Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 21:38

Mε το (ένα) πόδι στο γκάζι

Από :

Για τρίτη διαδοχική χρονιά, ο ΠΑΟΚ δεν αρκέστηκε απλά στην ευρωπαϊκή συμμετοχή. Κατάφερε να πάρει άλλη μια "υπερήφανη" πρόκριση από φάση ομίλων, κάνοντας παράλληλα στην Βαλτική το καλύτερο φετινό του παιχνίδι.

Το τελικό 54-84 που γράφτηκε στο ταμπλό του όχι κι ασφυκτικά γεμάτου Olympic Center έκανε αρκετό κόσμο να αναρωτηθεί «πως ο ΠΑΟΚ κέρδισε τόσο εύκολα την Βέντσπιλς;». Φυσιολογική αντίδραση. Εύλογο ερώτημα. Βλέπετε, ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την πιο άνετη φετινή του νίκη, καθώς τόσο ξεκούραστα δεν είχε κερδίσει ούτε την αδύναμη Ρόσα Ραντόμ στις αρχές Δεκέμβρη στην Πυλαία, ούτε καν κάποιο παιχνίδι στην ελληνική λίγκα έως τώρα στη σεζόν που τρέχει. Όμως, η απάντηση στην εξής "απορία" είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλή.

Η αναλογία ασίστ/λαθών του δικεφάλου του Βορρά (16/10) ήταν υπερβολικά καλύτερη από την αντίστοιχη της αντιπάλου του (10/19) που υπέπεσε σε πάρα πολλές κακές επιλογές, ενώ επίσης τα ποσοστά ευστοχίας του κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επιπεδα, ειδικά για εκτός έδρας παιχνίδι τόσο μεγάλης κρισιμότητας. Ο ΠΑΟΚ ήταν ψύχραιμος κι "εκτέλεσε" τους Λετονούς με 60% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι κατέγραψαν μόλις 32% συνολικά στα σουτ εντός πεδιάς και με τα χίλια ζόρια κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα των 50 πόντων.

Συν τοις άλλοις, οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου επέδειξαν τρομερή διάθεση στο να πιέσουν, να διεκδικήσουν κάθε κατοχή μπάλας και να παραμείνουν απόλυτα προσηλωμένοι στο πλάνο τους καθ' όλη την διάρκεια του 40λεπτου. Με λίγα λόγια, είχαν αντιληφθεί σε άριστο βαθμό τις ιδιαιτερότητες-απαιτήσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού και μπήκαν στο παρκέ έχοντας βάλει από τα... αποδυτήρια κιόλας με το μαχαίρι στα δόντια, 100% συγκεντρωμένοι για να πάρουν την πρόκριση, γνωρίζοντας άλλωστε πως κρατούσαν την τύχη αποκλειστικά και μόνο στα δικά τους χέρια.

Ο "κεφάτος" ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση έχοντας επίσης 13 κλεψίματα και 3 τάπες, στοιχείο που είναι ενδεικτικό της τρομερής αμυντικής απόδοσης ολόκληρης της ομάδας. Όταν κρατάς τόσο χαμηλά το σκορ της Βεντσπιλς των 77.5 πόντων ανά παιχνίδι, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει (πολύ) καλά. Και μην ξεχνάτε πως μιλάμε για έναν σοβαρό αντίπαλο που έχει στο δυναμικό του κάποιες ποιοτικές μονάδες, όπως είναι ο βετεράνος Ντιν, αλλά και οι Γιανιτσένοκς, Κάμπελ, αναλογικά πάντα με τα στάνταρ της διοργάνωσης. Θα θυμάστε ενδεχομένως πως για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ την Βέντσπιλς στον πρώτο γύρο στην Μακεδονία τα βρήκε στην κυριολεξία μπαστούνια, επιβιώνοντας εν τέλει στην παράταση.

Την ώρα που ο ΠΑΟΚ χαμογελούσε κι έβαζε στις αποσκευές του ακόμη ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό διπλό - το 8ο αρχής γενομένης από το 2010, στην Ευρωλίγκα και πιο συγκεκριμένα στην δυτική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η Γαλατασαράι έκανε "σμπαράλια" την απογοητευτική Μακάμπι Τελ Αβίβ, τρατάροντας την μια... ξεγυρισμένη 40αρα. Ο κόουτς Αταμάν δήλωσε στην συνέντευξη τύπου πως «υπάρχουν παιχνίδια που όλα σου πάνε καλά. Σήμερα για εμάς ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια». Κάτι παρόμοιο θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αφού όλα πήγαν ρολόι και πήραν αυτό που ήθελαν χωρίς καθόλου αγχός, χωρίς χτυποκάρδια, χωρίς να μπουν στην ψυχοφθόρα διαδικασία με τα κομπιουτεράκια και τους συνδιασμούς αποτελεσμάτων.

Πέρα από την θριαμβευτική νίκη που ισούται σαφώς με πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League, ο ΠΑΟΚ πέρασε επιτυχώς κι ένα απαιτητικό τεστ χαρακτήρα, δείχνοντας πως και φέτος στο ρεζερβουάρ του φυλάει μπόλικη σκληράδα κι ανθεκτικότητα, στοιχεία που μπορεί να διαθέσει στον πνευματικό τομέα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το σύνολο του Μαρκόπουλου δεν σήκωσε σε καμία περίπτωση το πόδι από το γκάζι, ακόμη κι όταν έχτισε μια σημαντική διαφορά ασφαλείας (24 πόντων) με την λήξη της 3ης περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ τίμησε στο έπακρο τον do-or-die χαρακτήρα που συνόδευε τον αγώνα και τελικώς στο τέλος της ημέρας κατάφερε να πάρει αυτό που όντως άξιζε από τη συνολική εικόνα του στον όμιλο που συμμετείχε. Οι επτά νίκες αποτελούν από μόνες τους μια ικανοποιητική συγκομιδή, η οποία ενισχύεται σημαντικά όταν όλες οι ήττες πλην μιας (απέναντι στην πρωτοπόρο Βιλερμπάν στην Γαλλία) προήλθαν με μονοψήφιες διαφορές. Καθοριστικό παράγοντα για να κατακτηθεί το πολυπόθητο εισιτήριο αποτέλεσε φυσικά και η έδρα, με τον ΠΑΟΚ να την εκμεταλλεύεται παίρνοντας πέντε νίκες σε επτά αγώνες που έδωσε στο γήπεδο του.

Σημεία - κλειδιά

  • Η γραμμή των ψηλών κάλυψε επιτυχώς πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς, αφού οι Κλάντον, Μαργαρίτης και Γλυνιαδάκης μπορεί ατομικά να μην έγραψαν τόσο σπουδαία νούμερα, όμως πέτυχαν μαζί 24 πόντους και πήραν 12 ριμπάουντ. Ειδικά οι δύο πρώτοι που έπαιξαν και περισσότερο, έβγαλαν ορισμένες εξαιρετικές άμυνες, δεν δέχθηκαν ιδιαίτερη απειλή στην ρακέτα, ενώ μοίρασαν κι έξι ασίστ.
  • Πολύ ευχάριστο νέο ήταν πως ο Λίνος Χρυσικόπουλος επέστρεψε - μετά από καιρό είναι η αλήθεια - στις πολύ καλές εμφανίσεις. Η απόδοση του θύμισε έντονα τον πρώτο μήνα της σεζόν, όπου "πετούσε" και είχε πολύ μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Έδωσε 13 πόντους συν δύο ριμπάουντ και μια τελική πάσα, παίζοντας με αρκετή ενέργεια και θέληση. Ήταν ξεκάθαρα ο MVP της αναμέτρησης.
  • Στους Θεσσαλονικείς δεν κόστισε η κακή επιθετική βραδιά του Μακ Φάντεν, ο οποίος ήταν χαρακτηριστικά άστοχος, βρίσκοντας στόχο μόλις δύο φορές σε έντεκα απόπειρες. Βρήκαν πιο αξιόπιστες λύσεις από τον σταθερά καλό το τελευταίο δίμηνο Σάιμπερτ που προσέφερε 14 πόντους με οικονομία - 5/9 σουτ. Ο τελευταίος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Ο πρώτος δείχνει εκ πρώτης όψεως να διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ, όμως θα πρέπει να παρουσιάσει διάρκεια σε βάθος χρόνου.
  • Ο 19χρονος Κόνιαρης "τράβηξε" για τα καλά στο ξεκίνημα, πετυχαίνοντας 10 από τους 26 πόντους του ΠΑΟΚ στην πρώτη περίοδο. Γενικά είχε μια γεμάτη παρουσία, ασχέτως αν δημιουργικά βρέθηκε σε ρηχά νερά εν συγκρίσει με άλλες φορές. Το γεγονός πως ο Μαρκόπουλος τον εμπιστεύτηκε για 23 λεπτά, την ώρα που οι πιο έμπειροι Μιλιένοβιτς και Τσόχλας πάτησαν παρκέ για 12 και 8 αντίστοιχα, λέει από μόνο του πολλά.

Υστερόγραφα

 ΥΓ1. Πέρσι, στην τελευταία αγωνιστική της αντίστοιχης φάσης του EuroCup, ο ΠΑΟΚ έπαιζε τα... ρέστα του και μαζί φυσικά την πρόκριση στην Siemens Arena απέναντι στην Λιέτουβος Ρίτας. Και τότε εκτός έδρας δηλαδή, υπό δύσκολες συνθήκες. Deja vu! Δύο στα δύο.

 ΥΓ2. Η ευρωπαϊκή σεζόν του ΠΑΟΚ είναι ΗΔΗ επιτυχημένη. Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε από όμιλο 8 ομάδων και 14 αγωνιστικών, έχοντας το πιο "κοντό" και λιγότερο ποιοτικό ρόστερ των τελευταίων ετών. Πρόκριθηκε παίζοντας για αρκετά ματς με μοναδικό αξιόπιστο τεσσάρι τον Χρυσικόπουλο, αφού ο Μαργαρίτης ήταν τραυματίας και ο Τέιλορ δεν μπορούσε να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις παρά μόνο κάποια λεπτά για να βγαίνει το ροτέισον. Ότι παραπάνω καταφέρει από εδώ και πέρα, θα είναι απλά bonus σε μια ήδη πολύ καλή παρουσία.

 ΥΓ3. Σε συνέχεια του προηγούμενου, για τον ΠΑΟΚ η πρόκριση δεν αποτελεί υπέρβαση. Ήταν μέσα στις δυνατότητες του. Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός συνέχειας με βάση τα όσα είδαμε. Ο δικέφαλος απλά απέδειξε εντός των τεσσάρων γραμμών πως ήταν καλύτερη ομάδα από τις Ρόσα Ραντόμ, Βαρέζε, Ούσακ και Βεντσπιλς. Δηλαδή, τις άμεσες ανταγωνίστριες του, αφού όλοι λίγο-πολύ φανταζόμασταν πριν την έναρξη του Champions League πως Νεπτούνας, Βιλερμπάν και Όλντενμπουργκ δεν θα συναντούσαν δυσκολίες για την πρόκριση.

 ΥΓ4. Ο Σούλης Μαρκόπουλος ως head coach του ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο Korac πριν από σχεδόν 23 χρόνια. Άλλες εποχές, σε όλα τα επίπεδα. Τότε είχε Μπάνε, Σάβιτς, Μπέρι, Γαλακτερό, Μπουντούρη, Μπαλογιάννη, Ρεντζιά, Κόρφα. Στο σήμερα, με μπάτζετ που δεν ξεπερνά τις 300-400 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, καταφέρνει να έχει 30 ευρωπαϊκές νίκες σε έξι χρόνια. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς πως όσα περίπου χρήματα λαμβάνει ο Κρις Κράμερ από την Όλντενμπουργκ, για παράδειγμα, παίρνει μια δεκάδα παικτών στον ΠΑΟΚ.

 ΥΓ5. Με τα "αν" δεν γράφετai η ιστορία, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν καθόλου καλό για το πρεστίζ του ΠΑΟΚ, εάν είχε αποκλειστεί από την συνέχεια. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε και τις τρεις ελληνικές ομάδες - εκτός από τους "αιώνιους" που είναι σταθερά στο κορυφαίο επίπεδο εδώ και δεκαετίες - να προχωρούν. Μακάρι να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται.

 ΥΓ6. Η δομή του Champions League θα κάνει σοφότερο τον ΠΑΟΚ ενόψει των επόμενων ετών. Το λέω αυτό διότι τα τελευταία χρόνια ποτέ άλλοτε ο δικέφαλος δεν βρέθηκε σε θέση να δώσει παιχνίδια νοκ άουτ χαρακτήρα στην Ευρώπη. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely