Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 21:14

Το #renew or #not to renew

Από :

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την (απλώς διαφαινόμενη) απόφαση του Ολυμπιακού να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με τον Ιταλό-Αμερικανό γκαρντ, ξεκίνησε μια διαδικτυακή προσπάθεια μέσω του γνωστού hashtag από φίλους της ομάδας, με σκοπό να «σταλεί» μήνυμα παραμονής στη διοίκηση, ώστε να παραμείνει στην ομάδα και την επόμενη χρονιά ο συμπαθής σε πολλούς Ντάνι. Είναι κάτι που δε θυμάμαι να είχε συμβεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία χρόνια, το οποίο και δείχνει την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο του Χάκετ. Με αφορμή λοιπόν αυτή την κίνηση, στο παρακάτω κείμενο θα καταθέσω την άποψή μου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προσπαθώντας να δω αν θα πρέπει να ανανεωθεί ο παίχτης ή όχι.

Για αρχή θα καταγράψουμε στον πίνακα τα νούμερα του κατά τις δύο χρονιές του στην ομάδα όσον αφορά τη διοργάνωση της Ευρωλίγκας σύμφωνα με το επίσημο σάιτ.

2015/16

 

2016/17

24

AΓΩΝΕΣ

11

19:51

ΛΕΠΤΑ

14:34

8.1

ΠΟΝΤΟΙ

5

44% / 39.3%

FG% / 3P%

35% / 26.7%

2.3

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

1.5

2.3 / 1.5

ΑΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

1.6 / 0.2

9

ΡΑΝΚΙΝΓΚ

5.5

 

#RenewHackett

Όλοι θυμόμαστε τις ενστάσεις και το σκεπτικισμό που υπήρξε το καλοκαίρι του 2015, όταν και ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ από την ομάδα του Πειραιά. Οι προβληματισμοί αφορούσαν όχι την αξία του σαν παίχτη, όσο τη συμπεριφορά του και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, και κατά πόσο θα δημιουργούσε προβλήματα στα αποδυτήρια. Προβληματισμοί που διαψεύστηκαν σύντομα.

Ο Χάκετ από την πρώτη στιγμή κατάλαβε σε ποια ομάδα είχε έρθει ( μετά το τρελοκομείο της Αρμάνι ) και αποδέχτηκε το ρόλο του ως backup point guard του Β.Μάντζαρη. Hταν μέλος της second unit του Ολυμπιακού, που πολλές φορές λειτούργησε ως πεντάδα αλλαγής ρυθμού ( ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά με την ορθότερη επιλογή παιχτών ), πίεσε την αντίπαλη ομάδα και έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο όποτε δοθηκε η ευκαιρία. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να παίξει και στο σετ παιχνίδι. Από τους γκαρντ που έχει αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι ο μόνος μετά τον Σπανούλη που μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα με το drive and kick παιχνίδι του ενώ με το μέγεθος και τη δύναμή του μπορεί να ποστάρει τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα γκαρντ των ομάδων της ευρωλίγκας, δημιουργώντας ταυτόχρονα φθορά σε αυτά ,αφού δεν μπορούν να τον σταματήσουν εύκολα.

Είναι ένας πολύ καλός αμυντικός τόσο στην προσωπική άμυνα, όσο και στην άμυνα με αλλαγές που χρησιμοποιεί ο κόουτς Μπούλετ, αφού μπορεί να μείνει μπροστά από τον αντίπαλο ψηλό, να τον σπρώξει αποτελεσματικά, αποτελώντας ίσως τον κορυφαίο αμυντικό γκαρντ στην πίσω γραμμή άμυνας. Ο Ντάνι είναι ένας παίχτης που έχει χρόνια εμπειρίας αγωνιζόμενος σε ομάδες Ευρωλίγκα που πρωταγωνιστούσαν, καθώς και παίχτης που έχει «ψηθεί» σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Αποτελεί μια ισχυρή προσωπικότητα και έναν παίχτη που θα βγει μπροστά στα δύσκολα και δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνες, αφού τόσο στη Σιένα όσο και στην Αρμάνι αποτελούσε έναν εκ των ηγετών των ομάδων αυτών.

#DoNotRenewHackett

Όπως φαίνεται και στον πίνακα με τα στατιστικά του από τους αγώνες της Ευρωλίγκα , το ποσοστό στο σουτ τριών πόντων τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως κακό. Ειδικότερα το eFG% φέτος ήταν στο 39.6% (πηγή: Basketball Reference). Όσο εξελίσσεται το μπάσκετ, απαιτείται ο point guard της ομάδας να έχει αξιόπιστο μακρινό σουτ καθώς και να μπορεί να δημιουργήσει είτε για τους συμπαίχτες του είτε για τον εαυτό του. Όταν λέμε δημιουργία δεν εννοούμε μόνο τις ασίστ σε κάποιο αμαρκάριστο παίχτη, αλλά και τους χώρους που θα δημιουργήσει, είτε μέσω κάποιων σουτ με ντρίπλα, είτε μέσω των drives και της ανισορροπίας που θα προκαλέσει στην άμυνα (με τον Χάκετ να μπορεί να αξιοποιήσει το ποστ παιχνίδι του και δημιουργία από μέσα προς τα έξω). Δεν παίρνει αρκετές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα , εν αντιθέσει με ό,τι μας είχε δείξει τα χρόνια στην Ιταλία, κάτι που οφείλεται πιθανόν στις οδηγίες του προπονητικού τιμ. Ο ίδιος όμως, σε αρκετά ματς παρουσίαζε μια αστάθεια στην απόδοσή του με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε πως έχει δικαιώσει 100% την απόκτησή του.

Ένας ακόμα λόγος που έχει κάνει την ομάδα να μην έχει πρόθεση να τον ανανεώσει είναι ο σοβαρός τραυματισμός του, που αποκόμισε στο ματς με την Ούνικς. Ίσως ελλοχεύει ο φόβος στην ομάδα πως θα εξελιχθεί σε μια νέα περίπτωση Γιανγκ και να μην παρουσιαστεί ξανά ο ίδιος. Η ειδοποιός διαφορά όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο Πάτρικ παρουσίαζε μεγάλο πρόβλημα στον ψυχολογικό τομέα (όπως φαινόταν μέσα στο γήπεδο τουλάχιστον και είναι λογικό, καθώς είναι ένα παιδί με «σκάρτα» δύο χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ) ενώ ο Ντάνι είναι πιο έμπειρος και μπροστά του έχει το Ευρωμπάσκετ, όπου θα φανεί σε τι κατάσταση είναι.

Προς ένα συμπέρασμα

Ετσι ή αλλιώς, η πιθανή φυγή του Χάκετ θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στις υπόλοιπες θέσεις της περιφέρειας. Ο Χάκετ έπαιζε μαζί με τους Γκριν, Λοτζέσκι σαν μέλη της δεύτερης ομάδας. Χωρίς εκείνον λοιπόν, θα τεθεί εν αμφιβόλω η παρουσία του έτερου γκαρντ, καθώς αλληλοσυμπλήρωνε τα χαρακτηριστικά του Έρικ ‘’the gunner’’ Γκριν. Ήταν ο defensive stopper της δεύτερης πεντάδας, αυτός που αναλάμβανε το μαρκάρισμα του καλύτερου παίχτη, επομένως δεν θα μπορεί να υπάρχει μια περιφέρεια με δύο κοντά γκαρντ, πόσο μάλλον δύο μέτριων αμυντικών. Οπότε ενδεχομένως θα αναζητηθούν δύο γκαρντ που τα χαρακτηριστικά τους θα είναι το καλό περιφερειακό σουτ, η δημιουργία και η καλή άμυνα.

Όπως φαίνεται αυτές τις μέρες, ο Χάκετ έχει έρεισμα σε μεγάλη μερίδα των φίλων του Ολυμπιακού. Έχει δεθεί με τον κόσμο, ο ίδιος θέλει να ανανεώσει και το δηλώνει και μένει να δούμε αν θα εισακουστούν οι δύο αυτές πλευρές. Η απόφαση μοιάζει να είναι ειλημμένη συμφωνα με κάποια ρεπορταζ , αλλά μήπως αυτή η αγάπη του κόσμου είναι ικανή να αντιστρέψει το κλίμα;

Θα πρέπει να δούμε το θέμα από μια πιο ουδέτερη στάση, εξετάζοντας τι έχει προσφέρει στη διετή παρουσία του και τι χρειάζεται η ομάδα για την επόμενη σεζόν -σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες τάσεις του μπάσκετ- στη θέση του point guard. Προσωπικά πιστεύω πως η ανανέωση ή όχι ενός παίχτη (όπως και η απόκτηση ή όχι) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κομμάτι ενός παζλ. Όχι μόνο αν μας αρέσει προσωπικά, αλλά και συμφωνα με το τι ρόλο θα έχει στην ομάδα, με ποιους παίχτες θα τον ταιριάξεις κ.ο.κ. Αν μου ζητούσαν την άποψή μου, θα έλεγα πως ναι, θα ανανέωνα το Χάκετ, αλλά θα τον άφηνα λίγο πιο...ελεύθερο στον επιθετικό τομέα και θα ταίριαζα δίπλα του παίχτες που θα είχαν πολύ καλά επιθετικά προσόντα. Κάποτε στο ποδόσφαιρο ο κόσμος είχε κρατήσει σε φιέστα της ομάδας το μεγάλο Τζιοβάνι. Θα γίνει τώρα κάτι αντίστοιχο;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άρης: οι έλεγχοι της χρονιάς Όπως το '99 (;) »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely