Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 14:35

3on3: Oι υποψήφιοι για το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη του NBA

Από :

Η αγωνιστική περίοδος στο ΝΒΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία, με διάφορες ομάδες να παλεύουν να επιτύχουν τους στόχους τους, όσον αφορά την κατάταξη και άλλες απλά να αξιολογούν τα ρόστερ τους, για να παρουσιαστούν καλύτερες την επόμενη σεζόν. Αντίστοιχα έχουμε και τις επιδόσεις των παιχτών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τα διάφορα βραβεία της χρονιάς, για τη συμμετοχή σε All NBA πεντάδες, αμυντικές, και ούτω καθεξής. Υπενθυμίζω δε, ότι η απόκτηση αυτών των βραβείων, ή η συμμετοχή στις καλύτερες πεντάδες της σεζόν είναι κάτι συνυφασμένο και με ορισμένες ρήτρες στα συμβόλαια που έχουν, τα οποία μπορεί να τους αποφέρουν αρκετά περισσότερα χρήματα μελλοντικά.

Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούν οι κυριότεροι υποψήφιοι για την κατάκτηση του βραβείου του πολυτιμότερου παίχτη που πρωταθλήματος, σε μορφή 3on3. Ποιοι παίχτες είναι τα φαβορί για την κατάκτησή του, ποιοι τα αουτσάιντερ και γιατί «πρέπει» ή όχι να πάρουν το βραβείο. Θυμίζω φυσικά, ότι μέχρι τον τραυματισμό του Τζοέλ Εμπίιντ ο σέντερ των Σίξερς ήταν το μεγάλο φαβορί. Επίσης, ο αριθμός των 65 αγώνων είναι ο ελάχιστος που πρέπει να αγωνιστεί κάποιος για να μπορεί να είναι υποψήφιος για τα βραβεία. Ας περάσουμε λοιπόν στις κατηγορίες μας, με τα ονόματα των υποψηφίων και την αντίστοιχη τοποθέτησή τους να είναι προσωπική άποψη.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Νίκολα Γιόκιτς – Ντένβερ Νάγκετς

Γιατί θα πάρει το βραβείο: To βραβείο το λαμβάνει ο πολυτιμότερος παίχτης της Λίγκας, όχι κάποιας ομάδας, επομένως αυτός δεν μπορεί παρά να είναι άλλος από τον καλύτερο παίχτη αυτής, ο οποίος βρίσκεται σε περιβάλλον πρωταθλητισμού. Ο Σέρβος χομπίστας-καλαθοσφαιριστής δεν αφήνει το πόδι από το γκάζι, ή, αν θέλετε, κρατάει σφιχτά τα γκέμια των Νάγκετς και τους οδηγεί για άλλη μια κανονική περίοδο στις πρώτες θέσεις της δυτικής περιφέρειας.

Και αυτό συμβαίνει, παρότι δεν υπάρχει άλλος all star συμπαίχτης στο πλευρό του -όσο αστείο και αν φαντάζει αυτό για τον Τζαμάλ Μάρεϊ που τόσο θα άξιζε μία κλήση. Ο Γιόκιτς είναι ο σέντερ που έχει αλλάξει την έννοια του πλέι μέικερ σε μια ομάδα, τον τρόπο επίδρασης σε αυτήν μέσω του πληθωρικού και πολυσχιδούς ταλέντου του. Μία κινητή μηχανή παραγωγής τριπλ νταμπλ, με μέσους όρους φέτος 26 πόντους, 12,3 ριμπάουντ και εννιά ασίστ ανά παιχνίδι, σουτάροντας μάλιστα με το φανταστικό 61,1% eFG (σταθμισμένη ευστοχία που προσμετράει την αξία του τρίποντου στο σουτ). Ακόμα, σύμφωνα με το estimated plus/minus του dunkandthrees είναι στο +6,8, νούμερο που είναι το τέταρτο υψηλότερο στη λίγκα, χωρίς τον Εμπίιντ που ήταν πρώτος με το τρομερό +10,6!

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί το έχει πάρει ήδη δύο σεζόν, έχει στεφτεί πρωταθλητής και πολυτιμότερος των τελικών, επομένως ήρθε η ώρα να καταλήξει το βραβείο σε άλλα χέρια, ευρωπαίου ή μη. Αντικειμενικά, ο μόνος λόγος που θα μπορούσα να σκεφτώ για να μην το κερδίσει είναι για να επιβραβευτεί κάποιος που δεν έχει κατακτήσει το βραβείο ήδη και η ομάδα του κάνει μια εξαιρετική σεζόν. Ε, και γιατί τι σημασία έχει στην τελική ένα βραβείο παραπάνω όταν το καλοκαίρι η ζωή θα είναι υπέροχη όπως και να έχει για τον Σέρβο, με τα άλογά του, τις βραδινές εξόδους και την όμορφη ζωή που κάνει.

Σάι Γίλγκεους-Αλεξάντερ – Οκλαχόμα Θάντερ

"Γιατί θα πάρει το βραβείο: Eίναι ο παιχταράς της ομάδας που έχει κάνει φέτος την μεγάλη έκπληξη και από τη δέκατη θέση της περασμένης περιόδου με ρεκόρ 40-42 βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της Δύσης -και απίθανο είναι να πέσει πιο κάτω- έχοντας ξεπεράσει τον περσινό αριθμό νικών. Με μέσο όρο πόντων άνω των τριάκοντα (30,9 όταν γράφτηκε το κείμενο), ποσοστό στα σουτ τριπόντων ανεβασμένο με πέρυσι κατά σχεδόν 3% στο 37%. Ο δεύτερος στη Λίγκα σε estimated plus/minus με +9,3, ενώ είναι ο δεύτερος παίχτης στη Λίγκα στον οποίο «οφείλονται» οι περισσότερες νίκες πίσω από τον Γιόκιτς. Δηλαδή το win share του, το μερίδιο νικών, είναι στις 13,8. Τι άλλο να κάνει δηλαδή για να αποδείξει πως ανήκει στη υψηλότερο επίπεδο και ότι δικαίως θεωρείται στα τρία πρώτα φαβορί για το βραβείο. Παρασέρνει όλη την ομάδα με το παιχνίδι του, με τα drives του, τους χώρους που ανοίγει όταν εφορμάει στη ρακέτα, τα midrange του, που ελέγχει το τέμπο των αγώνων. Οι Θάντερ βρίσκονται στις πέντε καλύτερες ομάδες στη λίγκα όσον αφορά το offensive rating, defensive rating, net rating και η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα μετά του Σέλτικς. Πολύ πιθανό σε απόλυτους αριθμούς στο τέλος της σεζόν να είναι ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ. Όλο αυτό το πακέτο καθοδηγείται αρμονικά στο παρκέ από τον Καναδό γκαρντ. Ε, αυτή τη φορά, ας πάει το βραβείο στην αμερικανική ήπειρο.

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί ίσως η παρουσία τους στην τριάδα της Δύσης δεν επαρκεί για να ψηφιστεί, καθώς ο Σέρβος παιχταράς θα βρίσκεται εκεί κοντά. Ίσως ο λόγος να είναι και το ότι μοιάζει λίγο «αντιτουριστική» η επιλογή στο να δοθεί το βραβείο, όχι στον καλύτερο παίχτη του πρωταθλήματος, αλλά στον νεαρό άσσο που παίζει σε ομάδα της πολιτείας της Οκλαχόμα. H αλήθεια είναι πως όταν παρακολουθώ αγώνα των Θάντερ, στην Οκλαχόμα Σίτυ, στο μυαλό μου έρχεται ο χαρακτήρας του Μάθιου Πέρι στη σειρά FRIENDS, Τσάντλερ Μπινγκ, όταν κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ στη δουλειά άθελά του προθυμοποιήθηκε να μεταβεί για δουλειά στην πολιτεία της Οκλαχόμα. "I’d sooner be in another state", έλεγε.

Λούκα ΝτόντσιτςΝτάλας Μάβερικς

Γιατί θα πάρει το βραβείο: Γιατί κάνει αδιανόητη χρονιά. Με μέσους όρους να πλησιάζουν το triple double, με 34 πόντους, εννιά ριμπάουντ και 9,8 ασίστ. Σε μία άκρως ηλιοκεντρική επίθεση, είναι ο κατάλληλος μαέστρος, εξ ου και το ότι οι Μάβερικς είναι η έκτη επίθεση της Λίγκας, δείγμα του ότι τουλάχιστον στην κανονική περίοδο μπορεί να αποδίδει μια τέτοια προσέγγιση. Ουδείς άλλος έχει επιμεριστεί τέτοιο «φόρτο εργασίας» επιθετικά, με το οffensive load του (πιο καλός δείκτης από το usage%), το box creation του να είναι τα υψηλότερα στη Λίγκα. Έχει μετρήσει -μέχρι την δεδομένη στιγμή- 18 triple doubles, με αποκλειστικά τους Γιόκιτς, Σαμπόνις να έχουν περισσότερα. Eπιπρόσθετα, τη φετινή χρονιά σουτάρει με το υψηλότερο ποσοστό από το τρίποντο με 37,6% σε δέκα εκτελεσμένες προσπάθειες ανά παιχνίδι. Τουλάχιστον το front office τον βοήθησε, κάπως με τις ανταλλαγές που πραγματοποίησε καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα πάλευε μόνο με τη βοήθεια του Ίρβινγκ -όταν αυτός ήταν υγιής- χωρίς κάποιον αξιόλογο παίχτη στη frontcourt. Δηλαδή για αρκετούς μήνες είχε ως συμπαίχτες τους Έξαμ, Τζόουνς Τζούνιορ στα «φτερά», τον ρούκι Λάιβλι ως σέντερ, τον Κλέμπερ. Δεν ξέρω ποιος άλλος παίχτης στο ΝΒΑ θα μπορούσε να οδηγεί τέτοια ομάδα στις θέσεις που να οδηγούν στις παρυφές της εξάδας. Μέσα σε όλα αυτά, έχει δείξει ψήγματα μεγαλύτερης προσπάθειας και συγκέντρωσης στην άμυνα.

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί οι Μάβερικς, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, δεν θα τερματίσουν στην τετράδα της περιφέρειας. Κάτι που θα μπορούσε να τον είχε υψηλότερα στις πιθανότητες να κατακτήσει το βραβείο. Γιατί βάση ατομικής απόδοσης και στο πως οδηγεί την ομάδα σαφώς και θα το άξιζε. Επίσης, ίσως προσμετρήσει πως αμυντικά, όσο και να καταβάλει προσπάθεια πολλές φορές μοιάζει λίγο «αδιάφορος».

ΤΑ «ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡΣ»

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Μιλγουόκι Μπακς

Γιατί θα πάρει το βραβείο: Οι Μπακς έχουν περάσει από χίλια κύματα τη φετινή σεζόν. Μέχρι και αλλαγή προπονητή έκαναν, παρότι είχαν θετικό ρεκόρ, στα πρότυπα ελληνικού συλλόγου. Μέσα σε όλα αυτά όμως, βρίσκονται ψηλά στην Ανατολή, πίσω από τους Σέλτικς και λογικά εκεί θα τερματίσουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει δεύτερη σερί χρονιά 30 πόντων μέσο όρο και πάνω από 11 ριμπάουντ, ενώ έχει career high σε ασίστ με 6,4, με τη δημιουργία του φέτος να είναι εν γένει καλύτερη. Ο πιο κυρίαρχος παίχτης μέσα στο «ζωγραφιστό» στο ΝΒΑ, σουτάρει με 78% και οδηγεί εκ του ασφαλούς τους συμπαίχτες του. Ακόμα και σε περίοδο που ο Λίλαρντ έψαχνε να βρει τα πατήματά του, αυτός ήταν σταθερά εκεί με εξαιρετικές εμφανίσεις. Τρίτος σε win shares, τέταρτος σε estimated plus/minus. Απόλυτα συνεπής στην απόδοσή του, στον τρόπο προσέγγισης των αγώνων κάτι που αφορά όχι μόνο την επίθεση, αλλά και την άμυνα. Με τη φυγή του Τζρου Χόλιντεϊ η ομάδα έχασε έναν από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς όλης της Λίγκας, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι θα πρέπει να μοχθήσουν ακόμα περισσότερο οι υπόλοιποι. Και ο Γιάννης δεν πρόκειται να «κλέψει» σε αυτό για να ξεκουραστεί μέσα στον αγώνα ούτε λεπτό.

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί έχει πάρει δύο σερί βραβεία, έχει πάρει Πρωτάθλημα, ενώ στη Λίγκα οι Μπακς ίσως τερματίσουν με ρεκόρ το οποίο συνολικά θα είναι τέταρτο-πέμπτο υψηλότερο. Ίσως η γενικότερη εικόνα της ομάδας του, η οποία δεν έχει επιδείξει μεγάλη σταθερότητα, είναι αυτή που παρασύρει αρκετό κόσμο στο να μην έχει τον Έλληνα άσο τόσο πολύ στη συζήτηση για τον πολυτιμότερο της λίγκας. Ίσως θελήσουν να ξεφύγουν και από το δίπολο Γιόκιτς-Γιάννης που μονοπωλεί τα βραβεία τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εξαίρεση της περσινής σεζόν, που και πάλι ωστόσο ήταν στην τριάδα.

Τζέισον Τέιτουμ – Μπόστον Σέλτικς

Γιατί θα πάρει το βραβείο: Επειδή είναι ο καλύτερος παίχτης της καλύτερης ομάδας της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ. Οι Σέλτικς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος εφόσον στα Playoffs έχουν οι ψηλοί τους την υγεία τους. Ο Τέιτουμ συνεισφέρει με 27 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και πέντε ασίστ ανά παιχνίδι, όντας πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας, πρώτος σε εύστοχα τρίποντα και δεύτερος σε δημιουργία πίσω από τον Γουάιτ. Οι Σέλτικς δεν είναι απλά η καλύτερη ομάδα φέτος, με όλους τους προηγμένους στατιστικούς δείκτες, πέρα από την εικόνα στο παρκέ να το επιβεβαιώνουν, αλλά η επίθεσή τους είναι εκ των καλύτερων διαχρονικά. Χρόνο με τον χρόνο λοιπόν, ο Τέιτουμ βελτιώνει πτυχές του παιχνιδιού του, γίνεται όλο και περισσότερο παίχτης και των δύο πλευρών του παρκέ, οδηγώντας παράλληλα την ομάδα του στην κορυφή της κατάταξης, έστω αποκλειστικά σε regular επίπεδο προς ώρας. 

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί είναι τόσο καλή ομάδα η Βοστώνη και τόσο γεμάτη στην πρώτη πεντάδα της που δύσκολα ο Τέιτουμ μπορεί να θεωρηθεί ως ο πολυτιμότερος της Λίγκας ολάκερης. Δεν είναι παίχτης 30 πόντων, όπως οι άλλοι ανταγωνιστές για το βραβείο, δεν πλησιάζει τα triple doubles νούμερα των Γιόκιτς και Ντόντσιτς, και δεν μοιάζει τόσο κυρίαρχος ή να ξεχωρίζει τόσο πολύ όπως οι υπόλοιποι. Ίσως χρειάζεται να κατακτήσει πρώτα έναν Τίτλο (και ας μην έχει σχέση αυτό άμεσα με το βραβείο) για να μπει πιο σοβαρά σε συζήτηση περί MVP.

Άντονι Έντουαρντς – Μινεσότα Τίμπεργουλβς

Γιατί θα πάρει το βραβείο: Εδώ λίγο πολύ ισχύει ότι και στην περίπτωση του Γκίλγκεους-Αλεξάντερ. Οι Τίμπεργουλβς διανύουν μια υπέροχη χρονιά, η οποία τους βρίσκει να καθικοεδρεύουν στην τριάδα της δυτικής περιφέρειας και δύσκολα, έως απίθανα, θα χάσουν το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο, ήτοι την τετράδα. Και αυτό το αναφέρω λόγω της απουσίας του Καρλ Άντονι Τάουνς από την υπόλοιπη σεζόν. Κάτι που προς το παρόν δεν μοιάζει να απασχολεί ιδιαίτερα τον νεαρό παικταρά -και μία εκ των προσωπικών μου αδυναμιών. Μόλις 22 στα 23 έτη, είναι ηγέτης της Μινεσότα και το μέλλον είναι όλο μπροστά ώστε να γίνει ένας εκ των "προσώπων της Λίγκας". Πλήρες επιθετικό πακέτο, ο τρόπος που κινείται, που σκοράρει μετά από fadeaway σουτ, θυμίζει λίγο από την αυτού μεγαλειότητα του Τζόρνταν, ενώ εξελίσσει συνεχώς το παιχνίδι του. Περισσότερη μπάλα στα χέρια του, περισσότερη δημιουργία, διάβασμα των φάσεων και μεγαλύτερος μόχθος στην άμυνα. Το τρομερά ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με το basketball-reference.com είναι ο τρίτος παίχτης στη Λίγκα με το υψηλότερο μερίδιο στις νίκες λόγω της άμυνας του, πίσω από τον συμπαίχτη του τον Γκομπέρ και τον … Γιόκιτς. (Οκ, αυτό λίγο με παραξένεψε.) Πάντως οι Τίμπεργουλβς είναι όντως η καλύτερη άμυνα στη Λίγκα, άρα θα το λάβω υπόψη. Επίσης, σκοράρει 26,7 πόντους, δίνει 5,1 ασίστ, μαζεύει 5,4 ριμπάουντ και σουτάρει με 53% σταθμισμένη ευστοχία.

Γιατί δεν θα πάρει το βραβείο: Γιατί στην αντίστοιχη ηλικία, μόνο ο Ντέρικ Ρόουζ έχει κατακτήσει το βραβείο στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Έντουαρντς έχει να συναγωνιστεί παίχτης όπως ο Γιόκιτς, ο Αντετοκούνμπο για το βραβείο κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο το να μπορέσει να βρεθεί έστω στην τριάδα των υποψηφίων. Μοιάζει επίσης και η δική του περίπτωση, λίγο «αντιτουριστική» επιλογή. Δεν πλησιάζει ακόμα την κυριαρχία των άλλων παιχτών, παρότι είναι σε καλό δρόμο, δεν έχει τους μέσους όρους τους, οπότε θα μείνει ως αουτσάιντερ, ακόμα και αν η ομάδα του κατακτήσει την πρώτη θέση της περιφέρειας.

Αντί επιλόγου

Σύμφωνα με το site του ΝΒΑ και το MVP Ladder, η σειρά των υποψηφίων έως και τις 16 Μαρτίου είναι η εξής: Γιόκιτς, Γκίλγκεους-Αλεξάντερ, Αντετοκούνμπο, Ντόντσιτς, Τέιτουμ, Σαμπόνις, με τον Λιθουανό να μπορούσε εύκολα να είναι μέλος και της δικής μου λίστας. Φυσικά, υπενθυμίζω ότι για την ψήφιση του πολυτιμότερου της Λίγκας υπάρχει ψηφοφορία μεταξύ 100 διακεκριμένων αθλητικογράφων, παρουσιαστών οι οποίοι έχουν δικαίωμα μέχρι πέντε ψήφων. Η ψήφος για την πρώτη θέση δίνει δέκα βαθμούς, για τη δεύτερη επτά, για την τρίτη πέντε, για την τέταρτη τρεις και την πέμπτη έναν βαθμό. Ο παίχτης με την υψηλότερη βαθμολογία αποτελεί και τον πολυτιμότερο της Λίγκας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως για να είναι ένας παίκτης επιλέξιμος για το συγκεκριμένο βραβείο (αλλά και σχεδόν κάθε άλλο) πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον σε 65 παιχνίδια από τα 82 της regular. 

 

Σημειώσεις: τα στατιστικά είναι από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ, το basketball-reference, το Cleaning The Glass.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely