Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 19:42

Η νέα εποχή για το μπασκετικό τμήμα της FC Barcelona

Από :

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν ένα καλοκαίρι σημαντικών αλλαγών για το μπασκετικό τμήμα της Μπαρτσελόνα. Με την απομάκρυνση των Joan Creus από τη θέση του αθλητικού διευθυντή του τμήματος μπάσκετ και του Xavier Pascual από τη θέση του προπονητή, κλείνει ο κύκλος που άνοιξε το 2008 με την πρόσληψη τους και ο οποίος συνοδεύτηκε από 1 Ευρωλίγκα, 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 4 Ισπανικά Super Cup. Καθόλου άσχημα πιστεύω, ακόμα και για μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα που είναι "καταδικασμένη" να πρωταγωνιστεί. Παρόλα αυτά όμως, η έλειψη τίτλων τα τελευταία 2 χρόνια οδήγησε τους υπεύθυνους του μπασκετικού τμήματος να κάνουν δραστικές αλλαγές, ξεκινώντας από την απομάκρυνση των Creus και Pascual και την πρόσληψη των Rodrigo De la Fuentes και Γιώργου Μπαρτζώκα αντίστοιχα στις θέσεις τους. Αν και στο Basketballguru τρέφουμε μεγάλη συμπάθεια για τον Έλληνα κόουτς, το σημερινό κείμενο δεν θα είναι ένα κείμενο αποθέωσης του εξιστορώντας πως θα κάνει τους μπλαουγκράνα ξανά πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά θα σταθούμε στις αλλαγές που έγιναν στα τμήματα υποδομής της ομάδας και στο νέο μοντέλο όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον νέο γενικό διευθυντή στα μέσα του καλοκαιριού.

Πριν ακόμα τελειώσει η χρονιά με την ομάδα της Καταλονίας να μένει χωρίς κανέναν τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη σαιζόν, στις αρχές του Απρίλη ο γενικός διευθυντής του τμήματος μπάσκετ Joan Bladé, ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016 θα λειτουργήσει η πρώτη FCBEscola1 για το μπάσκετ με παιδιά ηλικιών από 4 ως 12 ετών στην Βαρκελώνη. Ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση ήταν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι παίκτες από τις ακαδημίες της ομάδας φτάνανε στην πρώτη ομάδα και με εξαίρεση τον Navarro ακόμα λιγότεροι ήταν σε θέση να κάνουν τη διαφορά για την ομάδα. Στο νέο αυτό πρόγραμμα, θα πάρουν μέρος 144 παιδιά ηλικιών από 6 - 12 χρόνων και 72 παιδιά ηλικιών από 4 - 5 χρόνων. Υπεύθυνος για την λειτουργία των ακαδημιών ορίστηκε ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας Nacho Solozabal, ο οποίος είχε εδώ και χρόνια δικές του ακαδημίες μπάσκετ στην πόλη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο (αθλητικός) στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν σωστά τα βασικά του μπάσκετ οι μικροί αθλητές και να συνδεθούν με τον σύλλογο ώστε όταν φτάσουν στα 12 χρόνια να είναι ήδη έτοιμοι να ενταχθούν στις ομάδες μίνι του συλλόγου. Προκειμένου να είναι ευχάριστο και να συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά, κάθε 2 βδομάδες θα διοργανώνονται παιχνίδια ανάμεσα στα γκρουπ τα οποία θα αριθμούν μέχρι 12 παίκτες, ώστε να μπορούν οι προπονητές τους να αφιερώνουν το χρόνο που χρειάζεται στον καθένα.

Αυτή η αλλαγή όμως δεν θα είναι η μοναδική που θα γίνει. Ο καινούριος αθλητικός διευθυντής του τμήματος μπάσκετ Rodrigo De la Fuentes δήλωσε μετά την πρόσληψη του, ότι το τρίπτυχο του νέου μοντέλου είναι "να παίζουμε θεαματικά, να βγάλουμε παίκτες και να κερδίσουμε τίτλους" κάνοντας ακόμα πιο σαφές ότι πέρα από την επιστροφή στους τίτλους η βελτίωση των ακαδημιών ήταν επίσης μια από τις προτεραιότητες του συλλόγου. Και αν για τις μικρές ηλικίες μέχρι 12 ετών η δημιουργία της πρώτης FCBEscola με θέμα το μπάσκετ, είναι μια σημαντική κίνηση στις μικρές ηλικίες, στις ηλικίες από 12 μέχρι 17 ετών η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει εδώ και καιρό τη βελτίωση. Μέσα από προσεκτικό scouting παίκτες ταλέντα από όλη την Ευρώπη ήρθαν στην ομάδα της Βαρκελώνης και μετά από αρκετά χρόνια που οι μικρές ομάδες της Ρεαλ Μαδρίτης είχαν τα πρωτεία στις μικρές ηλικίες, φέτος οι μικροί της Μπάρτσα κατέκτησαν τόσο το Ισπανικό πρωτάθλημα όσο και την Ευρωλίγκα των μικρών ηλικιών. Εκτός από τους Καταλανούς Eric Vila και Sergi Martinez η ομάδα βασίστηκε στο ταλέντο του Λετονού Rodions Kurucs και του Σενεγαλέζου Atoumane Diagne. Τα τελευταία χρόνια από τις ομάδες νέων της Μπαρτσελόνα είχαν περάσει παίκτες όπως οι Hezonja (Κροάτης), Ericksson και Hackanson (Σουηδοί) κάτι που δείχνει ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι ήδη υπήρχε μια σημαντική βελτίωση.

Προκειμένου ο παραπάνω νεαροί παίκτες να παίζουν σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο και να έχουν λεπτά συμμετοχής, η Μπαρτσελόνα έχει μια δεύτερη ομάδα (όπως ακριβώς και στο ποδόσφαιρο) που συμμετέχει κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα και πέρισυ αγωνίστηκε στην δεύτερη εθνική κατηγορία. Η φιλοσοφία της ομάδας ήταν να προσλάβει 2-3 βετεράνους προκειμένου να αποτελέσουν μέντορες των μικρών αλλά και να βοηθήσουν στην υπόθεση της παραμονής και από κει και πέρα ο χρόνος συμμετοχής μοιράζεται στους φερέλπιδες νέους της ομάδας. Πέρισυ, το ρόλο των βετεράνων των είχαν οι Lubos Barton και Jaka Lakovic, ενώ φέτος ο γνωστός μας από το πέρασμα στον Παναθηναϊκό Lakovic θα συνεχίσει μαζί με τον Καταλανό Jordi Trias που επέστρεψε μετά από μερικά χρόνια όπου έπαιξε στην ACB με τις ομάδες της Μπανταλόνα, Ανδόρρα και Βαλένθια. Δύο ακόμα μικροί (σε ηλικία) παίκτες που θα βοηθήσουν την Β ομάδα της Μπαρτσελόνα φέτος είναι ο Σέρβος Stefan Peno και ο άρτι αφιχθείς από τη Βραζιλία Wesley Sena. Tο γεγονός ότι οι νεαροί και ταλαντούχοι παίκτες έχουν την ευκαιρεία να αγωνιστούν αρκετά λεπτά σε μια κατηγορία όπως η LEB oro απέναντι σε άντρες, είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει στην γρήγορη εξέλιξη τους. Μάλιστα ο ρόλος που έχουν είναι πρωταγωνιστικός, αφού η ήττα ή η νίκη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη δική τους απόδοση και δεν παίζουν απλά μερικά 5λεπτα στο τέλος των αγώνων που έχουν κριθεί.

Όταν οι συγκεκριμένοι παίκτες μεγαλώσουν, εφόσον δεν αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, στέλνονται δανεικοί σε άλλες ομάδες (συνήθως της ACB) όπου συνεχίζουν να παίρνουν λεπτά σε υψηλό επίπεδο με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Φέτος οι δανεικοί της Μπαρτσελόνα σε άλλες ομάδες είναι οι: 

  • Ludde Hackansson, ο οποίος μετά από μια επιτυχημένη χρονιά στην Σεβίλλη όπου και τελείωσε τη σαιζόν με 7.6 PPG και 2.3 APG θα αγωνιστεί φέτος με την Fuenlabrada στην ACB
  • Moussa Diagne, ο οποίος πέρισυ έπαιξε στην πρώτη ομάδα και φέτος θα αγωνιστεί επίσης στην Fuenlabrada από τις ακαδημίες της οποίας προέρχεται
  • Marc Garcia, ο οποίος είναι από τα μεγάλα ταλέντα του Ισπανικού μπάσκετ, και για τα επόμενα 2 χρόνια θα αγωνιστεί στην ομάδα της Real Betis (πρώην Σεβίλη) στην ACB.

Για τον τελευταίο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν ο MVP της Ευρωπαϊκού U20 που κατέκτησε η ομάδα της Ισπανίας νικώντας στον τελικό την Λιθουανία. Μάλιστα ήταν ο ήρωας της αναμέτρησης με την Γαλλία, αφού με δικό του τρίποντο από τα 8 μέτρα με τη λήξη της αναμέτρησης, οι Ισπανοί κατόρθωσαν να κερδίσουν με 1 πόντο στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον Eric Vila ο οποίος την χρονιά που μας έρχεται θα αγωνιστεί στο κολέγιο Texas A&M και η απόφαση του αυτή σχολιάστηκε έντονα στα μέσα. Ο Xavi Pascual στη συνέντευξη τύπου πριν τη σειρά των Play Off κόντρα στην Fuenlabrada αφιέρωσε χρόνο μιλώντας για το ταλέντο του νεαρού παίκτη και ευχήθηκε να μείνει στην ομάδα της Μπαρτσελόνα τα επόμενα χρόνια. Ο παίκτης όμως, προτίμησε να πάει στην Αμερική γιατί όπως δήλωσε σε συνέντευξη του, το όνειρό του είναι να παίξει στο ΝΒΑ και καταλαβαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι παίζοντας στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Δήλωσε οπαδός της ομάδας της Βαρκελώνης και οι φήμες εδώ λένε ότι αν κάποια στιγμή επιστρέψει στην Ευρώπη, η ομάδα της Καταλονίας θα έχει τον πρώτο λόγο. Για όσους δεν τον έχουν δει, πρόκειται για ένα stretch 4, με πολύ καλό σουτ ο οποίος ήταν ο MVP του τελικού του Adidas Next Generation Games (ή αλλιώς junior Ευρωλίγκα).

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η ομάδα της Βαρκελώνης στις μικρές ηλικίες είναι προϊόν σχεδιασμού και οργάνωσης. Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι συμμετοχή παικτών από την ακαδημία να ήταν περιορισμένη, αλλά όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια αυτό θα αλλάξει. Φέτος εκτός του Navarro, σημαντικό χρόνο με την πρώτη ομάδα αναμένεται να έχει ο Marcus Ericksson, o οποίος έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του και με την ικανότητά του στο σουτ τριών πόντων αναμένεται να δώσει μία ακόμη επιλογή στον κόουτς Μπαρτζώκα.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι οι "δικές" μας ομάδες δουλεύουν με την αντίστοιχη μεθοδικότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι; Προσωπικά δεν το πιστεύω και για αυτό θεωρώ δύσκολο κάποιος νεαρός ευρωπαίος παίκτης να επιλέξει είτε τον Παναθηναϊκό είτε τον Ολυμπιακό, προκειμένου να εξελιχθεί και βελτιωθεί ως παίκτης. Τα σχόλια όπως πάντα ευπρόσδεκτα είτε στο τέλος του κειμένου, είτε στο twitter @Lonis_t είτε στη σελίδα μας στο FB.

Σημειώσεις:

  1. Το πρόγραμμα FCBEscola είναι το πρόγραμμα σχολών ποδοσφαίρου που είχε η ομάδα της Μπαρτσελόνα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών από 6 - 14 χρονών και σκοπός του είναι να μάθουν τα παιδιά από μικρές ηλικίες τα βασικά του αθλήματος, αλλά και τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος όπως ανοχή στη διαφορετικότητα, σεβασμός, αλληλεγγύη, φιλία, fair play, προσπάθεια και η διασκέδαση. 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely