Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 15:43

Οι πιθανότητες πρόκρισης της ΑΕΚ και ο Σορτς

Από :

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να φύγει με το διπλό από τη Βόννη, εντούτοις δείχνει να κρατά την τύχη στα χέρια της σε ό,τι αφορά την πρόκριση της στην επόμενη φάση του BCL. Το σύνολο του Ηλία Καντζούρη ήταν ανταγωνιστικό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα επί γερμανικού εδάφους, όμως ένα κάκιστο δεκάλεπτο της στέρησε τη δυνατότητα να μπει με καλύτερες πιθανότητες στο τελικό ζευγάρι αγώνων του ομίλου της.

Η εμφάνιση των Κιτρινόμαυρων στη Βόννη απέναντι στη τοπική ομάδα διχοτομείται στο θετικό της διάστημα (περίπου 30 αγωνιστικά λεπτά) και εκείνο που σίγουρα θέλει να αφήσει πίσω της (3η περίοδος με επιμέρους 24-12 για τους γηπεδούχους). Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: η ΑΕΚ έδειξε συγκέντρωση στο ξεκίνημα και προσπάθησε να αμυνθεί σωστά, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό του Τι Τζέι Σορτς (εν μέρει συνέβη). Επιθετικά, είχε σε αρκετές στιγμές την απαιτούμενη υπομονή ώστε να μην έχει βιαστικές επιλογές. Είχε καλή κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να βγάλει σουτ καλών προϋποθέσεων για τους σουτέρ της (Στρέλνιεκς, Ουίλιαμς). Στο ημίχρονο βρέθηκε να είναι για τα καλά «μέσα» στο ματς (39-38) και ουσιαστικά δεν πήγε προηγούμενη στα αποδυτήρια λόγω... λεπτομερειών. Κάποια χαμένα ριμπάουντ και μερικές ("λογικές", αν είναι δόκιμος ο όρος) χαμένες βολές από τους ψηλούς της (Μάντσεν, Μίτσελ) δεν την έβαλαν σε θέση οδηγού. Με αυτή την εικόνα, του πρώτου ημιχρόνου, η ΑΕΚ μπορεί να θεωρεί εφικτή την πρόκριση της.

Πίσω στα του ματς της Βόννης, η ουσία ήταν πως για είκσοι λεπτά η ΑΕΚ έδειχνε καλά προετοιμασμένη για να διεκδικήσει ως το τέλος το ροζ φύλλο, απέναντι σε μια πολύ καλή τακτικά και ορθά στημένη ομάδα, με ευδιάκριτο και σταθερό ροτέισον 8-9 παικτών (συνηθίζει να φτιάχνει τέτοιες στη Γερμανία ο 40χρονος Φινλανδός κόουτς, Τουομάς Ισάλο). Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Μπον είναι πρωτοπόρος και αήττητη στην Bundesliga με 6-0, σε συγκατοίκηση με την πρωταθλήτρια, Άλμπα Βερολίνου.

Η ΑΕΚ πάντως γκρέμισε ό,τι δημιούργησε στο α' μέρος, με το που ξεκίνησε το β'. Η Μπον με 13-0 σερί ξέφυγε και πήρε ολοκληρωτικά το μομέντουμ. Η ελληνική ομάδα δεν είχε αντίδραση, δεχόταν εύκολα καλάθια και έδωσε ρυθμό στον Σορτς, ενώ επιθετικά βγήκε από τα νερά της, όταν ο Φρέιζερ -που είναι βαρόμτερο σε σκορ και δημιουργία- έχασε την συγκέντρωση του. Ο Αμερικανός τα είχε βρει ξανά σκούρα κόντρα στους Γερμανούς, στο αντίστοιχο ματς επί ελληνικού εδάφους. Γενικότερα όμως, ολόκληρη η ΑΕΚ δεν ήταν καλά στο συγκεκριμένο διάστημα και αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά φέτος. Έδειξε αρκετά ευάλωτη, λύγισε με ευκολία και το -1 έγινε σχετικά γρήγορα -13 (63-50 στο 30').

Παρεμπιπτόντως, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και προηγούμενο συναπάντημα μεταξύ των δύο ομάδων, στην ίδια χρονική στιγμή. Όπως και να 'χει, η Ένωση πλήρωσε το νεκρό της διάστημα, αφού συν τοις άλλοις δεν έγινε κάποιος παίκτης της σημείο αναφοράς στο ζόρικο διάστημα. Ο Στρέλνιεκς ξεχώρισε επιθετικά (17π., 6/10 σουτ), αλλά πέραν αυτού, λίγα πράγματα από τους υπόλοιπους. Ο Φρέιζερ έφτασε με δυσκολία τους 16 πόντους, έχοντας άσχημες εκτελέσεις και επιλογές γενικότερα (3/12 εντός πεδιάς), ενώ ο Ουίλιαμς (11π., 3/5τριπ.) ήταν επιδραστικός κυρίως στο καλό «φεγγάρι» της ομάδας. Ο Μίτσελ ήταν συνεπής και έδωσε πράγματα (13π., 5ριμπ., 2ασ.), αλλά ήταν ο μόνος ψηλός που το έκανε, με τους ΜακΓκριφ (4π., 1/7 σουτ) και Μάντσεν (3π., 0/2 σουτ) να κινούντα στα ρηχά. Από το ελληνικό unit, μόνον ο Φλιώνης (6π., 2ασ., 2ριμπ.) είχε τις στιγμές του με αποκορύφωμα τα 2/2 που έγραψε πίσω από τα 6.75μ., μα το σημαντικότερο είναι πως ο 25χρονος άσος δείχνει να επανέρχεται ολοένα και περισσότερα, μετά τον τραυματισμό του.

Το ντεμπούτο του Μάιλς

Στα αξιοσημείωτα εκτός των άλλων, το ότι η ομάδα του Ηλία Καντζούρη παρουσιάστηκε ενισχυμένη στη Βόννη, με ένα νέο πρόσωπο: τον Αϊζάια Μάιλς. Ο άλλοτε φόργουορντ του Προμηθέα Πατρών, με θητείες παλαιότερα και σε Χαποέλ Χολόν, Ντιζόν και Λιμόζ, χρησιμοποιήθηκε για 3'53'' κόντρα στη γερμανική ομάδα, σκοράροντας ένα δίποντο, ενώ είχε ακόμη και δύο ριμπάουντ, μια ασίστ, σε αυτή την πρώτη του γνωριμία με την Ένωση.

Ο 28χρονος Αμερικανός είχε ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του, επομένως ήταν φυσικό κι επόμενο να μην μείνει στο παρκέ για πολλά λεπτά. Από 'κει και πέρα, ο Μάιλς είναι ένας παίκτης ευγνωσμένης αξίας και με ιδιαίτερη έφεση στο περιφερειακό σουτ. Ενδεικτικά, τη σεζόν 2018-19 είχε 27/52 τρίποντα (52%) με την Λιμόζ στο EuroCup, ενώ πρόπερσι με τη Χολόν μέτρησε 42/76 (55%) στο BCL. Στην Πάτρα πέρασε έναν δύσκολο τραυματισμό και μένει να δούμε το επίπεδο ετοιμότητας του στα προσεχή παιχνίδια της ΑΕΚ. Εφόσον είναι απολύτως καλά και κουμπώσει στο σύνολο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίθεση.

Και πως να σταματήσει η ΑΕΚ τον Σορτς;

Αρκετός ντόρος έγινε για τη φθορά που προκάλεσε ο δαιμόνιος Τι Τζέι Σορτς στην ελληνική ομάδα, σε δύο μάλιστα παιχνίδια. Στο προχθεσινό ματς, ο 25χρονος σκόρερ τελείωσε με 27 πόντους (12/21 εντός πεδιάς) συν 4 ασίστ, ενώ πριν μερικές εβδομάδες στα Άνω Λιόσια είχε 26 πόντους (10/18 εντός πεδιάς) και 7 τελικές πάσες. Έχει ευθύνη η άμυνα της ΑΕΚ για τις τόσο υψηλές επιδόσεις του νεαρού slasher; Σίγουρα, αλλά ως ένα βαθμό. Στην πραγματικότητα, ο Σορτς είναι ένας γκαρντ που δεν περιορίζεται καθόλου εύκολα τη φετινή σεζόν και δείχνει να είναι "too much" για τα στάνταρ της διοργάνωσης. Ο ταλαντούχος Αμερικανός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από τρομερή αυτοπεποίθηση.

Η Καρσίγιακα δέχθηκε 28 πόντους (9/14 fg) και 8 ασίστ από τον Σορτς, ενώ η Ρέτζιο Εμίλια αντίστοιχα 26 πόντους (11/17 FG) κι επίσης 8 ασίστ. Αυτή την στιγμή είναι ο κορυφαίος σκόρερ του BCL, διανύοντας μια χρονιά με 26,8 πόντους κατά μέσο όρο. Στη Bundesliga καταγράφει 17,2 πόντους και 7,5 ασίστ σε 6 αγώνες με 55% εντός πεδιάς. Εξάλλου, δεν είναι... ουρανοκατέβατος. Πέρσι ήταν ο αρχισκόρερ του γερμανικού πρωταθλήματος. Για την ιστορία, στο φετινό BCL παίρνει 17,5 προσπάθειες ανά 32,2', βρίσκοντας στόχο στις 10,5 (60%), με μόλις 3,5 εκτελεσμένα τρίποντα στο ενεργητικό του ανά αγώνα.

Πριν την εκκίνηση των υποχρεώσεων της ΑΕΚ στο BCL, είχαμε επισημάνει πως ο Σορτς είναι ένας παίκτης που δεν σταματιέται εύκολα. Θύμα των ορέξεων του είχε πέσει πέρσι και το Περιστέρι άλλωστε, για το FEC. Είναι βραχύσωμος (1,75μ.), αλλά και ταχύς κι εκρηκτικός παράλληλα, με πολύ καλές επιλογές όταν προσεγγίζει το αντίπαλο καλάθι, κάτι που επιβεβαίωσε κόντρα στην Ένωση. Η λογική υπαγορεύει πως, αργά ή γρήγορα, εφόσον συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος απόδοσης, ο Σορτς θα απασχολήσει μεγαλύτερα μεγέθη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συγκριτικά με την Μπον. Για την ώρα αφήνει πίσω του σεσημασμένους σκόρερς για το συγκεκριμένο επίπεδο, όπως ο Έρικ ΜακΚόλουμ, ο Ρομπ Γκρέι και ο Έρικ Γκριν στο BCL, γεγονός που αναμφίβολα κάτι λέει για την ποιότητα του.

Μπορεί -με τα τωρινά δεδομένα- να προκιθεί η ΑΕΚ;

Ναι, η ΑΕΚ έπεσε στο 1-3 και είναι πια τελευταία στον όμιλο της. Οι Ρέτζιο Εμίλια και Καρσίγιακα με 2-2 βρίσκονται από πάνω της, ενώ στην κορυφή είναι η Μπον με 3-1. Η κατάσταση σίγουρα δυσκόλεψε για την ελληνική ομάδα, μετά τις ήττες της από το γερμανικό συγκρότημα, όμως ακόμη τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ρευστά. Ακόμη και η τετραπλή (!) ισοβαθμία είναι «ζωντανή», αν και πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο.

Τα καλά νέα; Η ΑΕΚ κλείνει τον όμιλο με δύο εντός έδρας παιχνίδια. Θα υποδεχθεί Ρέτζιο και Καρσίγιακα στην Αθήνα τον προσεχή Δεκέμβριο, δύο αντιπάλους δηλαδή που έδειξαν να μην την τρομάζουν. Η Ένωση είχε χάσει οριακά στη Σμύρνη από το κρεσέντο του Έρικ ΜακΚόλουμ, ενώ πήρε σπουδαίο και άνετο διπλό στην Ιταλία, τον Οκτώβριο. Το 2/2 είναι εφικτό κατά τη γνώμη μου, άρα και η πρόκριση. Ακόμη και με 1/2, πάντως, η ΑΕΚ θα είναι γερά στο παιχνίδι. Το ιδανικό για την ίδια θα ήταν -βαθμολογικά- να ντουμπλάρει τις νίκες της επί της Ρέτζιο, ούτως ώστε να την βάλει από κάτω της. Αυτά όμως είναι απλώς σενάρια, που στην παρούσα φάση δεν έχουν κάποια αξία.

Συνεπώς η ΑΕΚ κρατά την τυχή στα χέρια της. Αναμφίβολα ο σύλλογος δεν θα ήθελε για δεύτερη σερί σεζόν να μείνει εκτός συνέχειας από την πρώτη φάση του BCL. Οι Κιτρινόμαυροι φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο potential από πέρσι και θα ήταν καλό για τη σεζόν τους το να προχωρήσουν στην διοργάνωση, έστω και ως 3οι (θέση που οδηγεί στα play-in). Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθή. Πέρσι η ΑΕΚ πλήρωσε, στην οικονομία του ομίλου, την αναποτελεσματικότητα στην έδρα της, φέτος όμως έχει χρυσή ευκαιρία να μετατρέψει το κλειστό των Άνω Λιοσίων σε χειροπιαστό «πλεονέκτημα».

Αντί επιλόγου, η μεγάλη νίκη της Ρέτζιο επί της Καρσίγιακα (74-70), αποτέλεσμα που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον όμιλο, αντί να την ξεκαθαρίσει δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Ακόμη, υπενθύμισε πόσο πολύτιμο ήταν το διπλό της Ένωσης στην Ιταλία, αλλά και γιατί θα είναι κρίμα να πάει χαμένο και να μείνει στην ιστορία ως μια νίκη γοήτρου. Για την ιστορία, στο εν λόγω ματς, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Μπράιαν Ανγκόλα, πήρε καλό βαθμό (12π., 4/7 σουτ, 6ριμπ., 20') παρά την ήττα της νέας του ομάδας, λίγες εβδομάδες πριν την επανεμφάνιση του ως αντίπαλος σε γνώριμα λημέρια. Θα 'χει ενδιαφέρον αυτό!

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely