Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 09:11

Το μεγάλο ρίσκο του ΠΑΟΚ

Από :

Ο ΠΑΟΚ του Σούλη Μαρκόπουλου ξεκινά την αγωνιστική σεζόν 2016/17 έχοντας στο ρόστερ του μόνο δύο κλασσικούς σέντερ, την ώρα που οι βασικοί εγχώριοι ανταγωνιστές του, ΑΕΚ και Άρης έχουν τουλάχιστον τρεις και ενδεχομένως τέσσερις λύσεις μέσα στην ρακέτα. Κλάντον και Γλυνιαδάκης, με πάνω - κάτω γνωστό το τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να προσφέρει ο καθένας, καλούνται να τραβήξουν αρκετό... κουπί από νωρίς.

Μπορεί να "αντέξει" το upgrade ο Κλάντον; Ο 26χρονος Αμερικανός σέντερ πρόλαβε πέρσι να δείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένα καλά στοιχεία, τα οποία έκαναν τον Σούλη Μαρκόπουλο να εισηγηθεί θετικά για την παραμονή του στο τέλος της χρονιάς. Ο παίκτης από το Ορλάντο "κέρδισε" τον Έλληνα προπονητή και σε συνδυασμό με το όχι απαγορευτικό ποσό που απαιτούνταν για το ετήσιο συμβόλαιο του, παρέμεινε στον δικέφαλο του Βορρά, "κλειδώνοντας" την θέση του βασικού ψηλού. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν προσδοκίες για τον Κλάντον, μιας κι έχει ήδη δείξει πως διαθέτει μια καλή ύλη για να σταθεί με αξιοπρέπεια στα ευρωπαϊκά παρκέ, συν το γεγονός πως - με βάση τα όσα πηγάζουν μέσα από την ομάδα - είναι πολύ καλός χαρακτήρας, στοιχείο που τον βοήθησε άλλωστε στο να έχει εύκολη και γρήγορη προσαρμογή. Βέβαια, για τον Κλάντον υπάρχουν για την ώρα δύο μεγάλες ενστάσεις.

Αρχικά, η πρώτη έχει να κάνει με το αν μπορεί να ανταπεξέλθει στην "πίεση" του να είναι ο πρώτος σέντερ με - υπό φυσιολογικές συνθήκες - 20+ λεπτά στο ενεργητικό του, για τουλάχιστον 36 παιχνίδια. Το ερώτημα αυτό γεννάται εύλογα, αν σκεφτεί κανείς πως ο Αμερικανός δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ και δεν έχει αγωνιστεί κατά το παρελθόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, πέρα από εγχώρια λίγκα. Η δεύτερη αφορά το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το ταβάνι του παίκτη, δηλαδή με άλλα λόγια πόση βελτίωση επιδέχεται ως μονάδα και σε ποιους τομείς - για παράδειγμα στις ελεύθερες βολές, όπου πέρσι σούταρε με μόλις 55%. Όλα αυτά θα φανούν φυσικά κατά την διάρκεια της περιόδου, παιχνίδι με παιχνίδι.

Εγγυημένη λύση αλλά... ως εκεί. Απ' την άλλη, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης διαθέτει τεράστια εμπειρία και είναι δεδομένο πως μπορεί να προσφέρει πολύτιμες και καθοριστικές λύσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο είναι πλέον 35 ετών και είναι ένα αρκετά βαρύ κορμί. Την περασμένη σεζόν στην ομάδα της Κηφισιάς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο (κάτι περισσότερο από 20' ανά αγώνα σε 22 εμφανίσεις) σε μια γενικά αρκετά μεστή σεζόν για τον ίδιο σε ατομικό επίπεδο, παρ' όλα αυτά είναι άγνωστο το πως θα ανταπεξέλθει φέτος. Αυτό διότι ο ΠΑΟΚ έχει κι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, κάτι που με απλά λόγια μεταφράζεται σε δύο παιχνίδια την εβδομάδα και συχνότερα ταξίδια. Η καταπόνηση θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερη, όπως κι οι απαιτήσεις. Βέβαια, κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε πως ο κόουτς Μαρκόπουλος δεν επέλεξε τον βετεράνο σέντερ για... πρώτο βιολί. Αντίθετα, περιμένει από εκείνον να δίνει σε σταθερή βάση ποιοτικά πράγματα, με χρόνο συμμετοχής που θα κυμανθεί στα 12 με 15 λεπτά κι ανάλογα με τις συνθήκες του εκάστοτε παιχνιδιού θα αυξομειώνεται.

Πάντως, αν θέλουμε να κοιτάξουμε και πέρα από τα αγωνιστικά, είναι πάρα πολύ θετικό για τον ΠΑΟΚ το γεγονός πως θα έχει στις τάξεις του έναν παίκτη που μπορεί να "κατευθύνει" με τον τρόπο του τα αποδυτήρια. Αν το καλοσκεφτούμε, ελάχιστες ευρωπαϊκές ομάδες αυτού του βεληνεκούς - ή αν θέλετε που θα συμμετάσχουν στο Champions League - διαθέτουν παίκτη που υπήρξε διεθνής, είχε πέρασμα από το NBA, έπαιξε σε κορυφαίους συλλόγους (Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) και μετρά κάμποσες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα. Ο Γλυνιαδάκης μπορεί να αποτελέσει "προπονητή εντός των τεσσάρων γραμμών" για τους νεαρότερους και πιο άπειρους παίκτες της ομάδας.

Στο δια ταύτα... Αναμφίβολα, ο ΠΑΟΚ ρισκάρει ξεκινώντας τη σεζόν με μόλις δύο "καθαρά" πεντάρια στο ρόστερ του. Προφανώς, οι λόγοι για τους οποίους στελεχώθηκε με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη θέση στο ασπρόμαυρο δυναμικό, ήταν καθαρά οικονομικοί. Δεν γίνεται ένας κόουτς με την εμπειρία του Μαρκόπουλου να μην κοιτάζει λίγο... παραπέρα, ώστε να εντοπίσει την τρύπα που μπορεί να δημιουργηθεί από έναν τραυματισμό, για παράδειγμα.

Η εκτίμηση μου είναι πως ο ΠΑΟΚ θα πάει λίγο... βλέποντας και κάνοντας. Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά θα "ψαχτεί" για ενίσχυση, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συλλόγους. Με τις θέσεις των φόργουορντ αλλά και την περιφέρεια να παρουσιάζουν σαφώς μεγαλύτερη πληρότητα, είναι δεδομένο πως οι Θεσσαλονικείς - σε κάποια στιγμή - θα κοιτάξουν να "γεμίσουν" την φροντ λάιν τους. Η ευρωπαϊκή πορεία του κλαμπ, αλλά και η διαδρομή στο κύπελλο Ελλάδος θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για προσθήκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ένας αποχαιρετισμός Oι "γηγενείς" ξένοι του Λαυρίου »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely