Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 09:40

O Τζος Νέμπο στα ραντάρ της Ευρωλίγκα

Από :

Στις αρχές Φλεβάρη, μάθαμε πως το Μιλάνο προσπάθησε να αποκτήσει τον Τζος Νέμπο, όμως η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε τελικά, μιας κι η ομάδα του δεν ήθελε να τον χάσει. Λίγες μέρες αργότερα, το όνομα του νεαρού Αμερικανού σέντερ, συνδέθηκε και με τον Ολυμπιακό, με χρονικό ορίζοντα την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Ποιος είναι λοιπόν ο άσημος ψηλός της Χάποελ Εϊλάτ ο οποίος κάνει αξιοπρόσεκτη σεζόν στο Ισραήλ και ήδη συγκεντρώνει γύρω από το όνομα του ενδιαφέρον από κλαμπ της Ευρωλίγκα;

Ο Τζος Νέμπο ήταν ένας εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό παίκτης πριν από μερικούς μήνες. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο έγινε επαγγελματίας, υπογράφοντας στη Χαποέλ Εϊλάτ της Winner League το παρθενικό του συμβόλαιο, έπειτα από δύο σεζόν στο NCAA με το κολλέγιο του Texas A&M. Σε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αναδείξει παλαιότερα τον γνώριμο σε όλους μας Έισι Λο - αλλά και τους νυν NBAers Κρις Μίντλετον, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Άλεξ Καρούζο και Ρόμπερτ Ουίλιαμς πιο πρόσφατα - ο Νέμπο είχε μια καλή senior season με 12.5 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.9 τάπες ανά 29 λεπτά σε 29 παιχνίδια, η οποία βέβαια δεν τον οδήγησε στο draft, αντιθέτως τον έφερε στο Ισραήλ για την πρώτη γνωριμία του με το μπάσκετ της γηραιάς ηπείρου.

Η ομάδα του κάνει πολύ καλή σεζόν. Είναι δεύτερη στο εγχώριο πρωτάθλημα με ρεκόρ 11-5, πίσω μόνο από την πρωτοπόρο Μακάμπι Τελ Αβίβ του 13-3. Ο Νέμπο έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την εξαιρετική πορεία, καθώς είναι συνολικά ο κορυφαίος ριμπάουντερ της λίγκας, αλλά κι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του - πρώτος είναι ο παλιός παίκτης του Προμηθέα και της Χίμκι, Κέισι Πράδερ. Καταφέρνει να διακριθεί μέσα σε ένα σύνολο που διαθέτει πολύ έμπειρες μονάδες. Πλην του Πράδερ (30 ετών), στο ρόστερ συναντάμε τον βετεράνο θαμώνα της λίγκας, Σκιόλντεμπραντ (38), αλλά και τους άλλοτε Ευρωλίγκατους Τζο Ράγκλαντ (32) και Μαρκέλ Μπράουν (29). Ο Νέμπο είναι εκ των νεαρότερων παικτών του ενεργού ροτέισον της ομάδας και σίγουρα αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Αποκτήθηκε για βασικός κι έχει ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο του, κάνοντας μεστή χρονιά, μέχρι στιγμής, σε ατομικό επίπεδο που του επιτρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να κοιτά και ψηλότερα.

Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά

Ο 23χρονος σέντερ είναι ένας mobile ψηλός, πολύ δυναμικός και με ανεπτυγμένα αθλητικά προσόντα. Έχει ύψος 2.06μ. και μακριά χέρια, τα οποία τον βοηθούν στο να είναι συνεπής κι αποτελεσματικός αμυντικά. Σε γενικές γραμμές είναι ένας καλός μπλοκέρ (1.3 φέτος), με έφεση στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και την άμυνα με αλλαγές. Η δραστηριότητα του στα "μετόπισθεν" είναι πάντα σε υψηλή ένταση. Όσον αφορά τον τομέα των ριμπάουντ, έχει παρουσιάσει αρκετά θετικά δείγματα, κάτι που μαρτυρούν και τα 10 "σκουπίδια" (6.3 αμυντικά, 3.7 επιθετικά) που μαζεύει κατά μέσο όρο ανά κάτι λιγότερο από 30 λεπτά δράσης στην πρώτη κατηγορία του Ισραήλ. Σε 10 περιπτώσεις φέτος ήταν διψήφιος στα ριμπάουντ, με προσωπικό season-high τα 17. Ο Νέμπο είναι μια σημαντική πηγή εξασφάλισης έξτρα κατοχών για το παιχνίδι των "Sharks". Γενικά αποτελεί καίριο γρανάζι για την λειτουργία της ομάδας του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στο επιθετικό σκέλος, μιλάμε για έναν τυπικό pick and roll ψηλό. Τρέφεται από τις πάσες που θα λάβει πλησίον του καλαθιού (η τετράδα Ράγκλαντ, Μπράουν, Χούμπερ και Πράδερ είναι αυτοί που "μοιράζει" τις περισσότερες μπάλες), σημειώνοντας αξιόπιστα τελειώματα στην καρδιά της ρακέτας, κυρίως με καρφώματα. Μετρά φέτος 13.6 πόντους με 67% στα δίποντα, ενώ να αναφέρουμε ότι δεν διαθέτει μακρινό σουτ. Επίσης έχει 63% από την γραμμή των βολών, ποσοστό που δεν είναι τόσο κακό σε αυτή τη πρώιμη φάση της καριέρας του, αν και σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί, κερδίζοντας παράλληλα 4.4 φάουλ ανά ματς. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν μονοδιάστατο επιθετικό, ο οποίος αν δεν τροφοδοτηθεί σωστά και συστηματικά, δεν θα είναι παραγωγικός, αφού δύσκολα μπορεί να φτιάξει φάσεις για τον εαυτό του. Αυτός είναι ο λόγος που πρώτα αναφέραμε τα αμυντικά του στοιχεία, μιας κι αυτά αποτελούν τα βασικά του ατού. Στην επίθεση ο παίκτης θέλει δουλειά για να θεωρηθεί πλήρης, πρέπει να εμπλουτίσει σε βάθος χρόνου το "πακέτο" του, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τους γκαρντ.

Ο Νέμπο αυτή τη στιγμή είναι μια εξαιρετική μονάδα που ξεχωρίζει στο Ισραήλ, ένα μικρομεσαίο πρωτάθλημα από πλευράς δυναμικότητας, με double-double μέσους όρους σε πόντους και ριμπάουντ, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ένας παίκτης "in the making", αρκετά άγουρος στη συγκεκριμένη φάση και χωρίς εμπειρία. Υπάρχει πρώτη ύλη για να "πατήσει" πάνω της, έχει στοιχεία που δύσκολα θα αγνοήσει κάποιος, ωστόσο ο παίκτης θα χρειαζόταν το χρόνο του, εφόσον έκανε στο εγγύς μέλλον τη μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο. Τόσο για να κατανοήσει το τακτικό κομμάτι ενός πιο απαιτητικού και ποιοτικού συνόλου με μεγαλύτερο ανταγωνισμό και υψηλότερους στόχους, όσο και για να δουλέψει τις δικές του αδυναμίες που θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως δεν υπάρχουν.

Το κριτήριο που λέγεται Μακάμπι

Συχνά όταν ασχολούμαστε με παρόμοιες περιπτώσεις παικτών, συνηθίζουμε να λαμβάνουμε υπόψη τα πεπραγμένα τους απέναντι στα παραδοσιακά powerhouses της λίγκας. Στο Ισραήλ η κορυφαία ομάδα είναι ντε φάκτο η πρωταθλήτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, επομένως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έκανε ο Νέμπο όταν την αντιμετώπισε φέτος, σε δύο περιπτώσεις:

  • Στην ήττα της ομάδας του με 86-74 εκτός έδρας στις αρχές Νοεμβρίου, είχε 14 πόντους με 5/8 δίποντα, 4/6 βολές, 3 αμυντικά ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ, 2 λάθη και 12 μονάδες αξιολόγησης σε 31 λεπτά συμμετοχής.
  • Στη νίκη της ομάδας του με 91-85 εντός έδρας το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου, είχε 15 πόντους με 6/8 δίποντα, 3/5 βολές, 9 αμυντικά + 2 επιθετικά ριμπάουντ, 3 τάπες, 5 κερδισμένα φάουλ, 1 λάθος και 27 ranking σε 35 λεπτά.

Ο Νέμπο πήρε καλό βαθμό σε αυτά τα δύο απαιτητικά "τεστ ετοιμότητας" κι έδειξε, ιδίως στο πρόσφατο νικητήριο ντέρμπι, πως δεν είναι αποδοτικός μόνο απέναντι σε ισότιμους ή πιο αδύναμους αντιπάλους. Μπορεί να σταθεί κι απέναντι σε μια ομάδα με την ποιότητα και την εμπειρία της Ευρωλιγκάτης Μακάμπι. Το αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε διάρκεια πολλών αγώνων, είναι ένα καλό ερώτημα για το οποίο δεν μπορούμε ακόμη να έχουμε την απάντηση. Ένα bonus στη σεζόν του που αξίζει να τονίσουμε, είναι πως δεν έχει τραυματισμούς, έχοντας το απόλυτο σε συμμετοχές (20) σε Winner League και Βαλκανική λίγκα.

Είναι "στοίχημα"

Ο Τζος Νέμπο θα είναι ένα μεγάλο "στοίχημα", για οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκα επιλέξει να τον αποκτήσει το καλοκαίρι που μας έρχεται. Μπορεί σε λίγο καιρό να εμφανιστούν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, εφόσον ο παίκτης συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις. Στο σενάριο πως αυτή η ομάδα θα είναι ο Ολυμπιακός, θα είναι ένα αντίστοιχο "στοίχημα" με αυτά που είχαν παρθεί με τις περιπτώσεις τον Ζακ Λεντέι, Χασάν Μάρτιν από το πρόσφατο παρελθόν. Οικονομικές επιλογές παικτών με μια παραγωγική σεζόν στις πλάτες τους, σε ομάδες χαμηλότερων στρωμάτων. Αυτοί οι παίκτες όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, μπορεί να βγουν, να πείσουν δηλαδή και να επιστρέψουν για μια δεύτερη σεζόν, όπως πρόκειται να συμβεί με τον Μάρτιν. Μπορεί πάλι να μη βγουν σε απόλυτο βαθμό κι αργότερα να είναι πιο αποδοτικοί κάπου αλλού, όπως έγινε με τον Λεντέι που πλέον εδραιώθηκε στην Ευρωλίγκα.

Μπορεί να μη βγουν καθόλου κι ύστερα να χαθούν εντελώς από το προσκήνιο ή μπορεί να βγουν λίρα εκατό και μέσα σε ένα χρόνο να ανεβάσουν τόσο πολύ την αξία τους που δεν θα μπορείς να τους κρατήσεις. Με άλλα λόγια, ο Νέμπο είναι ένας παίκτης που δεν ξέρουμε πως θα "κουμπώσει" στο ανώτερο επίπεδο, τι προσαρμογή θα έχει και πως θα τα πάει γενικότερα. Είναι περίπτωση που δείχνει να αξίζει την ευκαιρία με τα τωρινά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, όμως κανείς δεν θα μπορεί να πει με σιγουριά πως αυτός ο παίκτης θα "βγει".

Y.Γ. Αν θέλετε να συζητήσουμε για τον Νέμπο και ένα σωρό άλλα θέματα, επισκεφτείτε τα κανάλια μας στο discord https://discord.gg/JUsCJUp7

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παίζοντας tennisball Ήρωας εκ των προτέρων »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely