Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 09:22

Οι must-watch ξένοι της Basket League

Από :

Η νέα σεζόν του ελληνικού πρωταθλήματος είναι προ των πυλών κι αναμένεται -όπως πάντα- συναρπαστική, επεισοδιακή, χιτσκοκική και με... τις παραξενιές που ανέκαθεν συνόδευαν την Basket League. Προτού μπουν οι ομάδες στο γήπεδο για τα πρώτα τους επίσημα ματς, παρουσιάζουμε μια επτάδα νεοφερμένων ξένων παικτών που πιθανότατα θα μας κάνουν να αναφέρουμε πολλές φορές τα ονόματα τους μέσα στη χρονιά.

Τιμ Φρέιζιερ - ΑΕΚ

Η Ένωση του Ηλία Καντζούρη κατάφερε να δυναμώσει επί της ουσίας τη θέση "1" του ρόστερ της με τον βετεράνο Τιμ Φρέιζερ, ο οποίος μετά από μια αξιόλογη καριέρα οκτω ετών στην Αμερική, θα είναι πια κάτοικος Ελλάδας. Ο 32χρονος πλειμέικερ με τις 304 εμφανίσεις στο NBA (4.9π., 4ασ., 2.3ριμπ., 32% τριπ. ανά 17.6') έχει μπασκετικές εικόνες που όμοιες τους δεν έχει κανένας άλλος παίκτης που ήλθε φέτος στη χώρα μας. Έπαιξε παλαιότερα σε Σίξερς, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Ουίζαρντς, Πίστονς, Γκρίζλις, Μάτζικ, Καβαλίερς, αλλά και στους Μπακς, όπου ήταν συμπαίκτης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στα playoffs του 2019. Η συνύπαρξη του με τον Στρέλνιεκς στην περιφέρεια της ΑΕΚ θα έχει αρκετό ενδιαφέρον, από την άποψη του πώς θα "κουμπώσουν" ως ντουέτο, κι ενώ μέχρι στιγμής ο Αμερικανός δείχνει μια εξαιρετική εικόνα στα φιλικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής.

Με τη Βερόνα είχε 15 πόντους κι 8 ασίστ, με τον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι 13 πόντους κι 7 ριμπάουντ, με την Κλουζ 10 πόντους και 4 ασίστ και με τον ΠΑΟΚ στο Παλατάκι 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Ποιότητα έχει σίγουρα και θέλουμε να δούμε πώς θα αντεπεξέλθει σε έναν (πολύ) μεγάλο ρόλο των 30+ λεπτών. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή τα τελευταία χρόνια είχε συνήθως μικρούς ρόλους στις ομάδες του στο NBA και προκειμένου να εντοπίσουμε χρονιά του με πραγματικά πολλά λεπτά δράσης και συμμετοχές, πρέπει να πάμε στη σεζόν 2016-17 και τους Πέλικανς, όπου έπαιζε 23.5' σε 65 αγώνες. Μπήκε δηλαδή τα τελευταία 5-6 χρόνια σε ένα μοτίβο του να είναι συμπληρωματικός. Η ΑΕΚ τον πήρε για να πρωταγωνιστήσει. Λογικά δε θα'χει πρόβλημα, αλλά το αφήνουμε στο τραπέζι ως δεδομένο.

Γιανίκ Φράνκε - ΠΑΟΚ

Ο... ιπτάμενος Ολλανδός αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο για να ηγηθεί στην επίθεση του συνόλου του Άρη Λυκογιάννη, έχοντας πίσω του παραγωγικές σεζόν και πλούσιο βιογραφικό αναλογικά με την ηλικία του (26χρ.). Ο Φράνκε έσπασε το χέρι του στην προετοιμασία της Εθνικής Ολλανδίας πριν το Ευρωμπάσκετ και λίγο έλειψε να χάσει το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού (αγχώνοντας παράλληλα τον οργανισμό του ΠΑΟΚ), ωστόσο επανήλθε έγκαιρα. Στο πρόσφατο τουρνουά των εθνικών ομάδων έπαιξε σε τρία ματς (με Ισραήλ, Τσεχία, Πολωνία) και μέτρησε 14.7 πόντους, 3 ασίστ κι 1.7 ριμπάουντ ανά 17'.

Ύστερα ενσωματώθηκε στην ασπρόμαυρη προετοιμασία, ξεκινώντας με 12 πόντους στο φιλικό με την ΑΕΚ στο Παλατάκι και συνεχίζοντας με 3 και 7 αντίστοιχα στο τουρνουά του Περιστερίου κόντρα σε Περιστέρι και ΑΕΚ. Στο πιο πρόσφατο, με την ΜΖΤ Σκοπίων, είχε 18 πόντους και γενικώς δείχνει να αναζητά ρυθμό και πατήματα. Ο Φράνκε έχει ποιότητα κι εμπειρία και θα είναι τεράστια έκπληξη (προφανώς δυσάρεστη για το κλαμπ) αν δε "βγει" ως μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Περιμένουμε όμορφα πράγματα από τον άλλοτε παίκτη της Ανδόρρας στην ACB, της Τρέντο στη Serie A και του Αμβούργου στη Bundesliga. Περισσότερα για το νέο παίκτη του ΠΑΟΚ καθώς και το νέο εγχείρημα γενικότερα, μπορείτε να βρείτε στο πρόσφατο preview.

Σίλβεν Φρανσίσκο - Περιστέρι

Ο 25χρονος Γάλλος πλειμέικερ είχε πέρσι 10.6 πόντους και 3.3 ασίστ σε 30 ματς του ισπανικού πρωταθλήματος με τη Μανρέσα, ενώ στο BCL απήλαυσε την εμπειρία του Final 4 και της συμμετοχής σε τελικό (11.8π., 3.2ασ. σε 16 ματς της διοργάνωσης, με ρόλο 20 λεπτών). Μια σεζόν νωρίτερα, ο βραχύσωμος γκαρντ (1.79μ.) κατέγραφε 14.7 πόντους και 4.7 ασίστ στην γαλλική Λίγκα με την Ροάν. Η λογική υπαγορεύει πως ένας παίκτης με το υπόβαθρο του δεν θα είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει στην Ελλάδα. Και πράγματι έτσι είναι, καθώς ο Βασίλης Σπανούλης αντικατέστησε τον τρομερά ποιοτικό Μπράντον Μπράουν (αποχώρησε λόγω σοβαρού προσωπικού ζητήματος) με έναν πιο νεαρό μεν, αλλά αρκετά φιλόδοξο παίκτη με παραστάσεις από το κορυφαία επίπεδα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Φρανσίσκο, ακόμη, είχε συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του πρότζεκτ της Paris Basketball (ομάδα EuroCup πλέον...), την οποία στελέχωνε από το 2018 έως το 2020 στην Α2 Γαλλίας. Γενικότερα το Περιστέρι κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά ο Φρανσίσκο είναι μάλλον ο πιο must-watch παίκτης που απέκτησε, αφού συνδυάζει και υψηλό potential ενόψει των επόμενων ετών της καριέρας του.

Τζο Γιανγκ - Προμηθέας

Ο άλλοτε παίκτης των Ιντιάνα Πέισερς (2015-18) με 132 αγώνες στο βιογραφικό του στο NBA θα αποτελέσει την ατραξιόν του νέου Προμηθέα, αφού μπορεί να συνδυάσει θεαματικό τρόπο παιχνιδιού με ουσία. Ένας γνήσιος σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έβγαζε το ψωμί του στην Κίνα (με μ.ο. ακόμη και 38.3 πόντους τη σεζόν 2019-20 με 37% στο τρίποντο), ενώ πέρσι είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ και την G League (18.6π., 5.4ασ., 3.3ριμπ. σε 33 αγ.), δίχως πάντως να... τρυπώσει στο NBA.

Ο Γιανγκ είναι 30 ετών, έχει ύψος 1.88μ. και ξεκάθαρα πρόκειται για μια πολυδιάστατη (επιθετικά) μονάδα υψηλότατου επιπέδου. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως τη σεζόν 2020-21 εισέπραξε 3.1 εκατ. δολάρια από τους Royal Fighters του Πεκίνου! Δε συζηττάμε καν για το αν είναι ικανός να κάνει την διαφορά στην Ελλάδα, διότι στην πραγματικότητα ο Τεξανός μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους επιδραστικότερους γκαρντ του EuroCup. Για την ιστορία, αν και συχνά-πυκνά κατά το παρελθόν το όνομα του ακουγόταν για συλλόγους της Euroleauge (κι όχι μόνο), αυτή θα είναι η πρώτη του φορά στην Ευρώπη!

Τζανόντ Νότε - Άρης

Ένας ικανότατος σκόρερ (κεντρική photo), των 18.3 πόντων κατά την τελευταία του χρονιά στο NCAA με το Αρκάνσας, με αρκετή ποικιλία στις εκτελέσεις του. O νεαρός Αμερικανός (24χρ.) θα αποτελέσει τον ηγέτη της περιφέρειας του Άρη στο  σκοράρισμα, έχοντας κάνει μέχρι στιγμής έναν κύκλο εξαιρετικών εμφανίσεων (17.8π. κατά μ.ο.) στα φιλικά προετοιμασίας - αναλυτικά είχε 26π. με Καρδίτσα στο Αλεξάνδρειο, 22π. & 5ασ. στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, 18 και 17 πόντους αντίστοιχα στα δύο εντός έδρας φιλικά με τον Κολοσσό Ρόδου, και από 12 πόντους με ΜΖΤ Σκοπίων (εντός) και Καρδίτσα (εκτός).

Ο Νότε έχει ύψος 1.88μ. και παρότι πρωτάρης δείχνει να έχει υψηλό ταβάνι δυνατοτήτων. Αναμένεται να έχει την επίδραση που είχε πέρσι ο Όλι Χάνλαν στην επιθετική παραγωγικότητα της ομάδας και μένει να φανεί η αποτελεσματικότητα του καθώς κι η διάρκεια απόδοσης του. Ο Γιάννης Καστρίτης πάντως ξέρει να διαλέγει ξένους από... χαμηλά ράφια και κυριαρχεί η αίσθηση πως ο Νότε μπορεί να είναι μια από τις "αποκαλύψεις" του.

Τζέιμς Μπέιτμον - Καρδίτσα

Ο 25χρονος γκαρντ από το Μιλγουόκι είναι μια... ψαγμένη προσθήκη που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της περιφέρειας στη νεοφώτιστη ομάδα της Καρδίτσας. Ο Μπέιτμον έχει ύψος 1.85μ. και πέρσι αγωνιζόταν με την Τουρ στην Α2 Γαλλίας, έχοντας κατά μέσο όρο 15 πόντους, 3.7 ασίστ, 3.5 ριμπάουντ και 0.9 κλεψίματα ανά 30 λεπτά δράσης σε 34 ματς. Ο Αμερικανός σκόρερ με το "δολοφονικό" μακρινό σουτ μέτρησε 39.5% στο τρίποντο (66/167), καθώς και 83% στις βολές (136/163), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως με 10.1 εκτελεσμένα σουτ εντός πεδιάς, μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί... οικονομικός στις προσπάθειες του, αναλογικά με το χρόνο δράσης του (21 φορές έπαιξε 30+ λεπτά).

Ο Μπέιτμον φαίνεται να είναι το... καλό συμβόλαιο που έδωσε το καλοκαίρι η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου και τα πρώτα του δείγματα είναι πράγματι θετικά. Στην εντυπωσιακή φιλική νίκη (87-70) επί του ΠΑΟΚ είχε 23 πόντους με 4 τρίποντα, ενώ στο Nick Gallis Hall με τον Άρη είχε 27 πόντους με 2 τρίποντα. Στην ιστορική επικράτηση κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Αμερικανός έβαλε 20 πόντους με 2 τρίποντα. Δεν πρόκειται απλά για ένα φορμάρισμα του νεαρού περιφερειακού, αντίθετα οι επιδόσεις του μας δείχνουν πως ο Αγγέλου περιμένει πολλά απ' αυτόν και στα επίσημα, δίνοντας του την μπαγκέτα.

Αρ Τζέι Κόουλ - Λαύριο

Το Λαύριο δείχνει συνέπεια κάθε καλοκαίρι ως προς το να φέρνει κολλεγιόπαιδα με προοπτική, εκμεταλλευόμενο το... μάτι του κόουτς Σερέλη και του σταφ του στον τομέα του σκάουτινγκ. Στο πλαίσιο αυτό αποκτήθηκε ο 23χρονος Κόουλ, ένας γκαρντ με ύψος 1.85μ. και καταγωγή από το Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος στο NCAA είχε πέρσι σεζόν με 15.8 πόντους, 4.1 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ στο UConn, παίζοντας σε 33 ματς με περίπου 34' κατά μ.ο.  Ο ταλαντούχος άσος ξεχώρισε στο πρόσφατο φιλικό με την Κλουζ (14π.), έχοντας επίσης καλή παρουσία και στα έτερα δυνατά τεστ της ομάδας της Λαυρεωτικής, απέναντι σε ΑΕΚ (15π.) και Ολυμπιακό (8π.).

Δείχνει να είναι αρκετά ταχύς, με ωραίες και γρήγορες εκτελέσεις, κι αρκετή αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, ενώ πασάρει και τη μπάλα σε ικανοποιητικό βαθμό. Θα τρέξει στο ανοικτό γήπεδο όταν έχει την ευκαιρία και δε θα φοβηθεί το drive ακόμη και σε μια γεμάτη ρακέτα. Πρέπει βέβαια να τον δούμε στη σκληρή ελληνική Λίγκα, όπου τα όσα θα συναντήσει δεν έχουν καμία σχέση με το κολλέγιο. Επίσης αξίζει να κρατήσουμε και το όνομα του Σέιβιον Φλαγκ (23χρ., 2.01μ.), ο οποίος θα είναι το βασικό τριάρι του Λαυρίου. Οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι θετικές, αλλά... όλα στο γήπεδο.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely