Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 14:39

Γιουβόντε Ρέντικ : η κολόνα του Κολοσσού

Από :

(φωτό από eurohoops.net)

Ένας από τους παίκτες που... "έλαμψαν" στην λίγκα της χώρας μας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ο Κολοσσός πανηγύρισε την δεύτερη νίκη του στη σεζόν κι εκείνος ήταν από τους βασικούς παράγοντες για να το καταφέρει αυτό το σύνολο του Λυκογιάννη, όντας μάλιστα πρώτος σκόρερ. Δεν είναι δα και τόσο άγνωστος στην Ευρώπη, αλλά ας αφήσουμε τους προλόγους στην άκρη κι ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιουβόντε Ρέντικ.

Ο 24χρονος Γιουβόντε Ρέντικ από την North Carolina των Ηνωμένων Πολιτειών, απόφοιτος του VCU, έχει ύψος 207 εκατοστά και το wingspan του φτάνει τα 216. Έπειτα από μια senior με 11.8 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 1.2 τάπες και 1.3 κλεψίματα ανά 28 λεπτά συμμετοχής, κατέληξε στην Serie A ως undrafted τον Αύγουστο του 2014. Στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας πραγματοποίησε 33 εμφανίσεις συνολικά - 18 με την Πεζάρο και 15 με την Μπολόνια - έχοντας μια σε γενικές γραμμές καλή σεζόν για πρωτοεμφανιζόμενο δίχως επαγγελματική εμπειρία. Παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να βρει νέο συμβόλαιο που θα τον κρατούσε στην Ευρώπη, σε ομάδα μεσαίου βεληνεκούς, επέλεξε να επιστρέψει στην Αμερική για να αγωνιστεί στην αναπτυξιακή λίγκα με τους Canton Charge, θυγατρική των Cleveland Cavaliers όπου συνεργάστηκε με τον - assistant coach - Μάικ Μπατίστ*. Η περσινή χρονιά του ήταν σχετικά μέτρια (8.7π/5.2ρ σε 47 εμφανίσεις), ωστόσο είχε τις... στιγμές του και δεν έλειψαν ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις με νταμπλ-νταμπλ ή 20+ πόντους. Από τα τέλη Αυγούστου, ανήκει στον Κολοσσό, έχοντας συμφωνήσει για μονοετή συνεργασία.

*Το γεγονός πως ο Ρέντικ είχε... δάσκαλο στο Οχάιο τον πρώην "πράσινο" - ο οποίος όχι απλά διέπρεψε στην Ευρώπη, αλλά αναμφίβολα είναι κι ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς σέντερ που αγωνίστηκαν σε αυτή - είναι κάτι πολύ θετικό. Η αναφορά σε αυτό άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία. Προφανέστατα ο Ρέντικ πολύ δύσκολα θα γίνει Μπατίστ, αλλά και μόνο η συνύπαρξη κι οι συμβουλές που έπαιρνε από έναν μάστερ - για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - της θέσης "5", θα τον έχουν βοηθήσει σημαντικά.

Αγωνιστικό προφίλ: Θετικά, αρνητικά και περιθώρια βελτίωσης

Ο Ρέντικ είναι ένας αξιόπιστος ριμπάουντερ που γνωρίζει καλά πως να αξιοποιεί το σώμα του προκειμένου να πάρει τις κατάλληλες τοποθετήσεις μέσα στην ρακέτα. Διαθέτει καλή αντίληψη του παιχνιδιού γενικότερα κι είναι αποδοτικός στο να μαρκάρει στο πικ εν ρολ. Αθλητικός, με έφεση στο να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, όμως ως εκεί. Προσπαθεί σεζόν με σεζόν, με αφετηρία τα κολλεγιακά του χρόνια, να εντάξει στο ρεπερτόριο του jump shots - από τα τέσσερα-πέντε μέτρα - και χρησιμοποιεί αρκετά συχνά baby hooks, αλλά αυτά ακόμη δεν γίνονται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εξαιρουμένης της θητείας του στην Πεζάρο, όπου σούταρε με 71% από την γραμμή των προσωπικών βολών, στα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του το ποσοστό του βρίσκεται σταθερά από 66% και κάτω. Δεν μπορεί να προσφέρει συστηματικά σκοράρισμα από το post, ενώ δυσκολεύεται επίσης κι όταν έχει απέναντι του αντίπαλο υψηλότερο από εκείνον.

Το προπέρσινο πέρασμα του από την ιταλική λίγκα τον δίδαξε αρκετά όσον αφορά το τι θα του ζητηθεί πάνω - κάτω στην Ευρώπη (με απλά λόγια τις απαιτήσεις και το gameplay της γηραιάς ηπείρου) και εκτιμώ πως στο φινάλε της σεζόν του τα νούμερα του θα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με εκείνα που κατέγραψε σε Μπολόνια (6.6π/4.3ρ) και Πεζάρο (8.9π/5.2ρ). Οι πραγματικές δυνατότητες του παίκτη ταιριάζουν καλύτερα με αυτό που είδαμε στα δύο τελευταία παιχνίδια - με Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (11π/13ρ) και Κόροιβο στο Βενετόκλειο (19π/9ρ) - παρά με την εικόνα που είχε ο παίκτης στα τρια πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, η οποία ήταν λίγο... ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Έχω την εντύπωση πως πλέον ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και πως σταδιακά η εικόνα του θα βελτιώνεται, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον τα "κλειδιά" στον άσσο ανήκουν στον - πολύ αξιόπιστο και παράλληλα ποιοτικό για τις απαιτήσεις της λίγκας - Ρέλεφορντ, ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει αρκετά καλά τον 24χρονο σέντερ.

Τα πρώτα δείγματα

Για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος κρατούσε την πιο μεστή φετινή του εμφάνιση ο Γιουβόντε Ρέντικ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα επιτυχημένα plays που έβγαλε στην επίθεση ο νεαρός φόργουορντ, το Σάββατο που μας πέρασε κόντρα στην ομάδα από την Αμαλιάδα, όπου ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 8/11 σουτ εντός πεδιάς συν 3/3 βολές.

via GIPHY

(η χρήση του baby hook στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα, απέναντι σε ελαφρύτερο αντίπαλο)

via GIPHY

(η αντίπαλη άμυνα τον χάνει κι εκείνος ολομόναχος, έχοντας όλη την άνεση καρφώνει όμορφα με το δεξί κι αξιοποιεί την πολύ έξυπνη πάσα του Ερλ Γουότσον)

via GIPHY

(πολύ καλή συνεργασία με τον Λάνγκστον Χολ, ο οποίος απασχόλησε δύο αντιπάλους τη στιγμή που ο Ρέντικ έκανε το "βύθισμα" στο σωστό τάιμινγκ και δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει)

Επίσης, αυτό είναι το game log του παίκτη, ύστερα από πέντε "στροφές" στην Basket League. Τα marked στοιχεία αποτελούν και τα season-highs του στην εκάστοτε κατηγορία για την τρέχουσα σεζόν. Εάν θέλει κάποιος να εστιάσει βαθύτερα σε αυτή, θα διαπιστώσει πως ο Αμερικανός εκτελεί κατά μέσο όρο 9 δίποντα ανά 26.4 λεπτά στο παρκέ, μετρά ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό από κλεψίματα και τάπες (6 συνολικά σε κάθε κατηγορία/1.2 Μ.Ο.), ενώ η αξιολόγηση του βρίσκεται στις 14.8 μονάδες του συστήματος.

(από το προφίλ του στο esake.gr)

 Για την... ιστορία, σε πέντε pre-season με την φανέλα του Κολοσσού (κόντρα σε Γκαζιαντέπ, ΠΑΟΚ, Προμηθέα, Απόλλωνα και Ρέθυμνο) τον μήνα Σεπτέμβριο, ο Ρέντικ κατέγραψε 10.4 πόντους, ενώ στο παιχνίδι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά (99-48) είχε 4 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 4 λάθη.

Αντί επιλόγου, η (αναπόφευκτη) σύγκριση

Πρόπερσι, ο Κολοσσός είχε στις τάξεις του τον Τζαμέλ Χάγκινς, ο οποίος είχε φτάσει στην Ρόδο με... παρόμοιο δρομολόγιο. Κι εκείνος ως undrafted, με μια ευρωπαϊκή σεζόν στην πλάτη του (στην Γαλλία με την Ροάν) κι ακόμη μια στο D-League. Ο Χάγκινς εξαργύρωσε την πολύ καλή παρουσία του με μεταγραφή στον Άρη, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στο EuroCup και μάλιστα κατά την διάρκεια της σεζόν το όνομα του να "παίζει" μεταξύ άλλων και για τους "αιώνιους". Είναι αρκετά νωρίς για να προχωρήσουμε σε μια τολμηρή πρόβλεψη, πως ο Ρέντικ δηλαδή θα ακολουθήσει τα βήματα του Χάγκινς και θα κάνει εξίσου καλές χρονιές στην ελληνική λίγκα με τον συμπατριώτη του, ωστόσο είναι κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί. Ο Ρέντικ μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ομάδα του κόουτς Λυκογιάννη και να κάνει το step up, αρκεί να επιδείξει την απαιτούμενη σταθερότητα, κάτι που ο Χάγκινς κατάφερνε σε μεγάλο βαθμό. Έχοντας ήδη διανύσει το 1/5 της περιόδου, μπορούμε να πούμε πως ο Ρέντικ βρίσκεται σε σχετικά καλό δρόμο, με τις προσδοκίες να παραμένουν υψηλές.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely