Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 09:57

Χογκ και Μέιερ: δύο λαυράκια της Α1

Από :

(φωτό από www.newsone.gr)

Συνήθως στο Ελληνικό Πρωτάθλημα όλοι ασχολούνται με το δίπολο του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, κατά δεύτερο λόγο τον ΆΡΗ, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και από εκεί και πέρα το χάος. Οι υπόλοιπες ομάδες για τους οπαδούς, είναι σαν κάτι χάρτες που εμφανίζονται που και που στα social media και περιγράφουν πως νομίζουν οι Αμερικανοί ότι είναι ο υπόλοιπος κόσμος κτλ.

 

Το πιο ωραίο όμως με τις ομάδες δεύτερης ταχύτητας είναι ότι πολλές φορές έχουν φέρει παίκτες λαυράκια που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον από καλές ομάδες της Ευρώπης, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα το περσινό του Μάικ Τζέημς που έφυγε μετά από λίγους μήνες για την Λαμποράλ.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, από την αρχή της χρονιάς έχω ξεχωρίσει 2 παίκτες που στα δικά μου μάτια είναι λαχεία και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν κάποιες ομάδες και τους τσιμπήσουν τόσο το καλύτερο θα είναι για εκείνες. Στη σημερινή λοιπόν στήλη θα αναφερθούμε στους Ντάστιν Χογκ της Κηφισιάς και Τόνυ Μέιερ του Απόλλωνα Πάτρας.

Και οι δύο είναι παίκτες που παίζουν στη θέση 4, με τον Χογκ περιστασιακά αλλά και κάποιες φορές για μεγαλύτερα διαστήματα να καλύπτει τη θέση 5 στις εκάστοτε πεντάδες που παρουσιάζει ο κόουτς Παπαθεοδώρου στα παιχνίδια της Κηφισιάς. Τα χαρακτηριστικά τους είναι αρκετά διαφορετικά και παρακάτω ακολουθεί μι μικρή ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού τους.

Ντάστιν Χογκ

Πλέον όλοι αναφέρονται σε αυτόν σαν τον παίκτη έκπληξη της σεζόν, αλλά για τους πιο μυημένους στο μπάσκετ το συγκεκριμένο παιδί δεν ήταν άγνωστο. Τα προηγούμενα χρόνια τα πέρασε φορώντας τη φανέλα των Cyclonesτου IowaState, ενός πολύ καλού κολεγιακού προγράμματος που είχε στον πάγκο του τον Φρεντ Χόιμπεργκ, νυν προπονητή των ChicagoBulls.

Αυτά τα 2 χρόνια που οι Κυκλώνες είχαν σπουδαίες πορείες και υπήρξαν περίοδοι που στα rankingτων κολλεγίων είχαν βρεθεί ακόμα και στο νούμερο 1 της χώρας, είχαν ως έναν εκ των πρωταγωνιστών τους, τον ήρωα μας δηλαδή τον Ντάστιν Χογκ.

Στο κολλέγιο έπαιζε σχεδόν αποκλειστικά στη θέση 4, αφού τη θέση 5 κάλυπτε ο JameelMckay. Αυτό που είχε δείξει στο κολλέγιο ήταν πως είναι ένας εκρηκτικότατος παίκτης με αρκετή έφεση στο ριμπάουντ, ενώ δεν φοβόταν να πάει στο ποστ παρά τα μόλις 198 εκατοστά του ύψους του ακόμα και εναντίων ψηλότερων παικτών.

Η Κηφισιά ήταν η πρώτη του Ευρωπαϊκή στάση αφού ο Χογκ δεν έδειξε να καλύπτει τις ομάδες του ΝΒΑ στα φετινά ντραφτ. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η φετινή του περιπέτεια, που όχι μόνο τον έχει βγάλει στον αφρό, αλλά γίνεται και υποθήκη για μια καλή μελλοντική μεταγραφή. Μιλάμε για ένα πραγματικό λαχείο αν αναλογιστούμε ότι κόστισε στην ομάδα της Κηφισιάς λιγότερο από 20 χιλιάδες ευρώ.

Πλεονεκτήματα.

Είναι τρομερά αθλητικός με φοβερή αίσθηση του ριμπάουντ και στο κομμάτι των τοποθετήσεων αλλά και στο κομμάτι άλματος- συγχρονισμού. Αυτή τη στιγμή έχει μέσο όρο 13 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Στο επιθετικό παιχνίδι έχει μεγάλη ποικιλία. Καταρχάς μπορεί να σκρινάρει με εκπληκτική δύναμη στο πικ εν ρολ και να κόψει γρήγορα μέσα στη ρακέτα τελειώνοντας τη φάση. Τα σκριν του είναι πραγματικοί δυναμίτες και δημιουργεί πολλές φορές μετά από αυτά συνθήκες παιχνιδιού 2 εναντίων 1 για αυτόν και τον εμπλεκόμενο γκαρντ. Έχει πολύ καλά τελειώματα με πολύ καλό συγχρονισμό μετά από το πικ εν ρολ.

Επίσης του αρέσει αρκετά να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του με ντρίπλα από ενδιάμεση απόσταση. Τον έχω δει πάρα πολλές φορές να ξεκινάει σχεδόν από το τη κορυφή της ρακέτας και με τη ταχύτητα του να επιτίθεται απέναντι στον προσωπικό του αντίπαλο και να τελειώνει φάσεις. Ένα άλλο θετικό είναι ότι μπορεί να επιτεθεί και από τις 2 πλευρές, και από αριστερά και από δεξιά, ενώ τελειώνει καλά τις φάσεις και με τα 2 χέρια.

Έχει καλή αντίληψη του χώρου και μπορεί να κινηθεί καλά χωρίς την μπάλα είτε στο κομμάτι της τρανζίσιον επίθεσης, αφού είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο, είτε στα κενά της άμυνας ειδικά όταν η ομάδα του επιτίθεται στο ποστ από τη θέση 3 με τον Κασελάκη ή τη θέση 5 με τον Γλυνιαδάκη. Ο ίδιος δεν φοβάται να πάει στο ποστ, αφού είναι πολύ δυνατός και παρότι υστερεί σε ύψος, έχει καλή ισορροπία στα τελειώματα και του αρέσει γενικά να επιδιώκει την επαφή, καθώς έχει εξαιρετική ισορροπία στον αέρα.
Στο κομμάτι της άμυνας, μπορεί σαφέστατα να ανταποκριθεί στις άμυνες αλλαγών, δίνει καλές βοήθειες και ακόμα και αν υστερεί σε ύψος τον έχουμε δει πολλές φορές να βγαίνει μπροστά στις πάσες και να τις αρνείται κλέβοντας ή αλλοιώνοντας πολλές επιθέσεις.

Σουτ

Το σουτ δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο. Του αρέσει να παίρνει σουτάκια μέσης απόστασης αλλά χρειάζεται βελτίωση σε αυτό το κομμάτι, ενώ σουτάρει και λίγο πάνω από ένα τρίποντο ανά παιχνίδι με ποσοστό κοντά στο 30%. Τα σχετικά παράδοξο είναι ότι στα σουτ μέσης απόστασης ευστοχεί περισσότερο από το κέντρο, ενώ όταν βγαίνει έξω από τα 6.75 είναι πιο εύστοχος από τις γωνίες.

Εν κατακλείδι

Το παιδί αυτό μπορεί να κάνει πολλά σπουδαία πράγματα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι περνάει τη πρώτη του εμπειρία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό που ίσως προβληματίζει είναι ότι ουσιαστικά είναι κοντός για τη θέση 5, ενώ σαν 4 πρέπει να βελτιώσει το σουτ του από όλο το range των αποστάσεων, και να βελτιωθεί με την μπάλα στο παρκέ. Όπως και να έχει όμως μιλάμε για έναν παίκτη που καταλαβαίνει το παιχνίδι, παίζει με τρομερή δύναμη, έχει κινήσεις μέσα στο καλάθι και σαφώς μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως. Αναμένεται μετά τη φετινή χρονιά να κάνει το βήμα παραπάνω και να τον δούμε σε ψηλότερο επίπεδο.

Τόνι Μέιερ

Ο Αμερικανός του Απόλλωνα Πάτρας είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση παίκτη. Η άποψη που έχω για τον συγκεκριμένο παίκτη έχει διαμορφωθεί μόνο από τη φετινή του παρουσία στον Απόλλωνα, αφού αγωνιζόταν σε ένα μέτριο κολλέγιο, το Wisconsin- Milwaukee, που αγωνίζεται στην Horizon League, μια περιφέρεια που είναι αρκετά χαμηλότερου επιπέδου, από τις κλασσικές μεγάλες περιφέρειες και ουσιαστικά βλέπουμε μόνο την πρωταθλήτρια ομάδα της στην March Madness. Μέρες που είναι θα έχουμε και κάποια θέματα για κολεγιακό μπάσκετ καθώς πλησιάζει η Championship Week και μετά φυσικά η τρέλα του Μάρτη.

Ο Μέιερ κάνει σταδιακά κάθε χρόνο και ένα βήμα παραπάνω στην Ευρωπαϊκή του καριέρα, καθώς ξεκίνησε από την Πορτογαλία με την Γκιμαράες, ενώ πέρυσι έπαιξε στην Πολωνία. Φέτος ήρθε στον Απόλλωνα Πάτρας και έτυχε να τον δω στο πρώτο κιόλας παιχνίδι του που ήταν απολαυστικός. Απέναντι στο Ρέθυμνο σκόραρε 31 πόντους με 5/5 τρίποντα και γρήγορα καταλάβαμε ότι είναι ένας παίκτης που θα μας απασχολήσει φέτος.

Σουτέρ ύψους 2,04

Το στυλ του είναι τελείως διαφορετικό από τον Χογκ. Δεν είναι ιδιαίτερα παίκτης ρακέτας αλλά του αρέσει να κινείται αρκετά περιφερειακά. Τον έχουμε δει στα περισσότερα παιχνίδια να δίνει σκριν στη μπάλα από τη θέση 4 και να κινείται προς τα έξω με το λεγόμενο pop out περιμένοντας την μπάλα για να σουτάρει. Βέβαια όταν λέμε να σουτάρει, εννοούμε να σουτάρει καλά όχι αστεία. Στο στυλ όσο και αν αυτό μοιάζει λίγο υπερβολικό μοιάζει στον Ντάστιν Ντόελμαν της Μπαρτσελόνα. Έχει το εξαιρετικό 45% στα τρίποντα ενώ μπορεί να απειλήσει και από μέση απόσταση.

Μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ αλλά δεν έχει την απαραίτητη ταχύτητα για να του δώσει πλεονέκτημα σε τέτοιου είδους φάσεις. Καταλαβαίνει πάντως πολύ καλά το παιχνίδι και πολλές φορές που η άμυνα θα αλλάξει επάνω του μετά τα πικ, και βρεθεί με κοντύτερο αντίπαλο, θα τον πάει στο ποστ και θα τελειώσει φάσεις. Συνολικά δεν πηγαίνει πολύ συχνά στο ποστ, αλλά δεν το φοβάται, έχει κινήσεις και μπορεί να σκοράρει και από εκεί με αρκετούς τρόπους.

Απλά είναι λογικό, με τέτοια ικανότητα στο μακρινό σουτ, η ομάδα του να προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί περισσότερο μακριά από το καλάθι, για να ανοίγει και τις αποστάσεις και να δίνει χώρους στους καλούς γκαρντ του Απόλλωνα να επιτεθούν προς το καλάθι απέναντι σε άμυνες που οι βοήθειες δεν θα είναι τόσο εύκολες.

Στην άμυνα έχει θεματάκια, καθώς θέλει δουλειά και στην άμυνα στο ποστ αλλά και στην περιφέρεια, όταν θα αναγκαστεί να κυνηγήσει παίκτες που παίζουν αρκετά περιφερειακά από τη θέση 4.

Ένα μειονέκτημα του είναι ότι στη κακή του μέρα μπορεί να είναι κυριολεκτικά εκτός παιχνιδιού, σαν να μην έχει εμφανιστεί στο γήπεδο. Όπως έχει κάνει αρκετές βραδιές με σχεδόν 20 πόντους και καλή παρουσία στα ριμπάουντ, έχει κάνει και κάποιες που έμεινε πολύ χαμηλά σε όλα τα επίπεδα.

Εν κατακλείδι

Παίκτης που στην Ευρώπη μπορεί να κάνει αρκετά καλή καριέρα καθώς τα χαρακτηριστικά του είναι περιζήτητα από πολλές ομάδες. Το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκετά σκληρό για παίκτες που έχουν το στυλ του Μέιερ, με το Ισπανικό να του ταιριάζει ταμάμ για το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού.

Σίγουρα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξουν αυτά τα 2 παιδιά τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποκλείοντας τη λογική Καλώς ήρθατε! »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely