Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 17:12

Eσκίσεχιρ, ένα νέο dark horse στην Τουρκία

Από :

Η Εσκισεχίρ (η ποια;) επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας, έπειτα από δύο σεζόν στην αφάνεια, φιλοδοξώντας μάλιστα να γίνει το μαύρο άλογο στην κούρσα για τα playoff. Ο κόουτς Μπεροκάλ (κάπου το 'χετε ξανά ακούσει αυτό το όνομα) προετοιμάζεται να το τοποθετήσει στην γραμμή της αφετηρίας, την ώρα που η διαδρομή που καλείται να διανύσει μοιάζει αρκετά δύσβατη λόγω του υψηλού ανταγωνισμού.

Η ανταγωνιστική TBL

Για αρχή, ας... συστηθούμε λίγο καλύτερα. Μιλάμε για έναν νεοσύστατο οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις το 2006, υπό την ονομασία Ολίν Εντιρνέ. Να πω την αμαρτία μου, εκείνα τα χρόνια, μη έχοντας την δυνατότητα να παρακολουθώ εγχώριες λίγκες με την άνεση που μπορεί να το κάνει ο καθένας στη σημερινή εποχή, έμαθα για αυτή την ομάδα μέσω των κουπονιών του στοιχήματος. Τέλος πάντων, παρουσιάζοντας γοργά βήματα προόδου, βρέθηκε από τα χαμηλά στρώματα στην λαμπερή Turkish Basketball League το 2010 και κατάφερε να παραμείνει εκεί έως το 2015. Από την πενταετούς διάρκειας περιπέτεια της έχει να θυμάται την 7η θέση που κατέλαβε στην τελική κατάταξη την άνοιξη του 2011, αλλά και την συμμετοχή της στην regular season του EuroChallenge, μερικούς μήνες αργότερα. Εκτός αυτού, κατά το διάστημα που μελετάμε, από τον σύλλογο πέρασαν ορισμένοι εξαιρετικά σημαντικοί - για το μέγεθος του - παίκτες, όπως οι Παραχούσκι, Ντάριους Ουάσινγκτον, Σεϊμπούτις, Γέλινεκ, Στίματς, αλλά και ο Χρήστος Ταπούτος με τον Γιάννη Αθηναίου - προτού μεταπηδήσει στην ΑΕΚ.

Το νέο ξεκίνημα που επιχειρεί από φέτος το καλοκαίρι η Εσκισεχίρ είναι ελπιδοφόρο κι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Έχοντας πλέον τεχνογνωσία και μεγαλύτερη εμπειρία συνολικά ως οργανισμός σε σύγκριση με την προηγούμενη θητεία της στην TBL, οι "μελετημένες" κινήσεις της στην αγορά δείχνουν πως θα είναι σε θέση να διεκδικήσει την είσοδο της στην οκτάδα, μαζί με ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ενόψει της σεζόν 2017-18. Ρεαλιστικά, αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι να συμβεί, αφού η τουρκική λίγκα διαθέτει πολλές καλές ομάδες - και μάλιστα παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ της χώρας - αλλά, στην τελική, γιατί να μην συμβεί; Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ποτέ δεν ήταν μονότονο και διαχρονικά ξεφεύγει από την ρουτίνα: Το 2015 πρωτάθλημα πήρε η Καρσίγιακα. Το 2014 πρώτη στην regular season ήταν η Μπάνβιτ, με τον Ιτούδη rookie και ΜΟΛΙΣ δύο ήττες στο ενεργητικό της. Πέρσι, η ποιοτική, αλλά... δυσάρεστη έκπληξη Καρσίγιακα έμεινε τελικά εκτός playoff, καταπονημένη από το βάρος των πολλών υποχρεώσεων στο Champions League. Επίσης, η Μπεσίκτας πέταξε έκτος τελικών με το επιβλητικό 4-1 την Έφες, η οποία είχε βρεθεί 40 λεπτά μακριά από το Final Four της EuroLeague.

Ο προπονητής

Είναι ακόμη αρκετά νωρίς και το ρόστερ βρίσκεται σε στάδιο διαμόρφωσης, παρ' όλα αυτά μπορούμε ήδη να πούμε μερικά πράγματα για το οικοδόμημα που ετοιμάζεται. Η πρόσληψη του Τζοσέπ Μπεροκάλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως βοηθός σε Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα, αποτελεί μια επιλογή με ρίσκο, ωστόσο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον ως προς το τι να περιμένουμε. Ο 47χρονος Καταλανός είχε μείνει αρκετά χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς είχε ν' αναλάβει θέση head coach από τη σεζόν 2012-13 και την θητεία του στην ουκρανική Ντόνετσκ, ενώ παράλληλα δεν είναι γνώστης της τουρκικής λίγκας. Όμως, πλέον έχει μαζέψει αρκετές εμπειρίες από το υψηλό επίπεδο (στο πλευρό του Μπαρτζώκα και του Ιβάνοβιτς) και το τάιμινγκ έμοιαζε αρκετά καλό για την επιστροφή του ως αφεντικό ενός πάγκου. Παράλληλα, αν κρίνουμε από την πρόσφατη προσέγγιση της Εσκισεχίρ στον Μίλαν Τόμιτς, ο νεοφώτιστος σύλλογος επεδίωξε ούτως ή άλλως να συνεργαστεί με ένα φρέσκο πρόσωπο της προπονητικής, προσφέροντας του εκτός από καλό μισθό και την "πρόσκληση" του να είναι το ιεραρχικά "νούμερο ένα" στο κουμάντο της ομάδας.

Οι παίκτες

Ο Μπεροκάλ επέλεξε να λάβει μέρος σε μια κατάσταση, μέσω της οποίας μπορεί να αναδειχθεί τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του που δεν φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει τον πήχη χαμηλά. Συν τοις άλλοις, η διοίκηση του κλαμπ έχει ήδη αποσπάσει τις υπογραφές ποιοτικών μονάδων που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του συνόλου. Έτσι λοιπόν, ο Ισπανός τεχνικός θα έχει την δυνατότητα να δουλέψει με τον Ρόουλαντ, έναν βετεράνο άσσο που προέρχεται από καλή σεζόν με την Χίμκι - 10.9π, 3.9α και 2.8ρ στο EuroCup. Ο 34χρονος πλειμέικερ γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τον κόσμο της TBL (έπαιξε για δύο χρόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπάνβιτ), ενώ μετρά κι ένα σωρό συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατά το παρελθόν, έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως διαθέτει τα απαραίτητα ηγετικά χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσει τον go-to guy μιας ομάδας αυτού του βεληνεκούς. Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο "ηχηρή" μεταγραφή των Τούρκων μέχρι στιγμής, αλλά φυσικά δεν είναι ο μόνος.

Ένας ακόμη ποιοτικός γκαρντ που προσθέτει στην μηχανή του ο Μπεροκάλ, αλλά σε καλύτερη ηλικία και με μεγαλύτερη προοπτική μπροστά του, είναι ο Μπίλι Μπέιρον, ένας παίκτης - βαρόμετρο για την περσινή Μούρθια. Ο 26χρονος περιφερειακός αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό γρανάζι για την ισπανική ομάδα, όντας στήριγμα του floor general αυτής, Φακούντο Καμπάτσο. Στο EuroCup κατέγραψε 13 πόντους (αλλά και 2.3α, 2.2ρ) μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής. Ο κόουτς εμπιστεύτηκε έναν παίκτη που έβλεπε αρκετά συχνά στην ACB, γνωρίζοντας καλά τα στοιχεία του παιχνιδιού του, αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτόν. Το τελευταίο απόκτημα της Εσκισεχίρ, το οποίο αναμένεται να τονώσει την δύναμη εντός ρακέτας, ακούει στο όνομα Βιάτσεσλαβ Κραβτσόβ. Ο διεθνής Ουκρανός σέντερ κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Βαλένθια (7.7π, 3.9ρ σε 27 αγώνες της ACB), έχοντας ρόλο back-up center, και γενικώς πρόκειται για μια δοκιμασμένη λύση, μικρού ρίσκου. Ο 30χρονος έχει περάσει από όλα τα στάδια - NBA, Ευρωλίγκα, Κίνα - κυρίως ως εναλλακτική λύση, αλλά πλέον καλείται να δώσει το κάτι παραπάνω.

Όσον αφορά τις προσθήκες γηγενών, ο φόργουορντ Μπερκάι Τσαντάν, μπορεί να μην σας λέει τίποτα το σπουδαίο ως όνομα, αλλά έκανε συμπαθητική χρονιά στο Champions League με την Ουσάκ (7.7π, 4.5ρ), είναι ακόμη 24 ετών κι έχει αγωνιστεί και παλαιότερα στην Εσκισεχίρ (ως δανεικός από την Φενέρ). Τέλος, ο 25χρονος σέντερ Ντογκάν Σανλί, επί μια τριετία βοηθητικός στην Μπεσίκτας (57 συμμετοχές στην λίγκα με μικρό χρόνο συμμετοχής), έρχεται για να συνεχίσει λογικά στο ίδιο μοτίβο, ενδεχομένως με ελαφρώς αυξημένο ρόλο κι αρμοδιότητες σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει. Η Εσκισεχίρ θα συνεχίσει το προσεχές διάστημα να γεμίζει το ρόστερ της, περιμένοντας μερικούς ακόμη ξένους για να φτάσει στην οριστική του μορφή. Αυτή θα καθορίσει και το ταβάνι της.

Πάντως, πολύ σημαντικό στοιχείο για την πορεία του κλαμπ αποτελεί το γεγονός πως, εκτός από Φενέρ και Έφες που βρίσκονται στην EuroLeague, έξι ακόμη ομάδες της λίγκας θα έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (Μπεσίκτας, Γαλατά, Ντάρου, Τοφάς, Μπάνβιτ, Γκαζιαντέπ). Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα φαβορί για τις θέσεις της πρώτης οκτάδας θα έχουν βαρύ πρόγραμμα, σε σύγκριση με την Εσκισεχίρ που δεν παίζει Ευρώπη και θα δίνει μόνο αγώνες πρωταθλήματος. Με βάση αυτό, εάν η ομάδα του Μπεροκάλ τονώσει κι άλλο το υλικό της, δέσει νωρίς και παραμείνει προσηλωμένη, θα βρεθεί ίσως σε θέση να τρύπωσει στα playoffs. Ή τουλάχιστον να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely