Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 08:20

Το "οξύμωρο" είναι να κλείνει η συζήτηση

Από :

Κανονικά είχα υποσχεθεί ότι σήμερα θα τα λέγαμε με το δεύτερο μέρος των πιθανών μεταγραφών του ΝΒΑ. Θα ήθελα πχ να εξηγήσω το πώς και το γιατί ο Greg Monroe θα μπορούσε να καταλήξει στη γενέτειρά του Νέα Ορλεάνη (πάει αυτό πια) η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, λόγω της διοργάνωσης του All Star Game αυτό το σαββατοκύριακο. Όμως ένα από τα γεγονότα σε αυτό το All Star Game μου τράβηξε την προσοχή και τώρα που έχουν περάσει μερικές μέρες, θέλω με νηφαλιότητα να μοιραστώ μαζί σας τις ιδέες μου. Φυσικά αναφέρομαι στην ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος Ρήγας Δάρδαλης στον προπονητή της ομάδας της Δύσης και των Golden State Warriors, Steve Kerr, περί του αν είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ο Γιάννης (αν και) είναι μαύρος (είναι) και Έλληνας.

Καταρχήν, πριν φτάσουμε στην ερώτηση του Δάρδαλη για την οποία είναι και το κείμενο, θα μου επιτρέψετε να σταθώ στην ερώτηση που κάνει ο Σκουντής (αν κατάλαβα καλά τη φωνή του) στον Steve Kerr, σχετικά με το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τον Αντετοκούνμπο στο All Star Game! Από την M.I.A.*, μιλάμε για έναν αγώνα επίδειξης, στον οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες στον κόσμο (για αυτό και η απάντηση του Kerr, ότι θα βάλει έναν από τους All Star που έχει να τον μαρκάρουν) και το αποτέλεσμα δεν έχει και πολλή σημασία. Από την άλλη, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μπροστά σε έναν από τους καλύτερους προπονητές της λίγκας, που προπονεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια τους Warriors με καταπληκτικά αποτελέσματα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να ρωτήσει ο έμπειρος δημοσιογράφος είναι το πώς θα σταματήσουν τον Γιάννη, λες και είμαστε στον 7ο τελικό και αντίπαλοι δεν είναι οι Cavs αλλά οι Bucks. Πρέπει σώνει και καλά ρε παιδί μου να εκμαιεύσουμε μια ατάκα του Kerr για το δικό μας το παιδί, λες και όλος ο μπασκετικός κόσμος γυρίζει γύρω απο μας, έτσι ώστε να βγάλουμε πιασάρικα ρεπορτάζ

Και επειδή η ειρωνική απάντηση του Kerr δεν έγινε μάλλον αντιληπτή από τους Έλληνες δημοσιογράφους, αποφάσισε ο Ρήγας Δάρδαλης να κάνει ακόμα μια ερώτηση γύρω από τον Αντετοκούνμπο, στην οποία ξεκίνησε με τον απαράδεκτο πρόλογο περί οξύμωρου και μαύρου Έλληνα. Ίσως από άγνοια ή από άγχος, δεν χρησιμοποίησε μια λέξη όπως πχ "εξαίρεση", αλλά είπε "οξύμωρο", όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει αντίθεση, υπονοώντας ότι είναι αντίθεση/αντικρουόμενο να είσαι Έλληνας μαύρος. Από τον τρόπο που κάνει την ερώτηση, τώρα που ξανακούω το βίντεο, καταλαβαίνω ότι μπορεί να χρησιμοποίησε νωρίτερα τη λέξη oxymoron ο Kerr, οπότε μπορεί και απλά να θέλησε να την επαναλάβει, κάνοντας τη διευκρίνιση ότι είναι Ελληνική λέξη για να καμαρώσει ακόμα παραπάνω το ελληνικό κοινό. Προσωπικά δεν τον ξέρω τον δημοσιογράφο και δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το άτομο του με βάση μια τοποθέτηση του, όμως σίγουρα μπορώ να σχολιάσω την τοποθέτηση, καθότι είναι δημόσια, και όχι κάτι που απλά είπε μεταξύ φίλων σε μια ιδιωτική στιγμή. Την τοποθέτηση λοιπόν, μπορεί κάποιοι να την θεωρούν απλά μια μαλακία που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου, όμως εκτός από άστοχη και ηλίθια, είναι σίγουρα και ρατσιστική (άσχετα με το αν αυτός που την είπε είναι ρατσιστής ή όχι). Θεωρώντας ότι είναι αντίθεση το να είναι κάποιος μαύρος και Έλληνας, αυτόματα συνδέει την εθνικότητα/ελληνικότητα (με ό,τι μπορεί να σημαίνει ο όρος) με βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα του δέρματος.

Αυτό μας θυμίζει το φαντασιακό που καλλιεργείται χρόνια τώρα, ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε λευκοί, χριστιανοί ορθόδοξοι, ετεροφυλόφιλοι, έξυπνοι, με μία πλούσια γλώσσα1, απόγονοι του Περικλή και των Βυζαντινών, αλλά όχι των Οθωμανών που ήταν καμιά 400 χρόνια στα μέρη μας κτλ. Αυτή η αφήγηση έχει όλο και περισσότερες εξαιρέσεις τα τελευταία χρόνια και ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε περισσότερους μετανάστες στη χώρα μας με τα παιδιά τους. Τα παιδιά ειδικά, είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς (όπως και οι Αντετοκουνμπο) που πηγαίνουν σχολείο στην Ελλάδα και μιλάνε την Ελληνική γλώσσα εξίσου καλά όπως και οποιοσδήποτε άλλος συμπολίτης μας, κάτι που είναι αφορμή να ακούς καμιά φορά στο μετρό σχόλια του στυλ "πολύ καλά Ελληνικά μιλάς για μαύρος, μπράβο!". Θεωρώ ότι ο πρόλογος του δημοσιογράφου, πηγάζει ακριβώς από αυτή την αντίληψη περί του ποιοι είναι οι Έλληνες.

Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι, δεν διεκδικώ κάποια αποκλειστικότητα στην αλήθεια. Το πραγματικά "οξύμωρο" στην υπόθεση είναι κατά την γνώμη μου άλλο.

Μου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η προσπάθεια να κλείσουμε το όλο θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη από τον παίκτη, ο μάνατζέρ του μας ενημερώνει και μας λέει ότι η συγγνώμη έγινε δεκτή, οι δημοσιογράφοι λένε ότι ήταν μια λάθος τοποθέτηση, αλλά τον ξέρουν τον συνάδελφο είναι καλό παιδί, η Cosmote τον αποσύρει από τη διοργάνωση, ο καθένας μας το σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάμε για άλλα. Μου φαίνεται ότι είναι άβολο να διατηρούμε αυτή τη συζήτηση ανοιχτή στην δημόσια σφαίρα και αυτό που προτιμάμε είναι να βρούμε τον κακό της υπόθεσης και να πάμε παρακάτω. Δεν βολεύει να μένει διαρκώς ανοιχτή η κουβέντα, σε μια χώρα που έχει χιλιάδες μεταναστών εγκλωβισμένους, και που για κάθε πανστρατιά του #NBAVOTE, έχει να αντιπαραβάλει γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά των προσφύγων να πάνε στα ίδια σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά τους, ακόμα κι αν είναι σε απογευματινές ώρες που τα βλαστάρια τους δεν είναι εκεί.

Τη στιγμή που ο Αντετοκούνμπο είναι larger than life και όλοι κοιτάνε να επωφεληθούν από την δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα που έχει, περίπου 220.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες που δεν είχαν χαρτιά (ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και οι Αντετοκούνμπο) παραμένουν σε ένα νομικό κενό, αφού ο νόμος που ψήφισε ο Σύριζα, ποτέ δεν υπογράφηκε από το αρμόδιο υπουργείο. Πρόκειται για συμπολίτες μας που πρέπει πολύ συχνά να αποδεικνύουν ότι είναι Έλληνες, προκειμένου να τους επιτρέπουμε να αποκαλούν πατρίδα την πατρίδα μας, και που επειδή δεν παίζουν μπάσκετ δεν βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας και τους αγνοούμε. Είναι αυτοί που είναι τις περισσότερες φορές θύματα του ρατσισμού στην Ελλάδα.

Και εδώ ακριβώς είναι που η "συγγνώμη" και η εκούσια προσπάθεια να κλείσει το θέμα με συγκεκριμένο τρόπο, δεν αρκούν. Για μένα, αν ο δημοσιογράφος ήθελε να ζητήσει συγνώμη, θα έπρεπε να το κάνει από αυτούς τους συμπολίτες μας, π.χ. τον Αχμέντ που οι γονείς του ήρθαν από τη Συρία, τον Τζιμ που οι γονείς του ήρθαν από το Σουδάν κ.ο.κ. Ο Αντετοκούνμπο καθίσταται πολύ λιγότερο σχετικός, η ερώτηση περί οξύμωρου τον αφορά ελάχιστα. Γιατί αναπαράγοντας τέτοια σχόλια, αυτό που κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να παγιώνουμε την μόνιμη και δημοφιλή αφήγηση, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους συνανθρώπους μας, που δεν τσεκάρουν όλα τα παραπάνω κουτάκια και περιθωριοποιώντας τους.

Τα έκανε όλα αυτά ο Δάρδαλης; Οχι. Τα κάνει ο επαναλαμβανόμενος δημόσιος λόγος, στον οποίον έβαλε το πολύ μικρό λιθαράκι του.

Αντί επιλόγου, θέλω να σας πω ότι στην Βαρκελώνη το Σάββατο έγινε μια πορεία με πάνω από 200.000 άτομα, που ζητούσαν από το Ισπανικό κράτος να αφήσει την Καταλονία να δεχτεί μετανάστες, αφού έχουν φτιαχτεί υποδομές για αυτό τον λόγο και υπάρχουν οργανώσεις που διαθέτουν πόρους και βοηθούν έμπρακτα. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να βρει άλλα πολιτικά κίνητρα σε αυτό, δεν παύει να εντυπωσιάζει η μαζικότητα της συγκέντρωσης για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώσεις:

  1. Άσχετα αν δεν ξέρουμε να την χρησιμοποιούμε πάντα σωστά

 *Η Μ.Ι.Α. (κατά κόσμον Mathangi "Maya" Arulpragasam) είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα. Πολλοί ίσως να τη θυμούνται από το σόου στο ημίχρονο του Superbowl XLVI (2012), οπού τραγούδησε επι σκηνής μαζί με την Madonna και κατηγορήθηκε ότι έκανε τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Εγώ πάλι τη θυμήθηκα για το video clip του "Born Free" το οποίο είναι σκηνοθετημένο από τον Romain Gavra (γιο του Κώστα Γαβρά) και κατά κάποιο τρόπο είναι η συνέχεια της πιο γνωστής του ταινίας "Notre jour viendra".

Να πηγαίνετε σινεμά, να κάνετε ταξίδια και να θυμάστε ότι τα μυαλά, οι υπολογιστές και τα αλεξίπτωτα δουλέυουν μόνο ανοιχτά.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely