Σάββατο, 06 ΜΑΙΟΥ 2017 10:09

To vintage πουλάει ακόμη

Από :

Συχνά πυνκά φέτος ηχεί στο κλειστό του ΟΑΚΑ και πιο συγκεκριμένα στα εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ το δημοφιλές κομμάτι "Vidage" των 1000mods. Αν επιλέξουμε να... παίξουμε λίγο με τον τίτλο και τον τονισμό του τραγουδιού, παραλάσσοντας τον ελάχιστα, θα βρούμε την κατάλληλη λέξη η οποία αρκεί για να χαρακτηρίσει ιδανικά τον Ρόκο Λένι Ούκιτς: Vintage. Ο πολυμήχανος Κροάτης, εκτός από εξαιρετικά ταλαντούχος ντράμερ ως γνωστόν, παραμένει ο πιο "σαν το παλιό καλό κρασί" παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και δικαιωματικά του αξίζει να βρίσκεται στους κιτρινόμαυρους και τη νέα μέρα που ξημερώνει.

Οι ζέστες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάτι παραπάνω από ενοχλητικές και βασικά αρκεί ένα πρωινό πάνω-κάτω στην Πανεπιστημίου για να καταλάβει κανείς πως το καλοκαίρι είναι καθ' οδόν. Με άλλα λόγια, φαντάζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό: μεταγραφολάγνοι, έφτασε η αγαπημένη σας περίοδος του έτους! Σε ένα μήνα από σήμερα ο σχεδιασμός της επόμενης ΑΕΚ όχι απλά θα έχει πάρει μπρος, αφού αυτό ήδη έχει συμβεί εδώ και καιρό - η συμφωνία με τον Μπάρλοου και οι πρόωρες συζητήσεις ανανέωσης με τον Ντούσαν Σάκοτα το αποδεικνύουν - αλλά ενδεχομένως να βρεθεί και στην κορύφωση του. Στην off-season που δειλά-δειλά ξεπροβάλει ίσως σημειωθούν οι λιγότερες προσθαφαιρέσεις στην Ένωση, αρχής γενομένης από το 2014 και την επιστροφή της από τις μικρές ημιεπαγγελματικές κατηγορίες στα σαλόνια της Basket League, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα ανοικτά μέτωπα δεν είναι αρκετά. Η ΑΕΚ όμως βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με πέρσι, επειδή κυρίως ξέρει στο περίπου πως πρέπει να βαδίσει με βάση την αγωνιστική εικόνα των παικτών της φέτος, αλλά κι έχοντας πλέον μια συνολικά πιο διευρυμένη γνώση της αγοράς. Ο οργανισμός της ΑΕΚ, ύστερα από αναρίθμητα και διαρκή πήγαινε-έλα παικτών, αλλά και κάμποσα λάθη προγραμματισμού τα οποία μπορούν ωστόσο να λειτουργήσουν ως "μαθήματα", μπορεί πια να... καυχιέται πως έχει δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια για τον δικό της unique κορμό με μονάδες όπως ο Σάκοτα, ο Λαρεντζάκης, ο Ντίξον, (λογικά) ο Μαυροκεφαλίδης, συν τους νεαρούς Έλληνες, πάνω στον οποίο θα έχει την δυνατότητα "χτίσει".

Ως κομβικό μέλος του παραπάνω ομίλου παικτών, θα πρέπει όμως να λογίζουμε και τον Ούκιτς. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού και της Φενέρ, ο οποίος κουβαλά εμπειρία 150+ αγώνων στην Ευρωλίγκα και 1.5 σεζόν στο NBA, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει στην απ' έξω, καθώς απέδειξε όλους αυτούς τους μήνες πως μόνο "τελειωμένος" δεν είναι και πως αντίθετα κουβαλά ακόμη μπόλικη όρεξη για μπάσκετ καλού (δηλαδή απαιτητικού) επιπέδου. Η αξία του και η ποιότητα του παραμένουν σε υψηλά στάνταρ και η προσφορά του σε μια ομάδα μπορεί να είναι συνεχής. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί - μακράν του δευτέρου - τον πιο σταθερό παίκτη της ΑΕΚ από την αρχή της χρονιάς, με τις θετικές στιγμές να υπερισχύουν εντυπωσιακά έναντι των αρνητικών του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Champions League. Ο Κροάτης δίνει με συνέπεια 11.4 πόντους (33% 3FG - 83% FT), 3.9 ασίστ και 2.9 ριμπάουντ σε 28 παιχνίδια της Α1, την ώρα που στην Ευρώπη κατέγραψε 10 πόντους (41% 3FG - 84% FT), 4.4 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ σε 18 αναμετρήσεις. Σούπερ, θα έλεγα. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως στον ημιτελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη στο Αλεξάνδρειο, λίγο πριν δεχθεί η ΑΕΚ το "μοιραίο χτύπημα" στο φινάλε του ματς από τον Κάμινγκς, ο Ούκιτς ήταν ο άνθρωπος που πήρε την ομάδα στις πλάτες του όταν η μπάλα ζύγιζε τόνους, πετυχάινοντας εξαιρετικά κρίσιμους πόντους. Σε ένα παιχνίδι όπως αυτό, το οποίο έφερε πάνω του την ταμπέλα "ο αγώνας της χρονιάς" για τις δύο αυτές ομάδες, ο έμπειρος ποιντ γκαρντ έδειξε τον δρόμο, άσχετα αν τελικά επήλθε ένας αποκλεισμός που σκόρπισε τεράστια απογοήτευση.

Επιστρέφοντας στο παρόν, ο Ούκιτς βροντοφώναξε "ανανεώστε με" μέσω των δύο εκπληκτικών εμφανίσεων του κόντρα στο Ρέθυμνο για τα playoffs, όπου στο εντός άγγιξε το triple-double (24π, 9ρ, 8α), ενώ στην Κρήτη απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιπλέον ταλαιπωρία και Game 3 με ακόμη μια προσωπική του all-around παρουσία (18π, 6ρ, 4α). Όπως είναι λογικό, απ' τη στιγμή που η σεζόν κοντεύει να ολοκληρωθεί, ο 32χρονος πλειμέικερ θα προσπαθήσει να "κλειδώσει" την παραμονή του στην ομάδα με ένα δυνατό φίνις στην φετινή κοπιαστική κούρσα, η οποία έχει αναγκάσει την ΑΕΚ να δώσει 48 επίσημους αγώνες μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις (πέρσι σταμάτησε στους 42). Γιατί αναφέρεται ο αριθμός των αγώνων; Πολύ απλά, γιατί σε έναν τόσο μεγάλο όγκο αναμετρήσεων, με δύο ματς την εβδομάδα για αρκετούς μήνες, ο Ούκιτς δεν έβγαλε τραυματισμούς. Ήταν πάντα διαθέσιμος. Γενικότερα, η επικείμενη εποικοδομητική σειρά - τελικές εξετάσεις της φετινής ΑΕΚ εναντίον του κυπελλούχου Παναθηναϊκού, θα αποτελέσει σοβαρότατο κριτήριο για το μέλλον αρκετών παικτών. Μια σείρα όπου άπαντες που απαρτίζουν το ρόστερ θα θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους, αλλά πραγματικά έχω την εντύπωση πως ο Ούκιτς δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν και πως η ΑΕΚ ήδη γνωρίζει πως πρέπει να πράξει με την - καθόλου ιδιαίτερη, αλλά πολύ απλή - περίπτωση του.

Στο δια ταύτα, όπως μαθαίνουμε το τελευταίο διάστημα, η πρόθεση της φιλόδοξης διοίκησης της ΑΕΚ είναι να διατηρήσει τον Ούκιτς στις τάξεις του συλλόγου, μια κίνηση που φαντάζει άκρως λογική και προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέρα από τα αγωνιστικά κριτήρια και την αδιαμφισβήτη προσφορά του, η προσωπικότητα που διαθέτει ο διεθνής άσος σπανίζει, πόσο μάλλον όταν η αμοιβή του ανέρχεται μόλις στις 250 χιλιάδες ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, αν υπάρχει καλό... μάτι και στόχευση στο σκάουτινγκ ενός κλαμπ δεν είναι δύσκολο να βρεθεί μια πραγματικά αξιόλογη περίπτωση, λαβράκια υπάρχουν ένα σωρό, όμως τέτοια πάστα παίκτη που να καλύπτει τέραστιο μέρος των υψηλών απαιτήσεων, ομολογουμένως δεν βρίσκεις. Ας μη ξεχνάμε πως ο Ούκιτς έχει κατακτήσει στην καριέρα του 6 πρωταθλήματα σε 3 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία) κι ακόμη 8 εγχώρια κύπελλα σε 16 χρόνια καριέρας. Γνωρίζει άψογα την έννοια της λέξης πρωταθλητισμός, κάτι που αναμφίβολα θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, η οποία προσπαθεί σταδιακά να επανέλθει στα χνάρια της διεκδίκησης τίτλων με αξιώσεις κι όχι βαδίζοντας στα... κουτουρού.

Για να είμαστε ρεαλιστές, τη τελευταία τριετία είναι γεγονός πως η αξιοπρόσεκτη καριέρα του Ούκιτς πήρε ξαφνικά φθίνουσα πορεία, με τον Κροάτη επί της ουσίας να... φεύγει από την μόδα (και να μην βρίσκει πια πλουσιοπάροχα ευρωλιγκάτα ντιλς), αλλά να που δεν είναι απαραίτητο να την ακολουθούμε πάντα και πως κάτι που ίσως πολλοί χαρακτηρίζουν ντεμοντέ μπορεί τελικά να κάνει μια χαρά την δουλίτσα του.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely