυσιολογικά αναλογικά με το ταλέντο τους.

Ύστερα υπάρχει και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ που ξεχωρίζει, με τον Γάλλο φόργουορντ-σέντερ να προσφέρει 10,1 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ στην ρωσική ομάδα, σε ένα χρονικό πλαίσιο των 17 λεπτών. Αρκετά συνεπής, εκμεταλλεύεται την αθλητικότητα του κι αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα εύστοχη προσθήκη για την ΤΣΣΚΑ.

Επιστρέφοντας στην περιφέρεια, δεν γίνεται να μην σταθούμε στον Μουρ που εντυπωσιάζει από τα 6,75μ., με 60% και 34 εύστοχα τρίποντα σε 62 απόπειρες! Ο 28χρονος γκαρντ “γράφει” 10,4 πόντους και 2,8 ασίστ σε 18 λεπτά και ανταποκρίνεται άψογα στον ρόλο του σουτέρ. Ο Γουέαρ, από την άλλη, είναι πιο δημιουργικός παίκτης και το πακέτο των 10,1 πόντων με 38% στο τρίποντο σε συνδυασμό με τις 4,1 ασίστ, τον καθιστούν απαραίτητο για την λειτουργία της εφετινής ΤΣΣΚΑ.

Συναντάμε, πάντως, και ένα όνομα έκπληξη, αφού ο 21χρονος Σαμσόν Ρουζέντσεφ, πρώην παίκτης της Μέγκα Μπάσκετ στη Σερβία και με κολλεγιακή καριέρα ενός έτους στη Φλόριντα, έχει προσαρμοστεί ταχύτατα στις υψηλές απαιτήσεις της “Αρκούδας”. Ο ταλαντούχος φόργουορντ παίζε περίπου 14' με τον απολογισμό του κυμαίνεται στους 8,7 πόντους με 52% στο τρίποντο (16/33) και τα 2,5 ριμπάουντ. Ο νεαρός φαίνεται να έχει καλά στοιχεία και προοπτική εξέλιξης, ενώ βρίσκεται και σε ένα σωστά δομημένο οικοσύστημα για να εξελιχθεί, δίπλα σε έμπειρους παίκτες. Ο Ρουζέντσεφ δε χρειάζεται να τραβά το κάρο στην παρούσα φάση, παρά να το βοηθά υποστηρικτικά.

Οι στόχοι για φέτος

Ας μην κοροϊδευόμαστε, άσχετα με το πως και το γιατί, η ΤΣΣΚΑ βιώνει ως αθλητικός οργανισμός μια πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος. Μια ομάδα των 80 αγώνων τον χρόνο, με τους μισούς εξ αυτών να απαιτούν μπόλικη προετοιμασία και δουλειά, βγήκε εντελώς από αυτήν τη ρουτίνα. Οι στόχοι φυσικά παραμένουν υψηλοί, για ένα από τα πιο prestigious κλαμπ στην Γηραιά Ήπειρο, ανεξάρτητα με το σε ποια διοργανώσεις συμμετέχει. Η ομάδα του Ραϊκόβιτς θέλει να κατακτήσει τον τίτλο στη VTB, τον οποίο θυμίζουμε πως έχασε πέρσι από την Ζενίτ. Ο ανταγωνισμός δεν είναι δα και τεράστιος, επομένως οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα συνιστούσε αποτυχία.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, η ΤΣΣΚΑ απώλεσε στις... λεπτομέρειες το Σούπερ Καπ στον τελικό από τη Ζενίτ (71-70), αλλά μιλάμε για έναν minor τίτλο και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Αν και εδώ που τα λέμε, η ΤΣΣΚΑ είναι ένας σύλλογος που δεν είναι μαθημένος σε δύο απανωτές απώλειες τροπαίων –και μάλιστα έχοντας πια απέναντι της μια ισχυρή αντίπαλο που δείχνει να μη τη φοβάται, τη Ζενίτ. Επομένως, ενδέχεται αυτές οι απώλειες, πέρσι και φέτος, να αποτελέσουν τη... βενζίνη στο ντεπόζιτο της ΤΣΣΚΑ, προκειμένου να μη τριτώσει το κακό σε ο,τι αφορά την κούπα της VTB.

Παράλληλα, με το “τώρα” που τρέχει, η ΤΣΣΚΑ διατηρεί σαφώς και μια στάση αναμονής σχετικά με το αν και πότε θα επιστρέψει στην Euroleague, αλλά αυτό είναι καθαρά παραγοντικό-νομικό-whatever ζήτημα. Αγωνιστικά λοιπόν, όπου εμείς εστιάζουμε, θα λέγαμε πως η ΤΣΣΚΑ έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει παίκτες, να φρεσκαριστεί και να εξετάσει, εν πάση περιπτώσει, τι κέρδος μπορεί να 'χει μέσα από την όλη κατάσταση, ως προς την ανάπτυξη των ντόπιων παικτών. Μάλλον αυτό δεν δείχνει να την απασχολεί ιδιαίτερα, είναι η αλήθεια, μιας και το ρόστερ της περιλαμβάνει 11 παίκτες από 28 ετών και άνω και -πλην του Ρουζέντσεφ- κανέναν πραγματικά “μικρό”. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να το βάλουμε στο τραπέζι ως ενδεχόμενο, γιατί αν υπάρχει μια ευκαιρία για κάποιον να “τρυπώσει” στο ρόστερ της, αυτή είναι τώρα και σίγουρα όχι στα ρόστερ των 30 και βάλε εκατομμυρίων με τους (πολλούς) ξένους αστέρες.

Αντί επιλόγου, έχει ενδιαφέρον να σταθούμε και στο πως μεταφράζεται στο γήπεδο, το ενδιαφέρον του κοινού. Η ΤΣΣΚΑ “κόβει” 2.517 εισιτήρια στα εντός έδρας παιχνίδια της, ένας αριθμός που -αν μη τι άλλο- είναι μικρός για το brand name της. Μόνο στο ντέρμπι με την Ούνικς (92-79) πριν από είκοσι μέρες, η προσέλευση ήταν σε πιο νορμάλ επίπεδα, με 4.623 θεατές. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως κι ο κόσμος δεν νιώθει “γεμάτος” από την όλη διαδικασία της τρέχουσας σεζόν. Οκ, η ΤΣΣΚΑ ποτέ δεν είχε το ένθερμο κοινό που θα έκανε το ένα sold out πίσω απ' το άλλο, αλλά αρκετές φορές στις χρονιές της μάζευε 8-10 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο της, ιδίως σε αγώνες playoffs ή κόντρα σε ανταγωνιστικούς αντιπάλους.

Υ.Γ.: Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Regular Season της VTB ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση 22 αγωνιστικών. Κατόπιν θα υπάρξει για πρώτη φορά μια δεύτερη, ενδιάμεση φάση, πριν τα playoffs. Πρόκειται για δύο ομίλους, με τις έξι πρώτες ομάδες της κατάταξης στον Α' και τις υπόλοιπες στον Β'. Είναι μια νέα διαδικασία, η οποία προφανώς γίνεται για να αυξηθούν τα ματς των ομάδων (για αγωνιστικούς και εμπορικούς λόγους), αφού δεν είναι μόνο η ΤΣΣΚΑ εκείνη που δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, μια και οι Ούνικς, Ζενίτ, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Νίζνι Νόβγκοροντ, Άβτοντορ, Πάρμα έπαιζαν πέρσι στα κύπελλα Ευρώπης.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely