Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 10:00

Οι ευθύνες κάνουν τον Καλάθη (MVP).

Από :

Όταν κάτι τελειώνει συνηθίζεται να κάνουμε μια ανασκόπηση για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε. Τελειώνει ένα ταψί παστίτσιο ας πούμε, λες ήταν εκπληκτικό ή ήθελε λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο η μπεσαμέλ. Πριν το φτιάξεις το παστίτσιο βέβαια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Τελειώνει ένας χρόνος καλή ώρα, λες τέρμα η ανθυγιεινή διατροφή, να ξεκινήσω και λίγη άσκηση και κάπου εκεί πριν μπει το δεύτερο δεκαπενθήμερο όλες αυτές οι υποσχέσεις σου φαίνονται αρχαία ιστορία.

Έτσι λοιπόν τελείωσε και ο πρώτος γύρος της Euroleague και υπάρχει ένα δείγμα για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Αυτά τα συμπεράσματα είναι και τα καλύτερα, γιατί βοηθούν να περάσει η ώρα στα καφενεία ή στο πρακτορείο βλέποντας τις οθόνες, περιμένοντας να εμφανιστούν οι αριθμοί του ΚΙΝΟ. Το λέω αυτό και με αφορμή το φανταστικό roundtable του BG και εξηγώ ότι σίγουρα μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον MVP μέχρι τώρα για τις εμφανίσεις που έχει κάνει, αλλά τι να το κάνεις αν στα κρίσιμα παιχνίδια την άνοιξη έχει βγει στους αγρούς και κυνηγάει πεταλούδες με την απόχη του.

Διάβαζα πριν από κανά μήνα στο sport24 ένα άρθρο με τίτλο «Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κάνει φέτος ο Κώστας Σλούκας;». Η αλήθεια είναι πως δεν είχα συνειδητοποιήσει τι έκανε μέχρι τότε ο Σλούκας. Tο κοίταξα και οι αριθμοί του είναι όντως εντυπωσιακοί. Θα κλέψω λοιπόν τον τίτλο αυτό και θα απευθυνθώ στον εαυτό μου: Σέκερη έχεις συνειδητοποιήσει τι κάνει φέτος ο Νικ ο Καλάθης;;

Ομολογώ ότι όταν άρχιζε η χρονιά είχα μια σχετική αγωνία για το πώς θα εμφανιστεί ο Καλάθης. Αυτό γιατί θα ήταν η πρώτη του χρονιά που θα ήταν ο ηγέτης της ομάδας. Έχουμε δει παραδείγματα παιχτών που όντας «υπαρχηγοί» στη σκιά ενός ηγέτη δείχνουν ένα σοβαρό δείγμα των ικανοτήτων τους με ένα συγκεκριμένο «ταβάνι». Όταν ο ηγέτης φεύγει ή όταν φεύγουν αυτοί για να γίνουν ηγέτες σε κάποια άλλη ομάδα, βλέπουμε κάποιες φορές μια μεταμόρφωση ή καλύτερα μια εξέλιξη που κάποιες φορές εντυπωσιάζει. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού που λέω νομίζω είναι αρχηγός του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε δείξει στην καριέρα του πως είναι πολύ καλός παίχτης τοπ επιπέδου, αλλά όταν αποφασίστηκε να γίνει αρχηγός και ηγέτης της ομάδας την δεύτερή του χρονιά στον Ολυμπιακό, ανέβηκε πολλά επίπεδα και ανέβασε και τους υπόλοιπους άλλα τόσα, για να είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος εν ενεργεία Έλληνας παίχτης πλην Γιαννη.

Όταν λοιπόν το καλοκαίρι αποφασίστηκε στον Παναθηναϊκό να γίνει ο ηγέτης της ομάδας ο Νικ ομολογώ πως ήμουν επιφυλακτικός, καθώς το μέχρι τότε «ταβάνι» του μου είχε φανεί χαμηλό. Ειδικότερα δε αν λάβουμε υπόψη και τη χρηματιστηριακή αξία του παίχτη. Σίγουρα τα λεφτά του συμβολαίου του κάθε παίχτη δεν τα δίνω εγώ για να με νοιάζει πόσα παίρνει ο καθένας, παρόλα αυτά όταν κάποιος κοστολογείται στο 1.8, αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να φαίνεται και στη δουλειά που κάνει. Δηλώνω τώρα πια μετά και το πέρας του πρώτου γύρου ότι ναι, Νικ Καλάθη εσύ είσαι ο MVP της καρδιάς μου.

Παρατηρώντας τους αριθμούς του βέβαια συνειδητοποιώ πως αυτό ο ευσεβής μου πόθος αντικατοπτρίζεται και στην πραγματικότητα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι ο μοναδικός παίχτης στη φετινή διοργάνωση που έχει παίξει και στα 15 παιχνίδια και έχει σε όλα διψήφιο αριθμό ranking. Ο Λανγκφορντ επίσης έχει μόνο διψήφια (και πολύ μεγαλύτερα φυσικά καθότι σκόρερ) αλλά έχει παίξει σε 14. Εντάξει και 15 να έπαιζε πάλι κανά 30άρι θα έκανε.

Αν δούμε τα στατιστικά του Νικ περσινή χρονιά, παρατηρούμε ότι φέτος παίζει μόνο ένα λεπτό παραπάνω. Είναι λοιπόν αξιοσημείωτη η σταθερότητα του Καλάθη και η σιγουριά που δίνει στην ομάδα φέτος, ότι όταν είναι μέσα θα κάνει τη σωστή επιλογή. Ή τουλάχιστον θα κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ανακηρύξω τον Καλάθη ως τον υπερπαίχτη. Σίγουρα δεν είναι εύστοχος, σίγουρα δεν βάζει βολές, σίγουρα στα τελευταία λεπτά κάνει λάθη, σίγουρα όμως και με δείγμα το ξεκίνημα της σεζόν πιστεύω πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεμελιωθεί και να στηριχτεί μέσο της κατάκτησης τίτλων είτε εγχώριων (και με δεδομένο ότι ο αντίπαλος σου είναι πιο καλός) είτε φυσικά ευρωπαϊκών. Λέμε τώρα. Έχουμε δει φέτος πολύ ωραία πράγματα από τον αρχηγό και σίγουρα το πιο σημαντικό από όλα είναι η σταθερότητα η οποία επιδεικνύει. Ο 28χρονος Καλάθης, έχει παίξει Εθνική, έχει παίξει στο ΝΒΑ, έχει υπάρξει ρούκι υπό τον Ομπράντοβιτς, έχει υπάρξει ηγέτης κερδίζοντας Eurocup και τώρα προσπαθεί να γίνει ηγέτης σε ομάδα Euroleague. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί. Αυτά.

Υγ. «Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κάνει φέτος ο Αντετοκουνμπο»; Ναι αλλά δε σουτάρει θα βρεθεί να πει κάποιος. Βρε α στο διάολο να μη σουτάρει ποτέ. Να κάνει ότι γουστάρει, έχει άλλους 4 παίχτες η ομάδα, ας σουτάρουν αυτοί.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely