Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 11:09

Α State of pain

Γράφτηκε από την

H Paula Lavigne είναι γνωστή ως watchdog reporter. Από το 2008 δουλεύει στο ESPN ως ρεπόρτερ-ερευνήτρια και τα αποτελέσματα της δουλειάς της τα βλέπουν στην εκπομπή “Outside the Lines”. Ένα θέμα έγινε και βιβλίο: το “Violated: Exposing Rape at Baylor University Amid College Football's Sexual Assault Crisis”. Παράλληλα αποκαλύφθηκε πως είναι πολλά περισσότερα από ένα τα πανεπιστήμια που κάνουν τα στραβά μάτια σε παρατυπίες φοιτητών/αθλητών, ώστε να 'χουν επιτυχία τα αθλητικά προγράμματα.

Στις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας μπήκε εσχάτως το Michigan State University. Σε podcast του Sports Illustrated η Lavigne εξήγησε πρόσφατα πως “βρήκαμε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αφορούν παίκτες του football και του μπάσκετ, που δεν αναφέρθηκαν. Υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σε αυτές τις υποθέσεις ως προς τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε το πανεπιστήμιο, πάνω στο αν υπήρξε κάποια συνέπεια ή έστω συζήτηση με τους παίκτες που εμπλέκονταν. Ο δρόμος μας διασταυρώθηκε με αυτόν της Lauren Alsweed, πρώην υπαλλήλου του πανεπιστημίου στον τομέα των σεξουαλικών επιθέσεων, η οποία παραιτήθηκε αρνούμενη να δεχθεί τον τρόπο που αντιδρούσε το πανεπιστήμιο. Ή μάλλον που δεν αντιδρούσε."

H αφορμή για να αποκαλυφθούν τα όσα τραγικά συνέβαιναν για χρόνια στο Michigan State University είναι ο Larry Nassar: ο γιατρός της εθνικής ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, αλλά και του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε 175 χρόνια φυλάκισης, για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση 250 κοριτσιών από το 1992 έως το 2014, οπότε τα αίσχη του είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αρχών -γιατί εκείνο του πανεπιστημίου δεν επρόκειτο να γεμίσει με κάποιον τρόπο.

Τη Δευτέρα 30 Αυγούστου του 2010, η Carolyn Schaner πέρασε το κατώφλι του αστυνομικού τμήματος του campus, για να καταγγείλει ένα συμβάν. Είχε μετακομίσει το περασμένο σαββατοκύριακο στο Wonders Hall (το συγκρότημα με τις κατοικίες φοιτητών του εν λόγω κολεγίου) και ίσα ίσα που είχε προλάβει να παρακολουθήσει το tour της ενημέρωσης στους χώρους του πανεπιστημίου. Στο ίδιο γκρουπ ήταν και οι κορυφαίοι “νεοσύλλεκτοι” του μπασκετικού προγράμματος της χρονιάς, Adreian Payne και Keith Appling. Αργότερα την ίδια ημέρα τους πέτυχε ξανά στο lobby των κοιτώνων και τότε ήταν που συστήθηκαν.

Την κάλεσαν στο δωμάτιο τους να παίξουν miniature basketball. Δέχθηκε. Σύντομα κατάλαβε πως είχαν άλλον σκοπό, καθώς πρότειναν όποιος έχανε σουτ, να έβγαζε ένα ρούχο από αυτά που φορούσε. Η Schaner αρνήθηκε να προχωρήσει περισσότερο από T-shirt. Είπε πως και αυτό το έβγαλε διότι από κάτω φορούσε sports bra. Κατόπιν, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, οι δυο νεαροί την στρίμωξαν σε μια γωνία του δωματίου, έσβησαν τα φώτα και μολονότι εκείνη φώναζε να την αφήσουν να φύγει, της έβγαλαν τα ρούχα και τη βίασαν.

H "ομολογία" του Payne

Σε video που εξασφάλισε η Lavigne και μεταδόθηκε στην εκπομπή Outside the lines, ο Payne ακούγεται να ομολογεί πως η κοπέλα είπε πως ήθελε να φύγει. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο ίδιος είπε πως “μπορώ να καταλάβω πώς ένιωθε, αφού δεν ήταν ελεύθερη να φύγει”, πριν προσθέσει ότι ανησυχούσε για την αντίδραση της και είχε προτείνει στον Appling να τη βρουν και να της ζητήσουν συγγνώμη. Εκείνος δεν ήθελε, ο Payne όμως, απολογήθηκε “γιατί κατάλαβα πως ένιωσε ότι δεν τη σεβόμαστε”. Το ESPN δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει την ταυτότητα των θυμάτων σεξουαλικής βίας, αλλά προέβη στην αποκάλυψη αφότου η Schaner μίλησε δημοσίως για το συμβάν. Ο Appling είχε αρνηθεί τότε να μιλήσει στην αστυνομία. Όταν τον προσέγγισε η εκπομπή Outside the lines δέχθηκε να μιλήσουν στο τηλέφωνο. Βρισκόταν ήδη στη φυλακή, ως ένοχος για κατοχή όπλων. Είπε πως “ήταν συναινετικό το σεξ και δεν την άκουσε ποτέ να λέει “όχι” ή “σταματήστε”. Αν τα έκανα αυτά, θα σεβόμουν την επιθυμία της. Δεν είμαστε από αυτούς τους τύπους. Δεν θέλουμε να έχουμε κοντά μας γυναίκες που δεν νιώθουν άνετα”.

Με την προβολή αυτών των ντοκουμέντων, ο Payne, ο οποίος είχε υπογράψει two-way contract με τους Orlando Magic, ενημερώθηκε πως η συνεργασία αυτή είχε μόλις λήξει. Όχι, δεν έγινε κάτι άλλο. Γιατί;

Η εισαγγελέας της είπε πως δεν ήταν... αρκετά δυνατή

Η Schaner πρόσθεσε πως η αστυνομία της είπε ότι χάριν των όσων είχε δηλώσει ο Payne, μπορούσε να κυνηγήσει την υπόθεση της. Μόλις ο φάκελος πέρασε στα χέρια της Ingham County, η νεαρή ανακρίθηκε από τη βοηθό εισαγγελέα, Debra Rousseau Martinez, η οποία της είπε πως “δεν δείχνεις αρκετά δυνατή για να αντέξεις τις ερωτήσεις που θα σου γίνουν, ως συνέπεια των ισχυρισμών σου, εναντίον δυο μπασκετμπολιστών του MSU”. Για αυτό και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Έγινε κάτι άλλο: διαμαρτυρίες στο campus και εκτενεις αναφορές στα τοπικά μέσα. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα ήταν τέτοια, που το Υπουργείο Παιδείας -για την ακρίβεια το τμήμα που ασχολείται με τα ατομικά δικαιώματα- επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου και πρόσφερε βοήθεια στις έρευνες. Μόνο που το MSU δεν είχε μπει καν σε αυτήν τη διαδικασία, γεγονός που αντίκειτο στον ομοσπονδιακό νόμο. Ακολούθως, το κολέγιο προσέλαβε δικηγόρο για να κάνει τη δουλειά, δυο μήνες μετά την αρχική καταγγελία της Schaner.

Στις 19/12 του 2010 αυτός ο δικηγόρος κατέληξε στο ότι οι παίκτες δεν είχαν παραβιάσει κάποια από τις πολιτικές του MSU. Η Schaner συνέχισε τον αγώνα της και τον Ιούνιο του 2011 κατέθεσε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας -στο τμήμα που σου είπα. Επισήμανε πως το Πανεπιστήμιο παραβίασε τους κανονισμούς όταν μετέφερε σε άλλο κτίριο τους παίκτες και μολονότι εκείνη είχε βγάλει διαταγή προσωπικής προστασίας, οι δυο αυτοί παίκτες δεν τήρησαν τα μέτρα της απόστασης. Κατηγόρησε το MSU και για επιβραδυμένη ανταπόκριση στο γεγονός “ενώ επιχειρούσε να κρατήσει κρυφό το γεγονός”. Μάλλον έχεις καταλάβει πως και οι δύο έπαιξαν σε κάθε ματς της regular season, εκείνη τη σεζόν, με τον Appling να αδυνατεί να θυμηθεί “αν μας τιμώρησε με κάποιο τρόπο ο προπονητής μας”.

Στις 29/1 του 2014 μια άλλη φοιτήτρια ενημέρωσε ομοσπονδιακά όργανα για την κακή διαχείριση του Πανεπιστημίου, στην καταγγελία της για βιασμό σε σπίτι αδελφότητας, δυο χρόνια νωρίτερα. Τότε ήταν που το Υπουργείο Παιδείας διέταξε έρευνα για το θέμα. Πολύ γρήγορα, η αρμόδια αρχή είχε στα χέρια της 150 αναφορές σχετικές με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σεξουαλική βία και επίθεση από το 2011 έως το 2014, εντός του campus. Είχε συγκεντρώσει και έρευνες, συν συζητήσεις με πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και έκανε λόγο για “σοβαρές ανησυχίες” επί του 20% των υποθέσεων.

Ο Nassar απαλλάχθηκε -αρχικά- όλων των κατηγοριών και συνέχισε τη δράση του

Την περίοδο εκείνη (τον Γενάρη του 2014) ο κοσμήτορας του Michigan State University ενημερώθηκε από φοιτήτρια/αθλήτρια πως ο Larry Nassar την είχε κακοποιήσει. Στην αναφορά μπορούσε να διαβάσει κάποιος ότι “μου έκανε μασάζ στο στήθος και στην κολπική περιοχή, ενώ τον είχα επισκεφτεί για πρόβλημα στο γοφό”. Ο κοσμήτορας απαγόρευσε στον Nassar να δεχθεί άλλους τραυματίες, όπως το Πανεπιστήμιο άνοιξε φάκελο έρευνας. Την ίδια ώρα, η αστυνομία άνοιγε το δικό της φάκελο για εγκληματική έρευνα. Οι του MSU απήλλαξαν τον Nassar από όλες τις κατηγορίες και επέστρεψε στο campus, για να συνεχίσει τις εξετάσεις για τους επόμενους 16 μήνες - ενώ ήταν ύποπτος εγκληματικής έρευνας από την αστυνομία. Άλλες 12 κοπέλες ανέφεραν στην αστυνομία πως τους επιτέθηκε εκείνο το διάστημα (συνολικά ήταν 100 τα θύματα που έκαναν αναφορές). Οι αρχές του κράτους διαπίστωσαν πως το κολέγιο είχε επιδείξει μια αδυναμία... ως προς το να αναφέρει σε ομοσπονδιακές αρχές τις καταγγελίες -κάτι που ήταν υποχρέωση του- ή να δώσει τους φακέλους που ήταν σχετικοί με τον Nassar - επίσης, υποχρέωση του. Η δικαιολογία ήταν πως “καταλήξαμε στο ότι αν ήμασταν νομότυποι, θα υποβάλαμε το πανεπιστήμιο σε διαδικασία πολλών μηνύσεων, όπως θα εκθέταμε τα θύματα σε αχρείαστο τραύμα, βάσει της πιθανότητας ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση”.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος

Το Γραφείο για τα Ατομικά Δικαιώματα του Υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 πως το πανεπιστήμιο είχε υποπέσει σε σειρά παραβιάσεων συγκεκριμένων διαδικαστικών τομέων. Είχε αποδειχθεί πως οι υπεύθυνοι για τις καταγγελίες (Title IX) δεν τις έπαιρναν σοβαρά, ούτε όταν πολλαπλασιάστηκαν ανησυχητικά. Η έρευνα έδειξε και ότι ένας σύμβουλος για σεξουαλική κακοποίηση... κακοποιούσε τα θύματα που τον επισκέπτονταν για να διαχειριστούν την περιπέτεια τους. Επίσης, οι καθ' ύλην αρμόδιοι βρήκαν και ότι όσοι έκαναν καταγγελίες, αντιμετώπισαν προκλητικές εμπειρίες με την αστυνομία -με αρκετούς να αποθαρρύνουν τις φοιτήτριες από το να καταθέσουν μήνυση, γιατί όπως τους έλεγαν, θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή κάποιου.

Ένα άλλο στοιχείο που βγήκε στην επιφάνεια, είχε να κάνει με τον τρόπο που αντιμετώπιζε το πανεπιστήμιο τους αθλητές “οι οποίοι είχαν τη φήμη της εμπλοκής σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις. Για αρχή, δεν τιμωρούνται, γιατί οι αθλητές του MSCU θεωρούνται κάτι πολύ σπουδαίο για το πανεπιστήμιο”. Διαπιστώθηκε πως οι αθλητές κάνουν τα περισσότερα μαθήματα για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, “αλλά σε αυτά τους περνούσαν μπερδεμένα μηνύματα”, καθώς όπως είπαν πολλοί “ενδεχόμενη αναφορά για σεξουαλική παρενόχληση πλήττει το brand μας”. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να έλθει το Michigan State University σε συμφωνία επίλυσης του προβλήματος με το Υπουργείο Παιδείας. Και τι έγινε μετά;

Τα γνωστά: τον Μάρτιο του 2015 ο Keith Mumphery, wider receiver της ομάδας football, επιτέθηκε σεξουαλικά σε φοιτήτρια που έκανε την καταγγελία, αλλά... ο παίκτης δεν δέχθηκε κάποια κατηγορία, γιατί σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο δεν υπήρχε λόγος. Η παράλληλη έρευνα που “έτρεχε” το Υπουργείο κατέληξε στο ότι ο Mumphery ήταν ένοχος τον Μάρτιο του 2016 και τον Νοέμβριο του 2017 το θύμα έκανε μήνυση στο πανεπιστήμιο (γιατί δεν έκανε σωστή έρευνα, γιατί δεν της παρείχε στήριξη ψυχολογική ή ακαδημαϊκή, γιατί δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες τις οποίες έκανε πολλάκις, μήπως και ακουστεί). Ακολούθησαν και άλλες γυναίκες που δεν είχαν τύχει της προσοχής που άξιζαν, όπως και οι αλλαγές στο προσωπικό: η πρόεδρος του σχολείου Lou Anna Simon παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ προ της δημοσίευσης της αξιολόγησης που κάνει ο οίκος Moody's (οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) για τα αμερικανικά πανεπιστήμια, είναι ξεκάθαρο πως θα ρίξει το MSU από τη λίστα Αα1 (τη δεύτερη υψηλότερη, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων).

 

 

Σχετικά Άρθρα

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely