Τετάρτη, 11 ΜΑΙΟΥ 2022 16:01

Βίρτους - Μπούρσασπορ: Για το τρόπαιο και το χρυσό εισιτήριο

Από :

Ο τελικός του Eurocup, πέρα από το τρόπαιο αυτό καθαυτό είναι σημαντικός και για έναν ακόμα λόγο, για το ότι θα προσφέρει στον νικητή το εισιτήριο για την Euroleague της επόμενης περιόδου. Ενδεχομένως, ανάλογα με την εξέλιξη με τις ρωσικές ομάδες, ο ηττημένος δεν θα μείνει παραπονεμένος, αλλά θα πάρει ένα έξτρα εισιτήριο για τη μεγάλη διοργάνωση. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει διευθετηθεί ακόμα και θα χρειαστεί να περιμένουμε. 

Το ζευγάρι του τελικού μεταξύ των Βίρτους και Μπούρσασπορ θα μπορούσε άνετα να πάρει τον χαρακτηρισμό «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», καθώς η ιταλική ομάδα ήταν εξαρχής εκ των μεγάλων φαβορί για το τρόπαιο, ενώ θα αγωνιστεί και εντός των τειχών με τον αγώνα να διεξάγεται στη VirtusSegafredoArena. Από την άλλη, ο Δαβίδ του αγώνα, η Μπούρσασπορ, θέλει να ολοκληρώσει τη «θορυβώδη» πορεία της με την απόλυτη έκπληξη. Να κατακτήσει κύπελλο και εισιτήριο για τη Euroleague στην έδρα του φαβορί. Ούτως ή άλλως η χρονιά ευρωπαϊκά είναι καθόλα επιτυχημένη και μένει να φανεί αν η σφεντόνα της ομάδας από την Προύσα έχει ακόμα μερικούς λίθους για να ρίξει στο έδαφος τον Γολιάθ, όπως αναφέρει και το αντίστοιχο παραμύθι από την παλαιά διαθήκη. 

Η πορεία

Προτού περάσουμε στον επιμέρους σχολιασμό των ομάδων και σε τομείς που μπορεί να στοχεύσει καθεμία εξ αυτών, ας δούμε την πορεία τους μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και να θυμίσουμε τη μεγάλη αλλαγή στο format. Η πρώτη φάση αποτελείτο από δύο ομίλους των δέκα ομάδων έκαστος (που στην πορεία έγιναν εννιά στον πρώτο όμιλο λόγω του αποκλεισμού της εξαιρετικής έως τότε Λοκομοτίβ Κουμπάν), όπου μόνο δύο έμειναν εκτός συνέχειας και από κει και έπειτα ξεκίνησαν οι μονοί νοκ άουτ αγώνες. Μπορεί αυτό το σύστημα να μοιάζει άδικο για ορισμένες ομάδες όπως επί παραδείγματι η Παρτίζαν, είναι κάτι όμως που συμφωνήθηκε από όλους τους συλλόγους πριν ξεκινήσει η χρονιά. Ένα Eurocup που περισσότερο έμοιασε με την τελική φάση του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος λοιπόν, παρά με κάτι άλλο ευρωπαϊκό.

Για τη Βίρτους η κανονική περίοδος ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και ευκαιρία να δέσει αγωνιστικά η ομάδα, να μπουν οι νέες προσθήκες και δη οι HackettShengelia και να προετοιμαστούν για τα playoffsκαι τους νοκ άουτ αγώνες που ακολούθησαν. Στον δεύτερο όμιλο κατέκτησε την τέταρτη θέση με ρεκόρ 11-7. Στα νοκ άουτ παιχνίδια, αντιμετώπισε κατά σειρά τη Λιεκταμπέλις από τη Λιθουανία στη φάση των «16», την οποία κέρδισε με 75-67 στη Μπολόνια και κατόπιν τη γερμανική Ουλμστον προημιτελικό,επίσης εντός έδρας, όπου και επικράτησε με 77-83. Στον ημιτελικό αγωνίστηκε εκτός έδρας απέναντι στην πολυνίκη του θεσμού Βαλένθια, όπου τελικά επικράτησε σχετικά εύκολα με τελικό σκορ 83-73. Ο πρωταρχικός στόχος λοιπόν επετεύχθη, να βρεθεί δηλαδή στον τελικό, ενώ το ότι θα αγωνιστεί εντός έδρας – αυτή και αν είναι πρωτοτυπία μπορώ να πω αντί για ένα finalfour – δίνει μία έξτρα ώθηση στον οργανισμό.

Η Μπούρσασπορ από την άλλη, είναι η μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης,καθώς επουδενί δε φάνηκε σε κανένα σημείο το ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην κανονική περίοδο, όπου εν τέλει προκρίθηκε ως έβδομη από τον ίδιο όμιλο με τη Βίρτους, με ρεκόρ 8-10. Όχι πως μπορούσε να χάσει την πρόκριση, καθώς οι Μπουργκ και Προμηθέας ήταν οι αδύνατες ομάδες του ομίλου και αυτές που έμειναν εκτός, αλλά οι τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς κλείδωσαν επί της ουσίας την είσοδο στην επόμενη φάση.

Εκεί ξεκίνησε η rock ‘nroll πορεία της. Πρώτο μεγάλο μπαμ η πρόκριση μέσα στο Βελιγράδι απέναντι σε ένα εκ των μεγάλων φαβορί, της Παρτίζαν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με τη νίκη στην παράταση με 95-103. Επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά η επίσης δυνατή εφέτος Τσεντεβίτα Ολίμπια Λουμπλιάνας. Nίκη ξανά εκτός έδρας με 83-85σε ένα υπέροχο ματς, φουλ επιθετικόγρήγορο και γκρανγκινιολικό και πρόκριση στα ημιτελικά, όπου αυτή τη φορά έκαμψε εύκολα την αντίσταση της Ανδόρας με 68-85. Τρίτη σερί εκτός έδρας νίκη και πρόκριση για τα «pitbulls» από την Προύσα.

Head to head

Οι φιναλίστ του τελικού βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο όπως προανέφερα, με τη Βίρτους να επικρατεί και στις δύο αναμετρήσεις. Εύκολη νίκη στην πρώτη αγωνιστική στην Τουρκία με σκορ 83-101, με αρκετούς πρωταγωνιστές για τους Ιταλούς, όπως οι HerveyPajola, αλλά και με την ομάδα του DusanAlimpijevic να είναι σε πρώιμο ακόμα στάδιο και να ψάχνει να βρει πατήματα. Το δεύτερο παιχνίδι στην ιταλική πόλη ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς κρίθηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα, με τις ομάδες να παρουσιάζουν ένα όμορφο θέαμα με υψηλό σκορ, όπως δείχνει άλλωστε το τελικό 98-94. Καλύτεροι για τους γηπεδούχους οι JaitehWeems, με τον πρώτο να είναι πραγματικά ασταμάτητος στο ζωγραφιστό, καθώς τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους, με 9/9 δίποντα και 5/6 βολές. Ο δεύτερος στο τελευταίο δίλεπτο ήταν κομβικός, με ένα μεγάλο τρίποντο που έδωσε το προβάδισμα, εύστοχες βολές και συνολικά 18 πόντους και 5 ριμπάουντ. Για την ομάδα της Μπούρσα, ο AndrewAndrews – θα μπορούσε να ήταν κυπριακής καταγωγής αλλά όχι- ήταν φανταστικός με 37 πόντους, με 11/18 σουτ και 9/9 βολές. Να σημειώσω εδώ πως στο δεύτερο ματς δεν είχαν ενσωματωθεί ακόμα οι HackettShengelia.

Γενικότερα είναι δύο φύσει επιθετικές ομάδες, που αρέσκονται να παίζουν γρήγορα, να κυνηγάνε το transition και να πηγαίνουν σε υψηλό σκορ τα παιχνίδια τους. Aς δούμε ορισμένα στοιχεία για τις δύο φιναλίστ και το πού μπορούν να στοχεύσουν στον τελικό.

Βίρτους

Για την πρωταθλήτρια Ιταλίας και επίδοξη πρωταθλήτρια Eurocup, έχουν γραφτεί κείμενα τη φετινή χρονιά στον ιστότοπό μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ  και εδώ Το φαβορί του τελικού, η ομάδα με το πιο πλήρες ρόστερ εκ των δύο φιναλίστ, με πλειάδα λύσεων σε κάθε θέση. Ο στόχος εξαρχής ήταν αυτός και μόνο αυτός, καθώς μέσω του Eurocup θα μπορέσει να επιστρέψει στη μεγάλη διοργάνωση του διασυλλογικού ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μετά το FIBAChampions League, το πρωτάθλημα, το supercup Ιταλίας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσει το τρόπαιο με μία επιπλέον συνθήκη υπέρ της, αυτή της διεξαγωγής του αγώνα στην έδρα της. Η προσθήκη άλλωστε των ShengeliaHackett, ήταν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τους στόχους που έχουν θέση τη φετινή σεζόν.

Πέρα από τη δεδομένη αξία τους, η εμπειρία από μεγάλα ματς, όχι μόνο αυτών των δύο, αλλά από πολλούς παίχτες του ρόστερ των Ιταλών, είναι πλεονέκτημα για τον SergioScarioloΑπό τους πρωταθλητές Ευρώπης με την ΤΣΚΑ, MilosTeodosicDanielHackett έως τον πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Spurs,Belinelli και τον πρωταθλητή Ισπανίας με τη Μπασκόνια, TornikeShengelia

Η επίθεση παραμένει το δυνατό χαρτί, με τον αιφνιδιασμό να είναι το πρώτο πράγμα που κυνηγάνε σε κάθε αγώνα. Τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο, γρήγορα σουτ προτού προλάβει να οργανωθεί η άμυνα, με τους πλάγιους παίχτες να δίνουν επίσης επιλογές σε σετ παιχνίδι είτε με κοψίματα στη ρακέτα, είτε κινούμενοι σε off ball καταστασεις,  για να εκτελέσουν με το που πάρουν τη μπάλα. Οι TeodosicBelinelliCordinierWeems, μπορούν να έχουν αυτόν τον ρόλο, με τους HackettPajolaνα αναλαμβάνουν και οργανωτικά καθήκοντα. Ιδιαίτερο ο τελευταίος είναι ένα project που πιστεύουν πολύ στον οργανισμό και έχει δείξει πως πράγματι αξίζει να επενδύσουν πάνω του.

Στον τελικό, η βασική στόχευση πιθανολογώ θα είναι να μεταφερθεί η μπάλα κοντά στη ρακέτα, όπου είναι και το αδύνατο σημείο της Μπούρσασπορ. Οι ShengeliaJaiteh δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους αντιπάλους τους, όπως έδειξε και το δεύτερο ματς των δύο ομάδων στην πρώτη φάση. Ο πρώτος άλλωστε είναι από τους πιο πλήρεις ψηλούς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, εκ των κορυφαίων powerforwards, ενώ ο δεύτερος είναι ο καλύτερος σέντερ στο φετινό Eurocup και ο πολυτιμότερος παίχτης  του, όπως ψηφίστηκε.

Οι δυο τους, σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε το σάιτ της διοργάνωσης , είναι οι παίχτες που παίρνουν τις περισσότερες κατοχές ανά παιχνίδι, με τον σέντερ της Βίρτους να είναι ταυτόχρονα και ο πιο αποδοτικός με 1,33 πόντους ανά κατοχή.H παρουσία τους, με τη βαρύτητα του δημιουργούν, σε συνδυασμό με τους guards και forwards των Ιταλών που μπορούν να κινηθούν καλά χωρίς τη μπάλα, να σουτάρουν και να δημιουργήσουν, είναι ικανή να γείρει τη πλάστιγγα του τελικού υπέρ τους. Δείτε επί παραδείγματι πώς η παρουσία του Belinelli δίνει τη δυνατότητα στους δύο να τελειώσουν τις φάσεις κοντά στο καλάθι σχετικά άνετα, χωρίς να χρειαστεί να δοθεί βοήθεια, αφού γίνει αλλαγή στα μαρκαρίσματα.

Αξίζει να σημειώσω εδώ προς ο Jaiteh προοριζόταν στην αρχή της σεζόν ως το back up του Ekpe Udoh στη θέση, αλλά ο τραυματισμός του πρώην παίχτη της Φενέρ, έδωσε την ευκαιρία στον 27χρονο Γάλλο σέντερ να κάνει το step up. Γενικότερα η πορεία της Βίρτους, τόσο στο Eurocup, όσο και στο εγχώριο πρωτάθλημα, όπου εξασφάλισε σχετικά εύκολα την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, δείχνει πως έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο.

Μπούρσασπορ

H Μπούρσασπορ, υπό τις οδηγίες του 36χρονου προπονητή της χρονιάς για το Eurocup, Dusan Alimpijevic – θα τον θυμάστε και από την προ πενταετία θητεία του στον Ερυθρό Αστέρα – θα βασιστεί πολύ στο περιφερειακό δίδυμο των Needham, Andrews και γενικότερα στο μακρινό σουτ, καθώς είναι εκ των κορυφαίων ομάδων της διοργάνωσης στο τρίποντο. Ευστοχούν σε δέκα τρίποντα ανά παιχνίδι με το ποσοστό να είναι το δεύτερο υψηλότερο με 39,4% πίσω μόνο από την Μπουργκ. Αυτό θα είναι το δυνατό στοιχείο και το μεγάλο όπλο απέναντι στην ισχυρή Βίρτους, που πλην Hackett και ολίγον από Pajola δεν διαθέτει ικανούς περιφερειακούς αμυντικούς. Για αυτό και όσο βρίσκονται στο παρκέ ο Teodosic, o Belinelli ή ο Mannion, αναμένεται να αποτελέσουν στόχευση για το προπονητικό τιμ, με διάφορες δράσεις που θα αφορούν τους δύο προαναφερθέντες παίχτες των Τούρκων.

Eνδεικτικά σημειώνω πως στη Μπούρσασπορ διαθέτουν τέσσερις παίχτες που σουτάρουν με εξαιρετικά ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τρίποντου. Ο Needham με 49% με 5,4 προσπάθειες ανά παιχνίδι, ο Andrews με 41,6% σε 4,7 προσπάθειες, ο stretch forward David Dudzinski με 43,5% σε τρεις προσπάθειες και ο John Holland (ο οποίος πήρε τη θέση του Allerik Freeman) με το 42% σε έξι προσπάθειες ανά ματς.Ο Holland είναι και ο πιο αποτελεσματικός παίχτης τους με 1,37 πόντους ανά κατοχή. Εξαιρετική μονάδα που μπορεί να σταθεί και στις δύο θέσεις των forward.

Όπως και οι Ιταλοί, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να τρέξουν και να πάνε σε γρήγορες επιθέσεις, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Όπως φάνηκε στο παιχνίδι εναντίον της Τσεντεβίτα, που επίσης είναι ομάδα που τρέχει και σουτάρει πολύ, η Μπούρσασπορ δεν είχε κανένα πρόβλημα και σε αυτό το στυλ. Τα σχήματα με τέσσερις σουτέρ άνω του 40% στο τρίποντο απλωμένους στο γήπεδο, καθιστούν ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να πάει στους χειριστές της μπάλας, ενώ χρησιμοποιούν αρκετές off-ball δράσεις για αυτούς. 

Το δίδυμο των Needham, Andrews διαχειρίζεται τις περισσότερες pick ‘n roll καταστάσεις και μπορεί να προκαλέσει ουκ ολίγες αναταραχές στην ιταλική άμυνα, καθώς έχουν την ικανότητα να σουτάρουν εξαιρετικά μετά από ντρίμπλα.

Εδώ θα φανεί και το πλάνο που θα προετοιμάσει το αντίπαλο τεχνικό τιμ. Αν θα παίξουν άμυνα δύο εναντίον δύο ή θα πάνε σε αλλαγές με τους Jaiteh, Sampson. Βέβαια, οι ψηλοί των Τούρκων δεν αποτελούν φόβητρο σε καμία περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις miss match, πόσο δε μάλλον αν έχει αλλάξει πάνω τους ο Daniel Hackett. Πώς θα αντιμετωπίσουν επίσης την υπεροπλία που έχει στη frontline της η Βίρτους, η οποία με τους Shengelia, Jaiteh μοιάζει δύσκολο να περιοριστεί; Τoυλάχιστον στη φάση των νοκ άουτ παιχνιδιών έχουν βελτιώσει κατά πολύ την άμυνά τους σε σχέση με την κανονική περίοδο, όπου δέχονταν 118,5 πόντους ανά 100 κατοχές, που ήταν και η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 20 ομάδες.

Πρόβλεψη

Η τελική πρόβλεψη για τον τελικό λέει Βίρτους Μπολόνια. Θα είναι πραγματικά εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν καταφέρει η μικρή Μπούρσασπορ να κατακτήσει το τρόπαιο στην έδρα της δυνατής Βίρτους Μπολόνια και να στερήσει το απευθείας εισιτήριο για την Euroleague μετά και τον αποκλεισμό της Παρτίζαν. Oι Ιταλοί διαθέτουν πέρα από τη δεδομένη ποιότητα και την εμπειρία σε πάγκο και ρόστερ με παίχτες που έχουν κατακτήσει μεγάλες διοργανώσεις, πρωταθλήματα και κύπελλα. Η ώρα της μεγάλης επιστροφής λοιπόν έφτασε και φαντάζει απίθανο να την αφήσουν να φύγει οι Μπολονέζοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: τα στατιστικά είναι από το σάιτ της διοργάνωσης και το 3stepbasket.com .

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely