Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 08:49

Aς μιλήσουμε για τον Τάλτον

Από :

(φωτό από zarpanews.gr)

Είναι αρκετά νωρίς και σίγουρα, πριν από μερικές εβδομάδες, δεν θα μπορούσε να θεωρήθει ως ένας από τους mainstream παίκτες της φετινής Basket League. Μπορεί όμως να γίνει. Η επιλογή του Ρεθύμνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως... ψαγμένη, με τους ανθρώπους της ομάδας να ελπίζουν σε "λαχείο". Για την ώρα, δικαιώνει όλους όσους τον πίστεψαν.

Δεν αντιλέγω. Ο Ντεζ Ουέλς της Λευκάδας είναι κατά κοινή ομολογία, μέχρι στιγμής, η μεγάλη αποκάλυψη της φετινής Basket League κι αυτός που έχει κλέψει όλη την... δόξα από τους ξένους που ήρθαν στην χώρα μας, σε ομάδες που βρίσκονται - θεωρητικά - κάτω από την πρώτη πεντάδα. Υπάρχει όμως ακόμη ένας παίκτης που πραγματοποιεί αρκετά καλή εκκίνηση και φαίνεται πως έχει το λεγόμενο potential για να πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο λόγος για τον Γκάρι Τάλτον, ο οποίος υπέγραψε στην πρεμιέρα το "διπλό" του Ρεθύμνου στην Ρόδο με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ και μια εβδομάδα αργότερα "σκότωσε" τον Άρη στην Κρήτη με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 τελικές πάσες συν δύο κλεψίματα. Είναι ο παίκτης που με το "καλημέρα" έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί της ομάδας του Τόνι Κωνσταντινίδη, απ'την στιγμή που διατηρεί πολύ καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, έχει πολυδιάστατη προσφορά στο παιχνίδι της ομάδας του και το μπασκετικό IQ του βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό level για να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια ο απολογισμός του είναι πλέον 14,75 πόντοι, περίπου 44% στα τρίποντα και κοντά 4 ασίστ ανά αγώνα.

Ο Ουίλιαμ Γκάρι Τάλτον έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στο DeSoto High School του Dallas, προτού μεταπηδήσει στο Navarro College, σε ηλικία 19 ετών, παραμένοντας εκεί για έναν χρόνο. Συνέχισε την επόμενη χρονιά στο Mountain View, ενώ ακολούθησε μια διετία στο UIC. Πρόκειται για μια περίπτωση παίκτη από εκείνους που - για διάφορους λόγους - αλλάζουν τα πανεπιστήμια σαν τα... πουκάμισα, ένα στοιχείο που συνήθως δεν είναι κι ότι πιο ενθαρρυντικό για την επαγγελματική καριέρα που θα ακολουθήσει. Ο Τάλτον ήταν από τότε ένας αρκετά ταλαντούχος point guard, ολοκληρώνοντας την senior season του στο NC2A με 12.3 πόντους, 4.4 ασίστ και 4 ριμπάουντ ανά αγώνα κατά μέσο όρο, ωστόσο στο draft του NBA δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα. Από το 2013 μέχρι και το τέλος της περασμένης σεζόν ο παίκτης από το Texas βρισκόταν στην αναπτυξιακή λίγκα, περιμένοντας την ευκαιρία για συμβόλαιο στο NBA - έστω κι αν αυτό θα ήταν ολιγοήμερο ή μη εγγυημένο. Η "καλή" δεν ήρθε ποτέ για τον 26χρονο περιφερειακό κι έτσι αποφάσισε να αναζητήσει μια αλλαγή στην καριέρα του, η οποία έμελε να τον φέρει στα μέρη μας για λογαριασμό του Ρεθύμνου.

Στο D-League ο ύψους 186 εκ. οργανωτής "έγραψε" ουκ ολίγες φορές 20+ πόντους, ενώ κι ο διψήφιος αριθμός σε ασίστ ήταν μια από τις συνήθειες του. Απλώς για την... αναφορά, έπαιξε 154 αγώνες στην λίγκα - με τέσσερις διαφορετικές ομάδες - με 13.9 πόντους και 8.7 ασίστ. Πριν από μερικούς μήνες, βρέθηκε στο Summer League του Las Vegas με τους Toronto Raptors, καταγράφοντας πέντε εμφανίσεις όχι ικανές ώστε να του δώσει συμβόλαιο ο κόουτς Κέισι.

Από τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής, μιλάμε για έναν παίκτη που επιθετικά μπορεί να απειλήσει με αρκετούς τρόπους και ξέρει να αξιοποιεί καλά τα σκριν που του προσφέρουν οι συμπαίκτες του, είτε εκτελώντας ύστερα από αυτά, είτε ψάχνοντας την πάσα. Έχει γρήγορα πόδια, παίζει με ενέργεια και πιέζει αρκετά. Κοντρολάρει απόλυτα το παιχνίδι της ομάδας του ως πλειμέικερ, ξέρει δηλαδή πότε πρέπει να τρέξει και πότε να πατήσει φρένο, ενώ μπορεί να τελειώσει καλά τις φάσεις στον αιφνιδιασμό. Ακόμη, όπως είναι φυσικό, του λείπουν στοιχεία όπως η εμπειρία και η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, όμως αυτά μπορεί να τα αποκτήσει εν καιρώ. Στα θετικά του να προσθέσουμε επίσης το ότι φαίνεται να παίζει έχοντας κίνητρο κι όχι με την λογική του να πάρει απλά το συμβόλαιο του.

Στο ρεζουμέ: Ναι, ο Τάλτον έχει την ευκαιρία για breakout, καθώς βρίσκεται σε ένα σύλλογο που έχει καταφέρει να αναδείξει αρκετούς παίκτες τα τελευταία χρόνια (Ζακ Ράιτ, Μαρκ Κάρτερ, Μπρεντ Πέτγουεϊ, Κένι Γκάμπριελ). Το περιβάλλον είναι καλό, το Ρέθυμνο (θα) είναι ανταγωνιστικό κι αυτός από την πλευρά του καλείται να βγάλει στο παρκέ όλα του τα θετικά στοιχεία, συνοδευόμενα από συνέπεια και σταδιακή βελτίωση.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely