Σάββατο, 13 ΜΑΙΟΥ 2017 10:41

Eurocup: Μια πεντάδα για Ευρωλίγκα

Από :

Ένα από τα στοιχεία που καθιστούσαν ελκυστικό το φετινό EuroCup ήταν η πληθώρα καλών παικτών που μαζεύτηκαν στην... Α2 των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε παλαιότερο κείμενο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Top16, είχα αναφέρει χαρακτηριστικά (σχετικά με το τι "μας άρεσε" στην λίγκα): "από τα ρόστερ των ομάδων που συνεχίζουν, αρκετοί παίκτες θα μπορούσαν να βρίσκονται στο επίπεδο της EuroLeague. Σβεντ, Στουντεμάιρ, Μποουτράιτ, Φογκ και Ρότσεστι, για παράδειγμα, είναι ορισμένα ονόματα που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Υπάρχει ποιότητα τόσο σε μονάδες και προπονητές, όσο και σε σύνολα". Η διοργάνωση τσούλησε εν τέλει όμορφα και με αρκετό ενδιαφέρον, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον στις περισσότερες φάσεις. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό, ήταν πως όποιον αγώνα κι αν επέλεγε να δει κανείς, όλο και κάπου θα πετύχαινε έναν... ξεχασμένο αστέρα. Ή και δύο και τρεις.

Πριν ξεκινήσουμε, ένα "κάτι σαν" disclaimer.

Η πεντάδα που δημιουργήθηκε απαρτίζεται από παίκτες οι οποίοι είναι too much για το EuroCup, χωρίς παράλληλα να είναι mainstream. Επομένως, με βάση την δεύτερη προϋποθεση που τέθηκε, αυτόματα απορρίφθηκαν επιλογές τύπου Σβεντ, Ντούμπλιεβιτς, Κούριτς, Μάρκοβιτς και σια, αφενός γιατί τους ξέρει όλος ο κόσμος, αφετέρου γιατί δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, ούτε λέμε κάτι καινούργιο. Είναι αναμφίβολα παίκτες επιπέδου EuroLeague, οι οποίοι για λόγους που δεν θα εξετάσουμε σήμερα δεν βρίσκονται σε αυτήν. Αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα αναφορικά με την αξία τους.

Φυσικά, για να μην αδικήσουμε κάποιους τους οποίους δεν θα δείτε στην πεντάδα, αλλά ίσως να άξιζαν να βρεθούν σε αυτήν, συμπεριλήφθηκαν για πάρτη τους ορισμένα μικρά mentions. Τέλος, πείτε με κακόκαρδο, αλλά παρότι ίσως θα έπρεπε, δεν σκέφτηκα να κάνω "δεύτερη καλύτερη πεντάδα" προκειμένου να τους χωρέσουμε όλους βρε αδερφέ. Εκτός του ότι θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο ως προς σύνταξη και ανάγνωση κειμένου, ο όρος "πεντάδα" θα έχανε το νόημα του, αφού στην τελική θα μιλούσαμε για μια λίστα με 20-25 ονόματα. Μοιραία κάποιοι θα έπρεπε να μείνουν στην απ' έξω και στον διαχωρισμό αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και το προσωπικό γούστο. Οκ, πολλά είπαμε, άντε να δούμε.

PG: Φακούντο Καμπάτσο - Μούρθια

Ο 26χρονος άσος μας συστήθηκε μέσω της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2014/15, ερχόμενος από τον Αργεντινή και πανηγυρίζοντας τον τίτλο της Ευρωλίγκα, χωρίς ωστόσο να δείξει σπουδαία πράγματα. Θα θυμάστε ενδεχομένως πως αρκετοί έλεγαν ατάκες του στυλ "τι δουλειά έχει αυτός δίπλα στους Σέρχι και Γιουλ". Εντάξει, υπερβολές και υποτίμηση, για έναν οικονομικό παίκτη-λαχείο που στα μέρη μας απέκτησε haters λόγω ενός αντιαθλητικού "με λαβή ζίου ζίτσου", όπως το είχε χαρακτηρίσει στην μετάδοση του αγώνα από την ΕΡΤ ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, στον Διαμαντίδη. Η απειρία του σε συνδυασμό με την πληρότητα των Μαδριλένων τότε στην περιφέρεια, δεν του επέτρεψαν να έχει ουσιαστική συνεισφορά σε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν για την ομάδα του Λάσο. Nothing special.

Στο σήμερα, ο Καμπάτσο ήταν ένα από τα πλέον αποδοτικά point guard του EuroCup (και κατ' επέκταση της ισπανικής λίγκας) με 6.7 τελικές πάσες σε 13 εμφανίσεις (2ος στην διοργάνωση), αλλά και 13.2 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.2 κλεψίματα. Έχει ωριμάσει εμφανώς και το γεγονός πως είναι υπερβολικά βραχύσωμος (1.79μ) δεν τον επηρεάζει όσο παλαιότερα. Στα συν του επίσης πως έχει "φτιάξει" την προσωπικότητα του και είναι σε θέση να σηκώνει αρκετό βάρος και πολλά καθήκοντα στην Μούρθια. Ανήκει ακόμα στην Ρεάλ κι ίσως θα μπορούσε ν' αποτελέσει μια αξιόπιστη ρεζέρβα για τη θέση 1. Ίσως λέμε, γιατί κάπου άλλου θα έπαιρνε με το "καλημέρα" περισσότερο χρόνο κι ευθύνες.

Σε περίπτωση όπου ευλόγως αναρωτηθήκατε "γιατί όχι Νέντοβιτς;". Πολύ απλά, άπαντες γνωρίζουν την αξία του. Έχει "γράψει" αρκετές συμμετοχές στην Ευρωλίγκα κατά το παρελθόν, έπαιξε μια σεζόν στο NBA, είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Σερβίας και το επίπεδο του ως μονάδα είναι ντε φάκτο πολύ υψηλό. Θα ήταν τελείως περιττό να αναφέρω πως αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωλίγκα, άλλωστε σίγουρα θα τον βλέπουμε στα παρκέ της του χρόνου, αφού εσχάτως ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Μάλαγα. Καλώς να επιστρέψει και οι ανοδικές του τάσεις να έχουν ανάλογη συνέχεια.

SG: ΝτεΆντρε Κέιν - Νίζνι Νόβγκοροντ

Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στην Μπέτις, όμως τους περισσότερους φετινούς μήνες τους πέρασε στην Ρωσία με την Νίζνι Νόβγκοροντ, αποτελώντας τον απόλυτο ηγέτη της ομάδας. Σε 14 παιχνίδια της διοργάνωσης είχε 16.8 πόντους με 58% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα, με μοναδικό μελανό σημείο της στατιστικής του το εξαιρετικά χαμηλό 55% στις βολές. Γενικότερα όμως, η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στο σκοράρισμα (με περισσότερες από 12 προσπάθειες κατά μέσο όρο), με τον ίδιο να συνεισφέρει επιπλέον με 7.6 ριμπάουντ, 4.3 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα και 5.3 κερδισμένα φάουλ ανά 35 λεπτά. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει αλλάξει έξι ομάδες σε μόλις τρεις σεζόν - σε Ρωσία, Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία και Ισραήλ - κι αυτό δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο βοηθά θετικά την καριέρα του να παραμείνει σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να τον εμπιστεύονται οι ομάδες από το παραπάνω σκαλοπάτι. Παρά το γεγονός αυτό, διαθέτει ποιότητα και στοιχεία μέσω των οποίων θα μπορούσε δυνητικά να "τρυπώσει" στο ρόστερ μιας μικρομεσαίας ομάδας της Ευρωλίγκα, για παράδειγμα μιας Αρμάνι ή Γαλατά. Θυμίζει μια πιο versatile έκδοση του Μπράντον Πολ της Έφες, ο οποίος κατά το παρελθόν αγωνίστηκε κι αυτός τόσο στην Νίζνι, όσο και στην ACB στην μετέπειτα πορεία του. Δείτε και μια φετινή "30αρα" του κόντρα στην Ζενίτ.

Η αλήθεια είναι πως ύστερα από αρκετή σκέψη, ο Κέιν προτιμήθηκε στο... νήμα έναντι του Ράιαν Μπόουτραϊτ της Τσεντεβίτα κι ο λόγος είναι πως ο κόμπο γκαρντ της κροατικής ομάδας εμφανίστηκε σε μόλις επτά παιχνίδια του EuroCup - αποκτήθηκε από τον σύλλογο του Ζάγκρεμπ γύρω στα τέλη Νοέμβρη. Παρά τα μικρό δείγμα, πρόλαβε να δώσει τα διαπιστευτήρια του ως ένας γνήσιος σκόρερ (17.7π, 4α, 3.1ρ, 50% διπ., 38% τριπ., 86% βολές) και να δείξει γενικώς πως έχει αρκετό μέλλον στην Ευρώπη.

SF: Γιάνις Τίμα - Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης

Ο Λετονός πρέπει να "ανέβει" στην Ευρωλίγκα. Τέλος. Δεν ξέρω αν θα είναι στην Μπασκόνια (όπως φημολογείται) ή σε κάποιο άλλο κλαμπ, αλλά ξέρω σίγουρα πως εύκολα θα έβρισκε καλό ρόλο στις μισές - και βάλε - ομάδες της διοργάνωσης. Ο 24χρονος είχε ξεχωρίσει από αρκετά νεαρή ηλικία, στα τουρνουά των μικρών εθνικών ομάδων δηλαδή, όμως ανέκαθεν το κυρίως πρόβλημα του εντοπιζόταν στις μεταπτώσεις που παρουσίαζε τόσο κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, όσο και σε βάθος χρόνου γενικότερα. Φέτος φάνηκε με την εικόνα του πως έχει ρίξει δουλειά σε πολλούς τομείς, παρουσίασε ένα πολύ πιο "στιβαρό" προφίλ, με αισθητά βελτιωμένο ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς (47.8% - 54.6%) και μεγαλύτερη συγκέντρωση/αφοσίωση στις αρμοδιότητες του. Καλή σωματοδομή, εκρηκτικό πρώτο βήμα κι έφεση σε καταστάσεις τρανζίσιον πάντα διέθετε, έχοντας πια φτιάξει ένα πολύ καλό overall πακέτο για να ξεχωρίσει στις θέσεις των φόργουορντ. Οι αριθμοί του: 16.2 πόντοι, 44% στα τρίποντα, 4.7 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ σε 13 παιχνίδια. Παίζοντας 29 λεπτά κατά μέσο όρο, με 16.2 μονάδες στο ranking. Έπειτα από τρεις καλές χρονιές στο EuroCup, το παρόν timing μοιάζει ιδανικό για level up. Για την ιστορία, τα δικαιώματα του στο NBA τα κατέχουν οι Μάτζικ.

Αρχικά προόριζα τον Ρόις Ο'Νιλ της Γκραν Κανάρια για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης, αλλά θα ήταν άδικο να μην μπει ο Τίμα που στα περισσότερα ματς έκανε παπάδες. Ο νεαρός Αμερικανός φόργουορντ της Γκράνκα πραγματοποίησε ομολογουμένως μια σεζόν καλύτερη του αναμενομένου (10.3π, 5.6ρ, 2.3) κι αν θέλετε να διαβάσετε κάτι παραπάνω γι' αυτόν ρίξτε μια ματιά σ' αυτό το ελληνικό report που τον περιγράφει πολύ καλά.

PF: Ντρου Γκόρντον - Λιέτουβος Ρίτας

Τον περασμένο Νοέμβριο κι ενώ ο Τζέιμς Γκιστ βρισκόταν στα πιτς (και προτού υπογράψει τελικά ο Κένι Γκέιμπριελ), ο Παναθηναϊκός "ψάχτηκε" μεταξύ άλλων και με την περίπτωση του πρώην παίκτη των Σίξερς. Έχει παίξει σε αρκετές ομάδες της Ευρώπης (Παρτίζαν, Σάσαρι, Μπάνβιτ, Σαλόν-Ρεμς), όμως στην Λιθουανία φάνηκε να βρίσκει την... Ιθάκη του, πραγματοποιώντας την πιο "γεμάτη" σεζόν της καριέρας του. Ο 27χρονος φόργουορντ από την Καλιφόρνια δεν έχασε κανένα από τα 14 παιχνίδια που έδωσε η Λιέτουβος στο EuroCup, καταγράφοντας 12.6 πόντους, 9.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε σχεδόν 27 λεπτά κατά μέσο όρο. Η καλή αντίληψη του παιχνιδιού και η έφεση στον τομέα τον ριμπάουντ είναι στοιχεία που ενδέχεται να αποτελέσουν το εισιτήριο του για το υψηλότερο επίπεδο. Δεν "του 'κατσε" η Ευρωλίγκα πριν μερικούς μήνες, αλλά ίσως εισέλθει ξανά σε αυτήν το προσεχές καλοκαίρι, ύστερα από μια χρονιά όπου κατάφερε να διακριθεί και να ανεβάσει σημαντικά τις μετοχές του. Παρακάτω, τον βλέπουμε πιτσιρικά στην Ευρωλίγκα προ πενταετίας, αλλά σε σχέση με τότε έχει αλλάξει αρκετά. Προς το καλύτερο/πληρέστερο.

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι επίσης κι εκείνη του Κέβιν Τζόουνς (11.9π, 5.8ρ, 63% διπ.) της Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά μιλάμε για έναν πιο "αναγνωρισμένο" από το ευρύ μπασκετικό κοινό παίκτη, λόγω της θητείας του στους Κλίβελαντ Καβαλιερς πριν από μερικά χρόνια.

CENTER: Ντέγιαν Μούσλι - Ουνικάχα Μάλαγα

Φεύγοντας από την Παρτίζαν το καλοκαίρι του 2014, έφτασε να θεωρείται από αιώνιο ταλέντο μέχρι και καμένο χαρτί. Τρία χρόνια αργότερα, έχει διαψεύσει στον απόλυτο βαθμό τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, πραγματοποιώντας ένα γενναίο comeback στην καριέρα του. Ο 26χρονος Σέρβος έχει καταφέρει φέτος να παρουσιάσει σπουδαία βελτίωση στο παιχνίδι του με αποτέλεσμα να αποτελεί κομβικό γρανάζι της Ουνικάχα Μάλαγα. Μπορεί να μην έπαιξε στους τελικούς της διοργάνωσης λόγω τραυματισμού, όμως οι 11.7 πόντοι (66% διπ.), τα 3.7 ριμπάουντ και οι 1.6 τελικές πάσες που μέτρησε στα 16 παιχνίδια όπου συμμετείχε ερμηνεύουν ιδανικά την μεγάλη βοήθεια που παρείχε στο σύνολο του Πλάθα, καθ' όλη την διάρκεια της πορείας αυτού προς την κατάκτηση του τροπαίου. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ο Μούσλι έπαιξε κάμποσα ματς στην Ευρωλίγκα, αλλά τότε ήταν αρκετά άγουρος και το ατομικό του κέρδος περιοριζόταν αυστηρά και μόνο σε εμπειρίες που αποκόμιζε κόντρα σε σημαντικούς αντιπάλους. Πλέον, πολύ πιο ώριμος και περπατημένος, εκμεταλλεύεται καλύτερα τα σωματικά του προσόντα (2.13μ) και μοιάζει έτοιμος να σταθεί αξιοπρεπώς στην κορυφαία λίγκα της γηραιάς ηπείρου. Είτε ως παίκτης της Μάλαγα, είτε σαν μέλος κάποιου άλλου ρόστερ.

Πολύ κοντά στον Μούσλι κατατάσσεται ο Ντέβιν Μπούκερ της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος έκανε breakout year με 12.1 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ ανά παιχνίδι. Έχουμε μιλήσει και πάλι για την περίπτωση του εδώ.

ΥΓ. Στην επίσημη "πρώτη καλύτερη πεντάδα" που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ο τίμιος Μάρντι Κόλινς. Από τους ελάχιστους παίκτες των ευρωπαϊκών παρκέ που κατάφερε να σπάσει τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγες μόνο ημέρες τα νεύρα του Ρούντι. Να πέσει η αυλαία με αυτό!!!

https://youtu.be/U4BTTJCbWfA

 

 

 


 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely