Δευτέρα, 25 ΜΑΙΟΥ 2020 10:01

O αθόρυβος πρωταθλητής της ΑΕΚ

Από :

Πολλές ήταν οι αμφιβολίες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, για το κατά πόσο ο Μάρκους Σλότερ θα "έπιανε" στην ΑΕΚ. Βάσιμες ή μη, πλέον ελάχιστη σημασία έχει, μιας κι έχουμε στα χέρια μας αρκετό "υλικό" από την δράση του Καλιφορνέζου σέντερ, προκειμένου να τον αξιολογήσουμε ασφαλώς. Πόσο χρήσιμος ήταν τελικά για την Ένωση, μέχρι το σημείο όπου η σεζόν διεκόπη;

Έπειτα από μια τριετία στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου βρέθηκε στο peak του, "έφτιαξε" το όνομα του και πανηγύρισε την Ευρωλίγκα του 2015, ο Σλότερ έδειξε να κάνει τον κύκλο του στο υψηλότερο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια πέρασε από μικρότερης εμβέλειας ομάδες, μέχρι να καταλήξει στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου επέλεξε να στελεχώσει την γραμμή κρούσης του με τον έμπειρο παίκτη, δίνοντας του αρμοδιότητες και λεπτά βασικού, κι υποθέτουμε πως δεν το μετάνιωσε.

Αθόρυβος, αλλά απαραίτητος

Ήταν πολλά βράδια όπου η συνεισφορά του δεν γινόταν αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού, όμως δεν έπαψε να υφίσταται. Η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Σλότερ έναν αθλητικό σέντερ που συνδυάζει εμπειρία και σταθερότητα σε απόδοση, ασχέτως αν τα τελευταία χρόνια η καριέρα του είχε λάβει μια ομολογουμένως πτωτική πορεία. Ήταν ξεκάθαρο προτού καν φορέσει τη φανέλα, πως δεν θα είναι ο παίκτης των 12-15 πόντων σε κάθε παιχνίδι και ευρέως γνωστό πως το "ατού" του δεν είναι το σκορ. Έκανε αξιόλογη καριέρα ως ρολίστας στο μεγαλύτερο κομμάτι της, προσφέροντας συμπληρωματικά πράγματα στην front line της εκάστοτε ομάδας που κλήθηκε να υπηρετήσει.

Αυτό ακριβώς έκανε χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο και στην Ένωση, ανεξαρτήτως του για πόσα λεπτά πατούσε παρκέ. Ο Σλότερ έδειξε πως είτε παίξει 10 λεπτά, είτε 25, είναι μια μονάδα που θα βγάλει εγγυημένα μεγάλη ένταση στην άμυνα κι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει πλειάδα αντιπάλων. Είναι αξιόπιστος για το επίπεδο της Basket League και του BCL, αναμφίβολα αποτελεί λύση από το πάνω ράφι. Ένας ψηλός από αυτούς που συχνά στο μπάσκετ ονομάζουμε "αναλώσιμους", ο οποίος διακρίνεται για την έφεση του στα hustle plays (72 επιθ. ριμπάουντ, 24 κλεψίματα και 16 τάπες σε 33 παιχνίδια Α1/BCL), αποτελώντας ένα στιβαρό κορμί στην ρακέτα. Μονομαχεί, μαρκάρει έξυπνα κι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της ΑΕΚ, που την βοηθά στο να διεκδικεί κατοχές και να βγάζει ενέργεια. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου ο Σλότερ λειτούργησε ως "σκιάχτρο" στο ζωγραφιστό, παρά το γεγονός πως δεν έχει το μπόι ενός 7-footer.

Η καλή αντίληψη του για το παιχνίδι, τον έκανε να κατανοήσει γρήγορα τα ζητούμενα. Να δώσει ασφάλεια στα ριμπάουντ, να γίνει αμυντικό φόβητρο και να τελειώσει σωστά τις - λίγες - μπάλες που θα καταλήγουν στα χέρια του, πλησίον του καλαθιού. Τα παραπάνω, τα κάνει και τα παρακάνει. Υπάρχουν μειονεκτήματα; Φυσικά. Το ότι δεν είναι τόσο ενεργός στην επιθετική εξίσωση, συν το γεγονός πως χάνει βολές, "κρύβουν" υπό μια έννοια τα όσα προσφέρει. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως στο μπάσκετ ανέκαθεν υπήρχαν οι σταρ (Λάνγκφορντ) κι οι αντί-σταρ. Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται ο Σλότερ που είναι σαν τα προγράμματα ενός υπολογιστή που λειτουργούν στο "παρασκήνιο", χωρίς να εμφανίζονται στην αρχική οθόνη.

Καθοριστικός στα "μεγάλα" παιχνίδια

Αξιοσημείωτη συνέπεια παρουσίασε, συν τοις άλλοις, στα λεγόμενα "μεγάλα" παιχνίδια της σεζόν 2019-20. Βοήθησε σημαντικά τους "κιτρινόμαυρους" τόσο στα ματς υψηλών απαιτήσεων και πίεσης της Ευρώπης, όσο και στα αντίστοιχα των εγχώριων διοργανώσεων. Στον τελικό κυπέλλου απέναντι στον Προμηθέα, ο Σλότερ είχε "οικονομική" στατιστική (5π, 4ρ, 3α), όμως ήταν τρομερά επιδραστικός στον αμυντικό τομέα, αποτελώντας έναν από τους κύριους λόγους όπου οι Πατρινοί περιορίστηκαν σε επιθετική παραγωγή μικρότερη των 60 πόντων. Παράλληλα, είχε κάνει εξαιρετική δουλειά (10π, 8ρ, 3α) κόντρα στον Παναθηναϊκό στις αρχές Ιανουαρίου, στο ντέρμπι της Basket League. Η Ένωση είχε πάρει σπουδαία νίκη (100-97) ως γηπεδούχος, με τον Αμερικανό να αναδεικνύεται MVP, έχοντας καθοριστικά plays στο ενεργητικό του στην crunch time, σε αμφότερες τις πλευρές του παρκέ.

Στο Basketball Champions League, είδαμε τον 34χρονο σέντερ να κάνει καλό ζευγάρι αγώνων στα playoffs κόντρα στην Βόννη, με αποκορύφωμα την εκπληκτική εμφάνιση του στην Γερμανία. Στην "Telekom Dome" ήταν πολύ αποτελεσματικός όταν τροφοδοτήθηκε (6/7 διπ) κι άγγιξε το double-double (17π, 9ρ, 1κλ), "γράφοντας" ταυτόχρονα season-high στο σκοράρισμα. Δεν μπορεί επίσης να μείνει εκτός συζήτησης και το παιχνίδι με την Χάποελ στο ΟΑΚΑ, όπου ο Σλότερ έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δηλαδή 31 λεπτά (10π, 8ρ, 1α, 1κλ, 1 τάπα) κι ήταν "βράχος" σε άμυνα κι επίθεση. Ήταν μια πραγματικά μεστή κι all-around εμφάνιση από τον βετεράνο, σε ένα ντέρμπι με μια εκ των κορυφαιών κι ακριβότερων ομάδων της φετινής διοργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ έκλεισε θέση στην οκτάδα κι ο ψηλός της είχε μερίδιο σ' αυτήν την πορεία - η οποία τελικά θα συνεχιστεί τα τέλη Σεπτέμβρη, όταν και θα γίνει το Final-8 του BCL.

Διέψευσε όσους τον θεώρησαν "ξοφλημένο"

Στο άκουσμα της απόκτησης του πολύπειρου σέντερ από την ΑΕΚ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι την εν λόγω μεταγραφή. Λίγο η προχωρημένη ηλικία του αθλητή (τον Μάρτιο έκλεισε τα 35), λίγο κάποιοι τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια, έκαναν αρκετό κόσμο να είναι δύσπιστος αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε φεύγοντας ο Βινς Χάντερ. Πράγματι, τα "παπούτσια" του νυν σέντερ της Βίρτους Μπολόνια, δεν θα γέμιζαν εύκολα.

Εν τέλει, ο Σλότερ κατάφερε να ανταποκριθεί σε ρυθμούς σεζόν όπου περιείχε δύο παιχνίδια την εβδομάδα, χωρίς να φθαρεί ιδιαίτερα από τραυματισμούς ή κόπωση - είχε μέχρι την διακοπή 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Γενικά φώναξε "παρών" όποτε τον χρειάστηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, με τα "κενά" του να είναι ελάχιστα όλους τους προηγούμενους μήνες που παιζόταν μπάσκετ. Βοηθά το σύνολο με διαφορετικό τρόπο από ότι έκανε επί ενάμιση χρόνο ο Χάντερ, αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δεν έχουν ιδιαίτερα κοινά, ωστόσο δεν παύει να είναι πολύτιμο γρανάζι στη μηχανή της αθηναϊκής ομάδας. Χωρίς αυτόν η ΑΕΚ χάνει σε ριμπάουντ, αμυντική συνοχή και δύναμη εντός ρακέτας. Εκ του αποτελέσματος, η μεταγραφή του κρίνεται ως επιτυχημένη, ασχέτως αν το επιθετικό του impact είναι τις περισσότερες φορές μικρό. Το πιθανότερο είναι πως ο Παπαθεοδώρου θα θέλει να τον κρατήσει και του χρόνου στο ΟΑΚΑ.

Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του περασμένου καλοκαιριού, ο Σλότερ έδειξε έμπρακτα φέτος πως δεν είναι "ξοφλημένος" και πως έχει να δώσει πράγματα σε μια ομάδα σωστά δομημένη, όπου οι ρόλοι είναι ευδιάκριτοι. Από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια φάνηκε ποιος θα είναι ο ρόλος που του αναλογεί κι έδειξε με το "καλημέρα" πως δεν θα έχει πρόβλημα στο να προσαρμοστεί. Τα "προγνωστικά", λοιπόν, πήγαν... περίπατο κι ο Αμερικανός ταίριαξε στα βασικά "θέλω" του κόουτς Παπαθεοδώρου. Εδώ που τα λέμε, ένας παίκτης που έχει φάει "ψωμί" για μια 6ετια στο κορυφαίο επίπεδο και βρίσκεται αδιάκοπα στην Ευρώπη από το 2007, αλίμονο αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί...

Υστερόγραφο

Κατά περιόδους, γινόταν αντικείμενο συζήτησης η μικρή συνεισφορά που είχε λαμβάνειν η ΑΕΚ στην επίθεση από τα πεντάρια (Γκραντ, Μαυροειδή, Κακλαμανάκη) της γενικότερα. Το κατά πόσο αυτό την επηρέαζε μέσα στη σεζόν, είναι μια άλλη κουβέντα. Υπήρχαν φορές όπου το πρόβλημα δεν εμφανιζόταν, ιδίως όταν η περιφέρεια έκανε καλά την δουλειά της. Ναι, ο Σλότερ αποτελούσε μέρος του προβλήματος, δεν ήταν όμως το ίδιο το πρόβλημα - αυτό έμοιαζε να είναι ομαδικό. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων τα δυνατά χαρτιά, καθώς και τις αδυναμίες του παίκτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Πάνθηρες και η ζούγκλα Παρών στην ώρα του! »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely