Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 17:34

Η νέα ΑΕΚ του Δέδα

Από :

Μετά από μια δύσκολη χρονιά, με πολλά προβλήματα αγωνιστικά και μη να έρχονται στο προσκήνιο, ο οργανισμός της ΑΕΚ αποφάσισε να προβεί σε ολικό λίφτινγκ. Σχεδόν όλο το ρόστερ αποτελείται από καινούριους παίχτες, με εξαίρεση τον Μαυροειδή, με το μπάτζετ να έχει συρρικνωθεί περισσότερο, με σκοπό να μην παρουσιαστούν ξανά τα προβλήματα της περασμένης σεζόν. Τα BAN από την FIBA και η καθυστέρηση πληρωμών αποτέλεσε έναν βραχνά, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας και οι ιθύνοντες έπρεπε να βελτιώσουν την κατάσταση, καθώς το brand name είχε πληγεί ανεπανόρθωτα στην αγορά.

Η περυσινή ΑΕΚ είχε χτιστεί με ορίζοντα την κατάκτηση τουλάχιστον 2-3 τροπαίων, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται σε κάποιους. Το ελληνικό Super Cup στην αρχή και το Champions League ήταν οι πρώτοι στόχοι. Η απόκτηση του Ράις με συμβόλαιο λίγων μηνών μας προϊδέαζε ότι τα καλύτερα έρχονται για την ομάδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά και η συνεργασία κράτησε πολύ λίγο. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Πολλοί τραυματισμοί σε καίριες θέσεις, μέτριο μπάσκετ με απουσία πλάνου και κατεύθυνσης. Ο αποκλεισμός από την Τουρκ Τέλεκομ έφερε και την απομάκρυνση του coach Παπαθεοδώρου, κάτι που δεν μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση. Η ομάδα βασιζόταν πολύ σε καταστάσεις isolation και 1vs1 του Κιθ ή του Μέικον, με τους υπόλοιπους παίχτες να παραμένουν ακίνητοι και να περιμένουν την δημιουργία των δύο αυτών guards. Στην πορεία προέκυψε η επιλογή Αγγέλου που με βάση τις συνθήκες, η πορεία του κρίνεται επιτυχημένη. Η συνεργασία δεν συνεχίστηκε και αποφασίστηκε να είναι ο προπονητής ο coach Δέδας, που θα οδηγήσει την νέα ΑΕΚ στο σπίτι της στα Λιόσια.

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν θέσεις και ο Δέδας είναι από τους προπονητές εκείνους που νιώθει άνετα σε αυτό το πλαίσιο. Εχει μιλήσει πολλάκις για την αγαπημένη του 5-out offense, που απαιτεί καλό παιχνίδι 1vs1 με καλές αποστάσεις, drive n kick και χτύπημα στα close out των αντιπάλων. Επίσης, θέλει και ένα κομμάτι pick and roll, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πρωτεύοντος αιφνιδιασμού. Είναι ένας από τους λίγους Έλληνες προπονητές που βασίζεται στο επιθετικό ταλέντο και ένστικτο των παιχτών του. Θέλει να πηγαίνει το σκορ σε πολύ υψηλό τέμπο και να βρίσκουν ρυθμό μέσα από την επίθεση. Μην απορήσετε αν τα παιχνίδια της ΑΕΚ κυμαίνονται σταθερά πάνω από τους 85+ πόντους. Οι κατοχές θα είναι περισσότερες, ο ρυθμός θα είναι έντονος και πάνω από όλα θεαματικός. Δεν προδικάζουμε ότι αυτός ο τρόπος θα είναι και αποτελεσματικός, αλλά σίγουρα θα είναι θελκτικός στο μάτι του θεατή. Αναμφίβολα χρειάζεται πίστωση χρόνου και υπομονή προς τον προπονητή, μέχρι να είναι έτοιμη η ομάδα στο παρκέ.

Point

Εδώ συναντάμε την καλύτερη μεταγραφική κίνηση. Ο Κολόμ αποτελεί ένα εξαιρετικό play maker και έναν δεύτερο προπονητή μες στο παιχνίδι. Έχει εμπειρία από το υψηλό επίπεδο και παρά την ηλικία του, οι παραστάσεις του θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα. Πρωτίστως θα οργανώσει και θα δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, θα ψάξει το σκοράρισμα από την περιφέρεια. Είναι streaky σουτέρ βέβαια από το τρίποντο, αλλά δεν θα διστάσει να εκτελέσει. Πιθανολογώ ότι ο μέσος όρος ασίστ του στο τέλος της χρονιάς να πλησιάσει τις 7+.

Η δεύτερη προσθήκη ήταν ο Φλιώνης του Άρη. Ένας αθλητής που βρίσκει ρυθμό από την άμυνα του, από αυτήν κιόλας θα κερδίζει τα λεπτά του στο παρκέ. Έχει μεγάλα άκρα, πιέζει την μπάλα αρκετά, αλλά δεν απειλεί ιδιαίτερα στην επίθεση. Στην πορεία της χρονιάς, αν το σενάριο της απόκτησης του Κόνιαρη συνεχίσει να υφίσταται, τότε η Ένωση δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς εδώ υπάρχει ένα κενό ποσοτικό, πέρα από ποιοτικό.

Combo

Aς ξεκινήσουμε από τον Νίκο Παππά. Ο αρχηγός της ΑΕΚ προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό και θα χρειαστεί ασφαλώς αρκετό χρόνο για να επανέλθει. Η παρουσία του στο ρόστερ είναι ευλογία και κατάρα για έναν προπονητή, πόσο μάλλον για κάποιον με το ταμπεραμέντο και το πάθος του coach Δέδα. Είναι πλέον αρκετά έμπειρος παίχτης, που θα έρχεται από τον πάγκο για να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα μέσω των αγαπημένων του 1vs1. Θέλει σίγουρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και πάλι στο υψηλό επίπεδο και η ΑΕΚ του δίνει την ευκαιρία και το χώρο που επιθυμεί. Αναντίρρητα, είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα που περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

Ο βασικός όμως guard της ομάδας είναι ο Μπράιαν Ανγκόλα. Αν και δεν συνηθίζουν οι Κολομβιανοί να βγάζουν αθλητές μπάσκετ, ο Ανγκόλα ήρθε για να είναι ο άνθρωπος που θα βάζει την μπάλα στο καλάθι. Ένας σεσημασμένος σκόρερ, που έκανε εξαιρετική χρονιά στο Ισραήλ, προσφέροντας στην Ιρόνι σχεδόν 19 πόντους μέσο όρο . Είναι ένας αθλητής που βασίζεται πολύ στην ταχύτητα και στην έκρηξη, όπως έχουμε δει και στα φιλικά. Ψάχνει πολύ το σκορ στο transition, καθώς επιτίθεται κάθετα προς το ζωγραφιστό, επιδιώκοντας και την επαφή πάνω στον αμυντικό, ενώ το σουτ του κρίνεται ικανοποιητικό. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και θα περιμένουμε την αρχή της σεζόν για να δούμε αν μπορεί να είναι ο ηγέτης της νέας ΑΕΚ.

Wings

Εδώ ξαναβρίσκουμε τον Μάνι Χάρις. Ο πρώην παίχτης της ΑΕΚ επιστρέφει μετά από μια τριετία από όταν υπήρξε καταλύτης στην πορεία για την κατάκτηση του Champions League. Ερχεται να δώσει εμπειρία, σκοράρισμα και προπάντων ηγεσία στο παρκέ. Είναι ένας αθλητής που δεν θα διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και θέλει την μπάλα στα χέρια. Μαζί με τον Ανγκόλα, θα υπάρχουν στιγμές που θα μονοπωλούν τις μπάλες σε κάθε επίθεση, αλλά και οι δύο είναι διαρκείς απειλές για την άμυνα. Είναι ένας φανταστικός σκόρερ, που σίγουρα θα μπορούσε να σταθεί σε επίπεδο Euroleague. Ποιος θα ξεχάσει την παράσταση το 2018 στο Νίμπουργκ πριν το buzzer beater τρίποντο του Πάντερ;

Στην ομάδα προστέθηκε και ο Πετρόπουλος, ένα παιδί με ενδιαφέρον πορεία στην πλάτη του. Ξέρει τον ρόλο του και θα είναι ο μπαλαντέρ στο 2-3. Θα δώσει μερικά τρίποντα από την γωνία, θα παίξει την άμυνα του στα κόκκινα, προσφέροντας πίεση πάνω στην μπάλα και αθλητικότητα αλλά δεν θα τον δείτε να δημιουργεί με την μπάλα στα χέρια.

Forwards

Εδώ έχουμε να κάνουμε πιθανόν με την πιο ισχυρή θέση της ΑΕΚ. Τα forwards της έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι της. Ξεκινάμε από τον Αργεντινό, τον Βαουλέτ. Ο πρώην άσσος της Μανρέσα, είναι παίχτης του προπονητή. Ένας πολύ δυναμικός forward που μπορεί να υποστηρίξει άνετα και το 3-4. Διαθέτει αθλητικά προσόντα και μέγεθος, που του επιτρέπουν να κάνει όλη την βρώμικη δουλειά στην άμυνα. Θα είναι κομβικός ειδικά στην πίσω γραμμή της, καθώς έχει την οξυδέρκεια και το μέγεθος να κλείνει τις τρύπες. Επιπλέον, θα τον δείτε να πηγαίνει σε όλα τα ριμπάουντ και να βάζει το κορμί σε κάθε φάση. Στην επίθεση μπορεί να υποστηρίξει την 5-out του coach, γιατί κινείται πολύ καλά και μακριά από την μπάλα με off ball cuts, όπως είδαμε και με την Νταρουσάφακα.

Το alter ego του στην θέση θα είναι ο Γέλοβατς, καθώς οι δυο αθλητές αλληλοσυμπληρώνονται άψογα. Ο Σέρβος έρχεται να γίνει το stretch-4 που θα ανοίξει το γήπεδο με το μακρινό του σουτ. Είναι face up παίχτης και θα δώσει πολλές λύσεις στο σκορ. Με αυτόν στο παρκέ, η άμυνα θα απασχολείται διαρκώς και έτσι θα δίνει χώρο στους περιφερειακούς να επιτίθενται στο αντίπαλο καλάθι. Παρότι Σέρβος, δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός και δεν του αρέσουν οι επαφές. Σαν μέτρο σύγκρισης ταιριάζει πολύ στον τρόπο παιχνιδιού με τον Σάσα Βεζένκοφ, αλλά υστερεί εννοείται σε ποιότητα. Την τριάδα έρχεται να συμπληρώσει ο Φιλιππάκος, ένα παιδί από την Α2 που κάνει το μεγάλο βήμα. Θα έχει κυρίως συμπληρωματικό ρόλο και θα βοηθάει στις προπονήσεις ή σε ενδεχόμενο τραυματισμών.

Bigs

Η πρώτη προσθήκη του καλοκαιριού ήταν ο Έρικ Γκρίφιν. Ο undersized center ήρθε και αυτός από το πρωτάθλημα του Ισραήλ μετά από εισήγηση του coach Δέδα. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι τρομακτικά αθλητικός. Ένας finisher που βασίζεται περισσότερα στην δημιουργία από τους συμπαίκτες του. Θυμίζει πολύ τον Έβανς του Παναθηναϊκού. Είναι ένας αθλητής που στα χαμηλά σχήματα θα βρίσκεται στο 5. Έχει πολύ γρήγορα άκρα και χρησιμοποιεί πολύ καλά τα χέρια του πάνω στην μπάλα. Δεν είναι αρκετά δυνατός στο ζωγραφιστό για να σπρώξει προς τα έξω τους αντιπάλους, αλλά με την ενέργεια του υπερκαλύπτει το μειονέκτημα του στο μέγεθος. Όπως και ο Γέλοβατς, έτσι και αυτός είναι face up παίχτης και δεν θα τον δείτε ποτέ στο low post. Δεν έχει τόσο καλό τρίποντο, αλλά δεν θα διστάσει να εκτελέσει από την περίμετρο.

Την θέση ήρθε να ενισχύσει ο Μπόγρης στην επιστροφή του στην Ελλάδα. Μπορεί σε πολλούς να μην γεμίζει το μάτι, ωστόσο ο Μπόγρης έχει μπασκετικό IQ και μπορεί να υποστηρίξει ένα pick and roll παιχνίδι με τον Κολόμ. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι καλός πασέρ μετά από το short roll και μπορεί να δημιουργήσει από εκεί, μιας και η νέα τάση του μπάσκετ το επιτάσσει, όπως επίσης μπορεί να σκοράρει με το ενδιάμεσο σουτ. Θα δώσει σκληράδα στην θέση 5 και θα βοηθήσει αρκετά με την εμπειρία του. Τέλος, ο μοναδικός παίχτης που παρέμεινε στην ομάδα είναι ο Μαυροειδής, που θα έχει ουσιαστικά και αυτός συμπληρωματικό, με σκοπό να δίνει μερικές ανάσες στους βασικούς ψηλούς.

Επομένως, συνοπτικά το ρόστερ έχει την παρακάτω εικόνα:

Point

Κολόμ

Φλιώνης

 

Combo Guard

Παππάς

Ανγκόλα

 

Wings

Χάρις

Πετρόπουλος

 

Forwards

Βάουλετ

Γέλοβατς

Φιλιπάκος

Bigs

Γκρίφιν

Μπόγρης

Μαυροειδής

 

Μια πρώτη περίληψη

 Αναφερθήκαμε στο κείμενο μας σε μια κατευθυνση που μπορεί να κινηθεί η ομάδα και σε διάφορα πράγματα που μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίχτης. Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε πλέον, είναι να περιμένουμε τα πρώτα δείγματα. Αυτό που πρέπει να ανησυχήσει τους περισσότερους είναι το μικρό ρόστερ - ποσοτικά. Μπορεί ο ίδιος ο coach να έχει τονίσει πως θέλει μικρό ρόστερ μαζί με τους έφηβους, αλλά σε ενδεχόμενη περίπτωση απουσιών λόγω τραυματισμού θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και στην προπόνηση. Μια μικρή ενίσχυση στον άσσο και στο πέντε ενδεχομένως να λύσει τα χέρια του προπονητή. Από κει και πέρα η ΑΕΚ θα βασιστεί πολύ στο περιφερειακό της σουτ, καθώς έχει πλειάδα αθλητών που εκτελούν από μακριά. Το ζήτημα είναι το πλάνο της ομάδας, όταν θα υπάρχουν και οι κακές μέρες, αλλά και πάλι το σίγουρο είναι ότι θα είναι από τις πιο fun-to-watch ομάδες του πρωταθλήματος.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely